Шкідливі поради для журналістів під час коронавірусу

Шкідливі поради для журналістів під час коронавірусу

14 Березня 2020
6378
14 Березня 2020
13:00

Шкідливі поради для журналістів під час коронавірусу

6378
Якщо доля дає тобі коронавірус, зроби з нього шоу.
Шкідливі поради для журналістів під час коронавірусу
Шкідливі поради для журналістів під час коронавірусу

Коронавірус COVID-19 — це найкраще, що траплялося з українськими журналістами цього року. Медійники чекали, що хайп та рекламні бюджети посипляться на них лише восени під час місцевих виборів, але зірвали джекпот уже взимку. Проте, на жаль, ще не всі ЗМІ встигли скористатися благами хвороби. Для тих, хто лише мріє стати таким же успішним і шанованим, як NewsOne, Прямий чи «1+1», ми підготували три поради.

Порада №1. Вірте у свої сили! Ви нічим не гірші за медиків

Чимало українських ведучих уважають, що не можуть діагностувати коронавірус неозброєним оком. Але це все лише брак впевненості. Беріть приклад із Наталії Мосейчук, яка під час токшоу діагностувала чотири випадки коронавірусу по відео. А потім ще й без жодних підручних засобів спрогнозувала поширення хвороби. Так, пізніше в цьому ж ефірі заступник міністра МОЗ сказав, що ті люди виявилися здоровими. Але він же член влади, йому вигідно приховувати правду.

А вам варто вірити своєму серцю: емоції журналістів значно важливіші, ніж медичні факти чи заяви чиновників. Урешті-решт, якби ведуча Наталія Влащенко та подібні їй не закликали «Як ми будемо рятувати людей, якщо почнеться епідемія? Вони хай до себе додому, пан Радуцький, може завозить цей літак, а не в санаторій "Пролісок"», Нові Санжари не повстали б. І коронавірус проникнув би в наш дім значно раніше.

Пам’ятайте, що COVID-19 — це смертельна хвороба й у нас немає часу на перевірку фактів. Десь чули, що від коронавірусу допомагає тепла вода? Скажіть про це в ефірі! Хтось написав, що курці не хворіють? Швидше поширюйте, глядач іще може встигнути закурити! Вам здалося, що будь-якого хворого на коронавірус може врятувати лише спеціальний і дуже рідкісний апарат? Розкажіть про це всім, нехай записуються в черги.

Також ми помітили, що журналісти часто порівнюють коронавірус із чумою або трагедією на ЧАЕС. Хтось міг би сказати, що це трохи тупо, адже чума — бактеріальна хвороба, а Чорнобиль узагалі небезпечний через радіацію. Але факти — це для вчених, «простим українцям» усе варто подавати лише за допомогою гучних порівнянь.

Про поширення паніки при цьому можна не хвилюватися: на середньостатистичному токшоу ведучі й так 5–10 разів за ефір закликають глядачів не переживати. Адже відомо, що нічого не змушує почуватися впевненіше, ніж коли ви приходите в лікарню й весь персонал раптом починає просити вас: «Тільки не панікуйте». Для різноманіття можете сказати аудиторії, що вони праведники й точно потраплять до раю.

Дивно, що під час оголошення підозри на коронавірус у студію «1+1» не завітав президент Зеленський

Порада №2. Епідеміологом може бути кожен

Ілон Маск уважає, що університетська освіта не потрібна, щоб бути професіоналом у своїй галузі. То чому на тему коронавірусу ми маємо слухати лише справжніх лікарів? В Україні діє свобода слова і свій медичний аналіз хвороби може озвучити кожен громадянин. При цьому ми закликаємо журналістів дотримуватися етичних стандартів і першими пропускати в ефір тих, кому цього року на місцеві вибори.

Наприклад, майбутнього кандидата в мери Києва від каналів Медведчука Андрія Пальчевського. Звісно, Пальчевський не відрізняє віруси від грибів і колись вважав, що COVID-19 загрожує лише «жовтій расі». Але це ще не привід не обговорювати з ним хворобу буквально щотижня. Тим паче, що Пальчевському належить клініка «Євролаб», де колись здавав свої президентські аналізи Зеленський. І якщо Пальчевський каже, що в Україні немає статистики хворих на грип, отже на сайті Центру громадського здоров’я МОЗ немає такої статистики й вона не оновлюється щотижня.

Інша чудова експертка — Ірина Паламар. Хейтери скажуть, що вона засновниця школи птахівництва й не має жодного стосунку до медицини. Але ви що, забули про пташиний грип? Тому Паламар має повне право розповідати про міжнародну змову, піраміду й мильну бульбашку коронавірусу.

Олександр Дубінський зробив 666 сюжетів про Уляну Супрун, а отже може цілком авторитетно заявляти, що ми приречені: «Если в Украину придет хотя бы один случай этого заболевания, то мы будем болеть все. У нас здесь будет эпидемия испанского гриппа с тысячами жертв. Потому что ни помочь, ни защититься, ни вылечить здесь никто не может».

«1+1» обговорює коронавірус зі співачкою (?) Іриною Федишин, бо вона раніше підтримувала вакцинацію. NewsOne — із Надією Савченко. Очевидно тому, що йдеться про загрозу національній безпеці.

Також ми закликало медійників не забувати, що всі лікарі однаково розуміються на одразу всіх галузях медицини. І немає жодної причини не довіряти кардіохірургу Тодурову в питаннях вірусології. Звісно, науковці можуть бути не згодні з Тодуровим, що COVID-19 — це найбільш смертельний вірус у світі. Але наш герой і раніше доводив, що інші медики недооцінюють речі. Буквально. Поки всі купували ліки по одній ціні, Інститут Тодурова купував їх на 68 % дорожче.

А от Прямий канал обговорював недоладну реакцію влади на хворобу зі Святославом Протасом, колишнім очільником Держсанепідслужби. Звісно, Протасова спіймали на хабарі, а саму його службу ліквідували через корупцію. Але Ді Капріо у фільмі «Впіймай мене, якщо зможеш» теж консультував правоохоронців після закінчення «кар’єри».

Аналогічну до цих людей користь аудиторії можуть принести також серіали. Закликаємо канали повернути в ефір «Доктора Хауса», «Клініку» та «Анатомію Грей». Із російськомовного (для «1+1») радимо «Інтернів».

А це що за покемон?

Порада №3. Використовуйте страх у своїх цілях

Коронавірус is the new sexy. Глядачі злітаються на нього як метелики на вогонь. Такий хайп гріх не використати, тим паче, що під соусом обговорення хвороби можна просунути рішуче будь-яку тему.

Ваша політична сила існує за рахунок мораторію на продаж землі? Скажіть, що карантин ввели, щоб унеможливити протести проти земельного ринку. Запропонуйте взагалі відкласти це питання на період карантину. Назвіть карантин ширмою!

Ви з дитинства критикуєте медичну реформу? Робіть це на фоні коронавірусу. Працюєте проти Зеленського? Заявіть, що в Нових Санжарах Зеленський зустрівся із Зеленськими. Мочите всю владу разом? Заявіть, що смерті від інших хвороб будуть списувати на коронавірус, аби далі відволікати увагу від справжніх проблем. Хочете показати виборцям, який ви крутий? Попросіть лікарку-інфекціоністку, щоб вона вам тут не розказувала. Лише мрієте потрапити в політику? Запишіть панічний блог із літака. Політика вас не цікавить? Ну тоді продавайте в новинах каналу «Україна» «щучку дернисту та вейник наземний» та кажіть, що вони допомагають від коронавірусу.

Якщо ефіром вашого каналу ніхто не хоче скористатися, то просто піднімайте рейтинги. Глядачам важливо знати про кожного хворого селебритіз. Робіть ці сюжети на фоні Show must go on. Якщо зірці якраз виповнилося 27 років, прийнято одразу озвучувати повну дискографію.

Вчені каналу ZIK розшифрували коронавірус

***

Хотілося б завершити цей матеріал на позитивній ноті. Але церква заборонила цілувати ікони. Бог уже відвернувся від нас. Користуйтеся коронавірусом, поки можете.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6378
Читайте також
06.03.2020 12:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 319
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
1474 дн. тому
Хороша стаття. Завжди корисно повозити фейсом об тейбл завзятих хайпунів. І хайпушок (фемінітив).
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду