Хто рано встає, тому «ОттакМастак» дає

Хто рано встає, тому «ОттакМастак» дає

28 Грудня 2019
2340
28 Грудня 2019
14:00

Хто рано встає, тому «ОттакМастак» дає

2340
«ОттакМастак!» — це такий собі мікс із лайфхаків, шкільних уроків хімії чи фізики, тестування нових девайсів, просування українських IT-стартапів та оглядів новинок у світі відеоігор.
Хто рано встає, тому «ОттакМастак» дає
Хто рано встає, тому «ОттакМастак» дає

Канал «НЛО TV» відомий тим, що примудряється виробляти ексклюзивний контент за невеликі гроші силами сторонніх маленьких продакшен-студій. Тож таким продакшенам дозволено те, що великим зась. Приміром, експериментувати з темами й ідеями.

Продакшен «Куниця», приміром, випускає для каналу «НЛО TV» розважальні програми «Роздовбаї», «Чистоплюї», «Без краватки» та «ОттакМастак». Студія, назва якої походить від прізвища засновника Сергія (він же Серж, або ж навіть Сержіо, як називають його на сайті каналу) Куніцина, останнім часом зняла для каналу ще й два серіали — спробу іронічного детективу «Паніка Вова» та ситком «Громада». Перший знімали для каналу «Індиго», але вирішили випустити прем’єру на «НЛО TV» (а вже з 23 грудня повторний показ відбудеться на «Індиго»). Сценарій другого став одним із переможців конкурсу соціально вагомого контенту про Україну PitchUA від медіаконсалтингової компанії Media Resources Management та Української ініціативи зміцнення громадської довіри UCBI Агентства США з міжнародного розвитку USAID.

Але нашу увагу привернуло пізнавально-розважальне шоу «Оттак Мастак!», у якому ведучий, той-таки незмінний Серж Куніцин, людською мовою пояснює складні процеси. Чому програму такого рідкісного для українського телебачення жанру на нішевому каналі, що орієнтується на молодіжну й, здавалося б, просунуту аудиторію, посунули в сітці з 11.15 позаторік на 5.30 суботи цього року, треба поцікавитися в глядача. Можливо, Вікторія Корогод, керівниця каналу-флагмана «Медіа Групи Україна», до якої входить «НЛО TV», має рацію: українського глядача мало цікавлять так звані смарт-шоу. Хоча вона й пересвідчилася в цьому на прикладі дорогого продукту телеканалу «Україна» «Дивовижні люди», а аудиторія набагато дешевшого у виробництві продукту «НЛО TV» лише підтвердила невтішну тенденцію.

Хоча не все так погано, бо програма «ОттакМастак!» має стабільний кістяк глядачів, які реагують на кожний сюжет програми в соціальних мережах. Відповідно, Серж Куніцин як ведучий та продюсер програми намагається відгукуватися на їхні запити, тестуючи китайські товари або ж знайомлячи з останніми новинками на ринку відеоігор.

«ОттакМастак!» — це такий собі мікс із лайфхаків, шкільних уроків хімії чи фізики, тестування нових девайсів, просування українських IT-стартапів та оглядів новинок у світі відеоігор. У студії Сержа Куніцина часто-густо можна побачити справжні дива, на кшталт чарівного перетворення рідини в мінерали або ж утворення ацетилену з карбіду. У вмілих руках ведучого колби не вибухають, полум'я не викликає глобальної пожежі, а якщо у студії проводять небезпечний експеримент, глядача обов'язково застерігають не повторювати його самостійно, бо це небезпечно!

«ОттакМастак!», надто ж у рубриці «Лайфхак», яка його відкриває, дуже нагадує колись популярні «Очумелые ручки», де глядачів учили робити з пластикових пляшок геть усе — від годівниць для пташок до поливальних установок. Нагадує, але з величезною різницею — українські мастаки завжди роблять наголос на тому, чи шкідливий той чи інший матеріал, із якого вони майструють чергову саморобку. Приміром, коли йдеться про поліетилен, із якого можна зробити навіть бігуді, не кажучи вже про ламінацію невеликих за розміром документів, тут обов'язково нагадують, яку глобальну екологічну проблему спричинив цей універсальний, як здавалося його винахідникам, матеріал. Адже його знаходять навіть у шлунках морських тварин. Тому Серж Куніцин радить глядачам усе-таки використовувати для покупок паперові чи текстильні пакети, а поліетилен та вироби з нього здавати на переробку в спеціальні пункти прийому. Шкода лише, адреси цих пунктів ведучий не називає.

Коли ж ідеться про сталь як металевий сплав, що не іржавіє, на відміну від заліза, лайфхаком стає догляд за посудом із нержавіючої сталі й... використання сталевих водогінних труб для виготовлення книжкових поличок. І хоча конструкція з кількох труб, які треба доповнити абсолютно незнайомими для більшості жінок сталевими «трійниками» й «двійниками» і дерев'яними дошками, які треба просвердлити спеціальним дрилем, зроблена «мастаком», має досить нестійкий вигляд, виконавця лайфхаку це геть не бентежить.

Адже він нарешті переходить до улюбленої рубрики «Чиста проба», де влаштовує ті самі експерименти, про небезпеку повторення яких у домашніх умовах попереджає спеціальний дисклеймер. У випадку зі сталлю Серж Куніцин демонструє сталеву вату (абразивний матеріал) й показує, що треба зробити, аби вона горіла яскравим помаранчевим полум'ям. Бо звичайна сталева вата лише тліє, а ось якщо в неї рулетиком загорнути окислювач хлорат калію, цей абразив палає так, що без вогнегасника — ніяк.

З одного боку, подібний експеримент можна розцінити як лайфхак для піроманів, але ведучий «ОттакМастак!» переслідує виключно наукову мету — показати хімічну реакцію інертної речовини на каталізатор-окислювач. Що, до речі, може відвернути деяких любителів гострих відчуттів від спроб повторити експеримент.

Інші рубрики «ОттакМастак!» — «Делі-Вері» та «Ігри розуму» — подібні до ютуб-роликів, де відстежуються суперсучасні тренди у споживчих товарах та відеоіграх. Але, на відміну від розпорошених і хаотичних роликів у мережі, в тижневому огляді головні світові тренди постають уже випробуваними та з практичними рекомендаціями для користувачів.

Ведучому «Делі-Вері» Михайлові Косяку можна хіба що поспівчувати, а от його колезі Аманді Іроанья, яка веде «Ігри розуму», навпаки — позаздрити. Адже перший змушений тестувати всяку китайську фігню, сподіваюся, куплену не власним коштом, а друга — зануритися в новітні розробки суперсучасних розваг для геймерів, і то не лише фанатів «фаталіті».

«ОттакМастак», звісно ж, ніяке не смарт-шоу, на низькі рейтинги яких нарікає пані Корогод. Але воно й не претендує на високе звання інтелектуальної битви на виживання чи бодай вікторини з великими призами. Зрештою, користувачі, які прагнуть нових знань, мають для цього численні можливості у вигляді або ж освітніх онлайн-курсів, або ж TED-лекцій.

Перевага «ОттакМастак» — у його абсолютній невибагливості й цілковитій відсутності претензій на ті самі смарт-шоу. Адже Серж Куніцин у кожному випуску не стомлюється нагадувати про головний принцип свого дітища: «Ми говоримо простими словами про складні речі». І справді, тут не морочать глядачеві голову, як саме виникає електричний струм, а наголошують на тому, як уникнути уражень від електричного розряду чи зробити громовідвід.

Для телевізійників безсумнівна перевага цього пізнавально-розважального шоу — завершеність кожного випуску, що дає можливість нескінченної ротації (і на каналі так і роблять). Адже, хоч яку б феноменальну пам'ять мали його глядачі, ніхто не в змозі запам'ятати дослівно все, що кажуть в ефірі ведучі «ОттакМастак», а отже не гріх час від часу нагадувати собі, як змайструвати стильну настільну лампу з обрізків труби або ж очистити воду кремнієвою кислотою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2340
Читайте також
25.11.2019 18:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
0
19.11.2019 13:42
Світлана Григоренко
Юлія Крапівіна
0
13.11.2019 14:30
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
1 957
30.10.2019 14:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
1 799
15.10.2019 10:30
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
6 429
27.09.2019 13:15
«Відеотека»
Світлана Григоренко
Юлія Крапівіна
0
27.09.2019 10:20
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
2 145
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду