Каша-малаша на телеекрані

8 Лютого 2008
21913
8 Лютого 2008
11:54

Каша-малаша на телеекрані

21913
Телеканал СТБ мішає «жовтизну» з документалістикою, шарлатанство з наукою, фантастику з фікцією.
Каша-малаша на телеекрані
Нещодавно «ТК» опублікувала статтю «Вера и актерство» Миколи Рашеєва, у якій ідеться про програму СТБ «Зіркове життя». Тему пізнавально-документальних програм, які демонструє цей канал, продовжує Сергій Грабовський. Запрошуємо всіх охочих висловити свою думку в рамках дискусії.
 
Так сталося, що у неділю, 3 лютого, не треба було нікуди бігти чи писати щось термінове, - і саме в цей час виявився ввімкнутим телевізор, і саме на телеканалі СТБ. На жаль, оповідь про обставини створення класичної «Операции Ы» уже закінчувалася, але далі був сам фільм, що й сьогодні має вигляд зовсім не раритетно-музейний.
 
Непомітно фільм перейшов у зроблену самим каналом програму «У пошуках істини. Ненаписана історія Гоголя». Чим тільки не спокушали автори глядачів на початку програми, що тільки не анонсували! А головне – розгадку гоголівського тайнопису «Ночі перед Різдвом». Мовляв, у цьому творі зашифроване таємне послання письменника, його нестандартний погляд на історію України. І що в результаті? Кілька цікавих відомостей, наприклад, про палац у Диканьці, а про все інше (багато-багато іншого) можна прочитати у Мирослава Поповича, Оксани Забужко чи Вадима Скуратівського. Власне, ці знакові персонажі сучасної української культури розповіли б про Гоголя куди цікавіше, ніж хлопчики з СТБ. Я розумію, що є творчі амбіції, але ж існує й таке поняття, як інтереси глядача...
 
Так от, про інтереси телеглядача. Після наївно-аматорської, але водночас вельми амбітної програми про Гоголя в ефір пішло російське «Следствие вели» с Леонидом Каневским». Предметом розповіді були жінки і коханки членів сталінського політбюро. Що ж, речі розповідалися банальні й знайомі – але тільки для тих, хто всерйоз цікавиться історією ХХ століття; для масового ж глядача там, думаю, вистачало нової інформації, до того ж поданої без надриву, без показушної сенсаційності, іншими словами, - без несмаку. А водночас – і достатньо динамічно, з елементами цілком доречної інсценізації драматичних поворотів людських доль та світової історії.
 
Отож все наче добре, грамотно, пізнавально. І наступна програма – з циклу «Документальний детектив», також виробництва СТБ, - як на мене, цілком відповідала завданню, яке, виходячи з попередніх годин ефіру, наче поставив перед собою телеканал: за можливості гостро, динамічно, цікаво говорити про минуле і сучасне, показувати незнайомі грані начебто знайомих подій і людських доль, одне слово: без шизи і «жовтизни» говорити про все на світі, в тому числі мовою хорошого кіно і більш-менш вдалих телепрограм.
 
Але я радикально помилявся. І ось чому.
 
Наблизився вечір («прайм-тайм», чи не так?) – і поїхало, і понеслося. Якщо «Правила життя. Синдром самогубця» ще якось можна було витримати, попри, як на мене (людину, яка ретельно вивчала в університеті і поза ним психологію), дуже сумнівну цінність продемонстрованих нам теоретизувань навколо проблеми суїциду, то наступні «телешедеври»...
 
Дві години розмов про «паралельні світи», про вторгнення інопланетян у наше життя, про якихось «чарівників», про «істинну слов‘янську цивілізацію» тощо – здавалося, навіть екран пожовк від такої відвертої «тележовтизни». Я розумію, що такі програми мають свого глядача (а тих, хто готовий взяти на віру найдурніші і найанекдотичніші «сенсації», вистачає, що засвідчує форум сайту СТБ), але ж не тільки зміст, а, головне, спосіб подання інформації (чи «інформації»?) впродовж цих двох годин викликає у нормальної освіченої людини відторгнення. Бо ж паранормальне подане не як щось сумнівне, чи, принаймні, гіпотетичне, - ні, воно замасковане під документалізм, під науковість на кшталт давнього доброго «Очевидного – невероятного». Власне, начебто продовжуються попередні розповіді – про амури кремлівських «небожителів» чи про напади серійного вбивці на Південному березі Криму. Але ж, як на мене, «зелені чоловічки» чи «унікальні праслов‘янські вміння» – це речі зовсім з іншої опери. Втім, можливо, автор цих рядків зі своєю вимогою науковості вже вщент застарів у сучасному (постсучасному, постмодерному, пост-...!) світі?
 
Чесно кажучи, «Битву екстрасенсів», яка розпочалася після цих двох годин, я не став додивлятися. Хоча, безумовно, задум цікавий, але... Щось надто балаганно-циркове, а на додачу глибоко провінційне було у цій «Битві». Чи, може, тієї неділі мені просто не пощастило?
 
Хай там як, проблема, видається, виходить за межі особистих смаків та уподобань автора цих рядків. Адже у світі, що його традиційно звуть «цивілізованим», зазвичай розводять у часі-просторі телепрограми про привидів, марсіан та екстрасенсів, з одного боку, і про карколомні повороти історії, долі реальних людей та перипетії створення тих чи інших художніх творів, з другого боку. А якщо й досліджують в ефірі проблеми телепатії чи позаземних цивілізацій, то роблять це не за участі псевдонауковців, що звуть себе членами академій із гучними назвами та докторами магічних наук, а із залученням справжніх знаних науковців. Бо у світі справді є чимало речей загадкових і непізнаних, і буде кепсько, якщо монопольне право на публічну розмову про них матимуть невігласи та шарлатани, і ще гірше – якщо у свідомості масового глядача варитиметься така собі квазіпостмодерна «каша» з наукових фактів та відвертих фікцій.
 
Отож виходить, що канал СТБ подає свої фірмові страви як своєрідну суміш мух і котлет у привабливих електронних обгортках. Якщо зважити на те, що загальний рівень поінформованості люду за останнє десятиліття істотно впав (як на мене, найвищим він був у час перебудови та перші роки незалежності), то ситуація буде ще сумніша. Так і хочеться гукнути кудись у медіа-простір: агов, де ти, телеканал без «жовтизни» і невігластва, цікавий і динамічний?
 
Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21913
Читайте також
22.02.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
5 982
04.03.2008 08:33
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
65 619
04.02.2008 10:11
Николай Рашеев
для «Детектор медіа»
20 590
23.11.2007 16:36
Володимир Міхалєвіч
для «Детектор медіа»
19 117
19.11.2007 13:44
Николай Рашеев
для «Детектор медіа»
17 208
23.10.2007 15:48
Наталія Данькова
46 577
18.10.2007 12:08
Николай Рашеев
для «Детектор медіа»
14 313
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Roman
5887 дн. тому
Телебачення - інструмент політики. Сьогодні держава зацікавлена у дебільному населенні - відповідна інформаційна політика. І не треба розповідати про комерційний статус телеканалів - держава має достатньо механізмів впливу на ТБ, інше питання який цей вплив. А щодо СТБ він не гіший і не кращий за інші, наприклад Інтер (з його рос.дебільними серіалами), ТЕТ (Дом-2 і т.і.), ICTV (5 років йдуть Менти, Каменських, Таємниці слідства) і т.д. Таких каналів як Дескавері, ЄвроНьюз, Національна географія в Україні ще довго не буде...
REX
5893 дн. тому
Аффтар -- учи арихметику. И младенцу ясно, что рейтинг в прайм выше, чем в не-прайм. Тому там хоч дідька покажи, все одно будуть дивитися. А брэндовость канала как раз и формируется его программным наполнением. Логика просто прекрасная: показываем фуфло в прайм, чтоб зритель смотрел и деньги нам "нес", а на полученную прибыль будем снимать/закупать качественный продукт и ставить его в собачий голос для "истинных гурманов". А кому он там нужен?. Да и зачем нужен тот же Каневский со своими россказнями -- закупить еще больше туфты этой метафизической, народ сказки любит, да еще гадалками ее разбавить, а то им бедным некуда на ТВ приткнуться и все будет гоп-цаца! Рейтинги зашибись пойдут. А потом удивляемся, откуда вокруг так полно дебилов. И все это банально оправдывается получением допприбыли. Африканский бандустан одним словом, какая там Европа, о чем речь вообще!
REX
5893 дн. тому
ПОДДЕРЖИВАЮ РП. Тяжело представить, что заполнение прайма этой бредятиной имеет собой целью только получения рейтингов. Зачем? Чтобы за полученную прибыль закупить еще больше такого "продукта" или наснимать своего, еще "лучше" и бредовее. И так далее по кругу. Ведь от увеличения бюджетов телевидение лучше не становится. Это парадокс. Очевидно, что тут задействованы какие-то более глубокие механизмы...
Автору
5893 дн. тому
Сергію, а Ви не пробували глянути рейтинги СТБ? Бо шось мені підказує, що якби цю нісенітницю ніхто не дивився, то її б не те що у прайм не ставили. а й взагалі - не знімали! Але ж масовий глядач це дивиться, як і купляє недолугі газетки типу "Оракул", "Бабушкіни заговори" та ін. А звісно - велика частка аудиторії - кінцевий аргумент для рекламодавця, який таким чином сплачує за серіали з Каневським та інші якісні матеріали! Ну, це ж елементарно, пане к.ф.н!
Каша
5893 дн. тому
Це правда, що каша-малаша. Це спроба перенести концепцію НТВ на український грунт. Але не того, легендарного НТВ, що був у Росії в часи демократії, а нинішнього - безвідповідального і примітивного. Просто це спосіб виживаня канала, в якого мало ресурсів, але великі фінансові завдання. Може великі канали на ринку, типа російського ОРТ чи наших "плюсів", мають більше можливості бути гуманними. Просто більше коштів. А менші гравці на ринку змушені битися відчайдушніше, економити на всьому, і шукати нішу. Ну, така ніша дісталася - треш. Але і так можна гроші заробляти. Головне називати це іншими іменами. Можна склепати нібито годинник і назвати його "Ролекс", і виробляити його ящиками, продаючи за 30 гривень штука. Є люди, хто це купить. Без проблем. Так і СТБ - можна називати це документальним кіно, розслідуаванями, оригінальними новинами, і таке інше. Але це треш.
спостерігачка
5893 дн. тому
стб це одні понти.. суцільні понти.. починаючи від пана руслана городничого, який усім цим керує... {CENSORED} рідкісний!
Baster
5893 дн. тому
Когда то поставил над собой эксперемент, бесчеловечный конечно, но ведь не на кошках же? Посмотрел программы собственного, до бесвкусности помпезно рекламируемого, собственного производства СТБ. И попытался представить себе персонажа, которому это будет интересно (он раньше этого не знал) и которого не будет раздражать форма подачи. Честно говоря, стало страшно. Неужели таких ублюдков так много, что им нужен целый канал, или нас хотят такими видеть?
РП
5894 дн. тому
ПОГОДЖУЮСЬ!!! Для мене наше (хоча його таким можна лише з натяжкою назвати) телебачення практично не залишає вибору. Тобто, в моїй сім'ї телевізор практично не вмикається. Те що там показують - це навіть важко назвати, це звичайне отуплювання людей за посередництвом телевізора. Тупими, недумаючими людьми, сірою масою знаєте, дуже легко керувати!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду