«Я наче все життя знав про пастернак»

«Я наче все життя знав про пастернак»

14 Квітня 2023
3286
14 Квітня 2023
15:00

«Я наче все життя знав про пастернак»

3286
Українські глядачі побачили два нових кулінарних проєкти — «Пекельні борошна» та «Він готує, вона керує». Попри назву, пеклом виявився саме останній.
«Я наче все життя знав про пастернак»
«Я наче все життя знав про пастернак»

Наприкінці березня на каналі СТБ відбулася прем’єра кулінарного проєкту «Пекельні борошна з Євгеном Клопотенком». До шефкухаря у студію-кухню приходять зіркові гості — телеведучі, актори, співаки та інші — й разом із ним перетворюють якусь свою улюблену страву на автентичну українську. Тобто або готують щось нове з національним колоритом із того ж самого набору продуктів, із якого робиться страва гостя, або беруть її за основу. Рубрика має назву «Українською смачніше».

«Їжа є частиною української культури. Вочевидь, ми повинні більше знати про неї та більше готувати», — вважає шефкухар, який багато років популяризує українську кухню та завдяки цьому став відомим на міжнародному рівні. Саме Клопотенко ініціював і просував визнання українського борщу нематеріальною спадщиною ЮНЕСКО, що й відбулося торік.

 

Під час готування учасники обговорюють із Клопотенком усе на світі — від війни й особистого життя до спогадів дитинства та методів вивчення англійської. Євген теревенить як дихає, тому за якихось 50 хвилин програми можна багато чого дізнатися про гостя та про ведучого, а в деяких моментах упізнати себе. Всі ж колись їли невмирущу київську перепічку, рибалили з батьком, купляли кримську цибулю в Ялті або щось невдало випікали в дитинстві.

Звісно, ведучий дає покроковий рецепт страви, яку він готує з гостем, а також встигає розповісти ще купу корисної та цікавої інформації з історії української кухні. Наостанок ведучий додає ще один рецепт від себе в рубриці «Тіні забутих рецептів» — популярної раніше, але маловідомої зараз страви. Наприклад, запечений пастернак. «Я наче все життя знав про пастернак. Хоча ніколи раніше його не куштував. Наче повернувся до того, що було загублено», — поділився він першим досвідом приготування цього гарніру.

 

Загалом із проєкту вийшло пізнавальне, місцями веселе, а місцями щемливе видовище. Ще й корисне, адже рецепти, що їх дає шефкухар, доволі прості й доступні. Приготувати в домашніх умовах та урізноманітнити повсякденне меню точно можна. «Пекельні борошна» показують щосуботи, зараз уже є три випуски — з телерадіоведучим Володимиром Остапчуком, телерадіоведучою Надією Матвєєвою та фронтменом гурту «Антитіла» Тарасом Тополею.

Володимира Остапчука, який завітав до Клопотенка у прем’єрному епізоді, ведучий представив як «найскандальнішого чоловіка в Україні» — вочевидь, через бурхливі події в його особистому житті. Знати достеменно, що там відбувалося в Остапчука в сім’ї, не обов’язково: під час спілкування героїв усе більш-менш стає зрозуміло. «Мені просто сказали, що якщо я розіб’ю ще одне серце, мені розіб’ють яєчко», — розповів гість, додаючи куряче яйце у страву.

Холостяцький гумор підтримав і Клопотенко. «У нас із тобою була одна дівчина спільна. Ти з нею зустрічався, і я з нею зустрічався. Не буду про це говорити, бо ми це не погодили. Але ми з тобою набагато ближчі, ніж ти можеш уявити», — звернувся ведучий до гостя. Розвивати цю тему хлопці, на щастя, не стали та перейшли на інші теми, як-от досвід Остапчука як ведучого «Євробачення», призначення волонтера, складнощі вивчення англійської, їжу дитинства та інше.

 

Жарти й дитячі спогади ніяк не завадили учасникам шоу говорити на серйозні теми. У студії-кухні було багато зворушливих моментів, пов’язаних із війною. «Синдром українця — це коли ти все життя мріяв жити в Європі, а тепер воно тобі нафіг не треба», — поділився Володимир Остапчук. А Надія Матвєєва розплакалася, коли згадала свої зустрічі з героїнями проєкту «Позивний Надія», присвяченого жінкам-захисницям, лікаркам, волонтеркам та іншим. Тарас Тополя розповів, як пішов на фронт та чому написав пісню «Фортеця Бахмут». «Вона має прикладну функцію. Щоб увімкнув, послухав — і не залишилося жодних сумнівів, чому ти стоїш, заради чого борешся», — сказав співак.

Думки про сучасне та майбутнє України цілком органічно переплелися з кулінарними екскурсами Клопотенка і врешті-решт створили потрібний «післясмак». Українська кухня — це цікаво, смачно та патріотично.

 

З Володимиром Остапчуком ведучий українізував жульєн, зваривши з тих самих інгредієнтів грибну юшку; французький суп буябес із допомогою Надії Матвєєвої перетворив на борщ із карасями, а зі звичайної гречаної каші Тараса Тополі зліпив яворівський пиріг. Від кожного з гостей можна було неодноразово почути щось на кшталт «вперше бачу, що томати труть», «як це, жульєн — це спосіб нарізки продуктів? Хіба не назва страви?» чи «тобто, можна не чистити буряк для борщу?» Впевнена, глядачі казали те саме. Клопотенко докладно все пояснив. «Якщо буряк не чистити, а просто помити, зберігається справжній смак землі». «Так, смак землі залишимо для москалів», — відреагувала Надія Матвєєва.

У наступній програмі Клопотенко буде готувати з актором «Вар’ятів» Володимиром Жоглом паску, а гість буде тлумачити ведучому галицизми. Як для українських господинь, пекти паску напередодні Великодня трохи запізно. Але з огляду на якість контенту випуски програми легко стануть нетлінкою. Отже, приготуємо наступного року.

«Пекельні борошна з Євгеном Клопотенком» — не єдиний новий кулінарний проєкт на українському телебаченні. Кількома днями раніше на каналі ТЕТ стартувало шоу «Він готує, вона керує» з ведучими співачкою Олею Поляковою та колишнім фіналістом кулінарного реаліті «МастерШеф» Владом Міцкевичем. У кожній програмі три пари («сині», «жовті» та «червоні») готують однакову ресторанну страву. Сутність у тому, що на кухні пораються чоловіки, які не знають рецепту, а жінки з іншого приміщення за допомогою мікрофонів підказують їм, що робити. Переможці, тобто ті, хто зміг приготувати щось схоже на оригінальну страву, отримують 25 тисяч гривень.

 

Непогана ідея з перших хвилин розбилася об антураж шоу. Декольтовані вбрання жінок і кислотні кольори кухні нагадали якусь дику суміш будиночка Барбі та містечка з фільму «Степфордські дружини». Тільки дружини з «Він готує, вона керує», на відміну від степфордських, лаються, кричать і демонструють зневагу до чоловіків. Такими творці шоу, напевно, бачать справжніх українських жінок. Чи справжнє кохання. Чи, може, побутовий гумор.

 

Окремим випробуванням стали діалоги ведучих. «Я люблю романтичних чоловіків. От дуже романтична штука — мені чоловік подарував пенсію. Вона накопичується та буде видаватися, коли я вийду на пенсію. Він же не знає, допердохає до моєї пенсії чи не допердохає», — розповіла Оля Полякова. На цьому моменті я зрозуміла, що точно не допердохаю навіть до фіналу першого випуску, та вимкнула програму.

 

А з коментарів з’ясувалося, що у глядачів, які додивилися випуск до кінця, з’явилися більш суттєві претензії до шоу, ніж знущання з очей і вух. Багато користувачів звинуватили проєкт у нечесному суддівстві. У сліпому тестуванні (жінки-учасниці із зав’язаними очима куштували страви та оцінювали їх у балах) найбільшу кількість отримав представник «синьої» команди. А Влад Міцкевич, за ким було останнє слово, присудив перемогу «жовтим». Глядачі звернули увагу, що ведучий, на відміну від учасниць, знав, де чия страва — тарілки стояли на серветках відповідних кольорів команд. При цьому навіть візуально страва «жовтих» програвала «синім».

Хай там як, але щось у реаліті потрібно міняти — або правила, або жінок, або ведучих, або, краще, смак у авторів.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3286
Читайте також
01.09.2023 15:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
713
30.04.2023 13:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
2 792
07.04.2023 12:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
5 065
17.03.2023 09:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
3 905
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду