Битва за екстрасенсів. Українські журналісти на службі паранормальних сил

Битва за екстрасенсів. Українські журналісти на службі паранормальних сил

24 Січня 2020
8071
24 Січня 2020
18:38

Битва за екстрасенсів. Українські журналісти на службі паранормальних сил

8071
Святослав Піскун лікує від безпліддя, олень розслідує вбивство, ICTV навчає глядачів магії
Битва за екстрасенсів. Українські журналісти на службі паранормальних сил
Битва за екстрасенсів. Українські журналісти на службі паранормальних сил

У палаті представників США опублікували нові переписки людей Дональда Трампа з українськими політиками та алгокольно-рекреаційне листування Юрія Луценка. Токшоу та гостьові студії українських телеканалів не приділили цьому особливої уваги. Начебто молода політична команда стала кістяком об’єднання за середньовічні, вибачте, сімейні цінності. Як наслідок, ще в липні «Слуга народу» обіцяла розглянути Стамбульську конвенцію, тепер же шанси на її ратифікацію «дуже низькі». Але токшоу та гостьові студії не приділили цьому уваги. Ілля Кива почав бійку в ресторані та став фігурантом кримінального провадження. Проте українське телебачення не говорило про головного забіяку Верховної Ради. Хіба що NewsOne дав улюбленцю можливість виправдатися.

Що ж тоді відбувалося на телеканалах? З хорошого – дискусія щодо законопроєкту про дезінформацію, якій ми присвятимо окремий текст. З поганого – початок виборчого сезону. Показником загальної ситуації став перший післяноворічний випуск «Свободи слова» на ICTV, де про парламентські плани говорив лише Дмитро Разумков. Голови фракцій обрали іншу стратегію – поливали брудом політичні сили один одного. Приводами для підвищеної піарної активності стали також форум у Давосі та легалізація грального бізнесу (до якої проросійські ЗМІ з усіх сил намагаються прив’язати проституцію). А чергова публічна поява Ґрети Тунберґ у черговий раз проявила на телебаченні псевдонауковців. Наприклад, Михайло Чаплига (експерт з усього та нічого) на «112» намагався переконати глядачів, що глобальне потепління наступає через ефект прецесії (зміщення осі Землі). Наче процес у 20 тисяч років може пояснити раптове зростання температури за останні два сторіччя.

Загалом, виникає враження, що українське політичне телебачення просто прокляте. Тож за відповідями ми вирішили звернутися до окультних програм, яких у січні більш ніж вистачало.

«Чому так?»: Нострадамус на службі держави

«У меня такое ощущение, как будто я единственный здесь, кто негативно относится к экстрасенсам», – сказав наприкінці програми «Чому так?» «медіум» Максим Гордєєв. І це не жарт: у компанії політиків та діячів мистецтва саме чарівник проявляв найбільше обережності та відповідальності, коли мова заходила про його колег. Інші гості ефіру «112», якщо не розповідали про власні надприродні здібності, то принаймні нав’язували глядачам, що все реально.

Отже, крім самопроголошеного медіума, на шабаш зібралися: бурштиновий маг Борислав Розенблат, некромант школи «Партії регіонів» Святослав Піскун, характерник Юрій Кармазін, радіопсихотерапевт Геннадій Мустафаєв та (на окремому кріслі іншого кольору) учасниця проекту «Пающие трусы» Олена Магдален. Наука та здоровий глузд лишилися не представленими.

Гості ж навіть не намагалися себе стримувати. Юрій Кармазін, наприклад, розповів одразу дві чудесні історії власного зцілення, одна з яких сталася проти його волі. Також, крім світлих чар, екснардеп вірив у темні і стверджував, що відповідальність за шкоду спричинену паранормальними здібностями планували додати в Кримінальний кодекс. Проте найвеселішим момент за участі «Гетьмана всієї України» стала його реклама розшифровок Нострадамуса від українського «вченого» Олександра Лазарева. Буцімто саме українському «науковцю» єдиному вдалося правильно інтерпретувати французького «пророка». Кармазін сказав, що часто читає цю книгу, й пожалівся, що їй не приділяє достатньо уваги українська влада: адже за допомогою Нострадамуса буцімто можна було уникнути війни з Росією.

Олена Магдален розповіла, як ворожка врятувала її від небезпечної поїздки. Точніше, співачка не послухалася віщунку і все одно планувала рушати в подорож, але захворіла. А потім у новинах побачила, що «в той то стране, приблизительно в таком-то регионе перевернулся автобус». «Или это высшие силы, или это ангел-хранитель…», – уникала слів «збіг» та «підтасовка фактів» пані Олена.

Святослав Піскун постійно розповідав про свою бабусю-цілительку, а потім заявив, що він і сам трохи відьмак. Наприклад, ексгенпрокурор може бачити у людей рак. Та врятував дві сімейні пари від безпліддя. Борислав Розенблат поділився, як його цілий рік (!) водила за ніс учасниця «Битви екстрасенсів». Зате інша ворожка правильно нагадала, що політика «підставить» жінка (натяк на «агента Катерину»). Хоча, судячи з плівок, нардеп сам себе підставив.

Наче цих заклиначів електорату було замало, ведучі вирішили подзвонити також «астрологу» Владу Россу, попередньо назвавши астрологію наукою. Нагадаємо, що Влад Росс – це той астролог, у якого Гілларі Клінтон виграла вибори в США, у 2016 році в Україні відбулися парламентські вибори, а Кабмін Гройсмана протримався один рік. І не забувайте заклик голосувати за Савченко на виборах президента. У шоу «Чому так?» Росс казав глядачам ходити на особисті прийоми, а не читати прогнози у ЗМІ (оп, реклама), та стверджував, що «астрология – это сокровенная наука». Нагадаємо, що ця «наука» називає Сонце та Місяць планетами.

Але ще гіршими, ніж це слов’янське фентезі, були спроби гостей студії легалізувати магію в суспільній свідомості. Ведучі обговорювали проблеми ворожок на рівні «але ж це гріх». Місцевий медіум намагався довести, що біблійні пророки – це теж екстрасенси. Святослав Піскун розповідав, як янголи передають інформацію через людей. Олена Магдален стверджувала, що будь-які погані прикмети можна обернути собі на користь. Борислав Розенблат прямо казав, що сила є. Оп, реклама «Зоряних війн».

Загалом, вся надія була на присутнього в студії психолога, й він справді намагався пояснити гостям, що екстрасенси просто добре читають людей. Але пізніше теж почав розказувати про чудеса психіки.

Апогеєм шоу стала образа медіума на фразу «краще піти до психолога». Міський шаман заявив, що шарлатани є в будь-якій професії й треба піднімати вібрацію душі, а ведучі відповіли, що це питання довіри. При цьому час від часу модератори програми намагалися завести розмову про державне регулювання та покарання для екстрасенсів-шарлатанів (тобто, всіх екстрасенсів?) І пару разів навіть ставили учасникам скептичні запитання. От тільки ці спроби безнадійно тонули в розмовах про янголів, чудесні зцілення та Нострадамуса.

Після цього випуску «Чому так?» у глядачів могло скластися лише одне враження: так багато відомих людей не можуть брехати – Гоґвартс реально існує. І віддавати свої гроші екстрасенсам нічим не гірше, ніж віддавати їх реальним фахівцям.

На закінчення варто було б згадати про відповідальність журналістів перед глядачами, але не забувайте, що ми говоримо про «112». Відьми – це далеко не найгірші люди, яких тут піарять.

«Слідство ведуть екстрасенси»: Я спросил у оленя, где моя любимая

Для того, щоб подивитися це шоу, є три причини. По-перше, в січні стартував новий сезон. По-друге, ця програма на СТБ пов’язана з борцем з дезінформацією Володимиром Бородянським. По-третє, після Святослава Піскуна на «112» хочеться більше розслідувачів із суперздібностями. Проте справді дивитися «Слідство ведуть екстрасенси» ми вам, звісно ж, не радимо. Є високий ризик назавжди втратити почуття прекрасного.

Для початку у програми є титри. Тексти на кшталт «Шок! На місці, де зустрілися екстрасенси, загинула молода дівчина!», «За мить! Кохання між світом живих і мертвих! Жінка відчула обійми духа!», «Неймовірне відкриття! Жінка виховує доньку своєї загиблої суперниці!» постійно супроводжують глядача та змушують задуматися, чи не поклоняються автори програми якомусь богові знаків оклику. Інша проблема – це акторська гра. Просто погляньте на цю реконструкцію за участі екстрасенсів. Інколи емоції в кадрі виглядають настільки вимучено, що, здається, ти сам чуєш ці команди режисера: «Поклади руку на підборіддя, наче ти задумалася». Ще один цікавий елемент програми – це вступні титри, які дуже нагадують титри серіалу «Справжній детектив». Іронічний збіг, чи не так?

Хоча, звісно, не проблеми з формою найбільше виділяються у «Слідчих-екстрасенсах». Як вам, наприклад, расизм, коли одну з паранормальних детективів презентують як «циганську ясновидицю». Просто «ясновидиця» звучить недостатньо переконливо чи СТБ намагається нав’язати глядачам, що роми – це якась фентезійна раса з особливими здібностями? Напарницю жінки презентували як «харківську відьму-некроманта».

Радує, звісно ж, і сама детективна робота в кадрі: розмови з оленями, переслідування духів, неймовірні видіння. Наприклад, ясновидиця без жодних підказок зрозуміла, що вдруге одружений чоловік розстався з першою дружиною!

При цьому сам сюжет випуску вибудуваний за всіма бульварними канонами: є загадкові вбивства; купа фактів, що, на перший погляд, не пов'язані між собою; карколомні сюжетні повороти; таємничий шифр; мертва дівчина, яка щось натякає екстрасенсам; абсолютно неочікувана розв’язка з паралельними реальностями та щасливий фінал. Єдина проблема конкретно цієї серії в її величезній логічній дірі (вибачте, що шукаємо тут логіку): замість того, щоб повідомити розгадку в самому кінці сорокахвилинної серії, дух мертвої дівчини з таким же успіхом міг відкрити екстрасенсам правду ще під час першої своєї появи на дев’ятій хвилині. І зберіг би всім нерви та гроші на бензин.

Проте найгірше в цій програмі – її реклама. Прямо посеред шоу некромантка звернулася до глядачів, аби ті писали «екстрасенсам» з приводу дивних явищ у будинку, підозрілих подій та, увага, «невідомих хвороб». По-перше, некроманти – це спеціалісти зі смерті й навряд чи до них варто звертатися за лікуванням. По-друге, шановний пане Бородянський, там СТБ дезінформує глядачів магічними зціленнями. Прийміть якийсь закон.

Магічні прогнози в новинах

Останні кілька років «Детектор медіа» кожного січня випускає текст про астрологів у новинах. Адже з якоїсь невідомої причини журналісти вважають, що саме астрологи – це ті люди, до яких варто звертатися за прогнозами на рік. І новинарів не вчить ніщо, навіть мертвий у 2014 році Янукович.

Перед 2020 роком у «ТСН» показали гороскоп від «професійного астропсихолога» так, наче існує якийсь об’єктивний спосіб відрізнити астропсихологів-професіоналів від любителів. Також на «1+1» вийшов матеріал про цьогорічні затемнення, де екстрасенси розповідають про потяг до самогубства, а астрологи не радять робити рішучі кроки. І ніхто, абсолютно ніхто, не каже, що це просто астрономічне явище й ви можете жити собі в задоволення. Подібними сюжетами кореспонденти дискредитують усіх своїх колег та ставлять під сумнів розшифровку абревіатури «ТСН». Можливо, це «Таро, сатанізм, некромантія»?

На ICTV вийшло одразу три сюжети про астрологічні прогнози. У «Фактах тижня» глядачів цілу хвилину навчали ритуалам, які допоможуть «у всіх сферах життя». У «Фактах» 7 січня (ніколи не пізно) чарівники розповіли нічого: війна не закінчиться, економіка буде рости, у політиці триватимуть протистояння. Серйозно, там не було жодного сміливого ствердного прогнозу. У «Надзвичайних новинах» на ICTV (єдина програма з підходящою назвою) сказали, що гроші зароблять ті, хто наполегливо працюватиме. Зате киянам обіцяли цілу нову гілку (!) метро. Можливо, ця астрологиня планує балотуватися в мери.

У гості до NewsOne заходила нумеролог, яка, зокрема, побачила важливі для України події в березні та жовтні 2020-го. От що буває, коли зустріч у Нормандії та місцеві вибори анонсують заздалегідь. На каналі ZIK ведучі обговорювали з астрологом страхи перед високосним роком. На всяк випадок нагадаємо, що жодних «високосних» років як таких не існує – усі роки астрономічно однакові, а бонусний день потрібен, аби компенсувати похибку в календарі. Також на NewsOne активізувався піар Паші-мерседеса, але це окрема історія.

***

Незважаючи на всі старання журналістів під час виборів, 49% українців досі довіряють загальнонаціональним телеканалам. І з великою довірою до медіа повинна приходити велика відповідальність. Випускам новин варто враховувати, що поширення забобонів може вплинути на реальні рішення їхніх глядачів. «112» мусить усвідомлювати, що переконання від Ордена Фенікса справді можуть спонукати когось віддати свої гроші ворожці. А СТБ повинен розуміти, що легалізуючи в суспільній свідомості паранормальну медицину, він ставить життя людей під загрозу. І якщо всі ці медіа не бояться журналістських стандартів, то нехай їх стримує хоча б закон карми.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8071
Читайте також
08.02.2020 15:00
Ярослав Зубченко
5 695
05.02.2020 12:00
Ярослав Зубченко
7 748
02.10.2017 15:50
Ярослав Зубченко
для «Детектора медіа»
0
05.02.2013 15:33
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
11 198
22.03.2010 16:00
Отар Довженко
51 340
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ганзя
1523 дн. тому
ооо, згадала прізвище "екстрасенса", яка озолотилася на цьому телекидалові: СОФІЯ ЛИТВИНОВА, вона раніше була Тетяна Литвинова, а потім, бачте, мудрості в неї побільшало, Софією стала))))Стид і срам Володимиру Бородянському, що развів таке лайно на СТБ, це насправді кримінальна справа, шахрайство і здирництво в особливо великих розмірах, ошуканих було дуже і дуже багато! Бачила їх у судах, бо Укртелекон ще й не гребував до суду подавати на людей, які відмовлялися сплачувати вигадані "борги".
Ганзя
1523 дн. тому
Я ще пам"ятаю часи, коли всі ці екстрасенси на СТБ реально ошукували людей на гроші, щей завдяки телеканалам. Треба було подзвонити в ефір, щоб дізнатися свою "долю", реально ніхто не дозвонювався, ти чекав на лінії хвинин п"ять, не більше, а потім за це чекання приходив рахунок за телефон в розмірі 200=300 доларів по тому курсу!!! В цій афері брали участь "Укртелеком", кілька телеканалів та всі ворожки з СТБ. Всіх їх за шкірку і в буцигарню! Прикро, що телевізійники беруть у цьому участь:)))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду