«З'явився інструмент, і ми можемо працювати»: воєнкори про нову редакцію 73-го наказу Головнокомандувача ЗСУ

«З'явився інструмент, і ми можемо працювати»: воєнкори про нову редакцію 73-го наказу Головнокомандувача ЗСУ

10 Травня 2024
990

«З'явився інструмент, і ми можемо працювати»: воєнкори про нову редакцію 73-го наказу Головнокомандувача ЗСУ

990
За словами медійників, вони отримали інструментарій, який дозволяє їм оскаржувати, на їхню думку, безпідставні відмови пресофіцерів у можливості висвітлювати події на лінії фронту.
«З'явився інструмент, і ми можемо працювати»: воєнкори про нову редакцію 73-го наказу Головнокомандувача ЗСУ
«З'явився інструмент, і ми можемо працювати»: воєнкори про нову редакцію 73-го наказу Головнокомандувача ЗСУ

Остання редакція наказу №73 Головнокомандувача ЗСУ щодо доступу журналістів до фронту, яку 3 лютого 2024 року підписав тодішній головком Валерій Залужний, у певних аспектах полегшила роботу воєнним кореспондентам. Про це в коментарі «Детектору медіа» сказали кореспондентка Bihus.Іnfo Анна Калюжна та воєнний журналіст Стас Козлюк під час Bucha Journalism Conference 2024.

За словами Анни Калюжної, воєнкори отримали певний інструментарій, який дозволяє їм оскаржувати, на їхню думку, безпідставні відмови пресофіцерів у можливості висвітлювати події на лінії фронту.

«Стало легше в дечому — там є така чарівна пігулка, як написати запит на роботу в червоній зоні в Міноборони, — сказала вона. — Там де було суперпросто працювати, там все так і є, — це на “Хортиці”. А там, де ми не могли працювати, з’явилась можливість написати запит в Міноборони. І потім Міноборони, якщо вважає, що туди мають доїхати журналісти, спускає відповідне розпорядження надати дозвіл. Тобто з’явився інструмент — і це дуже важливо. І з цим інструментом, я вважаю, що на ОСУВ “Південь” після зміни керівництва ми теж зможемо працювати. Бо до заміни все одно неможливо було — там мільйон відмазок і червона зона в 200 км попри заборону». 

Говорячи про зміни в ОСУВ «Південь», Анна Калюжна має на увазі звільнення з посади керівниці Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталії Гуменюк та призначення замість неї Дмитра Плетенчука.

Окрім того, вважає воєнкор Стас Козлюк, доступ до зони бойових дій полегшило те, що тепер командири підрозділів не відповідальні за життя та здоров’я журналістів. Тож, каже він, якщо доступ все ж забороняють під цим приводом, медійник має змогу це оскаржити.

«Мене радує, що змінився підхід до закриття напрямків на лінії фронту через ризики і загрози для здоров’я і життя журналістів. Об’єктивно під таким приводом можна увесь фронт закрити для журналістів. Тобто я розумію, чому військові не хотіли нас допускати кудись, — бо їм потім відповідати, пояснювати, чому цивільні поранені чи вбиті і що вони там взагалі робили. Окрім людського фактора, це ще й купа бюрократії. І власне про це ми говорили ще з часів АТО. Ми, журналісти, свідомі того, куди ми їдемо, розуміємо ризики, розуміємо, що нас може поранити або, не дай Боже, вбити, і ми відповідаємо за цей вибір, за своє життя та здоров’я. Якщо ми вже сюди їдемо, ми усвідомлюємо, що таке може статися. Тому ми просимо тільки про одне: дайте нам працювати. І я дуже щасливий, що в 73-му наказі оцю штуку поміняли», — сказав Стас Козлюк.

Тобто, додав він, тепер ти можеш бодай апелювати, бо тепер самі журналісти відповідальні за власну безпеку, а не військові.

Нагадаємо, українська медіаспільнота ще минулого року скаржилась на те, що воєнкорам часто безпідставно відмовляють у доступі до фронту. Згодом управління преси та інформації ЗСУ під керівництвом Ілларіона Павлюка ініціювало внесення змін до 73-го наказу Головнокомандувача ЗСУ, який регулює ці питання. Згодом про ці зміни, коли вже їх таки запровадили, Ілларіон Павлюк детальніше розповів в інтерв’ю «Детектору медіа».

Фото: Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
990
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Viktor
10 дн. тому
Важливо, що тепер є чіткі інструменти, які дозволяють журналістам виконувати свою роботу більш ефективно та безпечно. Це також підкреслює необхідність спеціалізованих знань і навичок у військових професіях, особливо в умовах конфлікту. Для тих, хто цікавиться різними аспектами служби, рекомендую переглянути актуальні військові професії на defence.robota.ua
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду