Визнання «Pressзвания»

28 Березня 2011
29916
28 Березня 2011
20:16

Визнання «Pressзвания»

29916
Визнання «Pressзвания»

 

У суботу, 26 березня, в Києві минула церемонія нагородження лауреатів шостого конкурсу ділових журналістів «Pressзвание». З-поміж 134 учасників конкурсу в 10 основних і трьох іміджевих номінаціях дипломи вибороли 30 лауреатів. П'ять призів дісталися Севгіль Мусаєвій («Власть денег»), три – Дмитрові Рясному («Деловая столица»), по два – Аллі Єрьоменко («Дзеркало тижня»), Тарасові Жирошу («Мінпром.ua»), Юрію Єрьоміну («Деловая столица»), Ірині Чернявській («Инвестгазета»), Олегу Гавришу й Олександру Черновалову («Коммерсантъ»). 

 

Гостей шостої церемонії, які зеленою доріжкою проходили до концерт-холу Freedom, на вході зустрічали молоді люди в костюмах хімічного захисту, а до зали проводжали «лаборанти» в окулярах і білих халатах. Ці персонажі, як і декор фойє та зали, нагадували про слоган цьогорічного конкурсу: «Содержит ГМО: Грамотность, мастерство, ответственность».

 

 

Pressзвание

 

 

Як відомо, міжнародний конкурс ділових журналістів «Pressзвание» прийшов в Україну 2005 року. Його співорганізаторами є українська та російська спілки промисловців і підприємців, спілки журналістів Росії та України, Московська асоціація підприємців і компанія Mainstream Communication & Consulting.

 

 

Pressзвание

 

 

Онлайн-набір учасників останнього конкурсу стартував на сайті www.presszvanie.ua торік 9 листопада. Журналісти ділових друкованих, інтернет-видань та інформагенцій протягом півтора місяця подавали приклади своїх матеріалів за 2010 рік. Переможців визначало журі, до складу якого входять представники компаній, про які пишуть журналісти, та редактори ділових видань, які водночас можуть бути й учасниками, - загалом 134 особи. Особливість «Pressзвания» полягає в тому, що голосування відбувається в реальному часі на сайті, де можна відстежити всі набрані голоси. Потім результати затверджує наглядова рада.

 

 

Pressзвание

 

 

Цього року конкурс зазнав деяких змін, спрямованих, за словами організаторів, на підвищення об'єктивності. Зокрема, запровадили обов'язкову умову при реєстрації учасників: один представник ЗМІ не може реєструватися в межах однієї номінації і як номінант, і як член журі одночасно. Крім цього, «Pressзвание» вперше у своїй історії залучив незалежного аудитора. Як і у випадку з телевізійною премією «Телетріумф», за достовірністю результатів голосування стежила компанія Ernst & Young.

 

 

Pressзвание

 

Танець «Экономических известий»

 

Для охочих порівнювати церемонії одразу зауважимо, що це була єдина подібність конкурсів ділових журналістів і телевізійників. У всьому іншому «Pressзвание» зовсім не схожа на «Телетріумф», який минулого року остаточно перетворився на конвеєр нагороджуваних. Тут більш нішева тематика, більш камерна атмосфера, більш родинні посиденьки (зал міг собі дозволити вигукувати як «Мы тебя любим!», так і «Я тебя презираю!»).

 

Утім, розкричалася публіка вже під кінець, а спочатку, коли оголошували «перекличку» редакцій, зал скромно мовчав. Свою присутність засвідчили тільки «Бизнес», «Власть денег», «Деловая столица», Forbes і «Коментарі».

 

 

Представники бізнесу

 

Представники ділових кіл чекають своєї черги нагородити журналістів

 

Сама церемонія розпочалася з музичного виступу журналістки «Власти денег» Севгіль Мусаєвої на друкарській машинці під акомпанемент струнного квартету. Севгіль цього вечора піднімалася на сцену ще п'ять разів, зокрема, за першою премією в номінації «Повага колег».

 

 

Севгіль Мусаєва

 

У руках Севгіль Мусаєвої друкарська машинка стала музичним інструментом

 

Першими на сцену покликали лауреатів номінації «Актуальна тема: енергоефективність та енергозбереження». Третє місце за актуальну тему дісталося Аллі Єрьоменко із «Дзеркала тижня» (за відсутню колегу приз забирав Ігор Маскалевич, який називав себе Аллою), другою стала Севгіль Мусаєва («Власть денег»). Вона розповіла, що вирішила на практиці втілювати те, про що пише, і купила енергозберігаючу лампочку. А от перемогу здобув Олег Гавриш із «Коммерсанта», якому дістався головний приз від СКМ - поїздка в Лондон на інвестиційний саміт. Олег зізнався, що ніколи не писав про енергозбереження, поки не був змушений це робити, коли компанія ТНК-ВР стала спонсором відповідної рубрики в «Коммерсанте». Колеги зустріли зізнання Олега оплесками розуміння: у багатьох ділових виданнях висвітлення теми енергоефективності стимулюють спонсори.

 

 

Олег Гавриш, Ганна Терехова

 

 Олег Гавриш, співведучий церемонії Євген Кошовий і прес-секретар СКМ Ганна Терехова

 

У номінації «Банки, фінанси, інвестиції» переможцям дісталися найоригінальніші призи. Компанія Dragon Capital в особі директора з маркетингу і комунікацій Олени Осмоловської вручила їм акції українських підприємств. Сергію Лямцю з «Економічної правди» і Світлані Крюковій з «Эксперта», які посіли третє і друге місця, дісталося по одній акції ВАТ «Моторсіч». За словами пані Осмоловської, її ціна зросла з початку року на 28% і тепер становить 3800 грн. А переможець номінації Наталя Задерій (екс-«Эксперт», нині Forbes) отримала акцію ВАТ «Центренерго» - другої за обсягом потужності енергетичної компанії.

 

 

Наталя Задерій

 

Наталя Задерій стала акціонером «Центренерго»

 

Третє місце в номінації «Гірничо-металургійний комплекс», дісталося Тарасові Жирошу («Мінпром.ua»), який пообіцяв не лише писати, а й видобути перший кілограм заліза. Другу сходинку поділили між собою Андрій Самофалов («Коментарі») і Юрій Єрьомін («Деловая столица»), а першим став Олександр Черновалов («Коммерсантъ»).

 

 

Андрій Самофалов і Юрій Єрьомін

 

Андрій Самофалов і Юрій Єрьомін - рідкісний приклад, коли двоє журналістів поділили одне місце

 

«Нещодавно вчені виявили найбільше родовище газу. Де? У Фірташа», - такою підводкою ведучі церемонії Володимир Зеленський і Євген Кошовий оголосили наступну номінацію - «Нафта і газ». Тут п'єдестал переможців виглядав таким чином: Дмитро Рясной («Деловая столица», 3-тє місце), Олег Гавриш («Коммерсантъ», 2-ге), Севгіль Мусаєва («Власть денег», теж 2-ге) і Алла Єрьоменко («Дзеркало тижня», 1-ше).

 

А от на «Споживчих ринках» жартували самі номінанти. Вікторія Мірошниченко з «Українських новин», яка посіла третє місце, згадала, як позаторік, коли вона перемогла, їй подарували 15 ящиків пива, тож вона була впевнена, що нині це буде 15 ящиків гречки, але не вгадала. Другою в номінації стала Олена Синіцина з «Коммерсанта», першою, як і торік, - Ірина Чернявська з «Инвестгазеты».

 

 

Олена Синіцина

 

Олена Синіцина і президент Московської асоціації підприємців Андрій Поденок

 

Коли оголосили лауреатів номінації «Промислове виробництво», на сцену піднімалися володарі попередніх дипломів: Юрій Єрьомін («Деловая столица», 3-тє місце), Олександр Черновалов («Коммерсантъ», 2-ге) і Севгіль Мусаєва («Власть денег», 1-ше). Севгіль виявилася першою з журналістів, хто висловив подяку редакції, а точніше - редакторам, які читають її тексти ночами.

 

 

Олександр Черновалов

 

Олександр Черновалов

 

Найкращими у «Страховій діяльності» стали Регіна Дацюк із «Экономических известий» (3-тє місце), Павло Харламов із «Деньги.UA» (2-ге) і Юрій Гусєв («Бизнес», 1-ше). Для кожного з них порцію приємних слів знайшла керівник прес-служби наглядової ради компанії «Оранта» Олена Кулакова, яка оголошувала переможців. Від неї публіка дізналася, що Регіна Дацюк нещодавно стала мамою, а Юрій Гусєв на дозвіллі пише картини. «Багато років тому друг переконав мене стати журналістом. І я за одну ніч вирішив кинути роботу в страховій компанії і почав працювати в агенції новин. Я жодного разу не пошкодував про це і бажаю людям робити вибір на користь цієї професії», - сказав Юрій.

 

 

Дмитро Горюнов

 

В. о. головного редактора «Экономических известий» Дмитро Горюнов отримав нагороду за Регіну Дацюк

 

Що ж до номінації «Будівництво і нерухомість», то тут уперше за всю історію конкурсу виявилося двоє переможців: Вероніка Гаврилюк із «Коммерсанта» і Наталія Кушнір (UGMK.info). Така ситуація є винятковою, оскільки бали, набрані номінантами, визначаються з точністю до тисячних. Замість Вероніки, яка зараз у Венесуелі, за нагородою піднялася її колега Ірина Миронова. Дві переможниці випередили Олександру Некращук («Деловая столица», 3-тє місце) і Ніну Міщенко (екс-«Экономические известия», нині Forbes, 2-ге місце).

 

 

Ірина Миронова, Наталія Кушнір

 

Ірина Миронова забирає приз за Вероніку Гаврилюк, а Наталія Кушнір - за себе

 

У «Телекомунікаціях та IT-технологіях», як і минулого року, переміг Стас Юрасов («Коментарі»). На третьому місці опинився Стас Яблонський («Дело»), на другому - Роман Судольський (раніше «Коммерсантъ», нині Forbes). Роман подякував головреду «Коммерсанта» Андрію Гоголєву за те, що той два роки тому взяв журналіста, котрий жодного дня не працював у діловій пресі, та редакторам ділового блоку Андрієві Юхименку й Антону Онуфрієнку за те, що навчили цього.

 

 

Стас Юрасов

 

Олег Проживальський з «МТС-Україна» вітає Стаса Юрасова

 

В «Електроенергетиці» місця поділили Ігор Маскалевич («Дзеркало тижня», 3-тє місце), Севгіль Мусаєва («Власть денег», 2-ге) і Дмитро Рясной («Деловая столица», 1-ше.

 

 

Севгіль Мусаєва, Ігор Маскалевич

 

Севгіль Мусаєва та Ігор Маскалевич святкують перемогу з друзями

 

Перш ніж перейти до іміджевих номінацій, Зеленський і Кошовий вирішили розважити ділову публіку вікториною і запропонували пограти в анаграми, а саме відгадати зашифровані в них назви ділових видань. З дивовижною швидкістю журналісти і бізнес-діячі здогадалися, що таке «Ее таз та свинг», «Та сволоци делая», Fuking Om, VIP Kosty, «И мент и комар», «Ути венок и сон сраки», «Эко коне еи сися мчи извет» та інші карколомні назви*...

 

 

Pressзвание

 Цю анаграму від Євгена Кошового розгадали швидко

 

 

Євген Кошовий

 А над цією довелося поміркувати

 

 

Українські новини

 

«Українські новини» й гадки не мали, що «Ути венок и сон сраки» - це їхня зашифрована назва

 

Жарти жартами, а тим часом найкращими діловими редакторами стали Антон Подлуцький («РБК-Україна», 3-тє місце), Андрій Юхименко («Коммерсантъ», 2-ге), а перемогла Ірина Чернявська («Инвестгазета»). Цього року організатори вирішили змінити правила і дозволили в цій номінації оцінювати як головредів, так і редакторів відділів. І, як бачимо, журі визначилося на користь керівників відділів (з трьох лауреатів лише Антон Подлуцький - головред).

 

 

Антон Подлуцький

 

Антон Подлуцький отримує нагороду від гендиректора «Смарт-холдингу» Олексія Пертіна

 

 

Ірина Чернявська

 

Ірина Чернявська - найкращий діловий редактор

 

«Повагу колег» (так називається відповідна номінація конкурсу) цього року заслужили Тарас Жирош («Мінпром.ua», 3-тє місце), Дмитро Рясной («Деловая столица», 2-ге) і Севгіль Мусаєва («Власть денег», 1-ше). Оголошуючи номінантів, директор видавництва «Економіка» Евелін Бучацький згадала, як була класичною балериною і порівняла професію журналіста з балетом.

 

А в єдиній категорії для представників бізнесу - «Pressзнание» - за найкращу роботу зі ЗМІ лауреатами стали Dragon Capital, «Метінвест» і ДТЕК (3-тє, 2-ге і 1-ше місця, відповідно).

 

 

Олександр Дубинський

 

Олександр Дубинський («Экономические известия»)

 

Після офіційної розпочалася музична частина. Гості перемістилися в курилку - традиційне місце для обговорення результатів. Декому видалося, що журі «витягувало» на призові місця «Коммерсантъ», інші обурювалися, що премія - загалом таке собі збіговисько, де друзі підтримують друзів. «"Междусобойчика" поменшало, коли заборонили голосувати за своїх. Тепер, можливо, було б правильно, щоб учасники не були членами журі. Тому що досить дивно, коли ти і там, і там, і це дає спокуси для маніпуляцій», - зауважує кореспондент «Коммерсанта» Ірина Миронова.

 

 

Павло Харламов

 

 Павло Харламов активно фотографувався

 

Колеги розмірковували й над тим, чи варто розширювати номінації. Один із лауреатів зі сцени запропонував організаторам наступного року додати «Макроекономіку». Журналіст Олексій Бобровніков (раніше «Коммерсантъ»,  «Экономические известия» та «Інтер») водночас був здивований, не побачивши на «Pressзвании» окремої номінації для головних редакторів. А на думку Ірини Миронової, премією варто охопити тему маркетингу та виокремити зі споживчих ринків, де дуже висока конкуренція, хоча б агросектор.

 

 

Юрій Гусєв і Олексій Бобровніков

 

 Юрій Гусєв і Олексій Бобровніков

 

Іще один закид до організаторів конкурсу - що це спроба ринку підкупити ділових журналістів. Утім, Олексій Бобровніков не схильний узагальнювати. «Я знаю, що не можна купити Андрія Юхименка, Юрія Гусєва, В'ячеслава Садовничого. І реверанс з боку власників фондів у їхній бік - це лестить професії. Не говоритиму за всіх, але скажу за тих, кого знаю: ці люди досягли визнання, ніколи не заплямувавши себе корупцією. І це приклад для тих, хто заходить на ринок зараз».

 

 

Ірина Рубіс, Дмитро Киселевський

 

Ірина Рубіс (Marketing Media Review) та Дмитро Киселевський («Інтерпайп»)

 

* «Ее таз та свинг» - «Инвестгазета», «Та сволоци делая» - «Деловая столица», Fuking Om - UGMK.info, VIP Kosty - Kyiv Post, «И мент и комар» - «Комментарии», «Ути венок и сон сраки» - «Украинские новости», а «Эко коне еи сися мчи извет» - «Экономические известия»

 

Фото Володимира Герасимова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29916
Читайте також
20.03.2006 12:52
руководитель проекта «PRESSзвание»
14 389
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
из прошлого созыва
4837 дн. тому
вот-вот, особенно грустно то, что среди победителей очень мало именно журналистов - людей, владеющих стилем письма. Которые просто умеют писать, а не просто зазубрили шесть параграфов учебника экономической теории и клепают к ним комментарии пятерки экспертов. По сути, это вообще не журналисты. просто люди, публикующиеся в деловых СМИ. победители-заказушники - это просто супер! полное нивелирование самой идеи конкурса, даже такого низко профессионального, как украинское Пресс-звание. увы.
от себя
4837 дн. тому
журику: между прочим, сотрудники журнала Ф., которые стали лучшими журналистами 2010 года, до Ф. работали в других деловых изданиях. Именно за это их и отметили. И именно их старые места работы и упоминались на церемонии награждения. Будьте внимательнее!)
журик
4837 дн. тому
О чем вообще спор? Прессзвание - это классный повод встретиться и побухать. При чем тут Оскар? По приколу журики присуждают сами себе разные премии. Вот и все. Зачем так серъезно к этому относиться? Это ж весело, когда журналист Г. - известный заказушник, и он же получает прмию "Уважение коллег" или что-то еще. А журналистка К. никогда не писав на тему условно "рынок нижнего белья", получает звание лучшей именно в этой теме. А сотрудники журнала Ф. который выпустил единственный номер в 2011 году, вдруг стают лучшими журналистами 2010 года. Это ж вам не Нобель какой-то
Похожая история
4838 дн. тому
- Алло, начальник цеха? Вы мудак! - А кто говорит? - Все говорят!
PR
4838 дн. тому
Отличная идея - сделать аудит результатов ПрессЗвания. Берем каждого лауреата - и пишем, чем же он заслужил в прошлом году свою награду: что расследовал, чем отличился? Например, в ЗН есть автор, который раскрыл схему с зерном и компанией Иванющенко-Присяжнюка. Почему его нет в этом списке (Вспомнил, Чаленко)? Это достижение? Достижение! Что-то сделал и г-н Сколотяный, уже не помню что, но точно сделал. А тут некоторые лауреаты отличились только тем, что писали разнокалиберные заказухи. Наверное, за это их и наградили. Кто? Я думаю, весь рынок знает.
press
4838 дн. тому
пиару -а разве журналистов зеркала недели нет в списках награжденных? Подсказка- Алла Еременко и Игорь Маскалевич. А теперь что касается взрыва информационного пространства - вы так хорошо следили за работой журналистов, что можете такое утверждать?
пиару пиару
4838 дн. тому
Зеркало недели еще должно быть тут. Там - журналисты года. А это так - мелкотняъ.
пиару
4838 дн. тому
пиару: а что вам не нравится? вот ъ как раз и стал одним из лидеров. так что какие могут быть претензии у вас-то?
Пиар
4838 дн. тому
Честно говоря, не впечатляет))) А судьи кто? Насколько я знаю, некоторые лауреаты активно обзванивали знакомых журналистов с просьбой проголосовать. В итоге получилось вот так... Смешно и весело))))). Чтобы понять, кто журналист года, надо проследить, кто из них взорвал информационное пространство. А не строчил заказухи, а паралелльно занимался своим "промо" в пресс-названии). Пресс-звание как повод для встречи - прикольно, но как журналистский Оскар - насмешка), Для справки, в рейтинге цитированности по итогам прошлого года на первом месте была газета Сегодня (ок, ее не берем во внимание, она не деловая) а на втором и третьем месте были Коммерсант и Дело (к сожалению, почившее в бозе) Вот люди, которые делают эти газеты, и должны быть стать журналистами года. Мне так кажется. А как думаете вы?
Яна
4838 дн. тому
Хорошая идея - журналистский Оскар. Давно пора было придумать такой конкурс.
из прошлого созыва
4839 дн. тому
даааа. яке життя - такі й зірки. стыдно и смешно...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду