Трансляція закриття Олімпіади: фортінбраси з умслопогасами

Трансляція закриття Олімпіади: фортінбраси з умслопогасами

25 Серпня 2016
1513
25 Серпня 2016
10:30

Трансляція закриття Олімпіади: фортінбраси з умслопогасами

1513
«Палає Олімпійський вогонь. Скоро він згасне, й це символізуватиме завершення Олімпіади» — чесно кажучи, навіть у режимі «для невігласів» я так і не зміг оцінити інформаційної цінності цього повідомлення.
Трансляція закриття Олімпіади: фортінбраси з умслопогасами
Трансляція закриття Олімпіади: фортінбраси з умслопогасами

На нашому телебаченні це чомусь вважається за хороший тон: минають рік за роком та подія за подією, а в коментуванні урочистих спортивних церемоній не міняється нічого. Під час трансляції урочистої церемонії закриття Олімпійських Ігор у Ріо-де-Жанейро («UA: Перший», ніч на 22 серпня з повторенням увечері тієї ж доби) Дмитро Лазуткін і Тетяна Терехова просто відрами вихлюпували на глядачів випадкову, а то й відверто сміттєву інформацію.

Був і своєрідний рекорд: протягом двох хвилин двічі — одного разу у виконанні Лазуткіна, іншого у виконанні Терехової — пролунала одна й та сама високоінформативна фраза: «Ми щойно побачили олімпійські кільця». Для тих, хто не дивився: не побачити їх було неможливо, бо вони були сукупним розміром із усе поле стадіону «Маракана». І — відкрию маленький секрет для коментаторів — серед глядачів траплялися ті, хто самотужки додумався: це саме олімпійські кільця й не що-небудь інше.

З великою прикрістю доводиться нагадувати абеткову річ: матеріали про церемонію, що їх видає (й розсилає?) оргкомітет, — це довідкові матеріали для самих коментаторів, щоб вони якомога більше були в темі, й більше нічого! Це зовсім не збірки текстів, обов'язкових для зачитування в ефірі! Не темники й не повідомлення від радянського інформбюро!

У цих матеріалах неодмінно є чимало інформації, близької за змістом до реклами: оргкомітет не може не згадати про людей та фірми, що зробили той або інший внесок у церемонію. Чи означає це, що тих людей та фірми треба неодмінно й скрупульозно називати? Як то кажуть, залежить: десь у сусідніх із Бразилією Парагваї та Уругваї — цілком можливо, так. А в Україні, де глядачі тих імен та назв ніколи не чули й ніколи більше не почують, де бодай розібрати на слух ці імена та назви дуже складно й де навіть за найбільшого бажання неможливо скористатися послугами тих людей та фірм?

І ще одна, здавалося б, абеткова річ: кожний коментатор ранжирує наявну інформацію за мірою її важливості (й можливості бути сприйнятою на слух): оце треба сказати неодмінно, оце — бажано за нагоди, оце можна озвучити, якщо виникне якась пауза, яку треба буде чимось заповнити, а оце взагалі не варте згадування. Якщо ж коментатори не вміють робити такого ранжирування й вивалюють на глядачів усе, що трапиться під руку, та ще й геть безсистемно — тоді вже вибачте, але... «Автор емблеми... (далі нерозбірливо пролунало його ім'я) випускник Токійського університету... (далі було про місця його працевлаштування по завершенні університету)» — чи це було таким уже важливим, таким уже цікавим? Або: «Костюми було розроблено Асоціацією жінок-підприємців Бразилії... Цю Асоціацію було створено 18 років тому для навчання...» — й понеслося. Чи, може, коментатори очікували, що хтось із-поміж українських глядачів забажає вступити до Асоціації жінок-підприємців Бразилії?

І спеціально для Тетяни Терехової: уславлений бразильський гітарист та композитор Ейтур Вілла-Лобуш (відомий в нас під іспанізованим прізвищем Віла-Лобос) пішов із земного життя 1959 року — а тому за всього бажання не може й до сьогодні творити музику, як це випливало зі слів Терехової.

Годі, мабуть, і казати, що найпершою жертвою всієї цієї псевдоінформаційної лавини знову стала музика. Це ж треба було здогадатися — розповідати про Віла-Лобоса майже стільки, скільки лунала його найвідоміша (й, мабуть, узагалі найвідоміша бразильська) мелодія. Причому розповідати так, щоб одразу ж зникли всякі сумніви: раніше пані Терехова жодного разу не чула цього прізвища. «Зараз будемо слухати пісні» — еге ж, так нам це коментатори й дозволили. Або таке: «Ми зараз чуємо один із провідних голосів нової генерації бразильської поп-сцени...». Та в тому ж і справа, що «не чуємо» — геть нічого, окрім коментаря! Не про себе ж це казала пані Терехова? Або: «Під час церемонії відкриття й зараз... музика...» — й далі почалася довга лекція про роль музики під час Олімпіади та в житті Бразилії загалом. Згодом ні сіло, ні впало замість чергового музичного номеру глядачі почули про давньогрецькі Олімпійські Ігри, про П'єра де Кубертена. По-перше, усе те саме вони чули й під час церемонії відкриття. По-друге ж, чому б тоді вже взяти й не прочитати короткий курс усесвітньої історії? Якщо ж серйозно, то сам підхід «популярно пояснюю для невігласів» не видається безсумнівним — навпаки, видається, що він принижує глядачів. «Палає Олімпійський вогонь. Скоро він згасне, й це символізуватиме завершення Олімпіади» — чесно кажучи, навіть у режимі «для невігласів» я так і не зміг оцінити інформаційної цінності цього повідомлення.

Ще один винахід — перекладати або переповідати тексти пісень — під час самих пісень, зрозуміло ж. Не бракувало й недоречного квазіпатріотичного пафосу: «Юрій Чебан на своєму човні, на козацькому човні». Досі уявлялося, що козацькі човни були дещо іншого дизайну. А названа коментаторами кількість тисяч сімей, «що втратили домівки», просто налякала. Згодом вони ж повели мову про «розселення фавел». У підсумку так і не стало зрозуміло, чи людей розселяли, а чи просто викидали на вулицю. Розповідь про те, як фавели огороджували стінами, та й узагалі робили все, щоб гості Олімпіади «не побачили бідних», тільки й могла викликати гнів: от воно, мовляв, звіряче обличчя капіталізму! Треба гадати, гостям Олімпіади мусили демонструвати нетрі, возити туди на екскурсії.

Рятувало одне: порівняно з церемонією відкриття коментатори демонстрували відчутно менше ентузіазму — втомилися, певне. А тому й почути того, що відбувалося на стадіоні, а не розповідей про те, що відбувалося на стадіоні, пощастило значно більше. Був навіть досить тривалий епізод, коли коментатори зовсім нічого не казали. І знаєте — жодного дискомфорту, жодного!

За що варто справді подякувати цього разу коментаторам — за те, що не давали оцінок виступам українських олімпійців. Називали тих, хто виступив вдало (не всіх), назвали кількість медалей, загальне місце — ото й усе. Ані робили гарної міни, ані таврували. (Лише насамкінець Терехова зовсім ненадовго зірвалася на славослів'я.) Отут і пригадується, як під час трансляції церемонії відкриття ці самі коментатори не змовкали, прославляючи наших спортсменів та їхні майбутні видатні досягнення. Як вони ж намагалися перевершити одне одного в переможних прогнозах: наші олімпійці за кількістю медалей увійдуть до чільної двадцятки... до чільної п'ятнадцятки... можливо, навіть до чільної десятки.

Тоді тільки й залишалося, що повсякчас промовляти про себе: «Тьху, не наврочте!» І це, на превеликий жаль, не було хибою персонально пана Лазуткіна та пані Терехової. Це тренд, що от уже два роки домінує (або, принаймні, зовсім донедавна домінував) у наших ЗМІ. Й не лише стосовно спортивних досягнень — і стосовно АТО, й стосовно боротьби з корупцією, й стосовно реформ. І офіційні особи, й журналісти, й експерти розповідають про казкові, чудодійні плани, наміри та програми, які вже точно збудуться й справдяться — без жодних сумнівів. Це навіть не видавання бажаного за дійсне, це — видавання намірів за результат.

А тепер — думки з приводу. Про те, що не має стосунку до трансляції церемонії закриття, але що супроводжувало висвітлення Олімпійських Ігор протягом усіх понад двох тижнів.

Найперше — це фраза, яка траплялася в найрізноманітніших, зокрема й дуже поважних, медіа: «Вперше Ігри проходили в Латинській Америці». (Не «у Південній», а саме «в Латинській».) Олімпійські Ігри 1968 року, які відбувалися в Мехіко, мабуть, було оголошено нечинними?

Інше, що часто траплялося, й радше перед Олімпіадою — це прогнози: після допінгового скандалу й посилення контролю збірна Росії посяде місце десь від 15-го до 20-го! Воно, звісно, дуже хотілося би, але в підсумку Росія посіла 4-те місце. І в даному разі немає значення, як так вийшло — чи то ФСБ знову всіх переграло, чи то в російських спортсменів допінг уже самовідтворюється в організмі, чи то поширена думка про міру впливу допінгу на результати взагалі й у російських спортсменів зокрема є завищеною. Автори наведених вище тверджень та ЗМІ, які їх подавали, підставили себе під зле, але в даному разі цілком об'єктивне глузування з боку росіян. Знову те саме — не кажи «гоп!».

А в наших ЗМІ вже почалося посипання голови попелом: провальний виступ українських спортсменів! Почалося вимагання оргвисновків: покарати, зняти з посади! Щось дуже радянське відчувається в такому підході. Або дуже російське. Бо спорт — він і є спорт. Усього лише спорт, і не варто ставити його на не своє місце. Високе місце збірної Росії не зробить цю країну більш шанованою у світі.

Тим нашим спортсменам, які показали хороші результати, — честь і слава. А, зрештою, зіставні з підконтрольною урядові частиною України Польща та Румунія посіли ще нижчі, ніж Україна, місця. Велетенська Туреччина — ще нижче. То хіба 12-те місце Угорщини зробить її більш шанованою, ніж Польща та Румунія, Словаччина та Чехія? Хіба воно свідчить, що Угорщина є кращою за Польщу? Португалія, для якої Бразилія — це «майже вдома», задовольнилася однією бронзовою медаллю. Тож спокійно, панове, спокійно: те, що сталося, можливо, не виправдало очікувань, але це аж ніяк не національна катастрофа.

Це було про ЗМІ. А це — вже цілком офіційний міністр молоді та спорту Ігор Жданов: «Судьи не дали заслуженную шикарным выступлением "бронзу" нашим красавицам в синхронном плавании. Украиночки выступили гораздо сильнее японок... Такое позорное судейство убивает Олимпиаду, это уже не спорт. А наши русалочки лучшие!» Узагалі-то, порівнювати спортсменок із «русалоньками» (як відомо, русалками ставали втоплениці) — якось моторошно навіть. Та й «красуні», «русалоньки» — чи сексизмом це, часом, не відгонить? А головне: може, Ігор Жданов є фахівцем із синхронного плавання, а інформаційні джерела про це не повідомляють просто з делікатності? А чи він пропонує суддям віднині й надалі оцінювати не техніку спортсменок, а їхню «русалистість»?

Ще Ігор Жданов: «Целые виды спорта надо просто исключать из олимпийской программы. Ведь там и не пахнет честной борьбой, наоборот, отовсюду торчат уши коррупции и грязного судейства». Узагалі-то, такі слова міністра повинні були б мати результатом відповідне подання до МОК, а не просте вентилювання повітря. А ще... дежавю, повне дежавю. Совок. Бо це радянські спортсмени програвали винятково й виключно через підступність суддів. Це Радянський Союз був оточеною фортецею в кільці ворогів, і весь зовнішній світ тільки й мріяв, як би це позбавити радянських спортсменів олімпійських, даруйте, цяцьок. Так, принаймні, стверджувала газета «Правда».

Нині ці далеко не славетні пропагандистські традиції продовжує путінська Росія. То, може, не треба нашим офіційним особам змагатися з росіянами за сумнівний ідеологічний спадок? Може, не треба нам намагатися бути більшою Росією, ніж сама Росія?

Фото - Reuters

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1513
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду