Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 березня 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 березня 2023 року

21 Березня 2023
398
21 Березня 2023
11:48

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 березня 2023 року

398
Літаки для України, ордер на арешт Путіна, репресії проти журналістів у Білорусі.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 березня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 березня 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «1+1», «FreeДом» 

У блоці каналу «1+1» однією з головних тем лишалася видача Міжнародним кримінальним судом ордерів на арешт Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. За словами виконавчого директора Української гельсінської спілки з прав людини Олександра Павличенка, немає сумнівів у здійсненні Росією воєнного злочину, який може бути перекваліфікований у злочин проти людяності, а то й у геноцид. В Україні зафіксовано понад 16 тисяч лише підтверджених випадків викрадення і вивезення дітей окупантами, а насправді цифри значно більші, зазначив Павличенко. 

На думку російського опозиційного політика Дмитра Гудкова, після видачі ордера на арешт Путіна одна частина російської еліти міркує, як зіскочити з цього злочинного титаніка, а інша —  замислюється, чи варто давати Путіну  переобратися у 2024 році. Своєю чергою Путін, як вважає Гудков, чудово знає, що диктаторам не прощають воєнних поразок, тому в його планах — війна на виснаження України та Заходу. 

Авіаційний експерт Валерій Романенко пояснив, що літаки союзників потрібні Україні, бо наразі перевагу в повітрі має Росія. Для початку, за словами Романенка, необхідна хоча би одна бригада — двадцять чотири літаки, що прикривали би наших захисників із повітря й підтримували контрнаступ. 

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос коментував відмову Туреччини ратифікувати вступ Швеції до НАТО, а також запроваджені Україною санкції проти президента Сирії Башара Асада. Заявивши про буцімто приналежність українських земель Росії, Асад зробив постріл собі в голову, вважає Семиволос, адже за цією логікою територія Сирії має належати спадкоємиці Візантії Османській імперії, тобто нинішній Туреччині.   

У денному етері були переважно повтори й документальні стрічки.

У вечірньому блоці каналу «FreeДом» політичний коментатор Ігор Рейтерович відреагував на статтю експосла США в Росії Томаса Піккерінга зі своєрідною «мирною» пропозицією — «зафіксувати» кордони України станом на 23 лютого 2022 року, а потім  провести на захоплених Росією територіях референдум під егідою ООН. На переконання Рейтеровича, перемовини з Росією можливі лише для обговорення мирного плану України. Але такі перемовини, певне, відбуватимуться вже без Путіна. 

Редакторка порталу «Балканський оглядач» Наталя Іщенко проаналізувала ситуацію між Сербією та Косово, в дестабілізації якої зацікавлена Росія. 

Представник Координаційної ради демократичних сил Білорусі Валерій Мацкевич говорив про кримінальні справи проти інакомислячих у Білорусі. За його словами, вбивць і ґвалтівників карають м’якше, ніж журналістів. Зокрема головна редакторка закритого видання TUT.by Марина Золотова і його гендиректорка Людмила Чекіна отримали по дванадцять років за нібито ухилення від сплати податків і заклики до екстремізму. Народний гнів у Білорусі зростає, каже Мацкевич.

Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс розповідав про очікування від саміту НАТО, який відбудеться в липні у Вільнюсі, та виклики, що стоять перед країнами Альянсу. 

Член парламенту Грузії Георгій Вашадзе коментував мітинги в Грузії проти законопроекту про іноагентів та проросійські протести в Молдові.        

Шеф-редактор новин російського видання The Insider Тимур Олевський поставив Росії діагноз — «реально хвора» країна. У Росії, мовляв, знущаються не лише з українських дітей, але й із російських: авторку антивоєнного малюнка Марію Москалькову відібрали в батька і «перевиховують, щоб вона полюбила війну». В метро громадяни, бачачи в смартфонах сусідів «підозрілі» картинки, пишуть на них доноси. При цьому Путін, за словами Олевського, найбільше боїться, що люди, які повернуться з війни, усвідомлять, що воювали ні за що.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
398
Теги:
Читайте також
26.03.2023 17:29
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
909
25.03.2023 21:50
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 125
24.03.2023 16:21
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 013
23.03.2023 22:51
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
703
22.03.2023 15:56
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
870
21.03.2023 16:06
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 024
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду