Іван Букрєєв: Наступного року НЛО TV буде в плюсі

Іван Букрєєв: Наступного року НЛО TV буде в плюсі

10 Жовтня 2019
5735
10 Жовтня 2019
18:15

Іван Букрєєв: Наступного року НЛО TV буде в плюсі

5735
Чи буде НЛО TV знімати свого «Слугу народу», як оптимізує виробництво, чому до ситкомів додає в ефір процедурали та навіщо знімає прокатне кіно – в інтерв’ю директора НЛО TV Івана Букрєєва.
Іван Букрєєв: Наступного року НЛО TV буде в плюсі
Іван Букрєєв: Наступного року НЛО TV буде в плюсі

Новий сезон телеканал НЛО TV з «Медіа Групи Україна» розпочав пізніше за конкурентів – у першій декаді жовтня. Канал представив чотири нові комедійні серіали («Паніка Вова», «Громада», «Прєподи», «Швидка-2»), анімацію («Небезпечна зона» та «Чортовийки») та продовжить шоу «Мамахохотала», «Без краватки», «Оттак мастак» та «Середземноморський check-in».

На презентації сезону НЛО TV заявив про амбітні плани. Наступного року директор каналу Іван Букрєєв планує не лише вивести НЛО TV в нуль, а й зробити прибутковим. Тепер канал орієнтується на трохи старшу аудиторію 18-35 років (замість 14-24), а в контенті ситкоми незабаром буде розбавлено іронічними детективами, у тому числі й процедуралами.

Детальніше про плани каналу читайте в інтерв’ю Івана Букрєєва «Детектору медіа».

Іване, чи задоволені ви першими результатами року для НЛО TV та початком сезону?

– На відміну від конкурентів, наш осінній сезон стартує в першій декаді жовтня. Подивимося на те, як підуть проєкти, і далі будемо вносити корективи, запускати альтернативні проєкти. Але в цілому роком ми задоволені. Це стосується і НЛО TV, й «Індиго TV». «Індиго» взагалі перевиконує план, НЛО TV йде в плані. Але при цьому зараз ми змінюємося. Ми дещо збалансували чоловічу та жіночу аудиторії та продовжуємо цей процес. До ситкомів ми будемо додавати процедурали (процедурна драма – різновид детективно-кримінальних серіалів. – ДМ) з акцентом на гуморі.

Потенціал у процедуралах бачить і канал «Україна».

– «Україна» – спеціалісти з процедуралів, адже на цьому будується їхній денний прайм. Однак вони тепер розглядають їх на прайм.

Чому саме процедурали? Тому що це вертикальні  за своєю структурою продукти?

– Так. Тут питання в повторюваності. «Україна» теж хоче вкласти великі бюджети в повторювану історію, яку можна ротувати частіше, ніж раз чи два на рік. Ми першочергово працювали із ситкомами, а зараз хочемо спробувати в годинному форматі іронічні детективи. Цього тижня ми будемо прем’єрити «Паніку Вову». Цей іронічний детектив ми спершу знімали для «Індиго», але взяли на НЛО TV.

Тобто «Паніка Вова» буде таким експериментальним проєктом, який покаже, чи варто вам іти в нішу процедуралів? Чи, можливо, паралельно ви вже розробляєте інші історії?

– На базі цього проєкту ми подивимось, у який бік рухатись. Але на початку наступного року ми плануємо запускати інші процедуральні історії. Пишемо і розуміємо, що будемо знімати влітку. Зараз ми, радше, придивляємось. Так само, як в історії зі «Швидкою», ми провели фокус-групи і передали правки та побажання знімальній групі для підготовки другого сезону.

Також у нас скоро буде прем’єра серіалу «Громада», з яким ми вийшли у фінал пітчингу USAID і перемогли в ньому. А зараз уже пишеться другий сезон на наступну осінь.

Іван Букрєєв з подарунком від акторів серіалу «Громада»

Його ви плануєте знімати власними силами, чи можливе продовження гранту?

– Подивимось. Якщо все вийде, то сподіваємось на продовження гранту. Колеги з USAID були на знімальному майданчику, бачили сценарій. Їм усе подобається, нам усе подобається. Сценарій, звісно, задумувався не під пітчинг. Нас цікавить контекст реформ, прихід нового покоління в політику. І він б’є в одну точку із цілями USAID. Ми подались і, як і розраховували, стали переможцями.

За комерційною аудиторією ви маєте частку трохи вищу за 2% (у вересні 2,04%). Яка ваша мета на 2020 рік?

– За аудиторією 18-54 план НЛО TV – 2,3-2,4%, а в «Індиго» – 1,3-1,4%.

Як і раніше, для НЛО TV ядро – це 14-24 років?

– Ми намагаємося працювати в більш широкому ядрі 18-35. Це пов’язано з тим, як продається та ділиться реклама в Україні. А баланс чоловіків та жінок хочемо 50 на 50. Зараз у нас 60 на 40, але ми поступово-поступово його коригуємо. Для цього ми придбали серіал «Усі жінки відьми». А на наступний рік плануємо додати в наш ефір західних проєктів. Ми вже домовилися про «Друзів» та «Теорію великого вибуху», також ми продовжуємо працювати з тими франшизами, які в нас є.

Ви згадували про те, що багато виробляєте на аутсорсі. Яка у вас політика співпраці з продакшнами щодо розподілу замовлень і прав на готовий продукт?

– Часто свої ідеї нам приносять продакшни. Або самі пропонуємо продакшнам розписати наш концепт. Так було із серіалом «Громада». Усі права на проєкти, які ми фінансуємо, залишаються у нас. За іншими схемами економічно значно важче працювати.

Кількість ваших партнерів зростає. Хто зніматиме для вас нові процедурали?

– «Громаду» і «Паніку Вова» нам робить продакшн «Куниця». Щодо нових проєктів ми відкриті та шукаємо варіанти. Можливо, це будуть нові партнери.

Кадр із серіалу «Громада»

Кадр із серіалу «Паніка Вова»

Чи змінились умови співпраці з «Мамахохотала» після того, як Роман Грищук пішов у депутати?

– Не змінились. Тому що, крім Роми, команда та сама, ми як працювали – так і працюємо. Бажаємо Ромі успіхів у Верховній Раді.

Чи буде він надалі задіяний у роботі як актор?

– Як актор – ні. Наскільки я знаю, у партії «Слуга народу» є заборона на участь у виступах. Якщо депутат раніше був актором чи шоуменом, то він не може продовжувати цю свою діяльність.

Це неофіційна внутрішня заборона?

– Наскільки я знаю, так. Я сподіваюся, що Рома віддепутатствує і повернеться до нас.

Усі проєкти, які вже давно у вашому ефірі, («Куратори», «Дефективи» тощо) продовжать виходити, чи від певних з них ви можете відмовитись?

– Ближче до Нового року ми аналізуватимемо, які проєкти мають подальший потенціал. Щось, звісно, ми завершимо, щось з’явиться нове.

У ваших проєктах ви в гумористичній формі показуєте певні процеси в країні: реформи медицини, поліції. Ось тепер вийде «Громада». Крім студентів, медиків, поліцейських, які ще герої можуть з’явитись у ваших програмах?

– Навіть не знаю. Зараз усі говорять про політику, але ми ще думаємо.

Свого «Слугу народу» ви б не хотіли зняти?

– Повторення – мати заїкання. Можливо, зробимо проект «довколаполітичний». Але війна та політика для нас – складні жанри, і ми не плануємо глибоко в них залазити. Хоча у фіналі «Суперкопів» двоє героїв поїхали на фронт – на схід. Ми відзняли їх на БТР з обіцянкою повернутись у поліцію. Але ми не хочемо жартувати з темою АТО, це для нас дуже болюча точка.

А так будемо ще дивитись на айтішників. Серіал про вчителів у нас є («Прєподи», «Куратори»). Будемо шукати тих спеціалістів, які не розкриті.

А журналісти?

– Можливо. Але ця тема близька до політики. Поки що ми в пошуку.

Скільки коштує година виробництва на вашому каналі?

– Це закрита інформація, але дешево. Це удвічі й більше разів дешевше за середню ціну по ринку.

А анімація?

– Так само. Особливої різниці у вартості ігрового та анімаційного серіалу немає. Але сподіваюся, що ринок буде зростати і ми зможемо дозволити собі більші витрати.

За рахунок чого вам вдається оптимізувати виробництво?

– Ми працюємо з маленькими продакшнами. Також, на жаль, це досягається тим, що ми прикручуємо всі гайки й максимально економимо. Мені, звісно, це не дуже подобається. Але це ті реалії, у яких ми працюємо. Сподіваюся, поступово ми зможемо все більше вкладати в епізоди та підвищувати якість.

«Індиго» приносить прибуток, а чи є самоокупним НЛО TV?

– «Індиго» дуже прибутковий уже третій рік. А НЛО TV до кінця року майже вийде в нуль, буде в невеликому мінусі. Наступного року ми маємо бути в плюсі.

Чи вдається вам продавати ваші проєкти?

– З огляду на те, що ми вже два роки виробляємо їх українською, то дуже важко. Але вони продаються. Наприклад, у Казахстан ми продали «Суперкопів». Також наші фільми купують платні платформи (зокрема, фільм «Інфоголік»). Анімацію ми ще на ринках не представляли, але незабаром будуть готові повні сезони, і ми включимо в каталоги й ці проєкти.

Ви задоволені першими показами анімації?

– На Новий рік цифри були непогані. А на вихідних вони пройшли слабенько, але це питання часу й розкачки.

Зараз анімацію ви показуєте на вихідних, чи не хочете ви її поставити у слотах, суміжних із «Сімпсонами» в будні?

– З часом – так.

Ваш глядач – молода аудиторія, яка дивиться контент в інтернеті. Чи плануєте ви виробляти ексклюзивні проєкти для інтернету?

– Це питання стоїть на рівні медіагрупи, тому що в нас є свій ОТТ-сервіс. Але наразі це питання монетизації.

Новий канал робить програми для YouTube. І навіть наступного року планує вебсеріал.

– Мені зараз важко зрозуміти, наскільки це буде ефективно з точки розу грошей. Тому що навіть 1 млн переглядів з українським трафіком – це 600 доларів. Це кошти, які не можна зіставити з жодними витратами.

Такі плани є і в SLM, і в нас. Але треба подивитись на те, як це окупити. Як заробити на телевізійному продукті – я розумію. Це питання ротації, амортизації тощо. Як заробити розумні гроші у прокаті – я теж розумію. А щодо інтернету – це складний для мене момент, бо він приносить найменші доходи.

Раніше ви говорили, що не будете виставляти на YouTube анімацію. Які ще ваші проєкти не будуть у відкритому доступі на YouTube?

– Поки що на YouTube ми викладаємо всі проекти, крім фільмів. Далі подивимось. Усе залежить від стратегії медіагрупи.

Іване, ви казали, що розумієте як заробляти на телебаченні та в кінопрокаті. Але ваші фільми поки не принесли великих прибутків. Наприклад, на «Інфоголіку» ви не заробили, «Зустріч однокласників» взяла менше очікуваного. Навіщо ви знімаєте кіно? Чому ці бюджети ви не вкладаєте в контент для каналу?

– Кіно нам потрібно з деяких причин. Насамперед, це питання якості. Тому що кінопрокатна історія зазвичай якісніша за телевізійну (за винятком, хіба що, таких проєктів, як «Нюхач»). Також це питання маркетингу. Будь-який реліз – це кампанія в межах країни. Також це питання поповнення бібліотеки.

Іван Букрєєв з керівником кінодистрибуторської компанії MMD UA Романом Мартиненком і народним депутатом, колишнім керівником студії «Мамахохотала» Романом Грищуком

Але ж це кошти, які не можна зіставити, – вартість закупки та зйомки фільму.

– Залежить від фільму. Звісно, зараз вони не так коштують, як у 2007-2012 роках. Але великі канали платять достатньо суттєві кошти за такі ліцензії західних фільмів. До того ж, якщо ми кажемо про замовлення фільмів (4-серійних) для великих каналів («України», «1+1» та СТБ), то ціна питання вираховується в 100+ тисяч доларів. Це кошти зіставні з тим, що ми недоотримали в прокаті.

Якщо повернутися до питання, навіщо нам фільми, то ми хочемо на них заробляти з продажу квитків, продакт-плейсменту тощо. Якщо домовитися з кількома брендами, то можна в межах наших невеликих бюджетів компенсувати значну частину витрат і вийти в плюс. «Інфоголік» вийшов у прокат два роки тому, але ми його досі продаємо.

До того ж, такі серіали, як «Гра престолів», з точки зору витрат і рівня картинки більше схожі на кіно. Важливо не втрачати експертизу такого рівня контенту. Хоча я розумію, що, витративши 200 тисяч доларів на фільм в українському прокаті, більш ніж реально заробити 100 тисяч, а то й відбити весь бюджет. Але як заробити хоча б 50%, витративши 100 тисяч доларів на крутий платний серіал, я не знаю. У найкращому випадку це буде 5% бюджету, який можна отримати від VOD-сервісів. А то й менше.

Які у вас очікування від фільму «Пограбування по-українськи», який вийде в прокат у лютому 2020 року?

– Зараз ми думаємо про дату релізу. Попередня дата – 13 лютого, але подивимося на конкурентне поле. Ми хочемо зібрати 12+ млн грн. Якщо буде 15 млн грн, то це буде прекрасно і ми будемо в плюсі. Ми не маємо гіперочікувань. Такі ж очікування ми мали від «Зустрічі однокласників», однак зібрали 8 млн грн.

Також ви зараз розробляєте новий фільм «Бурштинові копи», який став одним з переможців 11-го пітчингу Держкіно (щоправда, результати пітчингу ще можуть переглянути). Чому ви подали проєкт на пітчинг?

– На відміну від інших наших проєктів (наприклад, «Інфоголіка–2»), у проєкті досить багато недешевих елементів: це гонитви, екшени, які нам важко закрити нашим бюджетом. Якщо результати пітчингу анулюють і ми не станемо переможцями, тоді ми замінимо проєкт і будемо знімати дешевшу історію.

Фото: пресслужба НЛО TV

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5735
Читайте також
15.04.2019 16:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
12 879
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду