Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 березня 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 березня 2023 року

15 Березня 2023
748
15 Березня 2023
10:52

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 березня 2023 року

748
Бої за Бахмут, трибунал для Путіна, «Оскар» Навальному.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 березня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 березня 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: FreeДом, «Інтер» 

У ранковому блоці каналу FreeДом народна депутатка України (фракція «Голос»), заступниця голови Постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Соломія Бобровська, коментувала допомогу Україні від Північноатлантичного альянсу. Гостя вважала, що на початку повномасштабного вторгнення позиція НАТО не була активною: блок то недооцінював, то переоцінював Росію. Також Бобровська зауважила, що нині Росія намагається дестабілізувати політичні режими Молдови і Грузії.  

Директор Інституту ефективної політики (Молдова) Віталій Андрієвський теж вважає, що у заворушеннях в Молдові «видно кремлівські вуха». «Не думаю, що організатори заворушень справді хочуть захопити владу, — сказав Андрієвський, — їх мало хто підтримує, лише ті, кому вони платять. Далека ціль — розігріти ситуацію навколо майбутніх виборів, близька — зірвати саміт європейських країн у Кишиневі 1 червня». Андрієвський додав, що Україна зруйнувала план Кремля щодо захоплення Молдови військовим шляхом.   

Виконавчий директор Української Гельсінської Спілки Олександр Павличенко коментував потенційний трибунал для Путіна. На думку експерта, на міжнародному рівні не існує механізму для притягнення до відповідальності за такі злочини. Єдиним подібним прикладом в історії начебто був Нюрнберзький трибунал.

Заступник директора Центру близькосхідних ініціатив Сергій Данилов аналізував перспективи продовження так званої «зернової угоди».      

У блоці каналу «Інтер» речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий розповідав зокрема про тренування українців в Іспанії на танках Leopard 2.

Про очевидність того, що за заворушеннями в Молдові стоїть Кремль, говорив колишній представник Молдови в Раді Європи й ООН Олексій Тулбуре. Він відзначив, що учасниками протестів були переважно люди похилого віку, які навіть не могли відповісти на запитання, проти чого конкретно вони протестують. 

Ексміністр освіти й оборони Грузії, член партії «Єдиний національний рух» Дмитро Шашкін вважав, що прихильники аналогічного російському «закону про іноагентів», який викликав хвилю протестів під стінами грузинського парламенту, неодмінно спробують ухвалити його знову. Шашкіна також турбує доля «отруєного невідомою отрутою» Михайла Саакашвілі.

Політичний коментатор Ігор Рейтерович коментував перемогу документальної стрічки «Навальний» на церемонії «Оскар». На думку Рейтеровича, роль цього російського опозиціонера в політиці перебільшена.     

Цю ж тему коментувала й російська політична коментаторка Ольга Курносова. «На жаль, я не почула від дружини Навального Юлії зі сцени жодного слова на підтримку України», — зазначила Курносова, згадавши також «веселенькі» кольори суконь, у яких вийшли отримувати нагороду Юлія Навальна та її донька. Темні сукні, на думку Курносової, їм личили би більше.   

У вечірньому блоці каналу FreeДом екскомандир взводу батальйону «Айдар» Євген Дикий розповідав про оборону Бахмуту. За його словами, бої точаться за кожен будинок. Втрати ворога в рази більші й це підтверджується не лише даними Генштабу. З воєнної точки зору, бої за Бахмут значно вигідніші нам, ніж окупантам, підкреслив Дикий. З гуманітарної точки зору, міста більше не існує, воно розбите вщент. І, якщо Сили оборони відійдуть з Бахмуту, на попіл перетворяться ще кілька міст на Донеччині, які зараз під постійними обстрілами, але живі. 

Експертка Регіонального центру прав людини (RCHR) Катерина Рашевська висловила впевненість, що Путін понесе відповідальність за свої дії, бо його злочини не мають строку давності. На президента Росії очікує міжнародний кримінальний суд, наголосила Рашевська. «Мене більше хвилює, чи дочекається Путін суду, чи не сховається від кари на тому світі, адже він людина стара, хвора…», — сказала правозахисниця. І пояснила, що для створення спецтрибуналу для Путіна голосів 32 держав недостатньо, потрібно 129.

За словами  Івана Жданова, директора створеного Олексієм Навальним Фонду боротьби з корупцією, не дати слово президенту України під час церемонії вручення «Оскарів» було неправильним рішенням Кіноакадемії. Разом із тим, на думку Жданова, певною компенсацією за ненадання слова Зеленському стала саме перемога фільму «Навальний», який директор ФБК назвав «талановитим». «Олексій однозначно сказав, що Україна повинна повернутися в кордони 1991 року, — наголосив Жданов. — А сценарії, як це відбуватиметься, можуть бути різні…» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
748
Теги:
Читайте також
21.03.2023 16:06
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 012
14.03.2023 14:33
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
755
12.03.2023 18:22
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 212
11.03.2023 15:23
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 226
10.03.2023 21:36
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 070
09.03.2023 21:30
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
812
08.03.2023 18:30
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
764
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду