«Паніка Вова» на «НЛО TV»: далі буде?

«Паніка Вова» на «НЛО TV»: далі буде?

30 Листопада 2019
9815
30 Листопада 2019
14:00

«Паніка Вова» на «НЛО TV»: далі буде?

9815
Експериментальність нового продукту відчувається вже у виборі назви.
«Паніка Вова» на «НЛО TV»: далі буде?
«Паніка Вова» на «НЛО TV»: далі буде?

Перша серія детективу «Паніка Вова» виробництва Kunica Production Studio (генеральний продюсер — Серж Куніцин) на каналі «НЛО TV» справила враження такої нестерпно-дилетантської самодіяльності, що геть було відбила бажання дивитися його далі. Але вже другий та всі наступні 19 епізодів занурили шанувальників жанру в шалений сюжетний ритм.

З усіма складовими добротного детективу — загадковими вбивствами, фальшивими підозрюваними й несподіваними розв'язками. Де на героїв чатують непереборні, на перший погляд, труднощі, підступні пастки й оманливі перспективи.

Експериментальність нового продукту відчувається вже у виборі назви. Паніка Вова — це дитяче прізвисько головного героя Володимира Бойка, колишнього популярного актора поліцейського серіалу. Але на слух воно сприймається як прізвище якоїсь польської кобіти — пані Кавова.

З анонсів, що йшли на каналі, годі було зрозуміти, про що саме йтиметься в новому серіалі.

Коли ж з'ясувалося, що Паніка Вова — це все-таки приватний детектив, а не загадкова польська пані, все стало на свої місця.

Для «НЛО TV», що позиціює себе як молодіжно-розважальний канал, детективний серіал — справжній виклик. Адже на їхньому показі спеціалізується канал медіахолдингу МГУ «Індиго», де йдуть визнані й перевірені часом американські процедурали на кшталт усіх версій «CSI. Місце злочину», «Закон і порядок», а також містичний детектив «Медіум» із Патрісією Аркетт у головній ролі.

Проте сценаристи на чолі з Григорієм Шинкаренком та режисер Максим Герасимов, як і сказав генпродюсер «НЛО TV» Іван Букреєв, справді знайшли дуже легку форму подачі матеріалу, використавши гумор і молодіжний сленг, близький аудиторії «НЛО TV».

Починаючи з другої серії, автори серіалу «Паніка Вова» пильно стежили, щоби глядач у жодному разі не знудився й не відволікся, тримаючи його в напрузі, коли кожна репліка того чи іншого персонажа важлива для розвитку сюжету.

Перший епізод починається з того, що Володимир Бойко, відставний актор, якого вигнали з серіалу за бійку з режисером, нудиться світом два роки, поки до нього не звертається з проханням допомогти розшукати зниклого брата подруга дитинства Ніка.

Прийом, коли актор, який грав детектива, стає ним у реальному житті, не новий навіть для українських серіалів. За прикладами далеко ходити не треба, варто згадати «Артиста» від Анатолія Матешка на каналі «Україна», показ якого відбувся у квітні.

Але, на відміну від героя Михайла Гаврилова в «Артисті», який грає роль поліцейського в реальному житті вимушено й недовго, персонаж Олексія Комаровського з «Паніки Вови» обирає нову професію цілком свідомо, хоч і не без суто акторського куражу.

Його дар лицедійства стає у пригоді для нової професії так само, як Максиму Нестеренку з «Артиста». Проте це такий собі вершечок айсберга на прізвисько Паніка Вова. Адже, як з'ясовується згодом, Володимир Бойко свого часу вчився в Академії внутрішніх справ разом із другом дитинства Іваном Андріюком (Сергій Кисіль). Тим самим, якого попросила розшукати його сестра Ніка (Марія Северілова) в першому епізоді серіалу.

Подробиці біографії головного героя та його найближчих друзів з'ясовуються поступово й дозовано, рівно настільки, щоби зацікавити глядача не лише карколомними поворотами чергового розслідування, а й розвитком наскрізної лінії вертикального назагал серіалу.

Адже коли одну з головних ролей віддано дівчині (Ніка — фахівчиня з кібербезпеки, без допомоги якої головний герой жодного успіху в своїх розслідуваннях не досяг би), варто очікувати бодай натяку на любовну колізію між героєм та героїнею.

Стосунки між Панікою Вовою та Нікою Андріюк у серіалі виписано досить традиційно-схематично, за поширеним лекалом — спершу він її сприймає виключно як сестру друга дитинства, вона ж у нього з того самого дитинства закохана й дуже ображається на звертання Мала. Але далі їхні стосунки переходять у фазу взаємності.

За законами детективу, однією з героїнь якого є соратниця головного героя, один із епізодів «Паніки Вови» мав би завершитися весільними клятвами молодят. Як в американському детективі «Касл», що його, за зізнанням авторів серіалу українського, вони обрали за взірець.

Але сценаристи «Паніки Вови» пішли шляхом відкритого фіналу — Володимир Бойко, хоч і збагнув нарешті, кого любить, потрапляє на лікарняне ліжко після тяжкого поранення, а Ніка Андріюк, схилившись над коханим, шепоче: «Малий, я тебе чекатиму».

Тим самим помінявшись із ним ролями, адже чоловік у безпорадному стані для жінки, яка його любить, — мала дитина.

Цей фінал просто вимагає магічної формули успішних американських серіалів, якими завершується черговий сезон, — to be continued. По-нашому, «далі буде».

Але річ навіть не в цьому. А в тім, що для головного героя серіалу «Паніка Вова» у процесі роботи відкриваються невичерпні горизонти.

Адже він, ставши ліцензованим приватним детективом, із допомогою Ніки Андріюк, її брата Івана, який працює в ГСУ, поліцейського слідчого Анатолія Лапшина (Роман Лук'янов) та судмедексперта Петра Зосіва на прізвисько Зося (Михайло Досенко) розкриває дуже резонансні справи. Серед яких — міжнародний наркотрафік через стрип-клуб, імітація самогубства школяра, вбивство падчерки вітчимом-педофілом, злочини серійного маніяка й навіть убивство агентки «Моссаду».

За всієї серйозності всіх злочинів, які він розслідує, включно з тими, що загрожують його життю, герой Олексія Комаровського зберігає почуття гумору, повсякчас тролячи найближчих друзів, не кажучи вже про ворогів.

Тобто автори серіалу заклали в детектив фірмові фішки, за які цінує канал «НЛО TV» його аудиторія.

Але в серіалі є ще й момент, який дозволяє говорити про досі не бачену на українському телебаченні сміливість продюсерів і сценаристів. Адже в «Паніці Вові» судмедексперта у виконанні Михайла Досенка зробили відкритим геєм. Про орієнтацію якого всі знають, але ніхто, навіть начальство, не влаштовує висококваліфікованому фахівцеві жодної обструкції.

Це сміливо можна назвати революцією в українських серіалах узагалі й детективних зокрема. Досі гомосексуали в них якщо й фігурували, то виключно в малесеньких ролях маргіналів, із яких знущалися так звані справжні мачо.

Натомість Петро Зосів, якого по-дружньому називають Зося всі, хто його знає, не сприймає своє прізвисько як ознаку стигматизації. Експерт, який допомагає давньому другові Володимиру Бойку розкривати складні справи, реагує на Зосю виключно як на похідне від свого прізвища. При цьому періодично натякаючи колишньому актору Володимирові Бойку, який став приватним детективом, на свою симпатію.

«Паніка Вова» містить іще один елемент, який демонструє відверту орієнтацію сценаристів та режисера на західні зразки жанру, — закільцьованість горизонтальної лінії. У тому ж таки «Каслі», про який згадували автори українського продукту, «Кістках», «Морській поліції», CSI та інших західних серіалах, обов'язково присутній мотив месників. Тобто тих, хто намагається помститися правоохоронцям за те, що ті колись запроторили до буцегарні їхніх родичів.

У серіалі «Паніка Вова» перший епізод із останнім пов'язує спроба вбивства Бойка дочкою організаторки наркотрафіку зі стрип-клубу, яку в першій серії колишній актор посадив у тюрму.

Дівчина виявилася чемпіонкою з біатлону, яка скористалася стрілецькими навичками, щоби помститися кривднику матері. Щоправда, спершу вбила не того, кого хотіла, але згодом виправила ситуацію, підстреливши саме Володимира Бойка.

І насамкінець. Переглядаючи детектив «Паніка Вова», чи не вперше впіймала себе на тому, що мова його персонажів не надто ріже слух. Неймовірно, але факт — актори, для яких, судячи з усього, мовою побутового спілкування є російська, так стараються, що, виголошуючи свої репліки, помиляються хіба що в наголосах чи відмінках чоловічих прізвищ. Але ніколи — у вимові.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9815
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Маряна
869 дн. тому
Чи буде продовження серіалу паніка вова? Чи буде 3 сезон?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду