За ґратами. Враження від програми «За Вікнами»

7 Жовтня 2008
20189
7 Жовтня 2008
20:30

За ґратами. Враження від програми «За Вікнами»

20189
За ґратами. Враження від програми «За Вікнами»
Мабуть, так варто називати окремі випуски програми «За Вікнами», що виходить на каналі СТБ. Щоби хоч таким чином з’явилося якщо не переконання, то натяк або надія на те, що в державі хтось намагається наводити лад. Інколи. Бо хоча б зрідка відповідальним посадовим особам треба ж реагувати на те, що зображується і звучить в українському телевізорі?
 
Шостого жовтня, увечері, ефір «За Вікнами» був напрочуд вдалим. Все переглядалося на одному диханні. Наркодилери, продажні міліціонери-поліцейські – як все це часто використовують виробники американських художніх фільмів. Голівуд привчив нас сприймати таке спокійно – кіно ж бо. У програмі «За вікнами» все було по-справжньому, причому всі герої – вітчизняного, так би мовити, виробництва.
 
Наркодилери, яких показово в’яжуть, а потім одразу ж відпускають. Із неприхованим тріумфом виходив зі стін казенного закладу громадянин дилер. Були пошуки трамадолу – журналісти знайшли, де його купити. Дорожче, ніж завжди, щоправда. Бо «вийшли якісь постанови» – так аргументували свою стратегію вуличні продавці. Були одкровення одного з таких продавців, наркозалежного чоловіка: виявляється, коли наркоману треба зайти до аптеки прикупити інгредієнтів, то варто спочатку заплатити міліції, яка стоїть поруч, щоби не було проблем. І чоловік продемонстрував це на камеру. Були обличчя, була форма, погони, кашкети. А ну – гляну вранці на стрічки новин, чи не подав, бува, у відставку міністр? Чи не висмикнули з крісла якогось генерала? Ні. Жодного слова. Жодного тобі «ганьба»… Та до цього ми теж звикли.
 
Одним словом, хороший був випуск. Цікава оперативна зйомка. Хіба що гостріше можна було би подавати – якісної (в хорошому розумінні) «нєвзоровщини» явно бракує. А матеріал вартий того. Хочеться, щоби резонанс був помітним і тривалим у часі.
 
Утім, журналісти свою функцію вже виконали. Не знаю, чи спроможеться керівництво каналу на премії для колективу, але саму програму можна ставити і раніше, ніж зараз. Годинки на три хоча б. Або й одразу після новин, що о 18-й.
 
Про болюче: промоушн програмі треба створювати. Бо його, за великим рахунком, немає. Щодо резонансу, тут… може, того громадянина, який спиною до камери ділився з глядачами подробицями з життя злочинного світу, попросити було показати міністрові середнього пальця? Історичний досвід свідчить, що посадовці вищої ланки на таке реагують.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20189
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду