detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
21.03.2023 11:48
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 березня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 березня 2023 року
Літаки для України, ордер на арешт Путіна, репресії проти журналістів у Білорусі.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «1+1», «FreeДом» 

У блоці каналу «1+1» однією з головних тем лишалася видача Міжнародним кримінальним судом ордерів на арешт Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. За словами виконавчого директора Української гельсінської спілки з прав людини Олександра Павличенка, немає сумнівів у здійсненні Росією воєнного злочину, який може бути перекваліфікований у злочин проти людяності, а то й у геноцид. В Україні зафіксовано понад 16 тисяч лише підтверджених випадків викрадення і вивезення дітей окупантами, а насправді цифри значно більші, зазначив Павличенко. 

На думку російського опозиційного політика Дмитра Гудкова, після видачі ордера на арешт Путіна одна частина російської еліти міркує, як зіскочити з цього злочинного титаніка, а інша —  замислюється, чи варто давати Путіну  переобратися у 2024 році. Своєю чергою Путін, як вважає Гудков, чудово знає, що диктаторам не прощають воєнних поразок, тому в його планах — війна на виснаження України та Заходу. 

Авіаційний експерт Валерій Романенко пояснив, що літаки союзників потрібні Україні, бо наразі перевагу в повітрі має Росія. Для початку, за словами Романенка, необхідна хоча би одна бригада — двадцять чотири літаки, що прикривали би наших захисників із повітря й підтримували контрнаступ. 

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос коментував відмову Туреччини ратифікувати вступ Швеції до НАТО, а також запроваджені Україною санкції проти президента Сирії Башара Асада. Заявивши про буцімто приналежність українських земель Росії, Асад зробив постріл собі в голову, вважає Семиволос, адже за цією логікою територія Сирії має належати спадкоємиці Візантії Османській імперії, тобто нинішній Туреччині.   

У денному етері були переважно повтори й документальні стрічки.

У вечірньому блоці каналу «FreeДом» політичний коментатор Ігор Рейтерович відреагував на статтю експосла США в Росії Томаса Піккерінга зі своєрідною «мирною» пропозицією — «зафіксувати» кордони України станом на 23 лютого 2022 року, а потім  провести на захоплених Росією територіях референдум під егідою ООН. На переконання Рейтеровича, перемовини з Росією можливі лише для обговорення мирного плану України. Але такі перемовини, певне, відбуватимуться вже без Путіна. 

Редакторка порталу «Балканський оглядач» Наталя Іщенко проаналізувала ситуацію між Сербією та Косово, в дестабілізації якої зацікавлена Росія. 

Представник Координаційної ради демократичних сил Білорусі Валерій Мацкевич говорив про кримінальні справи проти інакомислячих у Білорусі. За його словами, вбивць і ґвалтівників карають м’якше, ніж журналістів. Зокрема головна редакторка закритого видання TUT.by Марина Золотова і його гендиректорка Людмила Чекіна отримали по дванадцять років за нібито ухилення від сплати податків і заклики до екстремізму. Народний гнів у Білорусі зростає, каже Мацкевич.

Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс розповідав про очікування від саміту НАТО, який відбудеться в липні у Вільнюсі, та виклики, що стоять перед країнами Альянсу. 

Член парламенту Грузії Георгій Вашадзе коментував мітинги в Грузії проти законопроекту про іноагентів та проросійські протести в Молдові.        

Шеф-редактор новин російського видання The Insider Тимур Олевський поставив Росії діагноз — «реально хвора» країна. У Росії, мовляв, знущаються не лише з українських дітей, але й із російських: авторку антивоєнного малюнка Марію Москалькову відібрали в батька і «перевиховують, щоб вона полюбила війну». В метро громадяни, бачачи в смартфонах сусідів «підозрілі» картинки, пишуть на них доноси. При цьому Путін, за словами Олевського, найбільше боїться, що люди, які повернуться з війни, усвідомлять, що воювали ні за що.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY