Олександр Ткаченко:"Я, чесно кажучи, уникав би великих слів «прорив» та «закидаймо всіх шапками»"

10 Жовтня 2005
1597
10 Жовтня 2005
11:03

Олександр Ткаченко:"Я, чесно кажучи, уникав би великих слів «прорив» та «закидаймо всіх шапками»"

1597
Незважаючи на те, що НТКУ достатньо важливий сам по собі інститут, спочатку ймовірно краще було б прийняти закон про суспільне мовлення, а вже потім ухвалювати процедуру призначення президента Як ми вже писали, серед семи представлених концепцій реформування НТКУ перемогли дві Олександра Ткаченко та Андрія Шевченко. Як не дивно, саме ці два кандидати входили до робочої групи з опрацювання цих концепцій.
Олександр Ткаченко:"Я, чесно кажучи, уникав би великих слів «прорив» та «закидаймо всіх шапками»"
Чи не вплинуло це на результати конкурсу? З цим питанням ми звернулися до Олександра Ткаченко.

- Окрім вашої концепції реформування НТКУ та концепції Шевченка не були оприлюднені жодна. Ви входили до робочої групи з опрацювання проектів. Які ще проекти були представлені? Чиї? Чому про них ніхто ніде не чув і не говорив?

- Ми свою концепцію оприлюднювали ще в лютому, якщо я правильно пам‘ятаю. Вона зараз дещо змінена, але не принципово. Наскільки я розумію, на базі саме цієї концепції створена і та ідея, яку подавав Шевченко. А про інші я лише чув на численних круглих столах.

- А ви можете назвати їх авторів? - Ну я чув про концепцію Зиріна, була якась концепція від представників НТКУ, про інші я чесно кажучи не знаю.

- Навіть не дивлячись на те, що входили до складу робочої групи з опрацювання цих концепцій, ви про них нічого не знаєте?

- Справа в тім, що робоча група, вона лише нещодавно створена. Вірніше вона створена одночасно з оголошенням конкурсу, але оскільки я подавав сам концепцію, то мені, як члену робочої групи, не показували інших проектів. Бо я зацікавлена особа. І очевидно, це правильно, тому що не можна грати одночасно на всіх інструментах.

- Ваша присутність в цій робочій групі вплинула на кінцевий результат?

- Я не був присутній на робочих групах обговорення цих концепцій. Тому що ніхто з учасників, які подали свої концепції, не брав участь в обговоренні– ні Шевченко, наприклад, ні я.

- Наразі говорять про те, що потрібна розробка нової концепції на основі двох, що фактично виграли у конкурсі. Ви готові до такої співпраці?

- Абсолютно. Мене цікавить фінальний результат, а не зірки на погонах.

- Якщо ви переможете і очолите НТКУ, хто увійде до нової команди?

- До неї завжди увійдуть хороші спеціалісти, які здатні підняти рейтинги каналу, спрацювати для суспільства і відродити славу УТ-1. А все інше – давайте не забігати наперед. І я б, чесно кажучи, уникав би великих слів «прорив» та «закидаймо всіх шапками». Там потрібно дуже сильно працювати, там потрібна нормальна команда , яка розуміє, на що вони йдуть.

- А те що зараз відбувається на НТКУ – збори профспілок, висловлення недовіри – як ви бачите вихід з цієї ситуації?

- Я думаю, що потрібно сідати за стіл переговорів, вислуховувати всіх хто в той чи інший спосіб причетний до ситуації, яка склалася. Я переконаний, що вихід завжди можна знайти. І при чому вихід, який буде коректний для всіх учасників процесу.

- Не секрет, що на НТКУ зараз не дуже високі зарплати, погане фінансування. Що з цим плануєте робити?

- Ми пропонували, навіть в цій концепції, варіант того, яким чином організувати фінансування НТКУ. Якщо ми встигнемо і до затвердження бюджету ця ідея буде прийнята, то я не бачу серйозних проблем з фінансуванням компанії наступного року. В принципі алгоритм зрозумілий. У нас передбачено кілька джерел фінансування: не тільки бюджетне, але й від реклами. В тому числі реорганізація НТКУ в такий спосіб, щоб кошти, які зараз, на наш погляд, витрачаються невиправдано, можна було заощадити на створення окремих проектів.

- Першими кроками вашої реорганізації також буде масове скорочення персоналу?

- Наш проект реорганізації передбачає не тільки збереження всіх соціальних умов щодо колективу, але й місце роботи для переважної більшості для тих, хто зараз працює на НТКУ.

- Чи відомо вам коли будуть остаточні результати конкурсу?

- Я думаю, що найближчими днями, бо ситуація вже починає виглядати, м‘яко кажучи не дуже смішною. На мій погляд це важливе політичне рішення, і його мають приймати на рівні представників від уряду, Президента і Верховної ради.

- Верховна рада ухвалила законопроект «про порядок призначення президента НТКУ». Це абсолютно суперечить тим намірам реформування, про які йшлося раніше (мається на увазі призначення Президента НТКУ Наглядовою радою). Чому саме таке рішення винесли депутати?

- Це не то щоб «свято місце пусто не буває», а якщо виникають якісь прогалини чи непорозуміння, то вони очевидно будуть заповнюватись, в тому числі і такими рішеннями. Ну теоретично таке можливо, але насправді це неприродне явище. Бо незважаючи на те, що НТКУ достатньо важливий сам по собі інститут, спочатку ймовірно краще було б прийняти закон про суспільне мовлення і правила взагалі того, що з себе має представляти Наглядова рада, а вже потім ухвалювати процедуру призначення президента. На мою думку та теза, яку було висунуто минулого тижня під час робочої наради в секретаріаті Президента з приводу призначення Наглядової ради, яка має обирати керівника цієї компанії, більше підходить до ідеології суспільного мовлення, ніж такий тимчасовий варіант призначення. А він тимчасовий, бо все одно за тим законом про суспільне мовлення, який зараз розглядається, призначення має відбуватися в іншій спосіб.

- То як це можна трактувати - як навмисне затягування процесу з боку Верховної Ради?

- Іде своєрідна політична гра навколо теми, пов‘язаної з національною телекомпанією. Ну, очевидно, що напередодні виборів це мало б відбуватися. На мій погляд якомога скоріше варто очікувати якось політичного рішення уряду, президента для того, щоб цей процес зрушити з місця.

- А чи можете ви спрогнозувати, яке буде це рішення?

- Ви знаєте, я коли сьогодні ще побачив, що є ще один виконувач обов‘язків президента ( Чиж призначив виконувачем обов‘язків президента НТКУ В.Круглова), ну це вже нагадує поганий жарт. На мій погляд варто провести якусь ще невеличку нараду за участю представників громадськості, представників від Президента, уряду та парламенту для того, щоб вирішити це питання і перевести його врешті-решт із політичної площини в суто професійну. Тому що багато розмов, шум й галас навколо того, як надалі реформувати НТКУ, в кінці-кінців завершиться тим, що реформувати буде нічого.

- Щодо минулої наради, на якій все ж таки було ухвалено, що призначати Президента має Наглядова рада. Як має формуватися сама Наглядова рада – це було визначено?

- Я насправді не знаю, лише можу судити з того, що чув. До Наглядової ради наскільки я розумію, мають входити представники громадськості, уряду та парламенту. А найпростіший варіант формування, який можна було б зараз зробити і достатньо швидко – якби президент висував ці кандидатури і за статутом НТУ, який приймає уряд, вони б могли спокійно почати працювати. Бо все інше буде виглядати як політичне рішення, буде затягуватися, і кінець-кінцем не призведе до якогось позитивного результату. На сьогоднішній момент потрібно щоб НТКУ почало відроджуватися і мало якусь базу, щоб надалі на його основі почало створюватися суспільне мовлення.

- А те що президент буде висувати цих людей – це не є політичним впливом?

- Уявіть собі ситуацію, коли Наглядову раду затверджують лише парламент? Ми будемо мати те саме, що маємо з іншими органами такого роду, коли різні політичні партії просто представляють своїх людей. І в результаті ми маємо не професійну організацію, а посланців політичних сил. Можна ж теоретично назвати почесного доктора якихось там наук, чи заслуженого майстра спорту, але ми прекрасно розуміємо, що то буде та сама фікція. Так само, як і з представниками політичних партій. І продовження усіх цих дискусій призведе лише до одного, що з‘явиться ще кимсь призначений інший виконувач обов‘язків президента НТКУ. І це вже буде – ну ні в які ворота. Є легітимний президент, який може згідно нормального статуту, затвердженого Кабміном, затвердити представників Наглядової ради. І вже потім обговорювати і дивитися наскільки ті представники мають право називатися почесними….

- Обговорюватися на рівні громадськості, чи знову ж таки на політичному рівні?

- Якщо йти за тією ідеологією, яка була запропонована: що президент затверджував кількох членів Наглядової ради, то безперечно там мають бути і представники громадськості. Але я переконаний, що настільки вже ця тема заговорена, що знайти людей, які поклали багато зусиль і користуються професійною повагою, можна буде в достатній кількості. Не залежно від того як вони будуть називатися – громадською організацією, чи якось по-іншому. І всі прекрасно розуміють, що все одно це рішення дозволяє поновити нормальну роботу НТКУ, але воно тимчасове, до вступу в дію закону про суспільне мовлення.

Розмову вела Оксана Костирко, Веб-портал Суспільного мовлення

"Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ „Детектор медіа” публікує за підтримки МФВ „Відродження”"

Читайте також:

Концепція Громадського телебачення України

Президент має зустрітися з кандидатами на посаду керівника НТКУ вранці 10 жовтня

У Рибачука немає симпатій до Ткаченка і Шевченка

Сотня працівників НТКУ виступила на підтримку реформ у телекомпанії

Ющенко не віддав депутатам президента НТКУ

Призначений Чижом в.о. президента НТКУ Круглов згортає реформи (оновлено)

Тарас Стецьків: «Якби я в серпні знав, що у вересні Президент звільнить Порошенка, то ще подумав би, чи варто йти з посади президента НТКУ»

Верховна Рада врегулювала законом процедуру призначення президента Національної телекомпанії України

Суспільному телебаченню – бути!

"Офіційного" Президента НТКУ вирішили поки що не призначати

Профспілки НТКУ пропонують розвести конкурс концепцій суспільного мовлення та питання призначення керівника НТКУ

Экспертная группа рассматривает 7 вариантов реформы НТКУ

Запитання „Детектор медіа”: Як ви вважаєте, за якими критеріями Президент має і буде визначатись щодо кандидатури президента НТКУ (професіоналізм, політична доцільність тощо)? Чи матимуть, на вашу думку, шанси певні політико-фінансові групи пролобіювати на цю посаду своїх представників?

Олег Рибачук підтвердив, що президент НТКУ буде визначений виключно на конкурсній основі

Ющенко підтримав Шевченка, який не пішов до слуг Медведчука

КНМП вважає неможливим призначення президента НТКУ до ухвалення плану реформування телекомпанії

Ірина Геращенко: в найближчі два дні Держсекретаріат оголосить про зрозумілий механізм обрання керівника НТКУ на конкурсній основі

Відбір претендентів на посаду президента НТКУ буде публічним - Рибачук

Профспілки НТКУ вимагають призначення президента телекомпанії на конкурсних засадах

Вже вчора хотіли призначити головою НТКУ Тараса Аврахова? Геращенко спростовує цю інформацію
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1597
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду