Межа невтручання

22 Серпня 2012
22418
22 Серпня 2012
16:52

Межа невтручання

22418
Медіаюристи та експерти вважають, що журналісти правильно та етично повелися на акції FEMEN, не перешкоджаючи людині з бензопилою пиляти хрест. А взагалі, цьому рухові варто приділяти менше уваги в медіа.
Межа невтручання

17 серпня біля Міжнародного центру культури і мистецтв «Жовтневий палац» представниці жіночого руху FEMEN на знак підтримки російської панк-групи Pussy Riot спиляли хрест, встановлений у пам'ять про жертв сталінських репресій. За тим, як активістка FEMEN Інна Шевченко спилювала хрест бензопилою, спостерігали журналісти й телеоператори з камерами. Наведене нижче фото спричинило гостру полеміку в соціальних мережах та ЗМІ: чи правильно вчинили журналісти, не перешкоджаючи паплюженню християнського символу? Чи повинні вони були втрутитись і зупинити акт вандалізму?

 

 

Окрім поверхових суджень на кшталт «християнин не може байдуже дивитись, як нищать символ його віри» чи «справа журналіста - описувати конфлікт, а не брати в ньому участь», були й спроби глибше розібратись у ситуації. Зокрема, «Детектор медіа» публікувала тексти Андрія Цаплієнка, Сергія Грабовського та Мар'яни П'єцух. Про те, яка поведінка є доречною для журналістів у подібних ситуаціях, ТК запитала медіаюристів та експертів. У наступній публікації на цю тему розглянемо інший аспект проблеми - як повинні були повестися редактори ЗМІ, отримавши від журналістів та операторів кадри спилювання хреста: висвітлювати чи не висвітлювати, а якщо висвітлювати, то як?

 

 

Ігор Розкладай, юрист Інституту медіа права:

 

- Важливо знати, яким було редакційне завдання і що журналістам було відомо про акцію до її початку. Якщо журналісти не знали, що це буде спилювання хреста, то жодних претензій до них не може бути взагалі. Якщо знали, - а це потрібно довести, - тоді вони не запобігли правопорушенню.

 

Але я вважаю, що на журналістів дарма накинулися за їхнє невтручання. Навряд чи вони знали про зміст акції до її проведення. Крім того, активно протидіяти людині з бензопилою небезпечно. Звідки ти знаєш, якою буде реакція? Єдине, що могли зробити журналісти - викликати міліцію, коли побачили, що хрест спилюють. І журналісти телефонували до міліції. Можливо, вони не дуже коректно повідомили про те, що відбувається, але журналісти - не юристи, щоби правильно сформулювати звернення до правоохоронців. До того ж, за повідомленнями у Facebook, представники міліції були на місці інциденту - як вони це часто роблять, стояли і дивилися, не вживаючи жодних заходів. Ось до кого треба апелювати: чому міліція замість того, щоб припинити протиправні дії (як мінімум - пошкодження майна), нічого не робила?

 

Загалом це досить складне філософське питання: чи має журналіст, умовно кажучи, захищати зайчика, якщо його з'їдає вовк. Є відео «Аль-Джазіри», на якому журналіст знімає, як несуть поранену дівчинку. Він не допомагає - він знімає. І в цьому є його робота - донести до світу цю людську трагедію. Журналіст має втрутитися, коли неможливо інакше, коли тільки він один - і більше нікого. Так само і в нашому випадку: журналіст має починати активно діяти, коли відбувається реальне правопорушення, якому більше ніхто не може запобігти. А тут були і міліція, й перехожі, які теж нічого не зробили, не спинилися й пішли собі далі.

 

 

Оксана Романюк, представник «Репортерів без кордонів» в Україні:

 

- На мою думку, журналісти повинні діяти так, як вони діяли. Ефект від розголошення цієї інформації є набагато більшим для суспільства, ніж якби вони кинули фотоапарати, камери і пішли відбирати пилу. В такий спосіб журналісти набагато краще висловили свою громадянську позицію, ніж якби втрутилися. Вони передали інформацію, показавши аудиторії, що являє собою ця організація, та спровокували негативну реакцію громадськості. Завдяки їхнім діям у суспільстві з'явилося розуміння, що дії FEMEN є своєрідною соціальною політтехнологією.

 

Я думаю, етичне питання треба ставити у трохи іншій площині. Чому акції FEMEN потрапляють до випусків новин? Згідно з моніторингом «Детектор медіа», спектр тем у новинах українських телеканалів звужується, серед них дедалі менше справді важливих для суспільства. Паралельно посилюється потік джинси. Лишається зовсім невелика частка справжніх новин. Чи варто ставити в цю нішу інформацію про події, які не мають цінності для суспільства - ось питання, яке мають поставити собі журналісти та редактори.

 

 

Вікторія Сюмар, виконавчий директор Інституту масової інформації:

 

- У мене претензій до журналістів немає. Їхня робота - описувати події, за якими вони спостерігають. Постійні заклики до журналістів виявляти свою громадянську позицію, як показує практика, ні до чого надто позитивного ніколи не призводили. А FEMEN знали, що робили, й досягли своєї мети. Цей надмірний епатаж абсолютно не є адекватним тим цілям, які вони декларують. Але перекладати відповідальність за скоєне ними на журналістів недоречно. Бо за цією логікою, коли у Верховній Раді порушують процедуру голосування, журналісти повинні вдертися до сесійної зали й перешкодити спікерові оголосити, що закон ухвалено.

 

 

Валерій Іванов, професор Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, член Комісії з журналістської етики:

 

- Завдання журналістів, на мою, думку, очевидне - висвітлювати все, що відбулося. Я вважаю, що роль журналістів - це не роль суддів, а роль чесних інформаторів. На перший погляд, це найпростіше: щось відбулося - проінформував. А з іншого боку, це дуже складно, тому що це потрібно робити якомога об'єктивніше. У випадку, про який ідеться, журналісти повинні були повідомити про подію, сказати про ту мотивацію, яку висловили учасники події, і, якщо розгорнулася суспільна дискусія, то повідомити й про неї.

 

Був такий американський журналіст Дікен, який казав, що журналісти, які повідомляють про погані новини, не відповідають за них. Не вони їх роблять. Коли йдеться про тероризм, справді, існують певні правила - не можна повідомляти про вимоги терористів, оскільки під загрозою опиняються людські життя. Але поширення цих правил на інші ситуації - це вже цензура. Учасниці руху FEMEN вчинили антихристиянський акт, і вимагати від журналістів не повідомляти про нього - абсолютно неправильне розуміння ролі журналіста в суспільстві.

 

 

Тетяна Котюжинська, президент Асоціації медіаюристів, секретар Національної спілки журналістів України:

 

- Журналісти можуть фіксувати події навіть у разі, якщо в них, на чиюсь думку, є злочин. І, безумовно, журналісти повинні висвітлювати те, що відбувається, а не втручатися. Справді, якщо журналіст бачить, що відбувається безперечний злочин - убивство, пограбування, - він повинен діяти передусім як громадянин і втрутитись. Але в такі суперечливі події, як акція FEMEN - адже для учасниць руху це була демонстрація їхніх поглядів, - журналістам втручатися не слід.

 

Притягти журналістів до відповідальності у справі FEMEN не можуть. Лише можуть залучити як свідків та використати підготовлені ними матеріали як докази. Якщо телеканал приготував сюжет, правоохоронні органи можуть використати його як доказ у справі, надіслати запит і отримати запис. Але ніхто не має права вимагати вихідні матеріали - те, що не ввійшло в сюжет: журналісти мають право добровільно надати ці матеріали або відмовитися їх надавати. Величезна практика Європейського суду з прав людини та етичних комісій європейських країн підтверджує, що для надання таких матеріалів потрібна згода автора і редакції.

 

Однак у цій історії постає інше питання: чи ця подія варта висвітлення? І чому, коли є багато суспільно важливих тем, які замовчуються, така подія широко висвітлюється? Якби журналісти не висвітлювали все, що роблять FEMEN, подібних провокацій би не було.

 

 

P.S. від «Детектор медіа». Ми продовжимо тему в наступному матеріалі, де торкнемося іншого питання - яке рішення мали прйняти редактори та менеджери ЗМІ, отримавши інформацію та відеокадри від власних репортерів із місця подій? Висвітлювати чи не висвітлювати акцію? А якщо так, то яким чином?

 

Фото - Яни Новосьолової, Павла Довганя, архів ТК, facebook 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Мар’яна Закусило
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22418
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Sparrov
4272 дн. тому
Зрештою в даному разі нічого страшного не трапилося, це лише символ, а не жива істота. Поставлять новий і вся справа. Але в цілому журналіст має бути передовсім громадянином. Власне журналісти які проявляють свою громадянську позицію для мене є авторитетами, як то В.Портніков, С.Рахманін. Насамкінець цитата з фільму "Зіткнення з безоднею": "Я знаю, що Ви журналістка, але ж колись Ви були Людиною, правда?"
фима
4272 дн. тому
Ого, сколько их тут отметилось, прямо целая армия! Падальщиков прессы.
Людмила
4273 дн. тому
Холоднокровнее, Маня))). Уважаемый Рублик, не все в семье уроды. Из-за кучки моральных уродцев не надо клеймить позором ижечь глаголом всех в профессии. Все журналисты, с которым работаю и знакома я, возмущаются: почему стайка товарисчей с камерами, принимавших участие в акте вандализма- до сих пор ходит анонимусами? Имена героев- в студию! Вкупе с именами доблестных редакторов, отправивших съемочные группы на это позорище. А то- ишь какие мы стыдливые...
Rublik
4273 дн. тому
Уроды , кто снимал, но еще большие уроды, которые это оправдывают!!! Самая сволочная професия на Украине- это журналисты.СВОЛОЧИ ВЫ и больше ничего!
Л.
4273 дн. тому
НЕ МОЖНА БУТИ " З ЮРИДИЧНОЇ ТОЧКИ ЗОРУ" ПОРЯДНОЮ ЛЮДИНОЮ, А "З ТОЧКИ ЗОРУ ЕТИКИ"- СВОЛОТОЮ. Бо сволота- вона й Африці сволота, і на Майдані вона- сволота. Виправдати можна будь-яку підлість. Аргументовано і з юридичної точки зору бездоганно. Приспати власну совість теж, мабуть, можна- не знаю. Людоньки, є речі, які не можна робити нікому, ніколи, за жодних обставин. Не можна плюндрувати могили. Не можна плювати в обличчя батькам. Не можна знущатися з віри предків. Вибачте, але ми безнадійно хворе суспільство, якщо в нас є дві точки зору на ці цілковито однозначні речі.
Л.
4273 дн. тому
Усім достойникам, які на повному серйозі з своїх професійних висот аргументували звичайну людську ницість, боягузство і байдужість. Шановні! Згадайте чудову фразу: ДО ТОГО, ЯК СТАТИ ЖУРНАЛІСТОМ, ТИ Ж БУВ ЛЮДИНОЮ! А по тому дозвольте підтримати Тиманчі. З поправкою: НЕ бажаю їм того, але- як при них гвалтували б їхню маму, чи дружину, що- теж би не втрутилися?? Знімали б- бо "в цьому є їхня робота - донести до світу цю людську трагедію"???? Не втручались би й фільмували, обираючи вигідні ракурси, щоб їхнє грьобане відео було потім аргументом на суді, а вони- свідками????. Думали б тоді, що гвалтівник з пилкою, і невідомо як поведеться, коли йому завадити? Чи кинулися б на нього з голими руками? Кивали б на бездіяльність міліції, чи до сраки б їм була та міліція, бо роздерли б насильника на шмаття???? ОТОЖ БО, ШАНОВНІ. Є речі, коли спрацьовує не мозок, а серце. Якщо вагаєшся - чи ти маєш захищати, чи не маєш захищати- то піди краще і застрелься. І забудь, що ти чоловік, і взагалі- людина.
ТИМАНЧІ
4273 дн. тому
Бажаю всім , хто висловився на захист присутніх при спилюванні хреста , бути присутніми в якості журналіста при згвалтуванні їхніх матерів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду