Пиляння хреста й безсилість телебачення

23 Серпня 2012
10865
23 Серпня 2012
11:59

Пиляння хреста й безсилість телебачення

10865
Що більше телебачення акцентує увагу на формі, а не на змісті подій, то більше стає охочих до епатажу й то зухвалішим той епатаж буває. Аналіз висвітлення ТБ акції Femen і коментарі редакцій
Пиляння хреста й безсилість телебачення

Висвітлення випусками теленовин жахливої акції Femen поблизу київського Жовтневого палацу стало яскравим доказом: українське телебачення хворе на таблоїдність. Воно таблоїдизувалося повністю, остаточно й безповоротно.

 

Емоційна публікація Андрія Цаплієнка, розважлива стаття Сергія Грабовського цілком слушно нагадували: в сучасному світі ЗМІ не лише висвітлюють події, а й провокують їх, викликають їх, мов шамани дощ. Тож якщо журналісти прагнуть чогось гаряченького, неодмінно знайдеться той або ті, хто влаштує це гаряченьке за повною програмою, не зупиняючись ані перед чим.

 

До цього хотілося б додати: що більше інформаційне телебачення перетворюється на «новини для барбосів», що більше воно орієнтується на невибагливого глядача, якого лише й цікавлять, що гострі відчуття - то більшою є ймовірність провокаційних учинків на кшталт скоєного панянками з Femen. Що більше телебачення акцентує увагу на формі, а не на змісті подій, то більше стає охочих до епатажу й то зухвалішим той епатаж буває.

 

Бо в даному разі річ не в тім, що оператори знімали пиляння хреста. Річ у тім, для чого вони його знімали, що з того в результаті мало вийти, як цим відео розпорядилися врешті-решт редактори новинних випусків - які приймають рішення й щодо висвітлення або ігнорування певних подій, й щодо того, як саме їх висвітлювати. .

 

 

Отже, як висвітлювали наші телеканали цей учинок?

 

Почнімо з того, що в підсумкових випусках у неділю, 19 серпня, подію не висвітлив майже жоден телеканал. Мабуть, усі сприйняли акцію голих дівчат за одноразову й несерйозну, таку, що не тягне за собою жодних тривалих суспільних наслідків і не потребує витлумачення. Якщо ж це було таке собі бойкотування-ігнорування, то от саме у підсумкових випусках воно видається геть невдалим і недоречним.

 

«Час. Підсумки тижня» 5-го каналу присвятив події невеличкий фрагмент у сюжеті про вирок російському гуртові Pussy Riot. Варто навести цей фрагмент повністю:

 

«...Фанати арештованих "кицьок" тепер в усьому світі. Тільки цієї п'ятниці на їхню підтримку вийшли у 50 містах світу. Українські журналістки теж замаскувались і сфотографувались у стилі Pussy Riot.

 

Тетяна Козак, координатор акції на підтримку Pussy Riot: "Мы за свободу слова. В обществе существует сочувствие к девушкам из Pussy Riot".

 

А біля російського посольства в Києві ходили безмовні істоти на ходулях.

 

Тетяна Монтян, юрист: "У нас в країні вже був прецедент, коли ще одну ідіотку, яка посмажила яєчню та вічному вогні, також тримали в тюрмі. І я дуже не хочу, щоб Україна покотилась такими самими рейками, як Росія".

 

Репортаж: Активістки Femen і собі уславились - присвятили Pussy Riot одіозну витівку - спиляли дерев'яний хрест над Майданом Незалежності. Щоправда, не православний - католицький.

 

Інна Шевченко, активістка Femen: "За три місяці до того ми провели акцію біля того ж самого храму Христа Спасителя зі слоганом "Боже, царя гони".

 

Феменкам у Москві намнули боки охоронці храму. Ще у їхньому портфоліо гола атака на дзвіницю Софії Київської.

 

Євстратій Зоря, єпископ УПЦ КП: "Суспільство від цього якось перейнялось чи зворушилось?"

 

У православній (виділення моє. - Б.Б.) церкві Київського Патріархату такі антицерковні витівки (пиляння греко-католицького хреста? - Б.Б.) сприймають дуже спокійно - пробачають. Як і бунтарок . Тут вірять: якщо Бог допустив таке у московському храмі Христа Спасителя, значить для чогось це все було потрібно.

 

Євстратій Зоря: "Ми як віруючі люди знаємо, що ніщо не відбувається без попущення Божого. Господь попустив за ту неправду".

 

Надія Толоконникова, обвинувачена, учасниця гурту Pussy Riot: "Почувствуйте с нами запах свободы"».

 

 

Отже, у Росії свої борці за свободу, в Україні - свої, такі самі мужні й відважні. Учинки обох гуртів було поставлено на одну дошку; про те, що хрест був пам'ятником жертвам політичних репресій, не було ані слова. Чи відображує наведений матеріал зміст того, що сталося? Ні, не відображує - найменшою мірою не відображує. «У нас теж відбувається щось цікавеньке, в нас теж життя вирує» - ото й увесь висновок, що напрошується. Ну, а посилання на православну церкву в оцінюванні руйнування встановленого греко-католиками хреста - це вже далеко поза межею професійності.

 

А от що повідомили «Події тижня» на «Україні» після першого у випуску великого сюжету про вирок Pussy Riot зі згадкою про нечисленну акцію протесту під російським посольством у Києві: «И вот ещё одна акция на религиозной почве. Без масок. Грудью вперёд. Киев, Майдан, знакомые многим украинцам леди из Femen. Без комментариев. В день приговора Pussy Riot украинские феминистки с голой грудью пытались их поддержать, не претендуя на искусство и глубокий смысл. Крест на Майдане был памятником жертвам сталинских репрессий. Дело возбудили по статье "хулиганство". Прославились».

 

Мало не світська хроніка, одне слово. Хоча акценти все ж більш адекватні, ніж у розлогому сюжеті 5-го.

 

А що ж запропонували випуски новин по гарячих слідах, у п'ятницю, 17 серпня?

 

Перший національний, «Підсумки дня»: «А в Україні акція на підтримку Pussy Riot завершилася великим скандалом і може продовжитися судовим процесом. Учасниці руху Femen спаплюжили дерев'яний хрест, встановлений у пам'ять про жертв репресій. Розп'яття височіло біля колишнього Жовтневого палацу неподалік Майдану Незалежності. Саме тут у 30-ті розстрільні команди НКВС убивали в'язнів. Феміністки бензопилкою спиляли хрест і втекли. Ця подія викликала хвилю обурення, зокрема і в соцмережах. За фактом хуліганства міліція порушила кримінальну справу. Ця стаття передбачає до чотирьох років ув'язнення».

 

Ну, в Росії акція Pussy Riot теж викликала хвилю обурення, зокрема й у соцмережах. А от світова громадськість їх підтримує. Підтримуватиме й витівку Femen?

 

«1+1», ТСН, 19:30: «Активістки руху Femen сьогодні бензопилкою звалили дерев'яного поклонного хреста над Майданом Незалежності. Пам'ятний знак жертвам репресій поліг на знак підтримки засуджених Pussy Riot. Проти "феменок" порушили кримінальну справу за фактом вандалізму і хуліганства. Однак поки що нікого не затримали.

 

Ігор Михалко, речник ГУ МВС України в м. Києві: "Слідство буде встановлювати причетних осіб до цього хуліганства. За фактом хуліганства порушена кримінальна справа за статтею 296 частиною 2. Санкція цієї статті передбачення обмеження волі до 5 років або позбавлення до 4 років"».

 

Звичайна констатація чергової витівки Femen - саме те, чого угруповання й потребувало.

 

«Інтер», «Подробиці»: «Ещё одна акция в поддержку Pussy Riot прошла сегодня в Киеве. Активистки движения Femen бензопилой спилили деревянный крест в самом центре столицы, в двух шагах от Майдана. Памятный знак жертвам коммунистических репрессий возле Октябрьского дворца простоял 8 лет. Его во время Оранжевой революции установили жители Закарпатья, по данным историков именно в Октябрьском дворце сотрудники НКВД расстреливали людей. Почему выбор Femen пал именно на этот поклонный крест - девушкам придется объяснять в милиции. В киевском управлении охраны культурного наследия говорят: исторической ценности Крест не представляет. Но стражи порядка уже заявили: на этот раз барышни-активистки одним административным наказанием не отделаются.

 

Ігор Михалко, начальник прес-служби ГУ МВС України в Києві: "Сьогодні столична міліція за фактом хуліганства однієї з громадських організацій, ви знаєте, порушила кримінальну справу. Санкція статті передбачає обмеження волі до 5 років, або позбавлення до 4 років. Поки що вони не затримані, але це особи відомі"».

 

Так, «Інтер» акцентував увагу на символічному характері спиляного хреста. Але до чого тут наявність або відсутність історичної цінності? Пам'ятники на кладовищах теж здебільшого не мають історичної цінності - тож уперед, пиляйте?

 

СТБ у «Вікнах-новини» не розповідав про спиляний хрест.

 

Новий канал, «Репортер»: «У Києві на підтримку Pussy Riot спиляли хрест жертвам політичних репресій. Із бензопилкою розважалися дівчата з Femen. Прийшли під стіни Жовтневого палацу, де у 30-х роках містилася розстрільна в'язниця, і заявили: усіх, хто образить безневинних Pussy Riot, чекає ось ця бензопилка. Справу зробили і пішли. Слідом за Femen до хреста прийшли комунальники. А правоохоронці запізнилися. Кримінальну справу порушили по обіді.

 

Ігор Михалко: "Санкція статті передбачає обмеження волі до 5 років і позбавлення до 4 років. Наразі встановлюються всі особи, які причетні до цього хуліганства. Вони ж самі себе піарять і розсилають свої фотографії по засобам масової інформації. Це представники однієї відомої громадської організації"».

 

Теж звичайна інформація - яка в даному разі означає популяризацію Femen. Питання також до того, а чи справді правоохоронці саме запізнилися - а не свідомо не втручалися, як свідчать очевидці подій.

 

5 канал у «Часі новин» розповів про акції протесту проти засудження Pussy Riot біля посольства Росії в Києві та консульства РФ у Харкові. Про витівку Femen - ні.

 

Повніший репортаж показала «Україна», «Події», 19:00: «Критическим стал этот день и для украинских провокаторш. Переволновавшись за Pussy Riot, Femen зачем-то спилили крест, который простоял над Майданом Незалежности 18 лет. Чем он им не угодил? И почему милиционеры, находившиеся рядом, их не остановили?

 

Репортаж: Полдевятого утра, центр Киева. Анна и Инна пытаются завести бензопилу. Инструмент "феминисток" не слушается. На помощь приходит иностранный фотокорреспондент. Девушки объясняют: пила необходима им, чтобы защитить Pussy Riot. Для своей акции выбрали крест, установленный греко-католиками. И хотя претензий у активисток к православной церкви, но им конфессии безразличны. Против лидера Femen Инны Шевченко уже возбуждено два уголовных дела. Чтобы свалить пятиметровый религиозный символ, ей понадобилось менее 5 минут. И теперь уже она сама изображает Иисуса.

 

Інна Шевченко, активістка руху Femen: "Ни одна бизнес-структура, даже такая успешная, как церковь, не имеет права покушаться на права женщин. За свободу женщин! За свободу Pussy Riot! Пока свободы нет, я должна бежать".

 

Репортаж: В 100 метрах от места проведения акции работает наряд милиции. Замечают камеру "Событий", а на упавший крест - ноль внимания. В милицейском управлении говорят: кто хулиганил - обязательно выяснят, и посадить могут на 4 года.

 

Ігор Михалко, начальник відділу у зв'язках із громадськістю ГУ МВС у Києві: "Воно зразу так не видно, тобто ранішній час. Вони ж не попереджали про свою акцію".

 

Репортаж: На намоленное место печально смотрят прохожие. Ничего правозащитного в испорченном распятии не видят.

 

Чоловік: "Всякие акции вандализма сейчас распространены. И сатанисты могут всякие, и противники христианской веры. Мало ли кто".

 

Репортаж: Его поставили здесь 18 лет назад. Это был дар киевлянам от львовского отца Василия Вороновского. Священник был известен тем, что лечил людей, исцелял бесноватых. 2 года назад он умер. Его последователей новость о надругательстве над подарком огорчила. Отец Василий Чудиёвич за делом Pussy Riot наблюдает и девочек жалеет. Акция Femen, уверен он, обвинённым россиянкам не поможет, скорее, наоборот.

 

Отець Василь (Чудійович), віце-канцлер Київської єпархії ГКЦ: "Те, що вони спиляли хрест, нічого не змінить. Навпаки, скажемо, християн більше відштовхне від них".

 

Репортаж: Спустя 4 часа крест грузят в машину "Киевзеленстроя", хотя этот культовый объект не у них на балансе. Фигура Иисуса при падении не пострадала. Новый крест ему не обещают - попытаются отремонтировать старый.

 

Студія: Прошли в Киеве и адекватные акции протеста. К российскому посольству сегодня пришли художники, студенты, музыканты, правозащитники, журналисты и панки. Около 100 человек громко требовали свободы для "Пусси Райот" и пели протестные песни. Лица участники акции закрыли масками. С собой на митинг прихватили больших кукол. Те изображали самодержавие.

 

Володимир Чемерис, учасник акції: "Керівники Росії повинні зрозуміти, що люди мають право висловлювати свою точку зору, навіть в такий спосіб і навіть в такому місці".

 

Євген Іхельзон, журналіст, блогер: "Мне кажется, что заползают на мою территорию. Мы начинаем формировать общество, в котором существует нетерпимость к иному поведению"».

 

Цей сюжет став єдиним із-поміж усіх, у якому була спроба розібратися в характері події. Єдиний, де дії дівчат було ПРОТИСТАВЛЕНО справжнім протестам. Викликають запитання лише три моменти. Перший: хрест простояв вісім років, але аж ніяк не вісімнадцять. Другий: «Інтер» повідомив, що встановили його мешканці Закарпаття, «Україна» - що львівський священик. То хто правий? І третій: чи правомірно називати варварок-стриптизерок із Femen феміністками? Чи не підмінено тим самим поняття?

 

Натомість україномовні «Події» о 17:00 були лаконічнішими: «Критичними стали ці дні для українських провокаторок. Перехвилювавшись за Pussy Riot, Femen зранку спиляли хреста, який простояв над Майданом Незалежності 8 років.

 

Репортаж, Наталя Нагорна: "О пів на дев'яту ранку, київське середмістя. Ганна та Інна намагаються запустити бензопилку. Інструмент феміністкам не кориться. На допомогу приходить іноземний фотокор. Дівчата пояснюють: пилка потрібна їм, аби захистити Pussy Riot. Для своєї акції феменки обрали хрест, споруджений греко-католиками. І хоча претензії в активісток до православної церкви, та до конфесій їм байдуже. На чільну активістку Femen Інну Шевченко вже є дві карні справи. Щоби звалити 5-метровий релігійний символ, їй знадобилося менше ніж 5 хвилин. І тепер уже вона сама зображує Ісуса".

 

Інна Шевченко: "Ни одна бизнес-структура, даже такая успешная, как церковь, не имеет права покушаться на права женщин. За свободу женщин! За свободу Pussy Riot! Пока свободы нет, я должна бежать".

 

Репортаж: "За 100 метрів від місця акції працює загін міліції. Помічають камеру "Событий". А на повалений хрест - жодної уваги. У міліційному управлінні обіцяють: хто хуліган, обов'язково з'ясують, і ув'язнити можуть на 4 роки".

 

Ігор Михалко: "Воно зразу так не видно, тобто ранішній час. Вони ж не попереджали про свою акцію".

 

Репортаж: "Отець Василь Чудійович за справою Pussy Riot спостерігає і дівчат жаліє. Акція Femen, на його думку, підсудним у Росії не допомогла, радше навпаки".

 

Отець Василь (Чудійович), віце-канцлер Київської єпархії ГКЦ: "Те, що вони спиляли хрест, нічого не змінить. Навпаки, скажемо, християн більше відштовхне від них".

 

Репортаж: "4 години потому хрест вантажать на машину "Київзелнебуду". Хоча цей культовий об'єкт у них не на балансі. Фігура Ісуса через падіння не постраждала. Нового хреста для нього "зеленбудівці" не обіцяють - намагатимуться полагодити старий"».

 

Тут спроба розібратися в події виглядає вже поверховою. А ще: чи мені лише здалося, що в цьому випуску в сюжеті відчувається легеньке таке смакування? Синхрон феменки видається просто записаною її промовою, зверненою до загалу: жодного натяку на ексклюзивність, а тим паче на прохання кореспондента детальніше роз'яснити мотивацію, в ньому немає; чи відали панянки, що коїли, - теж незрозуміло.

 

«Оригінальніше» ж за всіх учинили «Факти» на ICTV. Вони не лише прирівняли вчинки Pussy Riot та Femen, а ще й перемішали інформацію про обидва - так, що глядачі могли вже й не розібратися, де про кого йдеться: «Два роки тюрми сьогодні присудили гурту Pussy Riot. Так російська Феміда покарала дівчат за панковий молебень проти Путіна у церкві. Проте думки людей щодо цього вчинку розділились. Хтось вважає, що гурт образив почуття православних, а хтось навпаки, бачить у судовому процесі лише політичні мотиви. Незгодні сьогодні мітингували по всій Європі. У Києві Pussy Riot публічно підтримали активістки Femen. Вони зрізали хрест жертвам політичних репресій біля Жовтневого палацу.

 

Репортаж: Pussy Riot винні і засуджені до двох років ув'язнення. Такий вердикт ухвалив Хамовничий (чи не Хамовницький? а чи це не назва, а оціночна характеристика? - Б.Б.) суд Москви за те, що 21 лютого Катерина Самусевич, Надія Толоконникова та Марія Альохіна у Храмі Христа Спасителя провели так званий панк-молебень і проспівали "Богородице, Путіна прожени". Суд оцінив це як хуліганство з мотивів релігійної ненависті та ворожнечі. За Pussy Riot заступилися опозиціонери та інтелігенція. Вони вважають: дівчат переслідують політично, адже Кремль відверто підтримує православну церкву.

 

Борис Акунін, письменник: "Я не понимаю вообще смысл этого судебного процесса. Я не понимаю, почему эти девочки, что бы они там ни сделали, должны сидеть".

 

Репортаж: Та мітинг на підтримку засуджених поліція розігнала, затримавши Каспарова та Удальцова. Водночас інша частина росіян вважає, що Pussy Riot образили почуття мільйонів православних, і їх варто суворо покарати.

 

Володимир Бурматов, член Російської об'єднаної партії: "Они прекрасно понимали, куда они идут, на что они идут, они к этому готовились. Никакая для них это не ошибка, они делают свою работу".

 

Репортаж: Пристрасті навколо церковного скандалу вирували такі, що справу напередодні прокоментував Президент Володимир Путін.

 

Володимир Путін: "Я не думаю, что уж так нужно их строго судить за это. Надеюсь, что они сами сделали какие-то выводы. Тем не менее, все-таки окончательное решение должен суд вынести".

 

Репортаж: Натомість Європою та світом прокотилася низка демонстрацій на підтримку Pussy Riot. Протестували і в Києві, біля посольства Росії. А найскандальнішою була акція Femen. На підтримку Pussy Riot одна з оголених дівчат зрізала хрест жертвам політичних репресій біля Жовтневого палацу. Саме у цій будівлі НКВС у 30-і роки минулого століття розстрілював політичних в'язнів. Міліція вже порушила кримінальну справу за фактом хуліганства. А Українська православна церква закликала журналістів не розповідати про богохульні випади Femen - і тоді їхні організатори не досягнуть своєї мети».

 

А в цілому, на всіх каналах - що це було? Якщо й інформування, то суто таблоїдне, під девізом: «Дайош красиву картинку! Дайош пікантненьке!». От саме пікантненьке з події випуски новин і зробили. Бекґраунди, змісти, значення - все це геть як непотріб.

 

Ніхто так і не повідомив, що феменки порівняли себе не більше й не менше, як із Юлією Тимошенко. Ніхто не акцентував уваги на безглуздості вчинку: буцімто захищаючи безневинно засуджених, зруйнувати пам'ятник безневинно вбитим.

 

Ніхто не здогадався дати коментар юриста, який привернув би увагу до головного аспекту події: учинки Pussy Riot та Femenє непорівнюваними. Бо d Росії йшлося про дії, всі збитки від яких полягали у площині заподіяння моральної шкоди, без жодних матеріальних збитків, тоді як в Україні відбувся акт вандалізму.

 

Подія так і залишилася неоціненою. Закрадається зрадницька думка: якби - не дай Боже - в Україні сьогодні відбувалося б те, що в Німеччині на початку 1930-х, наші ЗМІ лише й обирали б, що поміж смакуванням та замовчуванням. Бо приклад із учинком Femen був яскравим, але ТИПОВИМ. Що ж тоді дивуватися, коли влада почувається дедалі всесильнішою, а ЗМІ - дедалі безсилішими, залишаючи безсилим суспільство? Бо єдиною відповіддю на будь-що на нашому телебаченні стає красива картинка й коментарі на кшталт «во дають!».

 

Отут, мабуть, і міститься відповідь на запитання про межу невтручання. Так, журналісти мають і навіть мусять повідомляти про зло, інформувати про нього. Але вони зобов'язані показати, що це є зло. Для нашого ж телебачення немає добра й зла, існують лише гламур і полуничка.

 

 

«Детектор медіа» звернулася до редакторів телеканалів «Україна» та ICTV, які вибрали відмінну від інших подачу акції Femen, і СТБ, який не показував акції, з проханням прокоментувати рішення редакції.

 

Головний редактор інформаційної служби телеканалу ICTV Олена Фроляк: «Femen не ті герої, про яких ми розповідаємо - це герої таблоїдів, і якби в той день не було Pussy Riot, то, напевно, ми б цього (спилювання хреста. - ТК) й не показали. А оскільки це був день вироку, то промовчати про Pussy Riot було неправильним. І оскільки був такий привід, то ми згадали й про події, які розгорнулися з хрестом. Мені здається, ми дуже коректно все показали: ми не смакували, ми не показували крупно, ми не приділили цьому піввипуску уваги. Ця тема є неоднозначною: не сказати про неї не можна, сказати про неї багато - так само не можна. Ми не давали оцінок (це не той випадок, коли треба показувати свою особисту точку зору), а вже глядачі мають вирішувати, як до цього ставитися. Хто хоче задуматися над цим і дізнатися більше - для цього є багато інших можливостей окрім інформаційних програм».

 

«Детектор медіа» очікує на коментарі «України» і СТБ.

 

Фото - tvi.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10865
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
boss
4271 дн. тому
Приходит тёлка -фименша к продюсеру с заявлением " ПО СОБСТВЕННОМУ ЖЕЛАНИЮ". -Дуня , шо случилось ? - Зае ..ли !!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду