Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 5 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 5 липня

6 Липня 2022
1024

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 5 липня

1024
Розширення НАТО, опір окупантам на Херсонщині, закон про медіа, книга Дмітрія Бикова про Володимира Зеленського.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 5 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 5 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» починає моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Плануються щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення.

Підписання главами Міністерства закордонних справ Фінляндії та Швеції протоколів про вступ до НАТО стало приводом поговорити про розширення Альянсу і перспективи України щодо вступу до нього. Експерт з питань міжнародної безпеки Тарас Жовтенко, як і експерт Центру оборонних стратегій Олександр Хара вбачають у вступі Фінляндії та Швеції позитивний сигнал для України. За словами Хари, вступ Фінляндії і Швеції до НАТО є найбільшою стратегічною поразкою не лише путінської Росії, але й Росії загалом. На думку народного депутата від «Слуги народу», голови постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгора Чернєва (упродовж дня він був в етері двічі), якщо зараз НАТО дуже обережно висловлюється з приводу прийняття України, то після нашої перемоги процес вступу суттєва прискориться. Чернєв також вважає, що через розширення Альянсу на Балтиці Росія змушена буде «відтягувати війська з Далекого Сходу до Балтійського узбережжя, що дуже допоможе Україні».

Оперативну обстановку на фронті, яка завжди залишається в етері темою номер один, цього дня коментували зокрема голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, воєнно-політичний оглядач групи «Інформаційний супротив» Олександр Коваленко, воєнні експерти Олег Жданов і Сергій Грабський, який висловив сподівання, що постачання західного озброєння наближає перелом у війні на користь України, а також радник міністра внутрішніх справ Ростислав Смірнов.

Радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань розповів про опір, який чинять окупантам на Херсонщині партизани, а перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський – про плани загарбників у вересні провести в Херсоні «референдум», реальна підготовка до якого не ведеться через незгоду мешканців області.

Ситуація в Білорусі теж жодного дня не лишається поза увагою ведучих та гостей етеру. Білоруська журналістка, засновниця групи «Досить боятися» Тетяна Мартинова розповіла про репресії режиму Лукашенка щодо опозиційних активістів, про героїзм білоруських партизанів, а також що Лукашенко до останнього намагатиметься уникнути безпосереднього вступу у війну.

Віце-прем'єр-міністр з питань реінтеграції Республіки Молдова у 2019-2020 роках Александру Фленкя переконаний, що надання Молдові (разом із Україною – ДМ) статусу кандидата в ЄС жодним чином не змінить плани Путіна, який хоче відновити СРСР. Александру Фленкя назвав пропагандистськими і недоречними заяви Росії щодо ймовірної окупації Молдови Румунією, а також заявив, що «допоки ситуація у Придністров’ї не буде повністю взята під контроль Молдови, про жодну безпеку у Східній Європі не може йтися».

За словами голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольги Герасимюк, однією з умов надання Україні статусу кандидата в ЄС є розробка нового закону про медіа. Цього закону давно потребує й українське суспільство, наголосила Герсимюк: «Український медіапростір досі користується законом 1995 року, коли ще навіть мобільного Інтернету не було. Сьогодні ми живемо вже в іншу епоху».

Про вплив санкцій на життя росіян та сценарії майбутнього Росії в етері розмірковували російська опозиціонерка, головредка порталу After Empire Ольга Курносова, російський політолог Аббас Галлямов, ексдепутати Держдуми Росії Геннадій Гудков та Ілля Пономарьов, німецький журналіст і соціолог Ігор Ейдман, російський юрист і політик, засновник Форуму Мирної Росії та дослідницького центра «Колективна дія» Сергій Росс. За словами останнього, так зване імпортозаміщення в Росії перш за все впливає на ІТ-індустрію і машинобудівну галузь, менше – на харчову та легку промисловість: «Ми знайдемо продукти, які можна покласти в холодильник, але питання, чи буде в нас холодильник?»

У етер також вийшло велике інтерв’ю з відомим російським письменником Дмітрієм Биковим про російську культуру, «фактичну окупацію режимом Путіна російського народу» і плани письменника написати велику біографічну книгу про Володимира Зеленського.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1024
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду