«Femen — хороший приклад, як тіло стає зброєю в боротьбі за права»

17 Лютого 2012
6862
17 Лютого 2012
10:38

«Femen — хороший приклад, як тіло стає зброєю в боротьбі за права»

6862
Французький фотограф Гійом ЕРБО, один із переможців World Press Photo, — про свою роботу в Україні
«Femen — хороший приклад, як тіло стає зброєю в боротьбі за права»

- Чому ви обрали саме фото активістки Femen для участі в конкурсі World Press Photo?

- Мені здалося, що це дуже позитивне фото, якийсь позитивний погляд з Європи. Це ніби символ успішного громадянського руху, який об'єднує громадян певної спільноти задля боротьби з несправедливістю. Я обирав фото не за якимись технічними показниками, а по тому змісту, який воно несе, по силі, яку передає.

 

- Що інше, з того, що ви хотіли зняти в Україні, могло б потенційно стати кращим фото 2011 року за версією World Press Photo?

- Я час від часу працюю в Україні вже протягом 10 років і дуже переймаюся Україною, люблю її. Я просто відчуваю, що повинен приїздити сюди щороку. Я знімав Чорнобиль, Крим, Донецьк, я був у різних куточках країни. Але Femen для мене - це міжнародний рух, хороший приклад того, що сьогодні тіло - це зброя в боротьбі за права. Не тільки в Україні, а й у Франції чи в будь-якій іншій країні. Хоча Femen - лідери цього руху. Чи маю я інші фото, які могли б потенційно виграти? Думаю, що так. Але вибір журі завжди складно передбачити.

 

Наприклад, п'ять років тому я надіслав фото, яке зробив у Нагасакі, на місці, куди була скинута ядерна бомба. Я вважав, що це було дуже сильне фото, але його взагалі не відзначили. Або інший приклад - Чорнобиль. У 2009 році я прожив у тому районі близько чотирьох місяців. Мені здається, що я маю унікальні знімки, але коли я їх надіслав на конкурс, знову ж таки, їх не відзначили.

 

- Сьогодні Україна представлена в Європі, передусім, газовим питанням та образом Femen. Але це далеко не все, що могло б бути цікавим для Європи та світу. Ну хіба вас особисто не здивувало, що ваша королева Анна була українкою, а французькі президенти присягають на Євангелії, яке Анна привезла з України?..

- Так, ми знаємо, що Анна має українське коріння й що Україна та Франція мають багато історичних зв'язків. Для мене Україна, безумовно, - цікава країна, яку я прагну зрозуміти, країна з надзвичайною культурою, яка має важливе геополітичне місце в Європі.

 

- Чи є прагнення зрозуміти Україну серед французів?

- Я не можу говорити за всіх. Мої друзі прагнуть, але їхнє зацікавлення лежить у певній конкретній площині. Наприклад, Чорнобиль - дуже цікава українська тема для Європи. Мої друзі багато чого хочуть зрозуміти щодо цієї трагедії.

 

- Люди часто формують своє ставлення до речей і навіть країн на основі візуальної картинки. Фотовиставка World Press Photo буде в понад 40 країнах світу. Як, на вашу думку, це фото буде інтерпретувати аудиторія?

- Це буде залежати від того, з якої країни людина. В Європі всі зрозуміють, що несе в собі цей рух. Це нікого не шокує. Арабські країни - складніше питання.

 

- Існує думка серед фотографів, що подібні фотоконкурси все ж відображають реальність, яку воліють передати фотографи. Тобто часто це викривлена реальність. Фотографи схильні обирати теми, які вже більш-менш відомі й знайомі, ніж руйнувати усталені стереотипи. Яка, на вашу думку, роль вашого фото? Що ви ним намагаєтеся показати аудиторії?

- Ми бачимо молоду людину, яка говорить нам, що вона хоче бути вільною. Для мене дуже важливо показати, що жінки обстоюють свої права. Важливо знімати й показувати, що такий рух існує. Окрім того, його активістки дуже сучасні. Сьогодні тіло стає зброєю, завдяки якій ефективніше можна демонструвати переконання, доносити свою ідею.

 

- З огляду на фото переможців може скластися враження, що перемагають знімки швидше з політичним підтекстом, аніж з якимись визначними технічними та естетичними показниками. Яка ваша думка, чи можливий певний політичний підтекст при виборі переможців?

- Це потрібно обговорювати з журі. Я ніколи не був у журі, тому я не можу пояснити, але думаю, що країна, в якій було зроблене фото, не має значення.

 

- Розкажіть про себе. Скільки років працюєте в Україні? Що вже знімали?

- За 10 років я багато всякого знімав в Україні: помаранчеву революцію, шахтарів на Сході, Львів, Крим, російську тему в Севастополі, Одесу, щоб показати гарне святкове місто. Я люблю Україну, мені дуже цікаво приїздити сюди та знімати. Тут живуть дуже цікаві люди. Я люблю міста, архітектуру, людей. Мені дуже цікаво висвітлювати те, що відбувається у вашій країні, тим паче, її геополітична роль у Європі зростає.

 

Тут легше працювати. Перший контакт із людьми - це складно: ніхто не посміхається, непривітний. Але через 10 хвилин - вони вже дружелюбні, запрошують у будинок і погоджуються допомагати тобі під час знімання. У Франції люди не дуже привітні й спочатку, й через годину, тому працювати дуже складно.

 

Перш ніж взятися за фотоапарат, я багато говорю з людьми, мені важливо пізнати людину, що вона думає та відчуває. Я переконаний, що повернуся в Україну через кілька місяців для зйомок наступного проекту. Не знаю, що це буде, але я точно повернуся!

 

Анна Полуденко, «День»

Фото - «День»  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Полуденко, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6862
Теги:
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Женя
4458 дн. тому
Почему не протестуют бабы с нормальными сиськами?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду