Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 липня

27 Липня 2022
1022
27 Липня 2022
21:27

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 липня

1022
Боротьба з російськими фейками, вплив санкцій на РФ, Жданов замість Маріуполя, завдання української дипломатії.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» почав моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Наша редакція робить щоденні огляди ефіру та планує щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення. 

У ранково-денному блоці каналу UA (тривалістю десять годин) виконавча директорка Українського інституту медіа і комунікації Діана Дуцик говорила про російські інформаційні атаки, наслідки зміни їхніх наративів («Гірше не буде, куди вже гірше?») і те, як важливо донести світу, що не Україна є винною в тому, що на неї напали, а саме Росія є терористом. 

Російський журналіст, документаліст, блогер Роман Супер у великому інтерв’ю в рубриці ведучого Сакена Аймурзаєва «Люди доброї волі» розповів про свій телеграм-канал, в якому публікує новини про війну в Україні, а також про листи, які він отримує. Колеги з Росії пишуть, що їх примушують «їхати на схід України знімати сюжети», а вони не хочуть, бо в них є родичі в Україні. «А українці пишуть, що читають мене на ніч, щоб не впасти у стан абсолютної ненависті, — каже Роман Супер. — Щоб нагадувати собі, що не всі німці під час Другої світової були нацистами». 

Бойові дії на сході і півдні коментували зокрема Сергій Грабський, Андрій Риженко, Ігор Романенко, Олександр Мусієнко, Ігор Левченко, Євген Дикий.  

Також в етері вже традиційно говорили про вплив санкцій на російську економіку (голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський та офіційна представниця Держдепартаменту США Андреа Калан), розслідування воєнних злочинів армії РФ на території України (виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко та агент України в Міжнародному суді ООН Антон Кориневич), переслідування незгодних із владою в РФ, приховану мобілізацію тощо (Ілля Пономарьов). 

У блоці каналу «Інтер» Андрій Піонтковскій висловив думку, що закриття «Сохнуту» дуже негативно вплине на відносини між Ізраїлем та РФ: «Єдине, чого не вистачало досі РФ як тоталітарному, диктаторському режиму, — це антисемітизму на державному рівні. Ось зараз антисемітизм в РФ нарешті з’явився»

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив про намір окупантів перейменувати Маріуполь у Жданов: «Те, що відбувається зараз, не має нічого спільного з тим Маріуполем, який ми будували. Тож нехай поки буде Жданов. А коли ми звільнимо місто і повернемось, воно знову стане Маріуполем, і ми його відбудуємо».

Володимир Фесенко вважає, що українська дипломатія мусить працювати з країнами Африки та Латинської Америки, позаяк РФ у цих регіонах має серйозний вплив. На думку політолога, візит президента Гватемали в Україну дуже важливий, і навіть нещодавня розмова президента Зеленського з президентом Бразилії, достатньо проросійської країни, теж є серйозним кроком у вірному напрямку. 

У блоці групи каналів StarLight Media про ситуацію на Херсонщині, зокрема підготовку до так званого «референдуму», розповів голова Херсонської ОВА Дмитро Бутрій. На прохання ведучої  Анастасії Мазур гість — суто, за його словами, з поваги до марафону — говорив російською, хоча й зазначив, що «ми всі повинні переходити на українську».  

Експерт Центру оборонних стратегій Олександр Хара прокоментував вибори прем’єра Великої Британії і українсько-британські взаємини: «На долю Джонсона випала криза COVID-19, а на долю нинішнього президента України — наймасштабніша війна в Європі з часів Другої світової. До речі, Джонсон нагородив Зеленського премією Черчилля за лідерство, а от хто нагородить Путіна орденом Адольфа Гітлера?»

Із директоркою з правового забезпечення групи «Метінвест» Світланою Романовою ведучі намагалися з’ясувати реальний масштаб збитків, які завдали окупанти групі в Маріуполі, і перспективи судових справ щодо їх відшкодування. Зв'язок кілька разів уривався, однак його наполегливо відновлювали. 

Заступниця головного редактора StopFake Вікторія Романюк зробила огляд фейків російської пропаганди, зокрема маніпуляцій РФ навколо українського зернового експорту. А з головою Спілки споживачів комунальних послуг Олегом Попенком ведучі обговорили невтішні прогнози щодо майбутнього опалювального сезону у зруйнованих містах на сході країни. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1022
Теги:
Читайте також
30.07.2022 09:00
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 303
28.07.2022 10:00
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 001
27.07.2022 10:00
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 224
26.07.2022 10:00
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 178
25.07.2022 10:00
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 262
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду