Зміни в охороні здоров’я від кандидата на пост президента Володимира Зеленського: фактчек обіцянок

Зміни в охороні здоров’я від кандидата на пост президента Володимира Зеленського: фактчек обіцянок

20 Березня 2019
14344
20 Березня 2019
13:00

Зміни в охороні здоров’я від кандидата на пост президента Володимира Зеленського: фактчек обіцянок

14344
До повноважень Президента України не входить управління сферою охорони здоров'я — це відповідальність уряду. Але обіцянки щодо охорони здоров'я дуже популярні у програмах більшості претендентів на пост президента, та, на жаль, заяви кандидатів часто містять фейки або маніпуляції. «Детектор медіа» розпочинає спецпроект, у якому проаналізує найрезонансніші заяви потенційних очільників держави щодо розвитку системи охорони здоров’я. За експертизою звернулися до Міністерства охорони здоров’я України.
Зміни в охороні здоров’я від кандидата на пост президента Володимира Зеленського: фактчек обіцянок
Зміни в охороні здоров’я від кандидата на пост президента Володимира Зеленського: фактчек обіцянок

«За все добре, проти всього поганого» — таку стратегію обрав очільник студії «95 квартал», лідер президентських перегонів Володимир Зеленський щодо медицини (а заодно й освіти — вони в нього нероздільні). Єдине, чого не врахував Володимир Зеленський, — усі пункти його передвиборної програми вже реалізуються. Така передвиборна тактика не нова, адже дуже легко та безпечно обіцяти те, що вже працює або передбачено реформою.

Що обіцяє Володимир Зеленський?

Обіцянка. Професії лікаря та вчителя повинні стати престижними і високооплачуваними.

Факт. Зарплати медиків уже почали змінюватися: сімейні лікарі, терапевти й педіатри, а також медсестри, що працюють у закладах первинної допомоги з ефективним керівництвом ще з минулого року отримують значно більше грошей. Зміна моделі фінансування (коли гроші «йдуть за пацієнтом») дозволила автономізованим медзакладам самостійно розпоряджатися заробленими коштами. Тепер зарплата не залежить від штатного розпису — її визначають умови колективного договору. Це ефективно працює в тих закладах, де колектив відстоює свої права. Й у випадку, коли лікар підписав оптимальну кількість угод, його зарплатня становить від 17 до 20 тисяч гривень (дані за жовтень 2018 року). Втім, Зеленьский та його команда взагалі не дуже уважні в розрахунках зарплатні (й обіцянках) — і лікарів, і вчителів.

Обіцянка. Лікарні і школи отримають сучасне обладнання, оновлять свою інфраструктуру. Скоротимо адміністративну надбудову системи охорони здоров’я та освіти.

Факт. Ефективна інфраструктура, сучасне обладнання й відсутність непотрібних надбудов — це лише кілька моментів, які зараз змінюються під час трансформації системи охорони здоров’я. Так, із січня минулого року змінюється фінансова система медицини — держава переходить від утримання медзакладів і ліжко-місць до оплати за послуги конкретним пацієнтам. За нових умов автономізовані медзаклади отримують фінансування від НСЗУ за обслуговування пацієнтів і без адміністративних надбудов вирішують управлінські та фінансові питання. Наразі на рівні закладів первинної медичної допомоги діє чіткий список послуг і технічного оснащення, яке має бути в медзакладі. Крім того, розбудовується спроможна мережа — нові амбулаторії і транспорт для лікарів, щоби жителі сіл мали доступ до якісного медичного обслуговування. Із 2020 року комплексні зміни розпочнуться на інших рівнях.

Обіцянка. Найважливіший крок в охороні здоров’я — перехід до страхової медицини.. Базовий рівень страхування для малозабезпечених верств населення — за рахунок держави.

Факт. Система оплати основних послуг через Національну службу здоров’я України, що працює вже зараз на рівні первинної медичної допомоги, — це перший рівень державного медичного страхування. У 2020 році має запрацювати в повному обсязі державне страхування через Національну службу здоров’я, яка забезпечить кожній людині в Україні гарантоване покриття основних медичних послуг первинної, спеціалізованої амбулаторної і стаціонарної, екстреної допомоги й реабілітації із загальних податків, які сплачує кожен в Україні (ПДВ, акцизи тощо). Лише після цього наступним етапом може стати розвиток добровільного медичного страхування як невід’ємної частини нової системи охорони здоров’я.

Обіцянка. Пацієнт буде сам визначати програму страхування, обирати заклад, лікаря, спосіб лікування.

Факт. Свобода вибору в охороні здоров’я закріплена законодавчо. Пацієнт і нині самостійно обирає лікаря, заклад охорони здоров’я, спосіб лікування на основі рекомендацій лікаря. У рамках всеукраїнської кампанії «Лікар для кожної сім’ї», що розпочалася у квітні 2018 року, свого сімейного лікаря, терапевта й педіатра вже обрали 26 мільйонів українців.

Обіцянка. Ліки, які пройшли реєстрацію у країнах ЄС та США, не будуть отримувати додаткових дозволів в Україні.

Факт. У всіх розвинутих країнах світу існує практика реєстрації препаратів — так держава контролює обіг лікарських засобів у країні. Із кінця 2017 року в Україні працює спрощена процедура реєстрації лікарських засобів: препарати, що пройшли всі етапи перевірки якості в країнах із жорсткими регуляторними вимогами (Швейцарія, Японія, США, Австралія, Канада), можна зареєструвати усього за 17 днів.

Обіцянка. Велика увага — медицині профілактичній. Хвороби треба запобігати, а не лікувати. Програма популяризації здорового способу життя. Введення обов'язкового безкоштовного щорічного медичного огляду.

Факт. Зараз уже є декілька профілактичних програм. Серед них:

- «Свій лікар», який не лише лікує, а й консультує щодо здорового способу життя, корисних звичок і допомагає позбутися залежностей, стежить за графіком вакцинації.

Медичні огляди завжди безоплатні — за них уже заплачено із податків. Крім обов’язкових профілактичних оглядів для різних груп населення (дітей, вчителів тощо), новий список послуг первинної медичної допомоги передбачає профілактичні огляди та аналізи для груп ризику семи захворювань: цукрового діабету, ВІЛу, туберкульозу, раку молочної залози, гіпертонічної хвороби та інших серцево-судинних захворювань, колекторального раку і раку передміхурової залози.

Програма популяризації здорового способу життя: затверджено національний план боротьби з неінфекційними захворюваннями, згідно з яким почали системно впроваджувати заходи із профілактики хвороб, що викликані не інфекціями, а способом життя та умовами навколишнього середовища (тютюнокуріння, вживання алкоголю, нездорового харчування, недостатньої фізичної активності тощо);

- розвивається Центр громадського здоров’я МОЗ України, що відповідає за збереження і зміцнення здоров’я українців, зокрема профілактику захворюваності, боротьбу з епідеміями, епідеміологічний нагляд, біологічну безпеку, стратегічне управління у сфері громадського здоров’я. Минулого року Україна долучилася до Глобальної системи епіднагляду та реагування на грип. Цього року система ЦГЗ має сформувати мережу — центри працюватимуть у кожному регіоні країни та допомагатимуть державним підрозділам охорони здоров'я на місцевому рівні.

Фото: «Інтерфакс-Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14344
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду