Вашингтон у Карпатах і тінь Жана Рено

Вашингтон у Карпатах і тінь Жана Рено

18 Жовтня 2019
2029
18 Жовтня 2019
10:30

Вашингтон у Карпатах і тінь Жана Рено

2029
Теглайн фільму «Ви не можете перемогти минуле» є кращою метафорою-рецензією на «Холодну кров».
Вашингтон у Карпатах і тінь Жана Рено
Вашингтон у Карпатах і тінь Жана Рено

17 жовтня у вітчизняному кінопрокаті з’явився копродукційний україно-французький проект «Холодна кров» з Жаном Рено у головній ролі. Шокуючо низький рейтинг фільму на IMDB – 4,5 з 10 – цілком може відбити бажання перегляду «Холодної крові», як це часто відбувається з відвідувачами профільного кіносерверу. Але, треба сказати, не все так однозначно.

Один з лауреатів 10-го конкурсного відбору Держкіно, «Холодна кров» готувалася у 2016-2017 роках з помпою. До 74-мільйонного проекту (майже 22 мільйони від України) були залучені колеги славнозвісного Люка Бессона – французькі актор Жана Рено та оператор Тьєррі Арбогаст. А потім до проекту запросили американця Джо Андерсона («Геркулес», «Сутінки») і британця Девіда Ґясі («Карнівал Роу», «Інтерстеллар»). Звісно, це все виставлялося як чергова перемога українського кіно і його впевнений шлях до європейського єднання. І навіть те, що в режисерському кріслі знаходився дебютант Фредерік Петіжан, нікого не примусило замислитися, що перемога може виявитися Піровою.

Кримінальний екшн знімався в засніжених карпатських лісах (хоча мова йшла про ліси американського штату Вашингтон). Сюди (до озера Синевир), в 65 кілометрах від містечка Оровілл на півночі штату, втікає кілер Генрі (Рено) після вдало проведеного в Нью-Йорку чергового завдання – вбивства мільйонера. І певно було б для нього все добре, якби він не знайшов понівечену аварією на снігоході дівчину, Мелоді (Сара Лінд), і не притяг би її до себе в хату, лікуючи і повертаючи до життя. При цьому, його шукають одночасно три сили – поліція на чолі з Каппою (Андерсон), нащадок мільйонера на ймення Чарлі та охоронець Малькольм (Ґясі).

Як виконав замовлення Генрі, хто ховається за іменем Чарлі і де шукають кілера поліцейські – все це змішане вигадливим монтажем, що демонструє високий професійний рівень. Тим приємніше дізнатися про одного з трьох його авторів – українця Віктора Ониско, за плечима якого визначальна «Незламна», теперішній «Захар Беркут» і найкращі «У311 Черкаси».

Втім, монтаж не здатний врятувати фільм, нашпигований дрібними проблемами, як нога дівчини після аварії – шматками дерева. Навіть якщо не звертати уваги на механіку сюжету: все починалося на крайньому сході в Нью-Йорку, а закінчилося на крайньому заході в рівно протилежному місці Сполучених Штатів – ми маємо «пласких» героїв, позбавлених своїх історій; маємо тінь Жана Рено, який грає ніби себе 30-річної давнини в «Леоні», але його гру інакше як втомою назвати важко, і йому тут «пасує» компанія виконавиці головної жіночої ролі, Лінд, яка, протилежно до Рено, не є втомленою, бо просто особливо не напружується.

Чомусь на похованні жертви кілера поліцейські чекають на самого кілера (?), мовляв «за всіма правилами» він мусить прийти на цвинтар. Чомусь у фільмі про США герої дзвонять на українські номери мобільних телефонів. Чомусь поліцейський відділок ніби Нью-Йорку розміщується в модному за сучасними тенденціями приміщенні з цегляними стінами, не прикритими штукатуркою... Загалом робота поліції тут так змазана, настільки умовна, малопредметна, а ситуації натягнуті, що виглядає відвертою підробкою, яку лише обтяжують всюди натикані американські прапори і прапорці.

Теглайн фільму «Ви не можете перемогти минуле» є кращою метафорою-рецензією на «Холодну кров» – пристарілий Рено і вже патрана часом історія про кілера демонструє кволість і актора, і сценариста, і попри іронію французького артиста на прес-конференції в Києві щодо затасканості сюжету, затасканим є саме його герой, ще й кволо втілений на екрані.

Жирну крапку в безперспективності проекту ставить фінал – зім’ятий, натягнутий, банальний, він цілковито вбиває все, що було добрим у фільмі, а крім монтажу доброю була операторська робота. На відміну від невдалої «Поліни», в «Холодній крові» Арбогаст показав те, за що його цінують після «Леона», «Жанни д’Арк», «Багряних рік» і ще півсотні помітних стрічок, і на українській землі продемонстрував своє знамените французьке бачення: прольоти камери – чи над басейном, чи над горами – демонструють велич і Карпат, і людської думки в розвитку технологій; сцена вбивства в бані – прекрасний приклад здатності мислити по-новому і компонувати історію коротко, динамічно й оригінально; навіть елементарні діалоги з обов’язковими «вісімками» тут виглядають цікаво.

На жаль цього виявилося замало для цільності продукту. Недоробленість, недодуманість історії з прикрими дурничками, розкиданими то там, то там, мов голки, роблять боляче ледь не на кожному кроці мандрівки фільмом. І до речі, виконання епізодичних ролей українськими акторами не входять до списку «дурничок» – й Ігор Цишкевич («Гуцулка Ксеня»), і Роберт Фельдман («Ніч Святого Валентина»), і Лариса Руснак («Січень-березень») цілком відігрують свої епізоди.

Певним підсумком фільму може бути одна деталь – у поліцейському офісі весь час пропадає світло, що не має особливої ролі для сюжету, але є атмосферним ходом дражливості ситуації з пошуком вбивці, втім, не забуваймо, де «Холодна кров» знімалася – в країні зі стандартним і постійним відключенням не тільки світла, а й води, опалення, і затримками виплати зарплат, гонорарів та пенсій. Відключення світла у фільмі – деталь, зрозуміла винятково нами, такий собі особливий знак, маркер країни, де блимає не тільки світло, а й саме кіно, з’являючись і пропадаючи під впливом не чистих на руку чиновників, політиків і президентів. Фільми теж блимають – часом виявляючи щось добре, а часом «Холодну кров».

Фото: кадр із фільму

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2029
Читайте також
08.11.2019 14:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 330
05.11.2019 12:02
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 561
29.10.2019 15:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
3 542
22.10.2019 11:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 585
21.09.2019 12:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
5 868
30.08.2019 13:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
3 334
29.08.2019 12:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 237
22.08.2019 10:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
5 455
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду