Як засядем, браття, коло чари…

10 Січня 2008
8609
10 Січня 2008
12:59

Як засядем, браття, коло чари…

8609
Як засядем, браття, коло чари…
Тема реклами алкоголю в українських ЗМІ набула особливої актуальності після того, як Микола Томенко заявив про намір ініціювати розгляд цього питання у Верховній Раді. У своїй репліці Юрій Іванов торкається проблеми, яку вже багато разів обговорювали у публікаціях «ТК», але досі не знайшли виходу. Як подолати залежність нашого телебачення від реклами продуктів, які шкодять здоров’ю нації? Що робити державі - втручатися у медіабізнес, позбавляючи медіа одного з головних джерел прибутку, чи байдуже споглядати, як з року в рік зростає споживання алкоголю? Можливо, відповідь запропонує хтось із наших читачів…
 
Річки й океани горілчаної реклами вже давно розлилися бурхливо і прозоро, наче величезна сльоза. Як то кажуть – хоч залийся. Раніше жартували, що з часом буде трохи телевізійних програм і багато реклами. Нині це стало дійсністю: власні передачі стають невеличкими причепами до неосяжних рекламних блоків і здається, по всіх каналах тече саме горілка з пивом. А на Першому національному – навіть під державним прапором.
 
Як відомо, у нас геть усі проти «споювання населення». Тим більше – за допомогою телебачення. Є навіть закони проти цього. Утім, так само відомо, що тут діють ще й могутні сили дуже високого градусу. І це не якісь там анонімні алкоголіки – це анонімні лобісти «кришталевої чаші – срібне дно» на телебаченні від могутніх горілчаних, пивних та рекламних королів, які телевізійного часу не гають: горілчані блоки по всіх прайм-таймах, а ще з ранку до вечора. Зрештою, треба зізнатися, що без горілчаної реклами наше телебачення таки пропаде, екрани згаснуть, глядачі без звичної картинки збожеволіють, а телевізійники залишаться без роботи. Та що там – саме життя може припинитися на землі. (Цікаво лишень, як багатьом країнам вдається жити без телереклами міцних напоїв?)
 
На новорічнім шоу, як годиться, усі танцюють і співають довкола спонсорської пляшки з «Хортицею». І не падають з ніг – бо ж є така міцна підтримка благодійників. З Новим щастям, з новою пляшкою, друзі! Але насправді зовсім не до сміху: ми маємо міцну розгалужену систему горілчано-пивного телебачення, яка функціонує на наших очах. І вона має свій зміст і свою логіку.
 
Звичайного зеленого змія зігнули в зачароване коло і кинули на телеринок. Потім, згідно патетичного рекламного ролика із космодромом і пультами, в головній частині під гучні команди пляшку зі спецкришечкою ракетою відправили до космосу, тобто в рекламний ефір.
 
Кружало діє на благо чого? Без горілчаної реклами у нас були б неможливі трансляції футбольних, баскетбольних, хокейних матчів внутрішнього ґатунку, ми б не побачили зустрічі Ліги чемпіонів, кубків УЄФА та закордонних футбольних чемпіонатів, цікавих боксерських раундів, літніх та зимових олімпійських та параолімпійських ігор, плюс формування, екіпіровка та утримання збірних команд. Немає жодних сумнівів, що і наше «Євро-12» великою мірою залежить від того, скільки ми вип’ємо горілки і пива. Така сила і міць рекламного алкоголю.
 
Ані дощ, ані сніг не підуть, ані сонце ясне не зійде – без партнера програми «Погода», а простіше – рідного горілчаного брата чи сестри – «Житомирської на бруньках».
 
І не треба, шановні, про здоров’я нації турбуватися. Більшість спортивних і футбольних програм починаються, перериваються і закінчуються рекламою «Хортиці» чи «Немирова». Таж інакше і голу не буде!
 
І все б нічого, якби не страшні цифри і факти, які вже нікого не дивують і не лякають. Вживання алкоголю в Україні – перша причина смертності чоловіків. Але ж і на поминках за звичаєм п’ють. Розповсюджується звичка завжди і всюди – у кожній щілині та підворітні. Міцніє звичка пити на роботі біля робочого місця і зранку. А тим часом одне горнятко кави еспресо на два ковтки у звичайній кав’ярні коштує стільки ж, скільки пляшка горілки.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8609
Читайте також
26.07.2010 17:42
Юрій Іванов
, для «Детектор медіа»
35 215
13.05.2010 11:04
Юрий Иванов
, для «Детектор медіа»
20 362
03.06.2008 13:06
Світлана Остапа
16 776
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
qw
5955 дн. тому
А меня гордость берёт за наших водочников. Смотришь по русскому ТВ передачу или фильм - а там наша водка. Спаиваем соседей.
Олена
5956 дн. тому
У попередній редакції Закону "Про рекламу" було заборонено рекламу алкогольних та тютюнових виробів на телебаченні та радіо. Наші депутати проголосували про внесення змін до даного Закону з дозволом реклами таких товарів, а тепер знову депутати борються за зміни у законодавстві. Показали б поіменне голосування з даного питання в усіх випадках (як наприклад голосували Шуфрич , Томенко та ін.). При великому бажанні та наявності контролюючих структур можна навести прядок в ефірі.
сомневающийся
5957 дн. тому
А разве на 1-м Национальном есть реклама алкоголя? У них для этого нет подходящего эфирного времени...
зритель
5957 дн. тому
все это правда. ни к одному слову претензий нет. но как автор объяснит такую вещь: в глубинке, где телевизоров мало и пацаны редко его смотрят, алкоголизм и наркомания стали настоящим бичем общества? а что же мы раньше так много и часто пили, когда по телевизору вообще реклмы не было? вот, например, маароны и пиццу не рекламируют, а люди их покупают, кушают и страдают от лишнего веса... кстати, на кабельных каналах есть российские каналы совсем без рекламы. без рекламы идут также Дискавери, Планета животных и.т.д. Выход всегда есть. Рекламу алкоголя не запретишь, слишком большие деньги.
5957 дн. тому
До слова. Якщо священик на своєму місці, він забороняє горілку під час тризни (поминок).
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду