Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 лютого 2024 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 лютого 2024 року

17 Лютого 2024
167
17 Лютого 2024
20:56

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 лютого 2024 року

167
Масована ракетна атака, потоплення ВДК «Цезар Куніков», інтерв'ю Путіна Карлсону
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 лютого 2024 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 лютого 2024 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «Інтер» 

Упродовж дня однією з провідних тем була ворожа ранкова масована ракетна атака. 

У ранковому блоці каналу «FreeДом» речник Воєнно-морських сил Збройних Сил України Дмитро Плетенчук коментував потоплення російського ВДК «Цезар Куніков» та прогнозував, як знищення Чорноморського флоту Росії може вплинути на ситуацію на фронті. «Недооцінювати ЧФ як угрупування я б не став», — зауважив речник ВМС ЗСУ.

На думку наукового співробітника Інституту конфліктології й аналізу Росії Олександра Шульги, інтерв'ю Путіна Карлсону, розраховане насамперед на західну авдиторію, а також показане наступного дня «продовження» (інтерв’ю вже російському пропагандисту Зарубіну) засвідчило, що Путін — недоговороспроможний. З іншого боку, ці інтерв’ю продемонстрували розрив між Путіним і сучасною російською молоддю, яка «не зрозуміє, чому сьогодні мусить помирати через нібито листи Богдана Хмельницького, датовані 1652 роком», а також — розрив із реальністю та викликами, на які треба давати відповіді.

Авіаційний експерт Костянтин Криволап побажав розробникам ракети «Циркон», яку, всупереч заявам росіян щодо неможливості її збиття, збили сили української ППО, піти слідом за розробниками «Кинджалів», які теж успішно збиваються. Після розпаду СРСР жодного сплеску в російському літако- або суднобудуванні не було, констатував Криволап. 

Естонський політолог Пеетер Тайм зокрема подякував українцям за те, що наше протистояння з Путіним «відтягує його напад на країни Балтії». 

У блоці каналу «Інтер» експерт аналітичного центру «Об'єднана Україна» Дмитро Левусь не виключив, що Путін справді міг намагатися домовитися з США про припинення війни проти України за умови врахування «нових територіальних реалій». Спроби могли бути завуальованими, щоб можна було їх заперечувати. Проте, якби Сполучені Штати навіть погодилися обговорювати пропозиції Путіна без України, це не означало б, що війна закінчилася, адже кінцевою метою Путіна є знищення України як такої.  

Російський політичний коментатор Аббас Галлямов припустив, що зараз за Путіна готові голосувати лише третина росіян. З інших двох третин хтось виїхав, хтось збирав підписи за Надєждіна, хтось виходить на акції об’єднання дружин мобілізованих «Шлях додому». «Люди кинулися підтримувати єдиного кандидата в президенти з антивоєнним порядком денним Бориса Надєждіна тому, що він став для них, вибачте за каламбур, останньою надією висловити свою позицію і не сісти в тюрму», — резюмував Галлямов.  

Воєнно-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов повідомив, що таке судно, як потоплений ВДК «Цезар Куніков», здатне перевозити 500 тон вантажу і до 100 осіб десанту. Судячи з детонації, воно йшло або до Сирії або звідти. Снєгирьов також висловив переконання, що на цей ВДК полювали і довго, недарма дата потоплення збіглася з датою смерті того, на чию честь його було названо. Це був шостий ВДК, знищений нашими Збройними Силами, відзначив гість. 

У вечірньому блоці каналу «FreeДом» депутатка Ризької міської думи, кандидатка в Європарламент Івета Ратініка повідомила, що Рига вимагає від Москви пояснень щодо оголошення в розшук латвійських політиків, які голосували за знесення радянських пам’ятників. «Мені особисто не спало б на думку боротися з пам’ятниками, якби війна Росії проти України не змусила нас переглянути деякі свої погляди», — сказала гостя. Вона також анонсувала черговий «сюрприз» для Росії: наступної середи в Ризі не стане вулиць Москви, Пушкіна, Лермонтова тощо. 

Лідер міжнародного руху «Говоріть гучніше!» Андрій Сидельников, коментуючи інтерв’ю Путіна Карлсону, заявив, що раніше про неадекватність Путіна знала вся Росія, тепер дізнався увесь світ. Водночас, за словами гостя, жодна виборча програма Путіну не потрібна, результат його виборів уже відомий — 80-86%. «Зараз думають лише, як розподілити решту відсотків між кандидатами-клоунами», — зазначив гість. Водночас тим, хто поставив підписи за Надєждіна, варто, на думку Сидельникова, непокоїтися за своє майбутнє. Надєждін, мовляв, зіграв свою роль: підписи за нього зараз ретельно вивчаються ФСБ.             

Сидельников також припустив, що після виборів у Росії почнеться повномасштабна мобілізація, і, «коли кількість загиблих росіян перевалить за пів мільйона, російське суспільство може сколихнутися». 

В етері був також черговий випуск проєкту «Кандидат» — про невиконані обіцянки Путіна щодо квартир військовим. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
167
Теги:
Читайте також
22.02.2024 12:11
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
275
21.02.2024 15:46
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
269
21.02.2024 10:35
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
212
13.02.2024 10:00
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
537
11.02.2024 08:03
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
688
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду