Паралельна реальність «Скажених сусідів»

Паралельна реальність «Скажених сусідів»

7 Квітня 2023
5244
7 Квітня 2023
12:00

Паралельна реальність «Скажених сусідів»

5244
Попри багатозначну назву, серіал проігнорував наявність реальних сусідів, що пішли на нас війною.
Паралельна реальність «Скажених сусідів»
Паралельна реальність «Скажених сусідів»

24 березня на платформі «Київстар ТБ» (партнерський проєкт «1+1 media» та «Київстар») відбулася прем’єра другого сезону серіалу «Скажені сусіди». Нові серії тривалістю до 25 хвилин виходять із понеділка по четвер, по дві відразу. Із 27 березня другий сезон транслює телеканал ТЕТ. Серіал складається із 24 серій, як і перший сезон.

«Скажені сусіди» є продовженням кінофраншизи «Скажене весілля». Три повнометражні фільми про божевільні весілля дітей родини Середюків із вигаданого села Яблунівка вийшли на екрани у 2018, 2019 та 2021 роках. Попри величезну кількість критики («Детектор медіа» писав про це тут, тут або, наприклад, тут), комедії мали успіх у глядачів та надихнули Film Ua Group та Prototype Production створити продовження. У «Скажених сусідах» у центрі уваги опинився конфлікт голови родини Середюків Василя з новим і колишнім чоловіками сусідки Оксани Крижанівської, що відбувається на фоні суперечок всередині сімей.

 

Нескінченні сварки та примирення добре приправлені пригодами інших жителів села, як-от художнього керівника місцевого клубу Назарія Запухляка, бібліотекарки Уляни,  місцевого дільничного Кульбаби та інших.

 

Прем’єра першого сезону серіалу відбулася теж цього року: в лютому на «Київстар ТБ», на початку березня — на ТЕТ. Це також неординарна подія: сезон відзняли ще до війни, він планувався до виходу в березні 2022 року, але через повномасштабне вторгнення був відкладений. Деякий час було незрозуміло, чи взагалі покажуть серіал, що був заявлений як перший власний оригінальний серіал для «Київстар ТБ». Адже торік влітку на екрани вийшов повнометражний фільм «Скажені сусіди. Нові історії», змонтований із відзнятого для серіалу матеріалу. Але головною інтригою став саме другий сезон. «Скажені сусіди 2» виявилися першим проєктом в Україні, зйомки якого почалися після повномасштабного вторгнення. Вони відбувалися у жовтні — грудні 2022 року. Отже, глядачі мали шанс побачити знайомих героїв у сучасних реаліях і з’ясувати, як виживають жителі Яблунівки під час великої війни. Інтригу тримати не буду та скажу одразу: ніяк. У паралельній реальності «Скажених сусідів» повномасштабного вторгнення не було, хоча події відбуваються у 2023-му — в одній із серій головний герой називає поточний рік. Восени, зважаючи на жовте листя дерев навкруги.

Можна припустити, що у творців серіалу була купа аргументів, чому треба вчинити саме так. Наприклад, що «Скажені сусіди» — це формат, який не можна ламати. До того ж кінофраншиза в тому вигляді, як вона є, стала рекордсменкою за касовими зборами, отримавши, за даними Держкіно, 124 мільйони гривень. Права на показ усіх частин «Скаженого весілля» чи на зйомки місцевої адаптації придбали країни з усього світу. Творці могли вирішити, що не варто вбивати курку, яка несе золоті яйця.

Також не виключено, що робота над сценарієм другого сезону почалася ще до війни і переписувати його повністю було важко. На думку про «консерви» наводять згадки у другому сезоні про карантин, щеплення та шапочки з фольги, що взагалі неактуально у 2023-му. До того ж, здається, сценаристам і так довелося багато попрацювати, щоб заткнути дірку від зникнення однієї з головних героїнь Оксани Крижанівської. Акторка Віра Кобзар, яка виконувала цю роль, вочевидь, не змогла взяти участь у зйомках другого сезону з особистих причин. Тому Оксана з’являється лише в першій серії, а потім їде на зустріч випускників і далі лише зрідка нагадує про себе під час відеозв’язку з близькими.

 

Врешті-решт через відновлення зйомок у будь-якому вигляді творці декларували благородну мету. «У час, коли боротьба за нашу перемогу триває, ми реанімуємо індустрію. Це вкрай важливо як для акторів, режисерів та сценаристів, так і для тих глядачів, які будуть дивитися наше кіно. Тому — разом переможемо!» — процитувало Держкіно продюсера й актора серіалу Юрія Горбунова.

Раніше Горбунов розповідав, що декілька зйомок припали на ті дні, коли були «страшні обстріли Києва». «Бачили, як над знімальним майданчиком летить ракета, бачили, куди вона падає. У нас навіть одній артистці у той момент стало фізично зле. Викликали швидку допомогу», — додав він. Акторка Леся Самаєва, яка виконує одну з головних ролей Галини Середюк, в ефірі «Сніданку 1+1» також поділилася спогадами, що одного разу знімальна група весь день просиділа в бомбосховищі через ракетну атаку Росії. «Раптом атака, бомбосховище. І ти розумієш, в якій дійсності ми перебуваємо, як усе це жахливо», — сказала вона.

Можна припустити, що й дивитися серіал деякі прихильники будуть у бомбосховищах, адже обстріли не вщухають. А що в нас на екрані? Шапочки з фольги... Тут навіть найпалкіший шанувальник невибагливого гумору франшизи повинен відчути, що щось не так. Його — таким, яким він став після 24 лютого 2022 року, — просто ігнорують і пропонують вдавати, що нічого не трапилося.

 

Щоб актуалізувати історію та послати сигнал підтримки глядачам, багато не потрібно. Достатньо декількох деталей, що легко впізнає кожний українець. Наприклад, згадати, що жителі Яблунівки повернулися з евакуації. Це ж їм ніяк не завадить продовжити сварки із сусідами? Або показати, що головні герої вирішили засадити город, бо треба робити запаси, або що їхні діти повернулися до батьківської хати, щоби пересидіти лихі часи в тиші, або що світло вимикають, або що герої серіалу донатять на ЗСУ...

Може, творці вважають, що поєднувати війну та жарти над 50-річними чоловіками, що бігають один за одним як Том і Джеррі, недоречно? Тоді навіщо нам це показують? Бо ми ж тут усі з евакуації, без світла та донатимо на дрони.

 

Узагалі адаптація телеіндустрії до сучасних реалій стає дедалі серйознішою проблемою, адже, здається, ринок не розуміє, що відбулося із глядачами. Він не відчуває їхніх потреб, не встигає чи не хоче мінятися, а якщо і робить якийсь апгрейд, то все одно втрапляє в черговий скандал. Тут вам і відновлення шоу в довоєнних форматах, що зараз виглядають повною дичиною, ну як-от «Вагітна у 16» після повідомлень про масові зґвалтування неповнолітніх на окупованих територіях, і діпфейки, щоб замінити актора-росіянина, і нескінченна російська мова, що досі не завжди дублюється навіть жалюгідними субтитрами.

З іншого боку, сказати, що «воєнний» другий сезон «Скажених сусідів» узагалі ніяк не відреагував на напад Росії, теж не можна. У перших 15 серіях другого сезону було декілька сцен, що при бажанні можна назвати апеляцією до сучасності. В одній із них герої Ашот та Олька перевертають смітник, і в купі сміття можна побачити візитівку з написом «русскій мір». Отака потужна алегорія.

 

В іншій сцені подружжя Середюків сперечається через стару світлину з відпочинку, адже не може з’ясувати, чи вона зроблена у Скадовську, Кирилівці або в Бердянську. «Скадовськ — це Херсонщина», — каже чоловікові Галина Середюк з інтонаціями виховательки у дитячому садочку. «Бердянськ і Кирилівка — це все Запорізька область», — відповідає їй Василь. В іншому епізоді героїня Олька дорікає чоловікові: «У нас грошей немає, щоб на три дні в Залізний Порт з’їздити!». Виглядає як специфічний продакт плейсмент територій, що тимчасово перебувають в окупації. Ну, щоб українці раптом не забули, що вони в нас є.

 

До речі, «Скажені сусіди» успадкували любов «Скаженого весілля» до прихованої реклами. В серіалі є епізоди, де вся сюжетна лінія героя будується навколо якогось товару, як-от пошуки Ашотом конкретного шоколадного батончика для доньки. Рекламують будь-що, від пива та фарби для стін — до криптобіржі й артистів та артисток. Особливо розчулило просування Ірини Білик. «Це був 1995 рік, тому що в цей рік вийшов новий хіт Ірини Білик "Ти мій", і ми під нього кожен день танцювали», — нагадує Галина Середюк своєму чоловікові. Щоб закріпити ефект, в іншій сцені новий чоловік Оксани Крижанівської Тарас розповідає, що закохався в майбутню дружину після того, як вона «заспівала Ірину Білик», чим вразила його «прям у саме серце». Заспівала б Оксана щось інше — залишилася б самотньою.

 

Загалом другий сезон «Скажених сусідів» містить той же набір пласких жартів і штампів, що й попередні фільми кінофраншизи. Інтелектуальний рівень місцевих поліціянтів у серіалі межує з ідіотизмом («га, в кобурі нога»), головна героїня нескінченно готує пиріжки, бо й чоловік любить смачно поїсти, і донька вагітна, герой-вірменин помішаний на шашликах і сексі з дружиною, головний лікар отримує хабарі алкоголем, художній керівник випадково опинився в ліжку з непривабливою директоркою, а тепер не може її позбутися, щоб не втратити роботу, медсестра у приймальні варить пельмені в чайнику тощо. Якби випробування ChatGPT почалися до початку зйомок, можна було б вирішити, що сценарій написав штучний інтелект за мотивами всього сміття, що йому зустрілося в інтернеті. Хоча ні. Чатбот упорався би краще.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5244
Читайте також
29.06.2023 15:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
3 400
14.04.2023 15:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
3 369
17.03.2023 09:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
4 047
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду