Весна на телевізійному фронті

Весна на телевізійному фронті

3 Березня 2023
5429
3 Березня 2023
13:00

Весна на телевізійному фронті

5429
Продовження «Неймовірної правди про зірок» і «МастерШеф. Професіонали», нове кулінарне шоу «Пекельні борошна з Євгеном Клопотенком» на СТБ, розважальне сімейне шоу «єПитання» на Новому, «Говорить вся країна» на «1+1 Україна», детективний серіал «Морська поліція. Чорноморськ» і нові концерти «Дизель Шоу» на ICTV2, а також зняті вже під час війни фільми.
Весна на телевізійному фронті
Весна на телевізійному фронті

«Весна на телевізійному фронті», — саме таку назву мав текст «Детектора медіа» про весняний сезон телеканалів 2022 року. Він мав вийти 24 лютого минулого року, але так і залишився в архівах редакції через повномасштабне вторгнення Росії.

Замість шоу та серіалів тоді на українських телеканалах розпочався марафон «Єдині новини». Він триває й досі. Однак український медійний ринок потроху відновлюється: запрацювала панель телевізійних вимірювань, пожвавішав продаж реклами, медіагрупи та продакшени відновили виробництво, найпопулярніші канали вийшли з марафону (СТБ, Новий канал) або запустили своїх дублерів («1+1 Україна», ICTV2). І на весну планується ледь не найбільша кількість прем’єр із початку вторгнення. Деякі з них знімали вже під час війни — з відключеннями світла, кастингами в підвалах та повітряними тривогами, а деякі розказують про саму війну (наприклад, серіал «2+2» «Я — Надія»). Утім, телевесна 2023 року на більшості каналів досить подібна до телевесни 2022 року, якій завадила війна. Багато проєктів, анонсованих рік тому, зараз виходять в ефір. Переважно це брендові шоу та нові сезони популярних серіалів.

СТБ

Торік СТБ готував сезон великих реаліті-шоу. Ключовою прем’єрою мав стати «Холостяк»: постери з головним героєм проєкту Алексом Топольським із червоною трояндою кілька місяців висіли в київському метро, коли воно було головним укриттям для жителів столиці під час наступу на Київ. Цей проєкт канал показав восени 2022-го, переклавши його українською. Схожа доля спіткала й «Танці. World of dance». Шоу створює команда, яка працювала над дев’ятьма сезонами «Танцюють усі», Національним відбором на «Євробачення» та шоу «Україна має талант». В умовах великої війни у творців проєкту з’явився новий виклик. Адже однією із суддів уже відзнятого проєкту була хореографиня Тетяна Денисова, яка з 2017-го працювала в Росії. Після 24 лютого вона не підтримала Україну, й канал відмовився від співпраці з нею. СТБ узгодив із правовласниками новий формат шоу «Танці. World of Dance» без журі.

Також минулої весни канал готував до ефіру реаліті «Супербабуся» та мейковер «Щасливі за сім днів». Останнє шоу мало змінити у сітці «Вагітна у 16»: це реаліті СТБ спершу хотів транслювати в лютому 2023 року, однак переніс на невизначену дату з «розумінням чутливості контексту воєнного часу та впливу злочинів російської армії».

Ще однією прем’єрою мало стати продовження стрічки «Мама» про події на окупованій частині Донбасу. У перший рік великої війни СТБ неодноразово показував фільм і включив першу та другу частини стрічки у спецпрограмування 24 лютого 2023 року до річниці великої війни.

Цього року канал також сфокусувався на своїх брендових реаліті та програмах: навесні в ефір вийдуть «Неймовірна правда про зірок», «МастерШеф. Професіонали», «ДНК. Свої», «Супермама» та «Супербабуся», «Детектор брехні». Але при цьому додав і нові проєкти. Наприклад, кулінарне шоу «Пекельні борошна з Євгеном Клопотенком», документальне реаліті «Україна: кулінарний фронт».

Окрім цього канал покаже низку нових серіалів. Для мелодрами «Майже одружені» СТБ відкрив вертикальний слот: щоп’ятниці о 18:00. Формат стрічки це дозволяє, адже кожна з 20 серій — це окрема історія кохання. Виробництво — Starlight Production. Вийдуть в ефір і нові епізоди серіалу «Слід» (будні, 18:00, виробництво — Space Production на замовлення телеканалу СТБ), «Справедливість» (будні, 20:00, по дві серії, виробництво — Artforms production) та «Сліпа» (виробництво — Space Production на замовлення телеканалу СТБ). Серіали, окрім «Сліду» та «Сліпої», відзняті до початку вторгнення Росії. А зйомки нових епізодів згаданих стрічок розпочалися наприкінці грудня 2022 року і тривають досі.

«Більшу частину прем’єр весни ми виробляємо просто зараз, в умовах повномасштабної війни, повітряних тривог, обстрілів і відсутності електроенергії, — каже генеральна директорка телеканалу СТБ Людмила Семчук. — Цієї весни в кожному проєкті СТБ ми покажемо нових нас і нові історії, що будуть надихати. Завдяки їм кожен глядач зможе отримати емоційну підтримку, розрядку, мотивацію. Цей сезон буде про світло всередині кожного з нас, яке допомагає побороти будь-яку темряву».

Новий канал

Навесні 2022 року Новий канал хотів запустити серіальний слот і відкрити лінійку комедій під слоганом «Смійся по-новому» о 18:00. Анонсували 200 годин прем’єрних серій. Це було доволі революційне рішення, оскільки вже давно на каналі не було лінійки серіалів, хоча її планували роками. Спершу мав вийти в ефір «Будиночок на щастя», далі «Полкан» та адаптація американського формату Younger — «Молода». Перші два серіали Новий показав восени 2022 року. А «Молоду» приберіг на весну цього року — прем’єра відбудеться 20 березня. Головна героїня серіалу, 40-річна Ольга, розлучається з чоловіком і намагається перезапустити кар’єру у видавничій справі, попри багаторічну перерву у роботі. Але 40-річну жінку на роботу брати не хочуть, тож Ольга вигадує собі нову біографію. Для всіх їй — 26. Завдяки обману Ольга заводить стосунки з 20-річним хлопцем, влаштовується на роботу та успішно просувається кар’єрними сходами.

Також навесні вийде розважальне сімейне шоу «єПитання», яке знімали вже під час великої війни. Це українська адаптація американського формату Family Feud. За правилами, дві команди впродовж п’яти раундів і фіналу змагаються за перемогу, відповідаючи на запитання. Їм потрібно вгадати найпопулярніші відповіді українців про буденні речі з різних сфер життя. Наприклад, що жінки роблять перед сном, чим можна відкоркувати пляшку вина, що кажуть найчастіше, коли вмикається сигнал повітряної тривоги тощо.

«Ми ставили питання нашим підписникам у соціальних мережах та перехожим на вулицях. Гострі, часом провокаційні, але актуальні для нашої аудиторії, — розповідає керівниця проєкту Анна Вовк. — Учасникам шоу потрібно відгадати найпопулярніші відповіді, які дали люди в цих опитуваннях. На прикладі “Хто зверху?” ми знаємо, що глядачам Нового каналу дуже подобаються бонусні запитання. Відповіді на них супроводжуються розповідями про особистий досвід і прикладами з життя зіркових учасників. Тож, спираючись на вподобання нашої аудиторії, ми й обрали такий формат».

На каналі переконані, що таким проєктом зможуть відвернути увагу і трохи розвеселити українців. Знімати під час війни було складно через відсутність зв’язку, світла й інтернету. А треба було малювати декорації, графіку, підбирати музику, монтувати сюжети. «У перший знімальний день було чотири повітряні тривоги. Вся група в цей час перебувала в укритті, зірок гримували також у сховищі. А зі звичайних 12 годин зміни нам лишилося тільки п’ять. Оскільки це новий формат, то катастрофічно мало. Раніше, коли ми щось не встигали, могли продовжувати знімати до 12-ї ночі й навіть довше. А зараз на майданчику робота має закінчитися о 21:00, бо комендантська година, і людям треба вчасно потрапити додому», — згадує Анна Вовк.

Під час показу шоу Новий канал розмістить на екрані спеціальний QR-код, за яким можна задонатити на ЗСУ.

 

«1+1 Україна»

«1+1» на весну 2022-го планував показати екранізацію української класики: 4-серійний фільм за комедією Івана Карпенка-Карого «Хазяїн». Серіал вийшов на партнерській платформі медіагрупи «Київстар ТБ». Окрім «Хазяїна» планували серіали «Скажені Сусіди», «Велика надія» (про 40-річну виховательку дитячого садка) та новий сезон «СидОренки-СидорЕнки. Ферма розбрату». Серед шоу «Плюси» готували новий сезон зіркових пародій «Ліпсінк батл», «Лігу сміху», «Вечірній квартал», «Жіночий квартал». Новий сезон «Ліги сміху» «Плюси» показали наприкінці 2022 року, де проєкт повністю перейшов на українську мову. Шоу залишилось і в у сітці весняного сезону на ТЕТі. А от новий сезон ситкому «СидОренки-СидорЕнки. Ферма розбрату» знятий за російським форматом після початку великої війни  канали групи не показували.

Цього року весняний телевізійний сезон на «1+1 Україна» сповнений прем’єр не серіалів, а програм. Зокрема, вже стартувало токшоу «Говорить вся країна» з ведучим Олексієм Сухановим, який раніше робив схожий проєкт, що був ключовим у передпраймі каналу «Україна».

Нагадаємо, канали Ріната Ахметова пішли з ринку в липні 2022 року. В ефір вийшов новий сезон проєкту ЖВЛ про зірок. Тепер темами інтерв’ю стали реалії війни, а серед героїв програми — українські захисники та волонтери. Наприклад, парамедикиня Мар’яна Мамонова, яку за декілька днів до народження дитини звільнили з російського полону. А гімнастка Ганна Різатдінова в шоу розповість про стосунки з мамою, яка живе в тимчасово окупованому Криму. 3 березня на «1+1 Україна» відбудеться прем’єра нового сезону «Світу навиворіт» про Колумбію, який зняли до повномасштабної війни. Торік глядачі не встигли побачити нові серії пригод із ведучим Дмитром Комаровим через вторгнення Росії.

 

ICTV2

Ефір каналу ICTV минулої весни мав складатися з продовження «Пса», прем’єр про поліцейських, спецпризначенців і війну. Тоді перед самим вторгненням канал уже розпочав показ іронічного детективу про пригоди трьох українських поліцейських у приморському місті «Морська поліція. Чорноморськ». А на травень готував воєнну прем’єру про Другу світову війну — «Табун». Окрім неї канал хотів показати ще одну чотирисерійку про роботу спеціального підрозділу СБУ «Штурм», який протидіє злочинам проти нацбезпеки України. З програм до ефіру готували другий сезон «Прихованої небезпеки» та продовження шоу «Хто хоче стати мільйонером?».

Цієї весни ICTV2 (створений у грудні новий канал, який зараз підміняє ICTV, залучений до марафону) вирішив надолужити втрачене та показати майже всі торішні прем’єри. Насамперед це іронічний детективний серіал «Морська поліція. Чорноморськ», який стартує у квітні. Першу серію екшен-серіалу з морським настроєм телеканал показав торік 15 лютого. Але тоді через вторгнення канал не встиг показати його повністю. За сюжетом, у невеликому курортному містечку Чорноморськ Одеської області троє поліцейських морського патруля намагаються вберегти жителів і туристів від бандитів та відновити лад. Навесні вийде в ефір і 4-серійна драма «Табун» про українських диверсантів у Другій світовій війні.

Також у березні в ефір вийде третій сезон народної детективної комедії «Дільничний з ДВРЗ». Канал покаже і «Приховану небезпеку» з ведучим Олексієм Душкою та новий сезон «Дизель Шоу». Концерти знімали під час війни та, як анонсує канал, це будуть «історії сьогодення й абсолютно нові герої, які живуть поруч і переживають ті самі події, що й кожен українець». Під час концерту звучатимуть бойові хіти, які команда створює спеціально до кожної вистави.

Також торік на високі рейтинги від своїх прем’єр розраховував канал «Україна». Тоді ніхто не уявляв, що його закриють за кілька місяців. Про «Україну» казали, що її власник не особливо рахував гроші, тому канал мав змогу робити дорогий контент. 26 лютого в ефір мало вийти шоу «Ігри талантів» за форматом The Game Of Talents із ведучим Dzidzio. Також до ефіру готували п’ятий сезон нашого мейковер-шоу «Місія: краса» за власним форматом каналу «Україна» та прем’єрні серіали. Ці проєкти так і не вийшли в ефір, і наразі невідомо, коли та чи взагалі їх покажуть. Адже медіагрупа не поспішає продавати свій контент. «Перед нами не стоїть завдання позбутися усіх матеріальних і нематеріальних активів нашвидкуруч. Ні, це бізнес-процес, який потребує часу. І ми готові до перемовин із партнерами, які розуміють цінність активів медіагрупи. Йдеться як про продаж, так і про оренду», — зазначили «Детектору медіа» у SCM.

Колаж: Наталя Притуляк/«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5429
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду