Тарас Стецьків: «Якби я в серпні знав, що у вересні Президент звільнить Порошенка, то ще подумав би, чи варто йти з посади президента НТКУ»

6 Жовтня 2005
1344
6 Жовтня 2005
12:12

Тарас Стецьків: «Якби я в серпні знав, що у вересні Президент звільнить Порошенка, то ще подумав би, чи варто йти з посади президента НТКУ»

1344
„Я вірю в те, що Олег Рибачук може ухвалити справді корисне і для держави, і для Президента рішення. Але ж треба його ухвалити!” Сьогодні газета „Україна молода” опублікувала інтерв’ю екс-президента НТКУ Тараса Стецьківа. Розмова в основному торкалася останніх подій навколо урядової кризи в Україні, найближчого оточення Президента Віктора Ющенка та ситуації в Партії „Реформи і порядок”, членом якої є пан Стецьків. Був також згаданий Меморандум порозуміння між владою і опозицією.
Тарас Стецьків: «Якби я в серпні знав, що у вересні Президент звільнить Порошенка, то ще подумав би, чи варто йти з посади президента НТКУ»
Нижче ми наводимо частину інтерв’ю Тараса Стецьківа, яка стосується проблем суспільного мовлення та реформування НТКУ.

Пане Тарасе, ви понад півроку пропрацювали на посаді президента Національної телекомпанії України. Тепер в НТКУ неспокійна ситуація, а ви — тут, у парламенті... Звісно, ми пам'ятаємо, що коли Президент запропонував вам очолити «першу кнопку» телебачення, ви дуже вагалися й називали себе «публічним політиком, а не менеджером». Але потім, схоже, втяглися в телевізійну кухню й не дуже охоче залишали посаду керівника НТКУ. Мабуть, жалкуєте, що довелося-таки повернутися до роботи народного депутата?

— Знаєте, жалкувати вже нібито якось і не пасує. Хоча те, що робиться зараз на НТКУ, мені бачити відверто боляче. Президент мене звільнив своїм указом 8 вересня, і за той місяць, що минув відтоді, на моє місце досі не можуть призначити керівника. І, що найприкріше, поки там триває безладдя, підняли голову «старпери» — тобто ті вчорашні сили, яких я просто не встиг звільнити з роботи, хоча ми започаткували цей процес — звільняти тих, хто звик не працювати, а виконувати різні «темники». Я не розумію, як влада може так себе поводити по відношенню до державного телебачення. Тобто якщо вже так складно знайти нового керівника, то треба було вже мене не звільняти, а звільнити тільки тоді, коли підшукають заміну.

Але головне, що якби я в серпні знав, що у вересні Президент звільнить Порошенка, то ще подумав би, чи варто писати заяву про звільнення i йти з посади президента НТКУ. Просто тоді, в серпні, я був упевнений, що оточення Президента на чолі з Порошенком домінує у процесі прийняття його рішень. А це для мене унеможливлювало подальше перебування на посаді, оскільки я знав, які погляди у Петра Олексійовича на телебачення загалом і перспективи суспільного телебачення зокрема.

— Стоп. По-перше, за чутками, у вас іще ледве не в липні була розмова з Президентом, з якої випливало, що президентом НТКУ Стецьків залишатиметься недовго...

— Ні. В липні я почув на закритому засіданні Кабміну слова Президента про те, що треба змiцнювати державне телебачення, а тут «деякі діячі», не створивши державного, взялися за суспільне. Я це зрозумів так, що Президента переконали: суспільне ТБ створювати не треба. І тоді я попросив зустрічі з ним, яка, власне, і відбулася — в середині серпня. До того зустрічей з Віктором Ющенком я не мав, але мав кілька дуже гострих суперечок з його оточенням. Вони говорили від імені Президента. І сказали так: точка зору Президента тобі має бути відома — ніякого суспільного телебачення! Але це вони говорили, а не Ющенко.

— Хто «вони»? Ви прізвища можете назвати?

— Ну, припустимо, Петро Олексійович говорив. І ще деякі люди.

— А це, власне, і є «по-друге». Як може секретар Ради національної безпеки й оборони впливати на Президента чи говорити від його імені? Чи не занадто демонізованим є образ того ж Порошенка як «оточення Президента»? До речі, в інтерв'ю «Українській правді» Порошенко запевняє, що взагалі бачив Ющенка раз на кілька тижнів.

— А йому й не треба було бачити Президента, щоб говорити від його імені. Це був такий великий блеф — коли відбувалися такі розмови, «вони» завжди казали: навіщо нам ходити до Президента, ми й так знаємо його точку зору! Він на таку-то тему думає таке-то. Тобто ці люди («оточення») свої власні намiри видавали за слова Президента.

— Тобто йдеться не так про вплив на Ющенка, як про односторонню інформацію: у його бік — одне, у ваш бік нібито від нього — інше?

— Точно. Це була така собі прокладка між усіма нами і Президентом. Тому коли я почув від Петра Олексійовича ці слова про суспільне телебачення, то сказав, що хотілося б почути це особисто від Президента. А потім, коли я справді зустрівся з Віктором Ющенком, то не почув від нього ні чіткого «так», ні чіткого «ні». І зрозумів, що Президент такої категоричної позиції з цього приводу не має, потрібна дискусія. Але якщо Порошенко лишається, то яка може бути дискусія? Почнеться виборча кампанія, і це мені «до побачення» — було очевидно, що на НТКУ чекає в буквальному сенсі ручне управління. Оскільки я завжди відстоював принципи Майдану, то вирішив не створювати проблем ні собі, ні Президенту.

Але 8 вересня сталося те, чого не чекав ніхто. І тепер відкриваються нормальні можливості! Для мене (як президента НТКУ. — Авт.) вже, звісно, пізно, але влада — Банкова і Президент — може дуже легко вийти із ситуації, яка склалася на державному телебаченні. Якщо вони справді переосмислили ситуацію і тепер справді готові рухатися в напрямi створення суспільного телебачення, то повинні дати суспільству сигнал — призначити президентом НТКУ прихильника цієї ідеї. Наприклад, Андрія Шевченка, Олега Кузана, Олександра Ткаченка... А якщо суспільне телебачення — це не те, чого хоче влада, то призначайте, кого хочете... Це теж сигнал суспільству. І оскільки нового керівника НТКУ немає вже цілий місяць, то скидається на те, що влада просто не знає, що їй робити з державним телебаченням.

— Але ж «оточення» вже нібито змінилося.

— Я думаю, що Президент i команда ще зважують. До речі, я вірю в те, що Олег Рибачук може ухвалити справді корисне і для держави, і для Президента рішення. Але ж треба його ухвалити! І обов'язково призначити нового президента — або з тією концепцією, яку запропонували ми, або з протилежною, якщо владі так більше до вподоби, але призначити. Бо інакше ще трохи — і телекомпанія розвалиться. А цього допускати не можна в жодному випадку

Леся Шовкун, "Україна молода"

"Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ „Детектор медіа” публікує за підтримки МФВ „Відродження”"

Читайте також:

Драма, що нагадує фарс

Андрій Шевченко: «Ми говоримо не про державне замовлення, а про інтереси суспільства»

Євген Каленський: «Ми працювали, як чітко злагоджений механізм».

Тарас Стецьків, екс-президент НТКУ: „Сили, які не хочуть змін на каналі, використали вакуум влади в компанії”.

Профспілка НТКУ визначить свого кандидата на посаду голови УТ-1

Профспілки Національної телекомпанії висловили недовіру топ-менеджерам

Ірина Геращенко: в найближчі два дні Держсекретаріат оголосить про зрозумілий механізм обрання керівника НТКУ на конкурсній основі

Шевченко подав Президенту план реформування НТКУ

Ющенко підписав відставку Стецьківа

НТКУ відповідає профспілкам

Ірина Геращенко: "Щодо бази створення Суспільного ТБ – то це для Президента питання дискусії".

Первым каналом хотят забивать пропагандистские гвозди?

Первый канал: ревизия прошлого и… будущего?

Таємна вечеря... у монокіні

Чому Нова профспілка проти? Вона - за!
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1344
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду