detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
04.09.2023 15:59
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 вересня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 вересня 2023 року
Розширення ЄС до 2030 року, ймовірність відставки Резнікова, фейкові вибори окупантів.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «1+1» 

У ранковому блоці каналу «FreeДом» релігієзнавець Іван Папаяні зазначив, що російська церква, аби виправдати величезну ціну війни, в якій вже загинули сотні тисяч російських військових, навіює росіянам, що життя нічого не варте. 

Російський воєнний експерт Ян Матвєєв висловив думку, що Росія забрала з Курильських островів системи ПВО, які встановила в 2022 році, через те, що комплексів ПВО не вистачає, виробляти їх важко, зусилля з нарощення виробництва не дають результату. «У Пскові, вочевидь, не виявилося ПВО», — зауважив гість, додавши, що до повномасштабної тривалої війни в Росії ніхто не готувався. Водночас, хоча російська армія й втрачає вдвічі більше танків, ніж українська, в нинішньому її стані вона може опиратися довго, вважає Ян Матвеєв, особливо, якщо відступить на зручніші для оборони рубежі — відступати і будувати все нові й нові лінії оборони можна, мовляв, роками.      

У блоці каналу «1+1» політичний коментатор Дмитро Левусь висловив сподівання, що анонсоване головою зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозепом Боррелем розширення ЄС до 2030 року є швидше позитивом, ніж навпаки: «Це не залізобетонні строки, не йдеться про те, що ніхто не зможе раніше вступити». 

Історик-британіст Єгор Брайлян, коментуючи зміну міністра оборони Сполученого Королівства, спрогнозував «період неактивної політики Бена Воллеса». 

Володимир Фесенко оцінював заяву терориста Гіркіна про намір йти в президенти Росії. За словами Фесенка, після смерті Пригожина Гіркін намагався підіграти Путіну, підкреслюючи його непричетність до катастрофи літака, та прогин не зарахували. Заява Гіркіна може бути частиною стратегії захисту, у нас подібні прийоми працюють, однак там — навряд чи. «Вибори йому не світять, сидіти йому в Росії», — резюмував Фесенко. 

У вечірньому блоці каналу «FreeДом» капітан першого рангу запасу Андрій Риженко назвав навчання НАТО в Балтійському морі «попередженням» Росії.   

Правозахисниця Тетяна Іванова попередила громадян України, які опинилися в окупації, про кримінальну відповідальність за участь у фейкових виборах загарбників. «Якщо під дулами автоматів – то поставте якусь галочку, — порадила правозахисниця. — І зберіть докази того, що ви це робили під примусом». За словами гості, доказами можуть бути відео, аудіо, завірені підписами акти опитування свідків, списки свідків з телефонами і адресами і тому подібне. 

Керівник пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков своєю чергою говорив про небажання мешканців окупованої частини Херсонщини брати участь у фейкових виборах. Щоб мати час створити хоча б якусь «картинку підтримки», окупанти розтягли «день голосування» на десять днів, зазначив Толоконніков.

Білоруський журналіст, політик і радник Світлани Тихановської Франак Вячорка прокоментував зокрема інцидент із нібито зальотом на білоруську територію польського гелікоптера. «Лукашенку важливо створювати напругу на кордоні, щоб Польща і Литва займалися власною безпекою і відволікалися від допомоги Україні. Ми просимо наших західних партнерів не припиняти допомогу Україні», — наголосив Вячорка. На запитання ведучих, чи завершено історію з «вагнерівцями» в Білорусі, гість відповів, що «перший сезон закінчився смертю Пригожина, далі продюсери посперечалися»: Путін хотів би закрити проєкт, Лукашенко, переслідуючи якісь власні інтереси, — продовжити. Проте наразі «вагнерівці» з Білорусі розбігаються. 

Докторка політичних наук, провідна наукова співробітниця НІСД Олена Бордиловська говорила про саміт G20 в Індії: надія на отримання запрошення була, однак Україну так і не запросили. Водночас, на думку гості, анонсована присутність Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН важливіша, ніж на саміті G20.            

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY