Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 24 грудня

26 Грудня 2022
764
26 Грудня 2022
00:51

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 24 грудня

764
Жертви обстрілу в Херсоні, зустріч глав УГКЦ та ПЦУ, завершення проєкту «Росія», симбіоз Путіна і Лукашенка.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 24 грудня

У ранковому слоті каналу іномовлення керівник секції стратегічного моделювання Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Ігор Левченко говорив про те, що Північна Корея постачає зброю росіянам, але не державі Росія, а приватній військовій компанії «Вагнер», що дозволяє обійти санкції. У наступному слоті зокрема про це говорив політтехнолог і письменник Михайло Шейтельман.     

Російський журналіст і соціолог Ігор Яковенко коментував скорочення всіх статей російського бюджету, крім воєнної: вочевидь, влада вважає, що росіянам не потрібна ні освіта, ані медицина, адже їм все одно доведеться помирати за Путіна. «Думав, що тріщина піде після втечі з Херсона, але путінський режим виявився міцнішим», — зазначив Яковенко. За його словами, в Росії є два варіанти: важка воєнна поразка або повалення диктатора. Історія не знає прикладів, коли б влада в Росії змінилася шляхом виборів. «Ми присутні при завершенні великого історичного цивілізаційного проєкту "Росія"», — вважає Ігор Яковенко. Потім, звісно, щось буде, але вже інше. В останньому слоті дня Ігор Яковенко говорив, що війна вже прийшла на територію Росії, але ще не всі росіяни це усвідомили. 

Тарас Загородній, якого представили як керуючого партнера Національної антикризової групи, доволі скептично висловився щодо намірів деяких наших європейських союзників: «Німеччина не дуже переживатиме, якщо Україна впаде. Вони сподіваються, що поки Росія доїдатиме країни Балтії і Польщу, Німеччина і Франція зуміють швиденько з Росією домовитися»

Була також авторська рубрика шеф-редактора каналу Олексія Мацуки про візит президента Зеленського до Сполучених Штатів.

У слоті групи каналів Starlight Media колишній депутат Держдуми Ілля Пономарьов коментував російський закон про фейки, згідно з яким громадян карають зокрема за те, що вони називають війну в Україні війною. А от Путін днями нарешті назвав, але його, звісно, до відповідальності не притягатимуть.

Російський аналітик нафтогазового ринку Михайло Крутіхін спрогнозував наслідки обмеження цін на російську нафту. На його думку, імпорт нафти з Росії до Китаю відчутно не збільшиться. До Індії збільшиться, але слід врахувати, що Індія почала купувати російську нафту лише відколи Росія почала продавати її з великими знижками, а раніше Індія купувала нафту в Іраку. Однак Індія не замінить Росії втрачений ринок країн Великої сімки, вважає експерт. 

Старший радник Світлани Тихановської Франак Вячорка коментував недавні зустрічі Лукашенка і Путіна в Мінську і в Москві. На запитання, чому вони так часто зустрічаються, Вячорка припустив, що вони ненавидять одне одного ще з часів Єльцина, який зробив своїм наступником Путіна, а не Лукашенка. «Але вони в симбіозі, тобто одне без одного вже не можуть», — припустив радник Тихановської. 

Радник міського голови Херсона Роман Головня розповів про ранковий обстріл Херсона, внаслідок якого десятеро містян загинули, а близько шістдесяти отримали поранення. У наступному слоті про наслідки обстрілу говорив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

В етері були також проєкт «Народ» із Геннадієм Куркіним, присвячений корінним народам Росії, колонізованим Москвою, та «Історії війни» з Андрієм Данилевичем.

У слоті «1+1» правозахисниця, виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова коментувала розслідування The New York Times, автори якого встановили імена тих російських солдатів, які звіряче знущалися з мешканців Бучі.

На думку російського політолога і соціолога Ігоря Ейдмана, Путін сподівається, що переможців не судитимуть, і прагне будь-якою ціною вирвати перемогу в цій війні. Але масової мобілізації російська військова машина не витримає, вважає Ейдман. А те, що Путін назвав війну війною, означає, що «орвелівська ситуація, створена 24 лютого, остаточно зруйнувалася»

Політолог і воєнний експерт Дмитро Снєгирьов, коментуючи звернення президента Зеленського з приводу обстрілу Херсона, сказав: «Абсолютно чітка заява українського президента зрозумілою росіянам мовою: на терор ми відповімо терором». Але ж Володимир Зеленський такого не казав! Він сказав, що терор не залишиться без відповіді. Погодьтеся, різниця відчутна. Проте ведучі гостя не виправили. Буде дивно, якщо доволі вільним тлумаченням слів президента України не скористаються російські пропагандисти. 

Священник Православної церкви України Георгій Коваленко говорив про дати святкування Різдва, а також про зустріч глави Української греко-католицької церкви Святослава із предстоятелем Православної церкви України митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм, на якій йшлося про реформу церковного календаря.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
764
Теги:
Читайте також
01.01.2023 23:20
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
876
31.12.2022 17:36
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 504
30.12.2022 21:37
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 299
29.12.2022 22:20
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 056
28.12.2022 18:59
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
978
27.12.2022 22:28
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 017
19.12.2022 20:27
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
568
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду