Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 25 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 25 липня

26 Липня 2022
1140
26 Липня 2022
21:21

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 25 липня

1140
Митці і війна, «призов» російських вчителів, обстріл українських портів, заяви Лаврова про «київський режим».
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 25 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 25 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» починає моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Плануються щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення. 

У блоці групи каналів StarLightMedia радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко розповів про розбір завалів драмтеатру і гуманітарну ситуацію в окупованому і зруйнованому місті. 

Голова профспілки «Альянс вчителів» Даніїл Кєн (Росія) говорив про «призов» російських вчителів для роботи на окупованих РФ територіях, обіцянки тим, хто погодиться, вдесятеро підвищити зарплатню, про оприлюднені списки вчителів, які вже дали згоду, і велику кількість у цих списках чоловіків.

Засновник і головред «Перевірено. Медіа» Ілля Бєр навів приклади фейків, які продукує російська пропаганда: «У ролику Зеленський нібито погрожує російськомовним українцям: «Нікуди від нацистів ви не подінетеся». Насправді він це казав в інтерв’ю у 2018 році про Другу світову війну»

У блоці каналу «1+1» відома художниця Євгенія Гапчинська поділилася власною історією війни — зруйнований окупантами дім, розірвані зв’язки з російськими колегами і друзями — і думками про митців і творчість у воєнний час. А продюсер Денис Путинцев закликав до єдності всередині шоу-бізнесу: «У нас зараз єдність на тлі протистояння зовнішньому ворогу. Треба думати про єдність на основі нашої власної ідентичності. Ми маємо будувати свою культуру самостійно, а не в противагу російській культурі».

Психолог-фізіогноміст Наталія Марченко назвала теорії про «двійників» Путіна конспірологічними і малоймовірними. Фахівчиня з огляду на кульгання прокоментувала можливі проблеми з опорно-руховим апаратом, а також набір негативних емоцій і реакцій, які виявилися у Путіна, коли в Ірані президент Туреччини змусив його на себе чекати.

Ведучі денного блоку каналу UA російські атаки на українські порти обговорили з доцентом КШЕ, координатором дослідницького проекту UaFoodTrade Олегом Нів'євським. «На початку вторгнення Росія українські порти і термінали не чіпала, сподіваючись їх захопити, — вважає Нів'євський. — Але потім, коли їм не вдалося все закінчити на Півдні швидко, вони почали знищувати порт Миколаєва». Експерт наголосив на необхідності якомога швидше вивезти минулорічні запаси зерна, позаяк вже скоро знадобляться сховища для цьогорічного врожаю.

Старший дослідник Центру Глобсек (Словаччина) Геннадій Максак проаналізував процеси і механізми повернення біженців до України, і з РФ, і з ЄС, і розповів історії примусово депортованих до РФ українців, які лишились в РФ через те, що були впевнені: українських міст вже немає, вони стерті на порох.

У блоці каналу «Інтер» президент ДП НАЕК «Енергоатом» Петро Котін говорив про обстріли Нікополя й інших міст з території захоплених росіянами Енергодару та ЗАЕС і нелюдські умови праці співробітників ЗАЕС в умовах окупації. Попри це «Енергоатому» вдається експортувати електроенергію за кордон, зокрема в Молдову. 

Надзвичайний і Повноважний Посол України Олександр Левченко прокоментував заяви Лаврова про «звільнення українського народу від київського режиму»: «Країна, де ув’язнюють за лайк чи репост, прийшла рятувати українців від їх законно обраної влади». Левченко також порівняв дипломатію СРСР і РФ: мовляв, навіть в СРСР ніколи не погрожували Заходу, не дозволяли собі відверто заявляти, що перетворять іншу країну на попіл.

Заяви Лаврова, а також порушення Росією «зернової» домовленості між РФ, ООН і Туреччиною коментував і радник очільника Офісу Президента Михайло Подоляк. 

У вечірньому блоці каналу UA радниця голови Офісу Президента України Вікторія Страхова і Володимир Фесенко згадували другий саміт перших леді і джентльменів, який нещодавно відбувся в Києві з ініціативи Олени Зеленської, Тетяна Іванова говорила про гарантії безпеки, які розробляє група Єрмака-Расмуссена, а експерт з кібербезпеки Руслан Болгов — про можливості передачі інформації та підтримки зв’язку на окупованих територіях і роботу систем Starlink. Експерт порадив мешканцям окупованих територій бути дуже обережними, адже РФ контролює всі трафіки, а всім споживачам інформації — фільтрувати свій інформаційний простір.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1140
Теги:
Читайте також
28.07.2022 10:00
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 003
27.07.2022 10:00
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 227
26.07.2022 10:00
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 182
25.07.2022 10:00
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 264
24.07.2022 10:00
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 232
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду