Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 липня

3 Липня 2022
1331

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 липня

1331
Наслідки ракетного удару по Одещині, ситуація на фронті, конфлікт Росії та Литви, погрози Лукашенка.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» починає моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Плануються щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення.

У ранковому етері речниця Amnesty International Україна Катерина Мітєва розповіла про воєнні злочини, які організація фіксувала на звільнених територіях Київщини та Чернігівщини, а також представила розслідування щодо бомбардування Маріупольського драмтеатру в березні цього року. Amnesty International проаналізувала вибухи в театрі, зробивши навіть їх математичну модель, і дійшла висновку, що росіяни свідомо цілили у цивільний об'єкт, знаючи про перебування там сотень цивільних. Звіт буде передано до Міжнародного кримінального суду.

Наслідки ракетного удару по селищу Сергіївка Одеської області, жертвами якого стала 21 людина, коментував речник Одеської ОВА Сергій Братчук, хід воєнних дій та ситуацію у прифронтових містечках та селищах — воєнно-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко, голова Донецької ОВА Павло Кириленко, генерал-лейтенант запасу, воєнний експерт Ігор Романенко, керівник Центру воєнно-правових досліджень Олександр Мусієнко. З воєнним експертом Олегом Ждановим ведучі обговорили існуючі сценарії закінчення війни.

У ранковому та денному блоках мовлення значно більше уваги, ніж напередодні, приділили міжнародній політиці. Йшлося і про гуманітарну ситуацію в Афганістані, і чому Туреччина все ж таки дала зелене світло вступу в НАТО Швеції і Фінляндії. Із послом України в Хорватії, Боснії і Герцеговині в 2010-2017 роках Олександром Левченком ведучі UATV Денис Похила і Кароліна Король обговорили політичну кризу в Болгарії. Прем’єр Кирил Петков заявив про висилку з країни 70 російських дипломатів, тим самим наразившись на ультиматум Росії, який відмовився виконувати. Аналітикиня-дослідниця Кетрін Квінн-Джадж коментувала поїздку президента США Джо Байдена на Близький Схід.        

Ведучі «1+1» Володимир Рабчун і Олександр Преподобний говорили з директоркою Інституту демографії і соціальних досліджень Еллою Лібановою про те, чи повернуться на Батьківщину мільйони українців, які виїхали за кордон через війну. Дійшли висновку, що більшість повернуться, але ця криза ще довго даватиметься взнаки.

Журналістка російського суспільно-політичного видання «Верстка» Анна Рижкова розповіла, як готувала матеріал про українських дітей-сиріт, яких вивезли в Росію і там прагнуть швидко віддати на усиновлення. Ведучих цікавило, чи багато російських видань ще можуть дозволити собі писати правду про війну, на що Анна Рижкова відповіла, що, хоча «Верстку» ще не визнано так званим іноагентом, сама вона вже не в Росії, як і багато її колег.

Темою розмови з адвокатом і правозахисником Миколою Полозовим був обмін полоненими, в тому числі повернення додому захисників «Азовсталі», а заступник керівника Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Шаповалов    в розмові з ведучими «Інтера» Андрієм Данілевичем і Павлом Прядком спростував чергову порцію фейків, що їх поширює російська пропаганда.   

Конфлікт Росії та Литви через блокаду транзиту до Калінінграда у вечірньому блоці ведучі «України 24» Катерина Федотенко та Василь Голованов обговорювали з експертом-міжнародником Тарасом Семенюком, а також із головою делегації Литви в ПАРЄ, членом комітету із закордонних справ і справ Європи Сейму Литви Еммануелісом Зінгерісом.             

Йшлося і про низку різких заяв самопроголошеного очільника Білорусі Олександра Лукашенка, в яких він звинувачував Україну у обстрілі території Білорусі ракетами, які нібито збила білоруська ППО, і погрожував миттєвим ударом у відповідь. Співрозмовниками ведучих Юлії Галушки і Євгенія Кисельова були Голова руху «За свободу», член Координаційної ради Білорусі Юрій Губаревич, а потімпрессекретарка Світлани Тихановської Анна Красуліна. На закид ведучих, мовляв, саме з території Білорусі в Україну зайшли російські війська і летять ракети, Анна Красуліна відповіла, що в усьому винен лише Лукашенко, а прості білоруси не хочуть війни з Україною і допомагають українцям у боротьбі проти Росії, як на фронті, де воює чимало білоруських добровольців, так і у так званій рейковій війні, навіть ризикуючи власними життями.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1331
Теги:
Читайте також
16.06.2022 10:00
Галина Петренко
«Детектор медіа»
5 341
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду