Званий ужин краще званої вечері?

23 Листопада 2007
19142
23 Листопада 2007
16:36

Званий ужин краще званої вечері?

19142
Званий ужин краще званої вечері?
Читачі «ТК» вже мали нагоду ознайомитись із порівнянням російської програми «Званый ужин» та її української адаптації – «Звана вечеря» – у статті Мілани Некрасової. Цього разу програми порівнює постійний дописувач «ТК» Володимир Міхалєвіч. Його висновки – також на користь російського, а не українського продукту. Можливо, хтось із читачів «ТК» матиме бажання заперечити і висловитись на користь програми СТБ?  
 
Колись я радів, що знайшов час ознайомитись і з естебевським аналогом – «Званою вечерею» (вітчизняного виробництва!), та не зміг довго витримати. Нецікаво. Скажете непатріотично? Ще й як патріотично. Росіяни – наші брати, і можливість дивитися якісну російську програму в оригіналі є приємною перевагою українського глядача. Й ані слова не скажу про дублювання українською «Ужина» на ТЕТі. То була б повна дурня, і я би програму точно не дивився би. Прикро, що український продукт вийшов гіршим. Цікаво, чому? Проведемо невеличкий порівняльний аналіз. Бюджет: не знаю обсягів обох бюджетів, але чомусь думається, що серйозної відмінності немає. Продюсер: безумовно, російський продюсер якісніше працює, адже ж продукт – кращий. Може, досвіду в нього більше; може, наш темою менше пройнявся. Операторська робота/ постановка: росіяни явно не соромляться часто знімати дублі окремих епізодів, тому й картинка досконаліша. В українській же вечері іноді таке бачиш у кадрі, що схоже, ніби переглядаєш колаж із фрагментів а-ля «це не увійшло до нашої програми». Тут недопрацювали – факт.
 
Тепер про дві найголовніші речі, що складають перевагу російської програми.
Ведучий. Подивишся на українського ведучого – все добре, все фахово. А віддача не відчувається. Та й харизматичність ведучого «Званого ужина» – Грині, він же Григорій Шевчук – не йде у жодне порівняння зі стилем роботи… вибач, чувак, не пам’ятаю, як тебе звати.
 
Добір гостей (вони ж – учасники програми). На REN TV знають секрет, як це робити. На СТБ – ні. Тобто, якщо кожного брати окремо – цілком достойні люди, але для шоу це не показник. Власне шоу відсутнє взагалі.
 
Якби ТЕТ не транслював оригінальний продукт, то «Звана вечеря» на СТБ ще так-сяк би могла протягнути сезон. Але в нашій ситуації варто знайти рішення, бо постала проблема виробництва неконкурентного продукту. (Варіант транслювання одночасно з ТЕТом – не розглядати! Досить із нас двох «Свобод слова».)
 
Є ще третій чинник, котрий робить українську адаптацію приреченою, – менталітет. Пригадуєте стереотипи визначення росіян, наприклад, «душа нараспашку»?.. Варто про це пам’ятати, плануючи власний ефір. Українці з росіянами відрізняються, як відрізняються характерами брати в одній сім’ї. Хто має міжнародний, так би мовити, застільний досвід, мене зрозуміє. Уявіть, що за одним столом зібралися п’ятеро незнайомих одне одному росіян. А тепер уявіть, що за одним столом зібралися п’ятеро незнайомих одне одному українців (у тому числі російськомовних). Подумайте стереотипно і спрогнозуйте розвиток подій – де буде жвавіше спілкування і кого вам би було цікавіше знімати на камеру, щоби потім показувати іншим? Зніматимете росіян – факт. Це не означає, що українці чимось гірші. Просто не для нас ця програма.
 
Якщо задатися традиційним «що ж робити», то я радив би на майбутнє перевести рейки українського проекту трохи в інший бік. Хай змагаються члени однієї родини або родичі (куми, наприклад – оце по-нашому!). А поки що я дивитимуся «Ужин» на ТЕТі. Бо мало коли в українському телебаченні збігається так, що і цікаво, і жодної тобі політики.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19142
Коментарі
19
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Богдан
5868 дн. тому
Да, да - насчет Григоря. Только работают такие люди не там, где визжат об экспансии враждебной культуры и засилии рускоязычных программ. Сделайте свой конкурентный продукт. А то сами не умеют, а другое лают
Людмила
5868 дн. тому
А ведь ведущий российской версии Григорий - украинец, значит, не все потеряно, и на Украине есть искренние профессиональные люди
Алекс
5868 дн. тому
Когда на кону деньги - у людей кончается искренность , широта души и гостиприимство - остается ЖАБА
2 Bogdan
5932 дн. тому
Апять бандєравци разаралісь! Доколє!
rlk
5998 дн. тому
бажання заперечити не маю : ))
Bogdan
5998 дн. тому
Vi zradnyky vsi!!!!!!!! Rosiyany nashi braty???? Tomu shho zradnyky yak vy robyty yih svoyimuy bratamy! Nikoly ne chuv shhob rosiynay tak chesno nazyvaly nas svoyimy bratamy!!! Cei rusyzm v Ukrayini vzhe perehodyt ramky!
Таша
5998 дн. тому
2Lana: Ви спершу знайдіть дійсний оригінал, а потім вже розповідайте про його якість. Хто вам сказав, що кулінарна програма розроблена в Ерефії - купили, як завжди. Вони такі ж безталанні, як і наші - просто мають газ і нафту (і відповідно більші бюджети). І няня в оригіналі - не хохлушка, а єврейка :-)))...
Lana
5998 дн. тому
Придумати щось своє важко, а тут готовий, успішний проект. Чому б не повторити? І нац.рада вимагає "свій " продукт. І справа не в шику, в українській версії теж було багато заможних людей. Коли російський міліонер подає на десерт гречану кашу з молоком, а наш український юрист - сир маскарпоне, то у кого більше шику? Та навіть не в Їжі справа. Ви читали Пушкіна і Лєрмонтова в українському перекладі? Оригінал краще! Тому і дивлюся оригінал. А свій продукт - це коли він свій.
голос разума
5999 дн. тому
А нафіга взагалі дивитися кулінарні програми?
zigi
5999 дн. тому
Lana , самі по собі рейтинги не можуть збільшуватися або зменшуватися. У СТБ сталий рейтинг, на відміну від того ж ТЕТу, що має рейтинги лишень через трансляцію російських програм і різних шоу. CТБ виробляє власний продукт. Вам цікаво дивитись на плагіат? Мені не дуже. ТЕТ не робить власного продукту і лишень ретранслює програми ІНШИХ КАНАЛІВ, ось і все. Одна відмінність. Раніше логотипи російських і іноземних каналів затуляли різними способами, а зараз - лишень все законно. Одним словом, російська версія більше має шику або гламуру і мені не до душі. Програма кулінарна, а не про життя знаменитостей.
Lana
5999 дн. тому
Мені теж більш цікаво дивитись російську версію. Та я на неї не встигаю, бо хочу подивитись "Деверсанта" на ОРТ. Може так і інші, тому рейтинги СТБ і збільшилися.
ser
6000 дн. тому
.....УКраина реализовала "Дуель" .. и на высоком уровне удачи всем.... Что-то я того самого уровня и не вижу. Смотришь и заснуть можна. Может рейтинги высокие у них или что? Рядовая программа, такой же клон русской программы "Дуэль"
редактор
6001 дн. тому
Pебята, я очень радуюсь когда СТБ делает что-то интересное.. хлопаю и прыгаю когда вижу их успехи в документальном кино..НО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! собственный продукт этого канала , как и всех пинчуковских каналов, большей частью низкая пародия и дело нев ведении и сценариях( хотя слабо),а в реализации даже.. евероятные истории любви запускали масковские продюсеры- вот и идет пока... энкии-беники- пародия , сделанная ПИЛОТОМ для СТБ званый ужи- совершенно справедливая оценка автора статьи -за вікнами- ведущий ОЧЕНЬ слабый, но явно АМБИЦИОЗНІЙ ЛЫСЫЙ:))) зіркове життя- через раз((( докум. детектив- чернуха, но очень неплохого уровня но вот развлекательных крупных проектов вообще им не удалось самостоятельно сделать.. ФИЛЬМ UA лабает "экстарсенсов", которые явно в проиграше с аналогами аналоги- видать не их конек.. даеж конкуренты стали подтягиваться.. УКраина реализовала "Дуель" .. и на высоком уровне удачи всем
бугага
6001 дн. тому
да, в свете рейтингов (и их динамики - начинали обе с 2%, но российская программа там и осталась, а украинская выросла в 3 раза) особенно смешно выглядят пафосные выражения типа "чинник, котрий робить українську адаптацію приреченою", "постала проблема виробництва неконкурентного продукту", "На REN TV знають секрет, як це робити. На СТБ – ні". Почему "постійні дописувачі «ТК»" не проверяют данные (вспоминая недавнюю пышущюю праведным гневом критику Левенштейна перевода от "Так треба продакшн")
zigi
6001 дн. тому
Хорошо написано, но есть одно но. Мы так часто сравниваем всё наши программы с их оригиналами, но не всегда задумываемся, а как именно должен быть тот самый оригинал программы? Возможно поэтому наша версия программы "Звана вечеря" совсем другая. И в целом я считаю нашу версию более правдоподобной. В российской больше шика, роскоши самих участников. Разве интересно рядовому зрителю смотреть, что у кого квартира на пол милиона долларов обставлена? Мы же смотрим передачу о приготовлении блюд, гостеприимстве, а не жизнь богатых людей. И последнее. Насчёт телеканала ТЕТ. Считаю, что это один из немногих каналов, которые так и не имеет собственного лица. Плагиат сериалов 1+1 эдак 95 года, нынешнего ТНТ. Таким образом и транслирует различные шоу, дабы иметь хотя бы какой-нибудь рейтинг. Очень жаль, что канал за столько времени (более 16 лет) создал аж три проэкта ("Дивись", "Дивись Хто прийшов", "Шоу Оксаны Марченко" (программа сделана больше для россиян)).
6001 дн. тому
аутор гонить і не розуміється ні на чому.
Znaika
6001 дн. тому
Критика - это конечно легко и приятно, чувствуешь себя умным, особенно когда даешь советы "что делать", но на самом деле у Званого ужина на СТБ доля аудитории в 2-3 раза выше чем у Званого ужина на ТЕТе (6% против 2% по 18+ для последней передачи и 4,4% против 2,3% - средние показатели)? То есть конечно у нас свободная страна и то, что кому-то не нравится передача, - это дело такое, но то что украинский проект на СТБ популярней, чем российский проект на ТЕТе - это факт.
Прохожий
6001 дн. тому
Автору - ЗАЧЕТ!
shtosya
6001 дн. тому
ведучого звуть - Олексій Крапивко. Варто було б дізнатись перед тим, як вистьобуватись)) шановний чвуак, аФФтор, замєточки!! а то зарзу рівень свій всім демонструєтє:((
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду