Як зробити непрофесійний сюжет про медреформу й поширити фейки. Майстер-клас від NewsOne

Як зробити непрофесійний сюжет про медреформу й поширити фейки. Майстер-клас від NewsOne

25 Жовтня 2018
11017
25 Жовтня 2018
10:00

Як зробити непрофесійний сюжет про медреформу й поширити фейки. Майстер-клас від NewsOne

11017
21 жовтня у програмі «Суб’єктивні підсумки» на телеканалі NewsOne вийшов маніпулятивний сюжет про медичну реформу. Після нього ведучий В’ячеслав Піховшек розповсюдив фейк із цієї ж теми.
Як зробити непрофесійний сюжет про медреформу й поширити фейки. Майстер-клас від NewsOne
Як зробити непрофесійний сюжет про медреформу й поширити фейки. Майстер-клас від NewsOne

Підводка до сюжету Катерини Лесик від В’ячеслава Піховшека вже містить відверту оцінку реформи системи охорони здоров’я в Україні: «Мы неоднократно рассказывали вам и о проблемах медицины, но исполняющая обязанности министра Супрун все еще, к сожалению, на своем месте. И, казалось бы, главное правило медика не навреди, но, как видим из первых результатов неокончательного реформирования медицинской отрасли, — все как раз наоборот».

Баланс Шредінгера

А далі йде сюжет Лесик. Під трагічну музику вона каже, що «вже три роки є питання до міжнародних закупівель»: МОЗ закуповує ліки за допомогою міжнародних організацій із 2015 року. Журналістка дає коментар відвертого противника реформи Валентини Маркевич, президентки благодійного фонду «Допомога онкохворим дітям». Раніше вона називала реформу «аферою року», «рукою смерті Мінохорони здоров’я», «геноцидом нації». Нагадаємо, про «спланований геноцид» у цьому контексті також говорила й інша критикиня реформи народна депутатка Ольга Богомолець.

Маркевич розповідає журналістці сенсацію: із закупівель МОЗ віддає міжнародним організаціям 5 % від суми. «Держава оплачує 100 % грошей Crown Agency, ПРООН і ЮНІСЕФ. Вони сидять на 5 %. 500 млн були переведені по дитячій онкології. 5 % — це мільйони, які були перераховані в повітря», — обурюється директорка фонду.

Утім МОЗ ще в березні 2017 року давало роз’яснення щодо цього: «Міжнародні партнери отримують лише кошти на свою роботу — це 5 % від усієї вартості закупівлі. За ці гроші міжнародний партнер організовує тендер і знаходить для України найкращу пропозицію по ціні. Так, 5 % від всієї суми — це немалі кошти, але така оплата роботи міжнародної організації економить українському бюджету значно більшу суму — сотні тисяч доларів. Тому ця виплата виправдана».

Далі журналістка розповідає про історію літа 2017 року (!) в Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит», коли був скандал зі списанням прострочених ліків на мільйони гривень. «Якщо говорити про дитячу онкологію, то, за інформацією лікарів, йдеться про препарати на суму не менше 10 млн гривень. Тоді правоохоронці не виключали, що в рамках кримінального провадження буде вручено підозру виконуючій міністра охорони здоров’я Уляні Супрун», — каже Лесик. По-перше, від яких лікарів така інформація? По-друге, тези про відповідальність МОЗ у цьому питанні почала просувати минулого року Ольга Богомолець із головним онкогематологом Охматдиту Світланою Донською.

Тоді ж на прес-конференції Олександр Лінчевський, заступник міністра охорони здоров'я, казав: «Дуже неприємно говорити про маніпуляції даними і про подання однобокої інформації, з чиїх би вуст ця маніпуляція не звучала. Якщо мова йде про надлишок препаратів або нестачу, якихось препаратів забагато і вони прострочені, то треба з’ясувати: а хто робив заявку на ці препарати? Чому їх замовили в кількості, що в 10 разів перевищувала необхідну потребу? Чому одні препарати замовляються в цій кількості, а інші не замовляються? Відповіді на ці запитання будуть сумними для керівництва Охматдиту».

«Світлана Донська та Олег Рижак є досвідченими експертами у галузі онкології та членами робочих груп, що формують номенклатуру та державне замовлення на препарати для онкологічних хворих. Під час формування обсягу закупівель за кошти 2015 року вони особисто поставили підписи під документами з обсягом поставок для Охматдиту», — писало міністерство, публікуючи копії документів.

Детально цей випадок досліджувала журналістка Олександра Устінова в матеріалі «Як заробити на онкохворих дітях» в «Українській правді». Були оприлюднені документи Опікунської Ради Охматдиту, яка зверталася до керівництва медзакладу із проханням вжити заходів щодо препаратів, термін придатності яких добігав кінця. Але керівники лікарні запевнили: «Препарати можуть бути використані центром до закінчення їхнього терміну». І міністерство не могло з цим нічого зробити, бо коли ліки приїжджають у лікарню, вони автоматично стають власністю лікарні й територіальної громади. МОЗ може лише писати листи із проханнями поділитися ліками з іншими лікарнями. Про все це в сюжеті каналу — ані слова.

Згодом Донську та завідувача відділенням трансплантації кісткового мозку Олега Рижака, якого звинувачували в хабарництві, звільнили з посад. Але Богомолець нещодавно знову почала порушувати тему прострочених ліків.

Із питанням річної давнини журналістка могла б розібратися самостійно, якби хотіла. Але Катерина Лесик цього не зробила. Натомість вона прагнула взяти коментар у заступника Уляни Супрун Романа Ілика, але не змогла. «Чи то телефонний зв’язок, чи то щось інше так і не дало нам реалізувати задум», — каже Катерина й на камеру набирає його двічі, зв’язок обривається. Чому журналістка не звернулася у прес-службу МОЗ — загадка. Натомість вона без зазначення джерела дає цитату Супрун про «ефективні державні закупівлі ліків».

Потому — синхрон Ольги Богомолець про те, що поставки медикаментів за державними закупівлями 2016 року в лікарні не завершені, за 2017-й — поставили в регіони лише 60 %, а за 2018 рік — нуль поставок. Але й цю інформацію МОЗ уже повністю спростовував 6 вересня 2018 року та навіть завів рубрику на сайті «Антифейк». Про що журналістка, одначе, мовчить.

Після цього журналістка дає синхрон екс-міністра охорони здоров’я Олега Мусія. Він, зокрема, скаржиться, що МОЗ не виконує рішення суду й не відновлює на посаді ректорку Національного медичного університету імені Богомольця Катерину Амосову. Нагадаю, звільнили її через «порушення фінансової дисципліни, що призвели до втрат близько 3,5 мільйона гривень».

Нещодавно окружний адміністративний суд Києва справді скасував призначення Юрія Кучина на посаду в. о. ректора медуніверситету. У міністерстві вже назвали це «позбавленням МОЗ України можливості здійснювати свої повноваження». Відомство пообіцяло оскаржити таке рішення суду. Але ніякої згадки й про це в сюжеті каналу немає.

Таким чином канал NewsOne ретранслював багато вже спростованих закидів на адресу міністерства, не згадавши про жодне з них, журналістка порушила стандарти балансу думок, достовірності, точності й повноти.

А де критика реформи?

Після цього непрофесійного сюжету В’ячеслав Піховшек вирішив покритикувати матеріал «Як писати про медичну реформу» «Детектора медіа», назвавши його темником. Нагадаю, що так називали закриті директиви Адміністрації Президента Кучми (якою керував Віктор Медведчук) керівникам ЗМІ з інструкціями щодо висвітлення політичних подій. У справі темників у Піховшека багатий досвід, адже під час роботи на «1+1» у 2004 році він їх впроваджував у життя.

Тепер ведучий обурюється, що в опублікованому на сайті тексті з порадами журналістам начебто немає ні імен, ні контактів людей, які принципово виступають проти реформи. Хоча насправді в матеріалі «Детектора медіа» зазначено: «Голову профільного парламентського комітету Ольгу Богомолець рік тому, ще до ухвалення Верховною Радою і підписання Президентом закону “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення” деякі журналісти вважали головним критиком медичної реформи». Крім того, в матеріалі є цілий розділ «За що критикують реформу». Тут наводиться посилання на текст, де зазначені й інші критики: Борис Тодуров та Андрій Гук.

Після цього В’ячеслав Піховшек каже: «Выкатываются цифры оплаты операций по этой медицинской реформе. Сравниваем эти цифры: видим, какая стоимость операции в Украине и, например, в Австрии, Германии. Вспоминаем при этом, что Австрия и Германия являются правовыми государствами, в отличии от Украины. Приходим к выводу, что если у тебя есть деньги, тебе легче и лучше сделать операцию в Германии, а не в Украине после этой медицинской реформы. Понимаем, что эта медицинская реформа, которую нам предлагают, — это чистой воды профанация. Обо всем этом ни слова в “Детекторе медиа”».

Та чи відкривав ведучий NewsOne узагалі текст, про який каже? Мабуть, ні. Бо якби відкрив, то побачив би цілий абзац, присвячений цій темі. У ньому зазначено, що «пореформені» тарифи на медичні послуги свого часу озвучила Ольга Богомолець. Саме вона називала суми в десятки й сотні тисяч гривень. У цьому ж абзаці сказано: Міністерство охорони здоров’я спростувало сенсаційну заяву народної депутатки.

У реальних пропозиціях МОЗ ішлося саме про співоплату послуг, де більшу частину суми платить держава. Але й за це Верховна Рада не проголосувала. У схваленому парламентом законопроекті № 6327 медичні послуги, що увійшли до програми медичних гарантій, завжди і в повному обсязі (оплачено на 100 %) надаються громадянам коштом державного бюджету.

Таким чином, сюжет телеканалу NewsOne про медреформу порушив журналістські стандарти, а ведучий узагалі видав в ефір фейкову інформацію. Колективу NewsOne варто все ж прочитати текст «Детектора медіа», щоби підвищити рівень своєї роботи. Якщо, звісно, працівники каналу прагнуть цього, а не отримувати задоволення від використання їх для брудних політичних ігор.

Фото:  NewsOne

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11017
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду