Новий не втримав здобутої аудиторії

29 Травня 2012
27395
29 Травня 2012
12:00

Новий не втримав здобутої аудиторії

27395
Созановський, Княжицький, Бенкендорф, Лебедєва, Барановський розмірковують про причини зміни менеджменту Нового каналу та подальші перспективи
Новий не втримав здобутої аудиторії

Травень 2012 року запам'ятався українському медіаринку відчутним кадровим потрясінням: із Нового каналу після 13 років роботи спершу програмним, а згодом генеральним директором пішла Ірина Лисенко. Цю новину більшість медійників дізналася вже після повернення з травневих канікул, у розпал яких керівна компанія EastOne оприлюднила своє повідомлення.

 

Сказати, що ця подія була неочікуваною, не можна, адже після минулорічних звільнень двох продакшн-продюсерів (Вікторії Забулонської та Оксани Панасівської), тривалого сповзання показників Нового і нещодавнього приходу Володимира Бородянського (гендиректора СТБ) до керівництва всім холдингом StarLightMedia слід було чекати змін у менеджменті.

 

Сама Ірина Лисенко причини свого звільнення прокоментувала стримано-лаконічно: «І мені потрібне оновлення, і Новому каналу теж».

 

Тим часом із 15 травня в кріслі гендиректора Ірину Лисенко замінив фінансист Володимир Локотко з EastOne - людина на медіаринку нова, нікому зі співрозмовників «Детектор медіа» досі близько не знайома. Але, як слушно зауважила медіаексперт Тетяна Лебедєва, колись і Володимир Бородянський теж прийшов абсолютно з іншої структури й іншого фаху, а нині він - усіма визнаний телевізійний гуру.

 

Поки про нову стратегію розвитку каналу під керівництвом Володимира Локотка судити зарано, а літній сезон лише готується до запуску, «Детектор медіа» розпитала експертів, що вони думають про причини зміни гендиректора Нового каналу.

 

 

«Детектор медіа» поставила експертам такі запитання:

 

1. Як ви оцінюєте те, що Ірина Лисенко пішла з Нового каналу? Як ви вважаєте, що стоїть за її звільненням, які вбачаєте в цьому причини (кадрові зміни на каналі і в холдингу, падіння показників тощо)?

 

2. Як ви оцінюєте призначення Володимира Локотка?

 

 

Тетяна Лебедєва, почесний голова Незалежної асоціації телерадіомовників:

 

1. Мені насправді дуже шкода, що Ірина пішла, бо свого часу вона створила потужну команду, яка надала Новому каналові поштовх і принесла успіхи. І я завжди з великою зацікавленістю стежила за тим, що відбувається на каналі. Мені шкода, що Новий канал трохи занепав, бо це був цікавий проект, із новаціями, ідеями, дуже драйвовий. Я не належу до цільової аудиторії цього каналу, але я як експерт спостерігала.

 

Мені здається, що в якийсь момент кадрові зміни на каналі були не найкращими, й було обрано трохи хибну стратегію. Як на мене, втрата Вікторії Забулонської та Оксани Панасівської була помилкою, і мені здається, що це послабило позиції каналу. Я не знаю, чи це єдина причина, але це був незворотний момент. Бо на цих людях багато трималося. Вони справжні телевізійники, вони горіли, жили цим каналом і своїми проектами, а це дуже відчувається. Глядач добре розуміє, де вкладено душу, а де просто щось зроблено на замовлення. Справжніх телевізійників не так уже багато. Є менеджери, фінансисти, є організатори непогані. Але справжніх телевізійників, які відчувають, які можуть передбачити, як це буде виглядати на екрані та як сприйме аудиторія, ще на початку роботи - їх насправді дуже мало. І треба цінувати їх і створювати умови для їхньої праці. Кадри вирішують усе, і не завжди в керівника виходить створити таку команду, яка би довгий час працювала успішно й ефективно.

 

Однак я б не пов'язувала звільнення Ірини Лисенко з приходом Володимира Бородянського на посаду керівника холдингу StarLightMedia. Володимир Бородянський як телевізійний менеджер №1 (це для мене безперечно) розробляє стратегію всього холдингу, в нього є цікаві ідеї, і я не думаю, що він би починав зі зміни керівництва якогось конкретного каналу.

 

2. Я чула про цю людину, я думаю, що це досвідчений кризовий менеджер, і вважаю, що це абсолютно правильне рішення. Якщо канал у кризі, а показники GfK про це свідчать, то треба з цієї кризи виходити, тому найкраще рішення - це кризовий менеджер. Але я не знаю, чи це надовго, можливо, все-таки через певний час буде інше призначення.

 

До речі, колись Володимир Бородянський теж прийшов абсолютно з іншої структури й іншого фаху, а нині він справжній телевізійний гуру. Подивимося, як Володимир Локотко буде працювати. Сподіваюся, що все в нього буде гаразд.

 

 

Сергій Созановський, власник Film.ua Group:

 

1. В одном Ирина была права - нужно было что-то менять. Либо ей менять свое отношение к тому, что она делает, либо поменять свое место работы, либо еще что-то. Она сделала свой выбор - хорошо это или плохо, мы узнаем в ближайшее время.

 

В одном из комментариев несколько лет назад я говорил, что у Нового канала есть одна проблема, и если они с ней не справятся, их ждет не самое лучшее развитие событий. К сожалению, на старте суперподъема Нового канала два-три года назад они незаслуженно получили чужую аудиторию. Тогда посыпался «1+1», многие брендовые программы и сериалы «1+1» перешли на Новый канал - вместе с этим контентом перешла и аудитория. Это не был естественный рост Нового канала, это было «использование нитратов в сельскохозяйственной деятельности». У них, безусловно, было время на то, чтобы закрепить аудиторию, создав собственные вещи. Наверное, это не удалось. Иначе я не могу объяснить столь резкое падение показателей. Безусловно, сказались и действия конкурентов (ТЕТа, «1+1»). Но крепкое и хорошо ухаживаемое дерево не завянет! Наверное, Новый так и не превратился в дерево. Если коллегам удастся под управлением гуру Бородянского изменить ситуацию, я желаю им успеха.

 

2. С новым руководителем канала никогда не сталкивался, о нем не слышал ни плохого, ни хорошего, и могу только пожелать успеха.

 

 

Олександр Барановський, голова «Радіокомітету», виконавчий віце-президент із медіа рекламно-комунікаційної групи «АДВ Україна»:

 

1. EastOne как управляющая компания и StarLightMedia как компания, управляющая медийным подразделением, достаточно серьезное внимание уделяют качеству работы, системе работы и финансовым показателям в частности. Финансовые показатели успеха зачастую связаны со способностью менеджмента ярко и быстро организовать решения. Все мы знаем рейтинговые показатели канала: был всплеск, затем падение, которое и привело в определенной степени к этому решению. Основная задача перед новым менеджментом будет состоять в том, чтобы поднять рейтинги - непростая задача, потому что контентная конкуренция достаточно высока среди каналов.

 

На финансовые показатели влияет множество составляющих. Это успешность работы с командой (контент производит не один человек - это делает команда), успешность ценовой политики по контенту, успешность продакшн-политики - всё в совокупности рождает определенные статьи доходов и расходов. И их уравновешивание в результате и приводит к определенным данным. Думаю, в первую очередь перед новым руководством будет поставлен вопрос стратегии развития канала в перспективе для достижения финансовых результатов, неотъемлемой частью которых являются рейтинги, производственная составляющая.

 

2. С новым руководителем, к сожалению, не знаком, поэтому оценить профессиональные качества достаточно сложно.

 

 

Микола Княжицький, генеральний директор каналу ТВі:

 

1. В Ірини Лисенко було своє бачення розвитку каналу, і за її керівництва канал досягав ледь не найбільших показників, був одним із лідерів телерейтингу. Хоча були й проблемні часи, коли показники й рейтинги падали. Вона особистість творча, енергійна, цікава, тому я можу їй тільки побажати подальших успіхів, так само й Новому каналу, оскільки судячи з того, що я читав про нового менеджера, він має досить великий досвід.

 

Мені складно гадати, що було причиною звільнення генерального директора. Можливо, в Ірини є якісь особисті творчі плани. Вона, безумовно, талановитий менеджер - це очевидно, хоча останнім часом показники каналу погіршилися. Експерти й спостерігачі пов'язували це падіння з відходом цілої низки сильних менеджерів, які раніше на цьому каналі працювали.

 

Холдинг Пінчука - одна з найпрофесійніших медіагруп на українському ринку, тому що вони свого часу обрали абсолютно правильне позиціонування каналів. Просто сталося так, як мені здається, що до Нового каналу за позиціонуванням дотягся частково «1+1» і повернув собі ту частину глядачів, яка колись пішла від нього на Новий канал. Це з одного боку. А з іншого - канал ТЕТ, який теж змінив менеджмент і почав працювати для молодої аудиторії. Раніше Новий канал був єдиним молодіжним каналом і по суті був лідером цього мовлення. А коли й «1+1», і ТЕТ почали відбирати з різних боків його аудиторію, Новому стало складніше виживати. І керівництву каналу потрібно тепер думати над уточненням свого позиціонування, адже ніщо не стоїть на місці, і конкуренція на телевізійному ринку досить сильна.

 

2. Я з новим менеджером не знайомий. Чи вдасться йому впоратися з поставленими перед ним завданнями, залежить не тільки від нього, все залежить і від того, як діятимуть конкуренти. Оскільки в даному випадку ефективним конкурентом групи StarLightMedia на ринку є група каналів «1+1», то це буде точно непросто для нового менеджера.

 

 

Єгор Бенкендорф, генеральний директор Національної телекомпанії України:

 

1, 2. Хочу отметить, что перестановки топ-менеджеров частных каналов - это право учредителей. И только. Можно сколько угодно обсуждать, что или кто за этим стоит, но главное - это их решение. Любой топ-менеджер является членом команды, так же, как и режиссеры, продюсеры, администраторы. И все работают на успех бизнеса. У каждого бывают взлеты и падения. Но главное - Ирина Лысенко - профессионал в медиасообществе. И хороший человек!

 

Я мало знаком с Дмитрием Царенко. Не могу, а главное - не считаю достойным обсуждать чужие внутрихолдинговые перестановки. Это работа, прежде всего. С новым генеральным директором Владимиром Локотко я не знаком. Но в холдинге Пинчука работают профессиональные стратеги, уверен - они знают, что делают. Хоть многие считают медиабизнес рассадником «змей» и конкурентов, хочу сказать, что желаю Новому каналу удачи. Кто бы им ни руководил. Я всегда отзываюсь на помощь, если ко мне обращаются из других телеканалов. Я считаю, что кроме того, что существует конкуренция, существует еще и партнерство, порядочность, поддержка.

 

 

Над опитуванням працювали Мар'яна Закусило, Тетяна Веремчук

Фото Павла Довганя, facebook.com, Павла Старостенка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27395
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Филину
4321 дн. тому
Только вот сказал их не носитель идеи порядочности...
Филин
4321 дн. тому
особенно правильное интервбю в конце статьи.нужно прежде всего бытьпорядочнымюА потом уже все остальное.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду