Суспільному телебаченню – бути!

30 Вересня 2005
1231
30 Вересня 2005
23:09

Суспільному телебаченню – бути!

1231
Робоча група вирішила, що терміново має бути створена Наглядова рада НТКУ, яка і призначить президента компанії.
Суспільному телебаченню – бути!
У питанні про суспільне (громадське) телебачення нарешті поставлено крапку. Воно в Україні буде – так вирішила робоча група на засіданні в Секретаріаті Президента України. Про це після засідання комісії повідомили сьогодні на брифінгу керівник Секретаріату Президента Олег Рибачук, віце-прем’єр-міністр із гуманітарних питань Вячеслав Кириленко та народний депутат України Володимир Яворівський. І буде це телебачення саме суспільним, а не громадським – бо такий термін записано в законопроекті – хоча самий законопроект, на думку ведучих брифінгу, недосконалий. Як зазначив Олег Рибачук, у ринковій демократичній країні з переважанням приватної власності в економіці наявність державного телебачення та радіо є політично та економічно невиправданою.

Саме в напрямі творення суспільного мовлення реформуватиметься Національна телекомпанія України. На розгляд було подано 7 проектів створення та функціонування суспільного мовлення. До фіналу – з великим відривом від решти – вийшли проекти виконувача обов’язків президента НТКУ Андрія Шевченка та керівника „Нової студії” Олександра Ткаченка. Проекти ці містять певні технічні відмінності, але концепції їхні схожі за своєю логікою. У проекті Шевченка педантичніше виписані всі речі, у проекті Ткаченка більше уваги приділено політико-правовим питанням. В ідеалі, остаточна концепція мала б виглядати як сполучення цих двох проектів. Нарада в Секретаріаті також запропонувала Президентові внести зміни до статуту НТКУ.

Остаточне рішення буде ухвалювати Наглядова рада НТКУ. Цей орган було створено, але й досі очолює його Дмитро Табачник. Досі Рада жодного разу не збиралася й фактично не працює. За ухваленою робочою групою думкою, уряд у найближчий час мусить запропонувати внесення змін до статуту НТКУ, надавши більше повноважень Наглядові раді. Наглядова рада тепер, за задумом, мала б призначатися Президентом України з залученням представників Кабінету міністрів, Верховної Ради, громадських організацій, профспілок, Секретаріату Президента. (Хотілося б зазначити, що, немає сумнівів, положення про одноосібне призначення Наглядової ради Президентом може стикнутися з потужною критикою, якщо не зі звинуваченнями в перебранні главою держави на себе всіх функцій розпоряджання НТКУ. Та й, якщо подивитися чесно, важко відповісти: чи не закладатиме така норма можливості для зловживань та тиску?) Наглядова рада отримає небачені досі повноваження призначати президента, віце-президента НТКУ, а також установлювати бюджет та програмну політику телекомпанії.

Робоча група вирішила, що нині недоцільно й несерйозно призначати Президента НТКУ указом Президента – як сказав пан Рибачук, „на два тижні”. Тому вирішено залишити виконувача обов’язків. Щодо термінів перетворення НТКУ на суспільне мовлення – то пан Яворівський зазначив, що треба поспішати: коли почнуться вибори, буде вже пізно. За його словами, ми вже отримали трошки свободи слова – але раптом станеться щось серйозне, або ж вибори. Тому не можна далі зберігати державне телебачення; суспільне телебачення та радіо є інформаційним стабілізатором. Утім, ведучі брифінгу зауважили, що конкретні терміни появи в Україні суспільного мовлення називати ще дуже зарано.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1231
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду