Долю, безсердечне ти стерво. Коронавірус зіпсував популістам відкриття ринку землі

Долю, безсердечне ти стерво. Коронавірус зіпсував популістам відкриття ринку землі

5 Квітня 2020
4608
5 Квітня 2020
12:06

Долю, безсердечне ти стерво. Коронавірус зіпсував популістам відкриття ринку землі

4608
Це ж треба було скасувати земельний мораторій тоді, коли Ляшко не в Раді, Тимошенко не у тренді, а Порошенко сам голосує за цей законопроєкт.
Долю, безсердечне ти стерво. Коронавірус зіпсував популістам відкриття ринку землі
Долю, безсердечне ти стерво. Коронавірус зіпсував популістам відкриття ринку землі

Якщо ви ображаєтеся на коронавірус через зіпсовані плани, то просто уявіть себе на місці земельних популістів. Вони більше десяти років залякували людей скасуванням мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, безбожно піарилися на найменших натяках на реформу, влаштовували циркові шоу в парламенті та на вулиці. І от, коли «земельний геноцид» нарешті стався… більшість популістів навіть не змогла нормально ним скористатися.

Опозиція зайнята. Проголосуйте, будь ласка, пізніше

У першу чергу політикам, звісно ж, завадив коронавірус. Порівняйте самі: коли Верховна Рада голосувала за ринок землі в першому читанні, це було головною темою для практично всіх токшоу. Телеканали продовжували мусолити мораторій тижнями. Деякі програми на інші теми зривалися, бо гостям треба було терміново попіаритися на землі. Але тепер, коли законопроєкт справді прийняли, токшоу присвятили цій події у кращому разі половини своїх випусків. Поточна загроза коронавірусу виявилася важливішою, ніж «атака Сороса» в майбутньому. Якщо в когось був план прийняти законопроєкт саме зараз, аби відволікти увагу, він спрацював.

Ба більше, в невигідних умовах опинилися самі земельні популісти. Найбільше доля продемонструвала своє почуття гумору на Олегові Ляшку. По-перше, політик, який буквально прославився поїданням землі в парламенті, зустрів скасування мораторію поза Верховною Радою. По-друге, ринок землі підтримали народні депутати Ріната Ахметова, до активів якого належить і сам Ляшко. Тож чи не головний момент свого політичного життя «радикал» провів практично без можливостей для самовираження. Навіть асоціації з прізвищем «Ляшко» на час епідемії перейшли до іншої людини — головного інфекційного лікаря України. Коротше кажучи, Олег Валерійович з’явився в кількох включеннях на каналах Медведчука, сходив у студію каналу «Україна» та інтерв’ю на ZIK, але так і не виділився нічим яскравим. Хіба обіцяв скасувати законопроєкт після чергової примарної «перемоги на виборах».

Юлія Тимошенко, для якої мораторій на продаж землі став новим газом, в історичний момент теж виявилися не у формі. З медійної точки зору тут усе просто: «Батьківщина» просто не має потужного ЗМІ, щоби проповідувати там національну катастрофу. А інші канали показувати Тимошенко не спішили. Станом на п’ятницю вона сходила на «Свободу слова» (ICTV) та «Право на владу» («1+1»), проте не зробила там нічого достатньо цікавого, щоби потрапити в новини. Якщо не враховувати «Апостроф», Znaj.ua та «РБК-Україна». А тепер уявіть, скільки Юлії Володимирівни було б у медійному просторі минулого року, якби мораторій скасувала коаліція БПП та «Народного фронту». Ймовірно, саме зміна політичного ландшафту стала головною після карантину причиною зниження концентрації «Батьківщини» в ефірі. Між Тимошенко та Зеленським просто не той рівень драми, що був між нею та Ющенком / Януковичем / Порошенком. У той час як «ОПЗЖ» та «Європейська солідарність», навпаки, мають значно цікавіші конфліктні сюжети. І ще маленька неприємність: як і Ляшко, Тимошенко на час епідемії отримала серйозного конкурента в пошукових запитах — Кирила Тимошенка, заступника глави Офісу президента, секретаря Координаційної ради з протидії коронавірусу.

Для Петра Порошенка скасування мораторію на продаж землі теж пройшло особливо. П’ятий президент закликав відкрити ринок ще у вересні 2016 року, але до кінця каденції підписував продовження мораторію. Уже в часи Зеленського «ЄС» послідовно виступала проти ринку землі на запропонованих новою владою умовах, але потім, начебто після врахування правок, усе ж підтримала законопроєкт. Очевидно, переконливо «продати» всю цю історію виборцям досить важко, тож партійні ЗМІ, здається, навіть не намагалися. Петро Порошенко на брифінгу, що опублікував Прямий, виставив скасування мораторію рішенням своєї команди: «Нами прийнято надважливе рішення — запущений ринок землі». В інтерв’ю своїх журналістам (перестаньте ці інтерв'ю робити, будь ласка) Порошенко розповідав про жорсткі ультиматуми та правки своєї партії щодо ринку землі. І про те, що в МВФ «Європейську солідарність» просили виступити експертами щодо якості законопроєкту авторства «Слуг народу». Аналогічні історії про «жорсткі вимоги» до земельної реформи розповідав в ефірі Прямого Артур Герасимов. Коротше кажучи, критикувати підтриманий ними ж законопроєкт у «ЄС» не могли. А повноцінно піаритися на ньому у статусі «опозиції» якось не доводилося. Тож і говорити не було про що.

І от на фоні цього всього справжнє свято земельного геноциду влаштували на каналах Медведчука.

Куда есть пошла Русская земля

Щоб відзначити день «втрати державності», канали Медведчука провели цілий парад фриків. «112», наприклад, розкопав у якомусь мавзолеї Петра Симоненка. Той висловив позиції комуністів щодо ринку землі (про п’ять колосків чомусь не згадав); вирішив, що українські території заберуть сусідні держави; а Росія нам, навпаки, допоможе. Сучасний аналог комуністів Анатолій Шарій висловлював такі ж позиції на ZIK. Він теж розказував, що далі Україну просто розділять європейці, і заявляв, що без землі в нас нема трусів (не питайте). Переділ України Шарій передбачав також на «112».

NewsOne вирішив поговорити про землю з Юрієм Дудкіним, який визнає Крим російським. Цей коментатор вирішив, що внаслідок скасування мораторію Україна вже зникла як держава і що ринок землі знищить нашу оборону, адже територію під військовими об’єктами просто продадуть. Мабуть, всі будівлі ЗСУ збудовані на городах та інших землях сільгосппризначення. Крім того, Дудкін заявив, що кров усіх держав — це земля, а Україна свою кров втратила. Ми навіть не будемо згадувати, що майже всі інші країни мають відкриті ринки землі. За логікою Дудкіна, сама Україна до 2001 року не мала «крові».

Ілля Кива на NewsOne стверджував, що наші земельні зміни «Сопоставимы з Чернобылем, чумой [...] Стать свидетелем краха государственности, потери суверенетитета, уничтожения будущего твоих детей...». Також Кива розповідав про «американських підстилок», «соросівських покидьків», «похоронну команду». І постійно повторював (не лише цього дня), що влада працює на «західноамериканських» власників. Якщо ви читаєте цей текст і знаєте Іллю Киву, то, будь ласка, передайте йому, що немає такої частини світу як «Західна Америка».

Загалом же, ЗМІ кума Путіна чітко відпрацьовували кілька посилів.

По-перше, розповідали, що законопроєкт про ринок землі точно скасують, адже він прийнятий із порушеннями. Про це згадували не лише майже всі запрошені політики (тут, тут, тут) та кишенькові коментатори (тут, тут, тут) каналів Медведчука, а й самі ведучі. Ось ведуча «112» впевнено стверджує, що мало місце порушення процедури. Ось порушення регламенту як факт подає ведучий ZIK. Ось про «абсолютно очевидні порушення регламенту» запитує ведуча NewsOne. Якщо ж закон не скасують через порушення, Рабінович обіцяє і так скасувати його після перемоги на виборах наступного року. Агов, це місце вже забронював Олег Ляшко!

По-друге, скасування мораторію подавали виключно як виконання умов МВФ. Канали Медведчука навіть не намагалися дослідити цей таємничий «баланс думок», поговорити з реальними фермерами, розглянути плюси та мінуси земельної реформи. Які там можуть бути «плюси», коли Валентин Землянський на NewsOne декларує перетворення України на колонію; Кирило Молчанов на NewsOne виставляє відкриття ринку землі «втратою» заради грошей МВФ; Віталій Романченко на NewsOne розповідає про шантаж МВФ; ведуча «112» відчуває батіг МВФ; а Медведчук на NewsOne наполягає, що українську землю хочуть купити Вашингтон, МВФ та Сорос. Знову забув про ФБР, нацистів та хіпі. Коротше кажучи, відкриття ринку землі проросійські ЗМІ безапеляційно подавали як болючу поступку, а не давно очікуване досягнення. Навіть титри на екрані описували катастрофу: «Рада підтримала закон про продаж української землі», — повідомляв глядачам текст на NewsOne.

По-третє, намагалися вигадати коаліцію Порошенка та Зеленського. Аби ще більше демонізувати ринок землі, проросійські ЗМІ вирішили оголосити його дитям гріха. Мовляв, «Європейська солідарність» і «Слуга народу» (і «Голос», але він був мало кому цікавий) не могли просто так разом підтримати скасування мораторію. Вони обов’язково домовилися й, більше того, утворили коаліцію. Михайло Чаплига на NewsOne розказував про «ширку» та коаліцію зовнішнього впливу. Вадим Рабінович на NewsOne намагався вигадати коаліції назву, але його вистачило лише на «європейську солідарність слуг». Анатолій Шарій на «112» (та багато інших коментаторів і навіть ведучих) переконував, що Порошенко вступив у коаліцію в обмін на зупинку кримінального переслідування. «Брєжнєвським поцілунком трьох фракцій» називали спільне голосування ведучі «112». На NewsOne ведучий стверджував, що голоси на законопроєкт «нашкрябали під днищем». Про те, що спільно зі «Слугами народу» голосує також «ОПЗЖ», партійні канали воліли на згадувати. Хоча одного разу Медведчук все ж пояснив, що це виключно на благо країни.

І це далеко не все.. Наприклад, канали Медведчука (зокрема, ZIK) згадували, що проти законопроєкту виступала лише «ОПЗЖ», і повністю ігнорували «Батьківщину». Опитали жителів чотирьох різних міст (Запоріжжя, Ужгород, Одеса, Харків) і, цілком правдоподібно :), тільки одна людина в чотирьох сюжетах повністю підтримала ринок землі. У гостьових студіях ведучі перебивали спікерів від «Слуги народу», як тільки ті починали критикували позиції «ОПЗЖ». На NewsOne ведучий запитав у Дениса Жарких, чи зможуть люди подати в суд на народних депутатів за те, що ті відкрили ринок землі. Знаєте, що може бути тупішим, ніж ідея судитися, щоб у вас забрали право на продаж своєї власності? Відповідь гостя: запитайте в Медведчука, він класний юрист. Стус рекомендує, ага. Ілля Кива на NewsOne заявив, що в тому, що «західноамериканські толстосуми» куплять Україну, винні євроінтеграція, диджиталізація та медичні реформи. От вони, головні вороги успішних держав! Крім того, одразу кілька спікерів закликали владу скористатися коронавірусом чи якимись іншими причинами, і просто не повертати борги МВФ. Очевидно, коли ти зберігаєш гроші в рублях, дефолт тебе не лякає.

***

Мораторій на продаж землі довго залишався темою для найбожевільнішого популізму та маніпуляцій. І заслуговував піти з набагато більшим розмахом. Проте не спішіть сумувати, адже радше за все в нього ще буде шанс. Наприклад, коли ринок землі безпосередньо запуститься (1 липня 2021 року). Чи коли прийде час референдуму про продаж землі іноземцям. У будь-якому разі, навряд чи політики, рейтинги яких годувала земля, так просто відпустять цей цінний ресурс.

А от всі накопичені за попередні роки маніпуляції, брехня та просто абсурд нарешті зможуть бути використані з користю. Якщо раніше вони залякували українців, то тепер за допомогою хороших журналістів обернуться проти своїх авторів. ЗМІ зможуть хоч кожного дня цитувати Ляшку, Тимошенко та Киві їх самих і запитувати: «Ну шо, як там МВФ, уже забрав землю?».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4608
Читайте також
08.02.2020 15:00
Ярослав Зубченко
5 725
05.02.2020 12:00
Ярослав Зубченко
7 785
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ЗЕМЛЕВЛАСНИК
1473 дн. тому
Подібні критика та детальний аналіз горезвісних каналів МЕРТВЕЧУКА (і не тільки) завжди гріють душу. Але є одне але! Попри кропіткий аналіз популістичних інформаційних викидів довкола земельного мораторію (і за це великий респект), все ж на мій погляд подібна подача матеріалу є надто безпечною. Я розумію що Ярослав Зубченко як медіакритик у першу чергу аналізував саме медійний матеріал, а не плюси чи мінуси процесу зняття мораторію на землю. Також я не з тих хто радіє коли їх обмежують у праві, але право на продаж землі таїть у собі безліч ризиків (я землевласник і навіть в умовах мораторію мене ледь не залишили без власної землі - це було таке собі рейдерство за підтримки сільської ради з погрозами у мій адрес, доки справа не дійшла до поліції, я це веду до того що можливо все). Звичайно усі не ринуться продавати землю (але такі будуть), і я сумніваюся що іноземні громадяни колись отримають право купувати Українські землі сільськогосподарського призначення (у черзі за тубільними олігархами їм навряд щось залишиться), у когось його землю видурять, у деяких пенсіонерів і п'яничок куплять за безцінь (чи просто залишать у розбитого корита). Можливо все написане мною виглядає надто песимістично (до того ж я ж не Ванга щоб щось передбачувати - сподіваюся що мій песимістичний сценарій не збудиться оскільки й не збулися її нездарні пророцтва), але я реаліст - агрохолдинги не стоятимуть від цього осторонь - скоріше за все вони створять монополію та нездорову конкуренцію звичайним власникам землі (тут мова йде навіть не про зажерливих фермерів, а про звичайних селян). Хтось може поглузувати з написаного, але коли у твоєму селі посередники за можливість самостійно скуповувати молоко (так вам не почулося я говорю про молоко) посеред білого дня готові прибирати (тобто вбити) "бізнес" конкурента з допомогою такого товариша як вогнепальна зброя, то песимізм довкола права на продаж землі після подібних звірств (де за вбивство людини нікого не покарано) вже не здається чимось безглуздим. Знову ж зазначу, що це лише моя особиста думка яку я не ототожнюю з думкою інших, і все ж матеріал у супереч кропіткому аналізу автора вийшов гарний, але надто однобокий!!!
онук Сороса
1474 дн. тому
Дуже гарно написано і з великим почуттям гумору, мало хто так вміє писати про складні теми. Треба негайно перерозподілити гроші: цьому Авторові, який весь час ходить в одному пальті, підвищити зарплатню, а оте гівно поганюче, що робить Юрко Космина, закрити взагалі, бо гівно воно й є гівно. Невже ви самі цього не бачите? то почитайте коменти "споживачів" на ютубі, всі плюються і не второпають, куди розкидаються гроші діда))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду