15 Листопада 2022
5479
15 Листопада 2022
14:00

5479
В українській адаптації танцювальний формат радикально змінився, а канал здобув плюсик до карми за принциповість.

30 жовтня на каналі СТБ відбулася прем’єра шоу «Танці. World of Dance». Проєкт мав стартувати навесні, але через велику війну його відклали. Кастинг почався 5 лютого, і до 24 лютого команда встигла зняти вісім випусків. Тепер їх показують щонеділі о 20:00.

«Танці. World of Dance» — це адаптація американського формату, яку СТБ планував як заміну шоу «Танцюють всі». За правилами, у кожному раунді відбіркових змагань танцюристи виконують двохвилинні номери перед трьома суддями та авдиторією. Виступи оцінюються в п’яти категоріях: виконання, техніка, хореографія, творчість і презентація. Кожна категорія дає максимально 20 балів. Щоб танцювальний номер просувався вперед, конкурсанти повинні отримати середній бал 80 або вище. Після відбіркових виступів іде серія змагань (дуелі, конкурс із наставниками, фінал) між проміжними переможцями, поки не залишається один. Він отримує приз — в американській оригінальній версії World of Dance це був мільйон доларів. Скільки в Україні, невідомо; ба більше, СТБ не згадує про нагороду, тож не зрозуміло, що отримають переможці.

Українська адаптація World of Dance взагалі мало схожа на американський оригінал. СТБ перемонтував шоу, повністю позбувшись навіть згадок про журі. За суддівським столом мали сидіти хореограф-постановник Євген Кот, хореограф та перший «холостяк» Макс Чмерковський та хореографиня Тетяна Денисова, з якою канал співпрацював багато років у проєкті «Танцюють всі». Денисова — громадянка України, але обрала Росію, де працює останні кілька років: відмовилась засудити російську агресію.

Чмерковський і Кот розкритикували Денисову. «Під час зйомок проєкту країна-терорист здійснила повномасштабне вторгнення в нашу державу. Тетяна на собі відчула ці пекельні перші дні війни та бомбардування Києва. Тобто своїми очима все бачила та розуміла! Вчора дізнався, що не зважаючи на це все вона поїхала до країни терориста, до країни агресора і сіла в журі там в інше шоу. Тим самим вона закриває очі на геноцид та вбивства українців, підтримує війну!» обурився Кот. Втім вирізати з трійки журі одну Денисову було неможливо, тому вирізали всіх.

Із 2014 року в шоубізі та розважальному телебаченні України раз у раз траплялися скандали через зірок, які намагалися всидіти на російському й українському стільцях водночас. Одне лише «Євробачення» чого варте: Sunsay у 2016 році, Maruv у 2019-му, Аліна Паш у 2021-му. У всіх цих історіях скандал починала громадськість, нагадуючи організаторам, що артисти мають зв’язки з Росією чи, як у випадку Аліни Паш, порушували український закон заради поїздок в окупований Крим. Лише після повномасштабного вторгнення всім стало очевидно, що балачки про «мистецтво без кордонів» і «поза політикою» більше не працюють. І організатори шоу й концертів нарешті почали самі відмовлятися від співпраці з безпринципними артистами, хай навіть тими, що забезпечують високі рейтинги.

Залучення Денисової до шоу «Танці. World of Dance» також критикували в соцмережах, але для СТБ критика була не досить переконливою. Виправлення цієї помилки коштувало каналу дорого. Харизма журі — половина успіху талант-шоу, якщо не більше. Перше, що робить на сцені кожен учасник, — спілкується з суддями, а потім, виступивши, вислуховує їхні коментарі. Сміх, сльози, закочені очі, закриті долонями роти та інші прояви емоцій членів журі — важлива частина шоу. До того ж, судді дають професійну оцінку, й вона може відрізнятись від глядацької.

Тепер оцінки суддів скасували: долю конкурсантів вирішують лише глядачі, голосуючи в соцмережах протягом тижня після ефіру. Із дванадцяти учасників, які з’являються в кожному епізоді, обирають переможців у трьох категоріях — діти, дорослі й команди. У кінці грудня, коли трансляція виступів завершиться, з-поміж лідерів тижнів глядачі оберуть трьох, які і стануть переможцями першого сезону. Отже, разом із суддями скасували змагання між проміжними переможцями й визначення найкращого. Логіка проєкту змінилась радикально.

Навіть якщо заплющити очі на втрату важливої частини шоу, журі важко позбутися суто композиційно. Їхні крісла стояли посеред зали, тому монтажери мусили відмовитись від загальних планів. Це дуже помітно: на екрані з’являються лише великі плани кількох гостей, які сидять збоку від сцени. Складається враження, що виступи конкурсантів дивляться півтора десятка обраних, а не повна зала. Як під час епідемії чи апокаліпсису, що певною мірою правда.

Судячи з коментарів у соцмережах, відсутність журі розчарувала, а подекуди шокувала глядачів. Вони навперебій дають поради, як урятувати проєкт. Або залишити як було (ну, мовляв, хто ж знав, що Денисова зрадниця; напишемо, що знято до 24 лютого, й кінці у воду), або перезняти весь сезон, або додати інших суддів, аби вони прокоментували те, що побачили.

Але СТБ вирішив, як вирішив, і це непоганий компроміс між необхідністю усунути із шоу людину, яка підтримує Росію, і не образити конкурсантів, для яких скасування шоу або повторні зйомки могли стати неабияким стресом. Ну, і гроші зберегли, куди ж без цього.

Всі зміни СТБ узгодив із власниками формату. Своє рішення все ж випустити «урізане» шоу в ефір канал пояснив «місією з емоційної підтримки аудиторії та показу українських талантів», а також відповіддю на «запит українців».

«Коли очі всього світу прикуті до України, коли кожне серце б’ється в унісон із нами, ми не маємо права опускати руки», — каже голос за кадром на початку шоу під відеонарізку, де миготять Анджеліна Джолі, Арнольд Шварценеґґер та інші знаменитості, які підтримали Україну; кадри масових проукраїнських мітингів за кордоном, Kalush на сцені «Євробачення», українські військові та інші. Це той випадок, коли пафос не ріже вухо й навіть тішить. Але в інших саморекламних паузах риторику можна було зробити більш людською. «Наймасштабніша танцювальна сцена Європи, на якій найталановитіші українці вражають вас своїми фантастичними виступами», — каже все той же голос за кадром. Звучить як телереклама з позаминулого десятиліття.

Натомість конкурсанти вражають простотою і щирістю. Конкурс не має обмежень ні за віком, ні за стилем. Наймолодшому учаснику п’ять, найстаршим — майже шістдесят. Серед них є як аматори — наприклад, група жінок, які почали танцювати лише за кілька місяців до кастингів, аби відірватись від роботи й виховання дітей, — так і переможці світових змагань. Є й такі, що вже брали участь у шоу на СТБ, а зараз вирішили показати, що талант їхній нікуди не дівся.

Перед прем’єрою глядачів попередили, що зйомки відбулись до 24 лютого, тому «деякі сцени та висловлювання можуть бути неактуальні». Поки що нічого недоречного учасники проєкту не сказали. Вони розповідали про своє особисте життя, працю, плани, батьків, дітей, друзів, коханих — про речі, які не можуть втратити актуальність. Слухати це боляче, адже ти, як у машині часу, розумієш: за пару тижнів усі ці люди опиняться у великій війні, хтось муситиме покинути свій дім, хтось піде воювати чи допомагати армії.

Команда СТБ не розповіла, чи відстежила долю всіх учасників проєкту після 24 лютого. Де зараз конкурсанти, як вони займаються, в перемонтованих випусках не йдеться, хоча в окремих випадках про героїв додають нову інформацію. Наприклад, уже під час великої війни виконавиця сучасного танцю Соломія Ткачівська з Івано-Франківська здобула перемогу у світових змаганнях Dance World Cup, ставши тричі чемпіонкою цього конкурсу. В першому випуску «Танці. World of Dance» з’являються кадри зі спільного телемарафону «Єдині новини», де ведуча повідомляє про перемогу Соломії. На плашці написано, що триває 134-й день великої війни.

Ще одна суттєва зміна у шоу — мова спілкування. В оригіналі більшість учасників говорить російською. Українською — лише ведуча Наталя Татаринцева та поодинокі конкурсанти і конкурсантки. «В тебе така гарна українська», — каже ведуча Соломії з Івано-Франківська, хоча могла би сказати коротше: «В тебе українська!»

СТБ переозвучив усіх, хто говорив у кадрі російською. Переклали навіть архівні кадри однієї з учасниць, а також, здається, замінили деякі треки. Принаймні, танцюрист брейкдансу Ілля Бондаренко танцює під «Думи» Артема Пивоварова та Надії Дорофеєвої; цю пісню випустили лише на початку червня 2022 року.

Пару тижнів тому глядацька спільнота вибухнула обуренням щодо озвучки 12-го сезону «Холостяка», який вийшов на СТБ за два дні до «Танців». Закидали, що озвучка краде в героїв емоції. «Танцям» теж перепало, хоч і менше, ніж «Холостяку». Можливо, емоцій глядачів вистачило лише на «Холостяк», а може, вирішили, що не так і погано звучить. Мені в перекладі сподобалось усе — і якість, і сама ідея озвучувати, а не давати субтитри. Українська в Україні повинна саме звучати, а не тулитися рядком у нижній частині екрана. Сподіваюсь, у наступному сезоні «Танців» переклад уже не знадобиться — говоритимуть українською.

Скриншот відео: СТБ

5479
14.04.2023 15:00