Телепрограма «Майдан» із Павлом Кужеєвим, 5 канал, 12 жовтня 2008 року

15 Жовтня 2008
18948
15 Жовтня 2008
14:27

Телепрограма «Майдан» із Павлом Кужеєвим, 5 канал, 12 жовтня 2008 року

18948
Телепрограма «Майдан» із Павлом Кужеєвим, 5 канал, 12 жовтня 2008 року
Ведучий: Отже, недільний вечір на «5 каналі». В ефірі народне ток-шоу «Майдан». Я, Павло Кужеєв, вітаю всіх глядачів «5 каналу». Отже, цього тижня те, на чому одні наполягали, а інші категорично відкидали, але змушені були зрештою готуватися, сталося. Восьмого числа, у середу ввечері Президент України розпустив чинну Верховну Раду. Отже, минуло вже майже чотири дні, а країна побачила жорстке протистояння навколо дострокових виборів усіх гілок української влади. Про це сьогодні і будемо говорити – про майбутні перевибори і чи будуть вони взагалі. Валерій Писаренко, Блок Юлії Тимошенко. Вітаю Вас.
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Вітаю.
Ведучий: Юрій Мірошниченко представляє «Партію регіонів» сьогодні в нашому ефірі.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Доброго вечора.
Ведучий: Добрий вечір. Віктор Пилипишин, голова Шевченківської райдержадміністрації міста Києва, Блок Литвина. Вітаємо.
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Доброго вечора.
Ведучий: І Володимир Стретович. Ми знаємо, що в цій Верховній Раді Ви були в Блоці «Наша Україна – Народна самооборона», а зараз Ви представляєте свій Християнська-демократичний союз.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Я поки що представляю фракцію, але очевидно, що вона почила в Бозі восьмого числа.
Ведучий: Це почули і наші глядачі. І їм, і нам, і вам сьогодні допоможе Ігор Попов, голова правління Комітету виборців України. Вітаємо Вас на нашому «Майдані». А у Києві на Хрещатику разом із Яною Конотоп до нас долучаються небайдужі громадяни, яким цікава подальша доля Верховної Ради та зрештою всієї країни загалом. Ми їх почуємо наприкінці кожної частини нашої розмови. А тих, у кого телевізор налаштований на «5 канал», запитуємо. Інтерактив сьогодні такий – «Хто отримає користь від перевиборів?». Якщо влада – дзвоніть першим номером телефону. Якщо отримає користь і легше стане народові – дзвоніть другим номером. А якщо ви вважаєте, що ніхто не отримає користі від цих перевиборів – ваш номер телефону третій. Першим до слова запрошую представника Блоку Юлії Тимошенко Валерія Писаренко. Прошу Вас, пане Валерію. І по гарячих слідах так для розминки скажіть, будь ласка, сьогодні біля суду були помічені разом із Вами представники «Народної самооборони» - це ви вже остаточно оформлюєте свій союз на прийдешніх парламентських виборах, чи як?
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Доброго вечора всім. І сьогодні біля суду… Треба тоді пояснити, що відбувалося. Дійсно, депутати із «Народної самооборони» сьогодні допомагали нам рятувати правосуддя в Україні. І незважаючи на те, із якої фракції були депутати сьогодні біля суду, я хочу сказати, що всі ми сьогодні робили єдину справу, єдине діло – ми захищали право людей на конституційний вибір. Що відбулося сьогодні біля Конституційного суду? І ось ці кадри, які ви зараз показуєте людям. Два дні Апеляційний адміністративний суд був в облозі ось цих людей, яких ви бачите, в масках, зі спец зброєю. Це спец. підрозділ «Альфа». Це ті спец. підрозділи, ті бійці, ці професіонали, які повинні зараз рятувати наших українських хлопців, яких в Сомалі захопили терористи. Вони, нажаль, сьогодні допомагають вибивати необхідні рішення суду для окремих наших високо-посадовців. Тому сьогодні, нажаль, правосуддя в Україні здійснюється ось під таким тиском. І лише те, що депутати приїхали і змогли витягнути на суд спільноти української за рахунок засобів масової інформації. Дуже дякую за те, що ви підняли сьогодні цю тему. Це і вдалося нам дещо захистити правосуддя. Але давайте дивитися, до чого ми прийшли. Сьогодні знову розпочалися політичні репресії. Ви знаєте, що вчора був звільнений суддя, який посмів, як це багато хто говорить, винести ухвалу по рішенню Президента. І вже того ж дня Президент заднім числом викреслив прізвище цього судді із наказу про його призначення. Це юридичний нонсенс. Таким чином можуть завтра викреслювати прізвища із наших із вами паспортів і люди будуть вважати, що нас не існує. Друге – вже на наступний день прокуратура порушила кримінальну справу проти цього судді. Третє – до суду сьогодні телефонує керівництво Вищого адміністративного суду і вимагає прийняти необхідне рішення окремих посадовцям. Я хочу сказати, що вже в середу ми проводимо, ініціюємо раду суддів України по звільненню керівництва Вищого адміністративного суду, яке дозволило собі робити тиск на суддів зовсім без прикриття. Більше того, ми сьогодні ініціюємо публічне обговорення того, що відбулося сьогодні в суді, а саме захоплення Службою безпеки, цинічне захоплення Секретаріатом Президента. Я хочу сказати, що мало хто був там, але багато хто бачив, що сьогодні правосуддя в Україні не можу здійснюватися без тиску.
Ведучий: Пане Валерію, якщо, можливо, завтра вже Апеляційний суд скасує рішення Окружного суду, то підтримає Блоку Юлії Тимошенко таке рішення, адже рішення, яке, можливо, запустить виборчий процес, перенесли на завтрашній день?
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Давайте говорити в цілому про вибори тоді. Перш за все, цей суд не є панацеєю для проведення виборів. Вибори провести вже неможливо. І я хочу сказати всім громадянам України, що виборів в цьому році не буде. Ви можете спокійно їсти свій святковий «Олів’є» на Новий рік, готувати новорічні блюда і проводити спокійно разом із сім’ями цей Новий рік. Я переконаний, що ми зможемо забезпечити права громадян України. Це так потрібно, так?
Ведучий: Це вичерпано вже Ваш час на виступ.
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: А тепер ми музикою будемо супроводжувати, так?
Ведучий: Принаймні, якщо інколи мене не чують в цій студії депутати, то ми змушені звуковим сигналом давати їм…
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Просто наступного разу люди танцювати будуть.
Ведучий: Давайте перейдемо зараз до питань.
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Якщо можна, я одну фразу закінчу.
Ведучий: Прошу, закінчуйте.
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Зараз, щоб люди зрозуміли, що цей суд – це не є панацея для виборів. Вибори не зможуть провести через те, що… І пан Попов потім, я думаю, нам підтвердить це. Через те, що вчора не були розподілені квоти між політичними силами по окружних виборчих комісіях, через те, що в понеділок фінансування на вибори не буде забезпечено, адже Верховна Рада не працює. Вона розпущена. Я думаю, що мої колеги із «НУ-НС» потім про це більше розкажуть. Тому виборів не буде. І нам зараз потрібно забезпечити права громадян, щоб в той час, коли виборів немає в країні, працювала Верховна Рада.
Ведучий: Є уточнення. Прошу, пане Юрію.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Я хотів би поставити питання Валерію, оскільки дуже його поважаю, як колегу свого, як представника нової генерації українських політиків. І я хотів би почути щиру відповідь. Я розумію, що це буде не просто, але разом із тим дуже важливо, особливо для мене. Скажіть, будь ласка, Валерію, яка справжня причина активності Блоку Юлії Тимошенко в контексті оцих судових процесів? Ви хочете свою політичну позицію, яка полягає в тому, що не проводити вибори, тому що у вас є свій Прем’єр-міністр, тому що фактично домінує БЮТ і в уряді, і формує, як кажуть, всі грошові потоки, на президентські виборі контролювати буде, чи все ж таки, ваші судові позови ґрунтуються на бажанні захистити Конституцію? Це, напевно, хвилює не лише мене, але і всіх громадян України.
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Дякую, Юрій, за запитання. Я розумію, що в цьому запитанні у Вас є і юридичний контекст, і політичний контекст. Я хотів би сказати вам, як юрист, я переконаний, що є правові підстави для оскарження указу Президента і визнання його незаконним. Друге, як політик, скажу. Ви знаєте, наша політична сила проти виборів. І ми в цьому єдині із більшістю населення України, які також не хочуть цих виборів. Але в цілому ми не хочемо жодним чином позазаконними засобами блокувати вибори. Що ми сьогодні робимо? Ми сьогодні говоримо про те, що Президент повинен подумати, чи потрібен цей указ. Ми не хочемо, щоб суд робив Президенту зауваження задля того, щоб не було виборів. Тому для Президента краще відмовитися від цієї ідеї. Його сьогодні підтримує навіть не вся його політична сила. Я знаю, що є звернення від київського «НУ-НС», як політичної сили, яка вмовляє Президента відмовитися від своєї ідеї. Я знаю, що половина фракції «НУ-НС» також вмовляє Президента відмовитися від цієї ідеї. Тому, як політик, я вам хочу сказати, БЮТ ніколи не боявся виборів. Ви знаєте, що за останніми соціологічними дослідженнями ми виграємо ці вибори, але ми не хочемо хаосу. Тим більше, ви бачите, що коїться на фінансових ринках світу. Тому, як політик, я хочу вам сказати, ми проти виборів, але ми їх не боїмося. Дякую.
Ведучий: Тим не менше, були у Президента і консультації із цього приводу. То можливо, там би було варто піднімати це питання, аніж заднім числом вже після виходу Указу «Про розпуск Верховної Ради»?
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Ви знаєте, із того моменту, як заговорили про дострокові вибори, я ще тоді вважав, що це є потяг, який зупинити вже є не можливим. Президент із самого початку заявив про свою непримириму позицію про необхідність проводити вибори. Ми навіть не змогли вмовити тих колег, із якими ми працювали в демократичній коаліції протягом року, на з’єднання заради народу України, заради стабільності, на те, щоб вони повернулися до демократичної коаліції. Дуже шкода, що ми не знайшли більшості прихильників в «Нашій Україні» задля того, щоб змінити думку Президента і, все ж таки, повернутися до єдиної коаліції. Але як з’ясувалося, Президент має достатній вплив, щоб зруйнувати коаліцію і направити Раду на нові вибори.
Ведучий: Блок Литвина, прошу, пане Вікторе.
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Історія завжди повторюється спочатку, як трагедія, потім, як фарс. Рік назад були приблизно таким же чином об’явлені вибори. Тоді і «Наша Україна», і БЮТ йшли на вибори. Говорили, що все законно, все нормально і треба ці вибори проводити. Але напевно, не були забрані причини, які до цього привели. А Блок Литвина неодноразово наголошував, що та виборча система, яка сьогодні існує, коли є закриті списки, коли незрозуміло людям, кого вони обирають, то це приводить якраз до такого хаосу і приводить до того, що три основних політика в Україні домовитися не можуть.
Ведучий: Питання, яке?
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Ми неодноразово піднімали питання: «Давайте повернемося або до мажоритарних списків, або до пропорційної системи, або давайте хоча б зробимо відкриті списки, щоб кожна партія виставляла своїх людей у виборчих округах і люди голосували і за партію, і за конкретних людей». Кого ви так ховаєте у своїх списках, що ви не хочете підтримати відкриті списки чи повернення до мажоритарної системи?
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Перш за все, я сам ховаюся у цих списках в Блоці Юлії Тимошенко.
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Ви не ховаєтеся.
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: І от зараз я демонструю це. Більш того, пан Юрій не дасть мені зараз сказати неправду, що у Верховній Раді обговорюю це питання про створення процедури голосування по відкритих списках. Але ми передбачаємо, що для цього потрібно провести конституційну реформу. Мені дуже шкода, що дійсно, сьогоднішня система не дає повністю подивитися, що відбувається всередині списків. До речі, я також не поділяю позиції Блоку Литвина щодо формування ваших списків в цей раз на вибори, коли фактично ваш список поділився між великими олігархами: Василем Хмельницьким, Петром Порошенком та Дмитром Фірташем. Також суспільство не знає, хто всередині ваших списків. І можливо, в такому плані потрібно змінювати цю систему. Але я переконаний, що це потрібно робити в рамках конституційної реформи. І дуже шкода, що Парламент цього скликання не зміг цього зробити. Я переконаний, що ми до цього питання ще повернемося.
Ведучий: Тобто, будемо обирати і далі за старими лекалами, я так розумію, тому що ніяких немає виходів.
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Я би хотів тільки наголосити, що наші олігархи, порівняно із олігархами в «Партії регіонів» і БЮТ, це бідняки.
Ведучий: Хто олігархічніший, за кого в цих партійних списках ми потім подивимося.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Мені здається, взагалі смішно питання ставити, чиї олігархи більші, чиї менші.
Ведучий: Давайте порахуємо один в одного гроші, а потім будемо говорити.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Не має бути олігархів. В політиці мають бути представники народу, а не олігархи.
Ведучий: Тим не менше, ми затримуємо нашу розмову. Пане Стретович, Ваше запитання до пана Писаренка?
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Скажіть, колего, чи не вважаєте Ви, що питання пропорційний виборів і коаліції, яка необхідна була лише для того, щоб сформувати уряд, є передчасним в новітній українській історії і за рівнем розвитку, як суспільства, так і політичних еліт, політичного істеблішменту ми ще не дозріли до такого передового досвіду передових країн, коли у спокійній обстановці політики відповідальні за долю країни, розуміючи що треба вболівати за майбутнє своїх дітей, за майбутнє своїх населених пунктів? Коли він ще сьогодні зайнятий поділом влади, боротьбою за булаву, яка може закінчитися тим, що застерігав наш Шевченко: «Та не однаково мені її окрадену присплять лукаві і в огні розбудять». От лукаві вже приспали Україну. Чи не бачите Ви, що може бути вогонь внаслідок впертої боротьби за булаву?
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Більш того, я хочу Вас підтримати, бо мені здається, що це вогонь вже палає. І тому саме ми із вами повинні виступити пожежниками, які цей вогонь потушать. Більш того, я розумію, що Ви поділяєте нашу думку про те, що вибори не потрібні сьогодні країні в цей надзвичайно важкий стан для всього світу, а не лише для Україну. Більш того, мені дуже подобається, що сьогодні ми із вами не обговорюємо, хто призвів до цієї ситуації, тому що нам на сьогодні, здається, що просто потрібно прийти до Парламенту і подати заяву, яку оголосить Яценюк, про існування демократичної коаліції. А це поверне фактично Верховну Раду до роботи. І як ви побачили, нам не потрібна всередині коаліція. Коаліція потрібна лише для того, щоб Президент, якщо в нього зранку поганий настрій, не розганяв Верховну Раду. Ви подивіться, коаліції не було, 400 голосів ми давали по голосуваннях за важливі законопроекти. Ми ухвалили законопроекти, які ми не могли проголосувати десятки років. Це тепер Верховна Рада запрацювала. Я взагалі прихильник того, що сама коаліція – це не механізм існування Верховної Ради. Верховній Раді коаліція потрібна лише для того, щоб взяти відповідальність за Кабінет міністрів. Після цього Верховна Рада повинна працювати задля людей, задля того, щоб ухвалювати закони. Для певних законів потрібна конституційна більшість. І зрозуміло, що більшість потрібно формувати по інтересах людей. Тому я бачу, що у нас знову музикальний супровід і я закінчую відповідати на це запитання.
Ведучий: Дякуємо Валерію Писаренко від Блоку Юлії Тимошенко. Ми почули Вашу точку зору. Я прошу зайняти своє місце Юрія Мірошниченка із «Партії регіонів». Щоб почути позицію вашої політичної сили. По-перше, ми тут почули від пана Валерія такі слова про політичні репресії. Взагалі-то від нещодавно ця риторика властива була і «Партії регіонів» свого часу. Ви зараз побачили щось схоже, щось подібне?
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Ви знаєте, я хотів би, щоб ми намагалися не перекидати той м’яч взаємних звинувачень один на одного із тим, щоб виставити себе в кращому вигляді перед нашими громадянами, а все-таки, використати цей час для того, щоб розібратися в тих проблемах, які має сьогодні Україна із її Парламентом, із її владою. І можливо, зорієнтувати наших виборців, коли вони підуть голосувати. Або принаймні, будуть оцінювати нас, як політиків.
Ведучий: Ось ми маємо тему указу, прошу.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Перша і головна позиція, яка є у «Партії регіонів», полягає в тому, що в тій кризі, в якій опинилася сьогодні Україна, в політичній кризі винні ті політичні сили, які називали себе демократичними, які створили коаліцію, які вже другий раз поставили нас всіх: і політиків, і громадян в ситуацію, коли ми вимушені обговорювати дострокові вибори. І ці дві політичні сили очолюються Президентом України і Прем’єр-міністром України. Це дуже шкода, що сьогодні, коли політична доцільність, по великому рахунку, диктує поведінку дуже і дуже шанованих мною людей. Не закон, не Конституція і не інтереси громадян України сьогодні визначають позицію кожного із політиків і кожної із політичних сил, а визначають цю політику майбутні президентські вибори і інтереси двох людей, які конкурують сьогодні за голоси західної і центральної України. Якщо минулого року, ви пам’ятаєте, коли вони заявляли про те, що треба йти на дострокові вибори, вони були одностайні в тому, що такі вибори принесуть нову якість українській владі, що тоді ми вже будемо жити в демократії, що будуть ті реформи, про які ми говоримо багато років, вже будуть нарешті зроблені, а це реформи, починаючи від судової, якою ми займалися в моєму комітеті на минулому скликанні, закінчуючи інфраструктурними економічними реформами. І врешті-решт буде мир і злагода між двома інститути: Президента і Кабінету міністрів. Сьогодні ми бачимо, що причина не та, про яку вони говорили. І сьогодні знову та практика, коли політична доцільність визначає поведінку політиків, вже вдарила сьогодні по Президенту, по Прем’єр-міністру і в цілому по цій коаліції, яку вони назвали демократичною. Вони не можуть домовитися, не тому що люди, які сидять в двох фракціях, мають різні позиції, не мають вони різних позицій, але їхні лідери сказали… Сказала одна сторона: «Ви не підете із «регіонами», із комуністами в коаліцію». А друга сила сказала: «Ви не підете із «регіонами», із комуністами, ще й із БЮТ».
Ведучий: Півхвилини у Вас.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Ось і все. А по великому рахунку, сьогодні об’єктивні підстави, якщо бути об’єктивним, як юрист безпристрасним, є для дострокових виборів сенс, тому що коаліції немає, як суб’єкта політичної відповідальності, за уряд громадяни не голосували. Відповідно, хто буде нести відповідальність за те, що відбувається в країні? Хто є суб’єктом відповідальності? Коаліції немає. Значить, або поверніть коаліцію і працюйте, або вибачте, ідіть на вибори – ось така реальність сьогодні. І в тому полягає трагедія всіх політиків і всіх громадян України, що ми опинилися в одному човні і ми не можемо через персональний конфлікт рухати вперед країну.
Ведучий: Якщо дуже стисло, то Ви підтримуєте свого колегу по Парламенту пана Писаренка в тому, що цього року виборів не буде?
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Ви знаєте, в нашій країні, якби ми керувалися правом, то я би міг давати оцінку. Що замислили наші колеги, які із одного боку, так із другого, я не знаю. Тому я покладаюся на думку Валерія і не коментую.
Ведучий: Давайте переходимо до запитань. Отже, пане Писаренко, із Вас починаємо.
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Юрію, я знаю, що Ви, як професійний юрист, але в мене запитання більше до вашої політичної сили і мені цікава позиція вашої політичної сили.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Я буду адвокатом.
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Але я прошу, не будьте адвокатом Президента, як це право зараз взяла ваша політична сила. Я хотів Вас запитати про одне. Ось ми всі бачили звернення Президента до народу України, в якому він направив Верховну Раду фактично на вибори. Але він це зробив, сидячи в Римі, в Італії. Напевно, він в цей час снідав. І я хочу сказати, що для мене це було, дійсно, образливо, сама поведінка, що розпускаючи Парламент, Президент знаходиться в іншій країні. Але ще більше образливо було те, що в цей же час за 40 хвилин вже лідер вашої політичної сили так само в записі дав свій коментар цьому по всіх телеканалах. І цілком було зрозуміло, що ці два виступи були записані заздалегідь. Більш того, мені здається, що там навіть один режисер був і в одній кімнаті все знімалося. Тобто, такий собі Ільф і Петров за одним сценарієм, так? Мені здається, що отака спланована дія в президентській команді і в вашій команді дає підстави вважати, що ви так само палко бажаєте виборів, як і Президент.
Ведучий: Тобто, Ви говорите про змову «Партії регіонів» із Секретаріатом Президента?
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: В мене конкретне запитання. «Партія регіонів», наскільки хоче цих виборів? Настільки, щоб країна пішла в хаос чи настільки, що ви просто ось так бажаєте, щоб Президенту було добре? Дякую.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Валерію, ми в першу чергу бажаємо, щоб нашим громадянам було добре і відповідно до цього ми розуміємо, що вибори – то є велика небезпека для нашої країни. Ви знаєте, що «Партія регіонів» об’єднує людей, які в минулому були керівниками великих підприємств, які відчувають свою відповідальність за долю тих людей, а це десятки тисяч людей, які працюють на тих підприємствах. І відповідно говорити про те, що вибори сьогодні в умовах світової кризи, в умовах, коли сам факт не легітимності і припиненого Парламенту, і відносної не легітимності уряду робить Україну вразливою в переговорах на міжнародному рівні, коли ті закони, які треба негайно ухвалювати, Верховна Рада не можу ухвалювати, то звичайно, це втрати. І саме виходячи із цієї тези, ми категорично проти виборів, категорично.
Ведучий: Але?..
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Ми не ініціювали їх. Ми запрошували всіх наших колег створювати коаліцію національної єдності, залишити нарешті в минулому наші протистояння, які почалися із 2004-го року, залишити в минулому, щоб ми одне одного називали, скажімо так, поганими словами, звинувачували в зраді.
Ведучий: Пане Юрію, але мова йшла про те, що Ільф і Петров – це разом із тим, я так зрозумів, натяк на Президента і лідера вашої партії.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Я дійду до того. То була прелюдія. Я прокоментую її, але я відповідаю на запитання.
Ведучий: В нас часу тільки на конкретні відповіді.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Якраз виходячи із того, ми і говоримо, що то є не потрібно. Але який інший спосіб ви можете запропонувати, як або відновити коаліцію, яка була, або сказати, що ми готові робити коаліцію із іншими політичними силами в Парламенті, або вже, шановні колеги, в стані невизначеності, якщо ми до Нового року не проведемо вибори, а проведемо їх в березні-місяці, то весь цей час ми будемо в стані непрацюючої Верховної Ради. То країна більше втратить. А тепер щодо одного режисера. Я вас запевняю, що виступ Віктора Федоровича Януковича точно не був відрежисований одним режисером із Президентом. Ми не знали, яка буде позиція Президента і ми всі так само, як і ви, чекали, яка буде ситуація, яка буде реакція Президента. І коли вже ця реакція була, тоді і Віктор Федорович виступав. А те, що воно було поширено по багатьох каналах, тобто, є природно, щоб всі люди знали позицію нашої політичної сили. Ніякої додаткової аргументації в наших діях не було, немає і не буде. Ми опонуємо і БЮТ, і «Нашій Україні – Народній самообороні».
Ведучий: Самостійна позиція «Партії регіонів». Прошу, пане Вікторе.
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Пане Юрію, щоб хоча інколи правда перемагала в нашій, наприклад, програмі, то будь ласка, підтвердіть, тому що я розумію, що депутати не могли ознайомитися за такий короткий час один із одним, що олігарха Хмельницького в Блоці Литвина немає, а є депутат Хмельницький в «Партії регіонів» - це перше. І по-друге, скажіть, кого ви мали на увазі, коли під час виборчої кампанії, йшовши у владу, і прийшовши у владу, ви говорили під гаслом «Покращення життя вже сьогодні!»?
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Дякую щиро.
Ведучий: Гаслом кампанії був «Закон один для всіх», наскільки я пригадую.
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: 100 процентів.
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: «Не словом, а ділом».
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: А «Країні потрібен Литвин»? «Ви обриєте Литвина і завтра ваше життя буде кращим».
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: І дійсно, потрібен.
Ведучий: Так, давайте не будемо струшувати пил із цих гасел.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Шановні колеги, я можу сказати одне. Щодо олігархів цікаве, до речі, питання було. Мені навіть смішно, коли різні політики кажуть: «В нас кращі олігархи, а в вас гірші олігархи. Наші виправилися олігархи, а ваші такі злочинні олігархи».
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Наші товстіші, а ваші худіші.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Це, я вважаю, ганьба для нас всіх, шановні колеги. В політиці повинні бути політики, представники народу. І навіть, якщо вони в минулому були підприємцями, то не є шкода, то не є злочином. Якщо люди ідуть і захищають інтереси громадян, то незалежно від того ми ж не можемо їх дискримінувати. Завтра ми вчителя не пустимо, післязавтра ми не пустимо лікаря, а потім студента не пустимо, а потім і юристів заборонимо брати у верховну раду.
Ведучий: І хто ж тоді залишиться, цікаво?
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Тому я хочу сказати, я не коментую, хто олігарх, хто ні, бо це оцінка така популістська певною мірою.
Ведучий: Добре. Давайте рухатися далі.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Є народні депутати. Друге питання - це, що стосується покращення життя людей. Коли «Партія регіонів» казала, що життя людей вже сьогодні покращиться, то вона мала на увазі в першу чергу… Бо Ви не всю програму нашу читали. Ми говорили про об’єднання всіх політиків. І от із моменту, коли ми об’єднаємося, шановні колеги, коли ми не будемо один одного брудом поливати, то із цього ж дня і країні потрібен буде Литвин, бо він буде користь приносити, а сьогодні він не має такого шансу, і Тимошенко, і Янукович, і Писаренко, і Ющенко, і всі будуть працювати на одну мету.
Ведучий: Це все називається двома словами «широка коаліція».
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: А поки ми будемо один одного звинувачувати, то буде от те, що ми сьогодні маємо, коли люди самі виживають, як можуть, а ми із вами тільки сваримося.
Ведучий: До людей ми обов’язково повернемося, але для цього треба раціонально використовувати наш робочий час. Прошу, пане Стретович.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Пане Юрію, погодьтеся, що у цього Парламенту, приреченого, начебто, на дострокові вибори, був вихід – коаліція національної єдності, коли протестуючі проти того, що відбувається, депутати могли об’єднатися частинами, сформувати по факту підписів необхідну коаліцію і заявити на весь голос. До речі, Ви сказали, що в тому, що відбулося в країні, винні тільки дві сили. Наче, не було підбурення до розвалу, наче, із власної волі Рибаков пішов і ви не маєте ніякого відношення, зменшивши коаліцію до 25-ти.
Ведучий: Питання?
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Але в мене питання. От ви йшли до коаліції між БЮТ і «Партією регіонів», вся країна спостерігала в унісон голосування, а раптом щось трапилося. Скажіть сьогодні в прямому ефірі величезній армії «5 каналу», а що ж трапилося? Чому далі не пішло? Все рухалося і Парламентом повзли слухи, що два дні залишилося, три дні і це все буде оформлено, зараз це все відбудеться. А потім кажуть, що Янукович злякався Ахметова.
Ведучий: Питання зрозуміло.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: То що ж трапилося?
Ведучий: Дайте же час на вибори.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: От Ви кажете, нераціонально… А я скажу вам ще одне.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Ні, скажіть, що трапилося?
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: І теж нехай знає велика армія глядачів «5 каналу», що ми вели переговори із «Нашою Україною – Народною самообороною» і не лише на цих виборах. А пам’ятаєте, після 2006-го року і готували проект угоди.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Це я пам’ятаю. Ви мені скажіть, що зараз трапилося?
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Пам’ятаєте, як ми після цих виборів пропонували вам створювати коаліцію? Із БЮТ так само вели. А чому? Бо наша позиція не мінялася ніколи. Ми говорили: «Давайте об’єднуватися. Що ми ділимо?».
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Що трапилося в вересні 2008-го року?
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: І наша рука завжди була простягнута, і зараз є простягнутою, бо ми знаємо, що без єднання ми не змінимо Конституцію на краще, ми не покращимо реальне життя, не проведемо жодної реформи, тому що в якихось регіонах в місцевих радах домінує «Партія регіонів», в якихось – БЮТ, а в якихось – «Наша Україна – Народна самооборона».
Ведучий: І все ж таки, і останні секунди, пане Юрію, скажіть, то що ж тоді відбулося, чому ви горщики побили?
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Ми не били нічого. «Партія регіонів» ніколи нічого не руйнує. Просто наші колеги заявили, що вони не будуть із нами блокуватися. І в тому є велика трагедія. І в тому числі це запитання до Вас, пане Володимире, чому ми всі із вами тільки один одного звинувачуємо?
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: І навіщо я запитав.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Але відповіді немає.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: І навіщо я запитав? Виявляється, я винен.
Ведучий: Можливо, Вашу версію ми потім почуємо. Можливо, Ви знаєте.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Версія полягає якраз в тому, що ми сьогодні… Ви зокрема хочете звинуватити БЮТ, наче вони такі погані, що не увійшли із «Партією регіонів» в коаліцію.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Щось трапилося?
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Але так само БЮТ може сказати: «А чому ви не пішли із «Партією регіонів»?».
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Пане Юрію…
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: А обидва ви хочете шантажувати один одного «Партією регіонів» із тим, щоб зберегти свій електорат. Не думаєте ви, шановні панове, про те, як працювати, а думаєте, як один у одного відібрати голоси виборців перед президентськими виборами. І в тому є велика трагедія наша.
Ведучий: Наскільки ефективно виходить у вас, панове, думати, а потім діяти, давайте почуємо від пана Попова, Комітет виборців України. Фахова оцінка того, що зараз відбувається, те, що ми бачимо?
Ігор Попов, голова Комітету виборців України: Перш за все, зі святом святої Покрови всіх. Ми півгодини тут дискутуємо і не згадуємо про те, що одне із найбільших православних свят скоро буде.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Коли прийде, тоді будемо і вітати.
Ігор Попов, голова Комітету виборців України: Але це показує, що ми трохи загралися у цій склянці води, яка називається «політика». І так само за півгодини ми ні разу не згадали, яка суть позову. Тобто, чому не треба проводити вибори. Ми говоримо лише про те, хто був винен, і в чому. Тобто, йде політична війна не за правду, а йде війна за владу. І я думаю, зрозуміло, що БЮТ на сьогодні має владу, має уряд і в результаті виборів може її втратити, а не хоче віддавати, і тому веде війну за це. Проти Президента провели дуже вдалу атаку. Хотіли спочатку обрізати його повноваження, потім, можливо, довести справу до скорого імпічменту. Він відіграв дуже вдало перші десять днів жовтня. А «Партія регіонів», ми бачимо, що в цьому його не підтримує, а руками Ющенка розгрібає цей жар або це лайно, якщо можна так сказати, із тим, щоб розвали все. І зрозуміло, що «Партія регіонів» на найближчих виборах матиме дуже великі шанси, бо їх опоненти пересварилися і «Партія регіонів» це підкреслює весь час. Проте вона захищати Ющенка в цій війні політичній не збирається. Ющенко програв останні три дні. Якби в мене був капелюх, то я би зняв його перед юридичним талантом Валерія Писаренка. Останні три дні просто було зіграно блискучо в цьому. І Президент, звичайно, єдине, що міг – це, можливо, арештувати тих депутатів БЮТ, які були в суді, які були в ЦВК за перешкоджання волевиявлення, ще за щось, за здійснення злочину на місці злочину і так далі. Цього не було зроблено. Тобто, зараз все це програється. Тому виборів сьомого грудня, скоріше за все, не буде, тому що можна оскаржити їх результат, а це ще гірше, ніж оскаржити указ про їх початок, тому що завалюється взагалі вся система.
Ведучий: До Вашої оцінки ми ще повернемося на «Майдані», тому що зараз маємо дати слово людям, які стоять на Хрещатику і слухають наші розмови довкола виборів дострокових, перевиборів. Зараз даємо слово Хрещатику у Києві. Яно, прошу, давайте разом почуємо оцінки громадян.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Доброго вечора присутнім в студії. Вітаємо глядачів «5 каналу». Отже, питання виборів, яке, здавалося, вже було вирішено, тепер знову зависло у повітрі. Із питання «Наскільки потрібні ці вибори, і кому вони вигідні?» ми звертаємося до людей, які прийшли сьогодні сюди на Хрещатик. Першим висловиться пан Мстислав. Будь ласка.
Пан Мстислав: Доброго вечора, шановні депутати, шановні громадяни України, які прийшли сюди висловити свою думку. Хочу привітати всіх із наступаючим святом християнським Покрови і хочу сказати одне, значить, що народним депутатам необхідно повернутися до формату коаліції, тому що, подивіться, розвивається малий бізнес, розвивається промисловість, шахти стали на ноги вже. Панове, ми зараз підемо на вибори, то ми зараз повністю кинемо країну в дебри.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Чи бачите Ви того або тих, кому ці вибори вигідні?
Пан Мстислав: Хочу сказати, значить, вибори на даний час невигідні нікому, тому що не потрібні вони. І народні депутати це прекрасно розуміють, і прекрасно розуміє кожен із нас. Значить, я би сказав так, треба повернутися до формату коаліції. І скажу ще одне, ви подивіться на наших Кличків… Ми їх поздоровляємо сьогодні, тобто, Віталія і Володимира. Вони сьогодні приклад наш. І давайте будемо брати із них приклад, панове.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Ви маєте на увазі прославляти країну, а не битися?
Пан Мстислав: Безумовно, прославляти, а не битися.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Дякую дуже. Пані Світлано, будь ласка, Ваша думка?
Пані Світлана: Я хотела сказать, что все стоящие здесь около меня против выборов, потому что считают выборы совершенно ненужными. Я лично считаю, что выборы – это новый поход криминала к власти. Только криминал сейчас рвется, завоевав все, что можно, а теперь нужна власть.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Зрозуміло. Дякую за позицію Вашу. Пан Валентин, будь ласка.
Пан Валентин: Шановні друзі, вибори нам зараз ніяк не потрібні, тому що вони коштують великих грошей, тому що наша Верховна Рада запрацювала тільки от останній місяць. Дай Боже їй попрацювати ще довго-довго. Верховна Рада – це не коаліція, це Верховна Рада народу України, який з’єднав і ту партію, і ту, і другу. Кожен має свої уподобання. Але Україна має одне уподобання – жити у мирі, у спокої, у благополуччі. І чим краще буде працювати Верховна Рада, тим більше користі народу України.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Дякую. Пані Валентино, будь ласка, Ваша думка?
Пані Валентина: Добрий вечір. Я би хотіла почати із такого вислову – «Кто с мечем придет, тот от меча погибнет». К сожалению, наши некоторые товарищи толкают нас на эти страшнейшие выборы, особенно в этих условиях финансово-экономического кризиса. Мы категорически против выборов, весь народ категорически против. Я можу і на державній мові, але зараз я хочу так.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Будь ласка.
Пані Валентина: Об этом свидетельствует еще то, что на каналах 71 процент народа против выборов. Что такое 417 миллионов для нынешнего времени? Это, значит, пенсии, зарплаты, бедным, сиротам и всем онкобольным помощь. Мы категорически против. Особенно хочется сказать пару слов о антиморальной, анти…
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Давайте ми на цьому зупинимося аби дати можливість ще комусь висловитися.
Пані Валентина: Нет, которая пристраивается к третьей силе, якобы, но это все его слова расходятся с делом.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Зрозуміло. Дякую.
Пані Валентина: Ничего положительного в его действиях нет.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Іще пан Григорій. Будь ласка.
Пан Григорій: Добрый вечер. Я тоже присоединяюсь к тому, что нам выборы не нужны, но и в принципе, такая коалиция, которая создалась, тоже не нужна, потому что наши доблестные товарищи «регионалы» получают деньги за то, что они все ломают. Они не дают принимать законы. Они их блокируют, но за это получают деньги. И при этом страна разваливается. И когда собрались там юристы и между собой… И кстати, господа хорошие, объясните мне, почему вы до сих пор голосуете карточками и бегаете, как тараканы, и за других голосуете, и никакой ответственности за это не несете?
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Сумнозвісне питання наприкінці цього включення. Отже, такі думки лунають тут на Хрещатику. Реакцію студії почуємо.
Ведучий: Дякуємо, Яно. Думки прийняті, а ми зараз йдемо на рекламу.
 (Реклама).
Ведучий: Панове, ми знову в ефірі, народне ток-шоу «Майдан». Нагадую наше інтерактивне опитування – «Хто отримає користь від перевиборів: влада, народ або ж ніхто?». Зараз бачимо, що, все ж таки, переважна більшість глядачів вважає, що ніхто не отримає вигоди із цих дострокових виборів. Запрошуємо до слова Вас, пане Вікторе. Віктор Пилипишин представляє Блок Литвина. І тепер запитання до Вас. Блок Литвина брав участь у коаліційних угодах, потім виходив із них. Із чим тепер Блок прийшов до Указу Президента «Про розпуск Верховної Ради»?
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Блок Литвина прийшов зі своєю програмою, із тією програмою, якою ми хотіли об’єднати всі політичні сили України ще в 2006-му році, але нас не почули. І дуже добре, що врешті-решт в 2008-му році сьогодні всі основні політичні сили підтверджують наше гасло, нашу тезу, що країні потрібне об’єднання, потрібне розуміння. Але ви знаєте, сьогодні іде тривіальна боротьба за владу. І це, в принципі, нормально, тому що боротьба – це конкуренція, а конкуренція потрібна в політиці. Але є один момент – якими методами це робиться, і які цілі переслідуються. Ви знаєте, дивно слухати сьогодні мені навіть, не як політику, чи як голові адміністрації, а просто, як людині, коли основні політики і державні діячі звинувачують один одного в державній зраді, коли основні політики обливають один одного брудом, коли в країні панує правовий нігілізм, коли закони приймаються під конкретну особу або під конкретну ситуацію. Подивіться, навіть закони, які були прийняті третього вересня, то частина вето Президента пройшли, а частина не пройшли. Чому? Тому що, напевно, якісь були домовленості. Ми не хочемо… Тобто, наша політична сила не хоче працювати такими методами і не хоче приймати участь в таких кулуарних домовленостях, тому що такі підходи до управління і до політики приводять до того, що так управляється держава і ми маємо такі результати. А які ми із вами результати, і які цілі переслідують політики, коли декларують гасла, там, дуже гарні гасла у передвиборчій кампанії? Знаєте, можна слухати гасла, а можна дивитися на реальні і конкретні результати, які сьогодні досягнуті. Наприклад, давайте візьмемо із 2000-го року, із початку тисячоліття. От подивіться, за цей час в нас двічі при владі були, при виконавчій владі, представники «Нашої України»: Ющенко і Єхануров. Двічі були представники «Партії регіонів» - Януковичі. Двічі представники БЮТ – Тимошенко. І один представник був, який я не розумію, чий представник, чи «Нашої України», чи «Партії регіонів» - це Кінах. Які ми сьогодні маємо результати? Так, ми маємо результати, що, наприклад, 80 відсотків багатств України сьогодні знаходяться у руках 50-ти сімей, олігархічних сімей. Оце ми маємо такий результат діяльності. І коли ми говоримо про те, що хочуть досягнути наші політики, то вони нас потихеньку відводять в сторону. Чому? Тому що основна дискусія сьогодні йде на тему «Мова і НАТО». Я так розумію, що всі інші питання, в принципі, в Україні вирішені. Навіть сьогодні, коли у світі фінансова криза, дуже серйозна фінансова криза, подивіться, чи обговорювалося це питання, наприклад, на Верховній Раді. Не обговорювалося. Обговорюються питання ті, які не є важливими сьогодні для людей. Обговорюються питання, які, в принципі, не вплинуть на цю ситуацію, тому що причина криється, як ми вже неодноразово наголошували, наприклад, в тих закритих списках, по яким проходять народні депутати. Ті вибори, які були проведені в 2007-му році, вони практично не змінили склад Верховної Ради. Десь приблизно 380 чи 390 депутатів, хто третій, хто четвертий, хто п’ятий раз знову прийшли у Верховну Раду.
Ведучий: Ви говорите про боротьбу за владу. А чи бува не крісло спікера стало каменем спотикання, через який Блок Литвина припинив всілякі розмови про створення коаліції, входження чи доручення, чи об’єднання із кимось в коаліцію?
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Ви знаєте, я думаю, що політик, який йде… Тобто, людина, яка йде в політику, в принципі, повинна якихось вершин досягати. Я не бачу нічого поганого, якби Литвин в 2006-му році прийшов у Верховну Раду і в 2007-му році, наприклад, став би спікером. Я думаю, що ситуація сьогодні в країні була би набагато кращою. А чому не пустили в Верховну Раду в 2006-му році і не обрали Литвина спікером в 2007-му році? Тому що він не хотів приймати участь в кулуарних домовленостях, тому що на перше місце ставив інтереси держави, інтереси людей, а не тієї чи іншої політичної сили.
Ведучий: Давайте тепер послухаємо чи все так гладко і зрозуміло. Прошу, пане Валерію.
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Ви знаєте, пане Вікторе, я Вас поважаю, як політика. Ми із Вами деякий час працювали разом у Верховній Раді. Але мені ось єдиний момент у ваших постійних тезах всіх політиків із Блоку Литвина не подобається. Один момент я не можу зрозуміти. Ось ви постійно говорите: «Влада, влада, влада…». Яка влада? Блок Литвина настільки сьогодні у владі і останні 15 років, мені здається, що прізвище Литвин із влади не виходило. Що пан Литвин не був ніколи спікером або ваша політична сила не була ніколи в парламенті? Сьогодні Ви демонструєте в більшості, як політик демонструєте, що Блок Литвина постійно був у владі. Ви є головою райдержадміністрації Київського району, Ви є голову райради цього ж Київського району, Шевченківського району, так. Більш того, Ви одночасно були певний час і народним депутатом. Тобто, три в одному. Наскільки Ви ще можете відірватися від влади, якщо Ви там зав’язані по самі вуха? Але я хотів би Вас запитати, як політика.
Ведучий: Давайте на цьому поставимо крапку, тому що давайте по частинах.
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Ні, ось про цю ситуацію мені хочеться дізнатися Вашу позицію і більше позицію Блоку Литвина, тобто, про оцю ситуацію, яка зараз коїться навколо суду, якщо ми про це говоримо? Чи бачите Ви необхідність сьогодні захищати судову систему від того, що судді звільняють по результатах їх рішень, через те, що порушують кримінальні справи проти суддів? І чи бачите Ви можливість, щоб ваша політична сила брала участь в захисті таких суддів? Дякую.
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Дякую за запитання. Гарне запитання і нам неодноразово задають таке запитання «Чим відрізняється Блок Литвина від інших політичних сил?». Я хочу вам сказати одне – в 2006-му році Блок Литвина не обрали у Верховну Раду і він залишився поза Парламентом. І на відміну і від «Партії регіонів», і від БЮТ, і від «Нашої України» він не був ні у якій владі. Він був поза владою. Напевно, це було певним уроком і для нас, тому і наші підходи відрізняються від тих декларацій і тих підходів, які маєте сьогодні ви, ті політичні сили, які знаходяться у реальній владі.
Ведучий: Що стосується суду?
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Почекайте, тут ж було три запитання, то я ж повинен на всі три відповісти. Ви знаєте, я, коли прийшов перший раз депутатом в Верховну Раду, я вніс декілька законопроектів, наприклад: Законопроект «Про повернення до мажоритарної системи», Законопроект «Про обмеження перебування народним депутатом більше, ніж два рази у Верховній Раді» і так далі. Ви думаєте, це підтримали? Не підтримали, тому я здав мандат народного депутата, тому що я побачив, що у цієї Верховної Ради, яка сформована по такому принципу, немає перспективи. Тепер, коли ми кажемо про конкретний випадок із судами, то ви розумієте, це ж тенденція. Я згоден, що ніхто не повинен вмішуватися у діяльність судів. Але в нас, насправді, сьогодні просто правова система не працює і про це треба чесно говорити. А ми чомусь про це наголошуємо тільки тоді, коли нам щось не подобається. А коли подобається, то ми використовуємо зовсім інші підходи: телефонне право, мітинги і так далі. Якщо нам подобається, то ми…
Ведучий: Ви готові поруч стати одним рядом із Блоком Юлії Тимошенко і разом із ними захищати суд із його рішенням?
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Ви знаєте, як людина, яка закінчила у 85-му році Харківський юридичний інститут, я собі не міг навіть представити, що таке відношення до правової судової системи буде в цій країні.
Ведучий: Блок Литвина підтримає БЮТ у їхній борні?
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Послухайте мене, це ж не позиція БЮТ. Я вам ще раз хочу сказати, що в даному випадку мова йде не про позицію БЮТ чи не про позицію «Партії регіонів», а мова йде про те, що ніхто не повинен порушувати закон. І це повинні бути не демагогічні лозунги чи гасла і декларації, а це повинне бути життя. І не треба використовувати закони тоді, коли тобі це вигідно. А коли тобі це невигідно, ти пояснюєш це революційною ситуацією чи підтасовуєш ці закони під себе, от і все.
Ведучий: Відповідь, я думаю, Вас задовольнила. Прошу, пане Мірошниченко.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: А мене не задовольнила ця відповідь, тому що, пан Віктор, я теж із великою повагою до Вас ставлюся, як до колеги-депутата, і як до колеги-юриста, але Ви знаєте, було дуже конкретне, як на мене, запитання. То ви, на чиєму боці? Зараз йдеться про позбавлення статусу судді тієї людини, яка винесла конкретну ухвалу. І Ви говорили дуже багато зараз про те, як ви істотно відрізняєтеся від тих всіх. Тобто, ми всі погані, а ви один рік не побули у владі і ви стали гарні. Пане Вікторе, я готовий підписатися під усім, що Ви казали. Я тільки два роки у владі взагалі, але я вже можу сказати, що ми не повинні ділити на поганий і гарних, тому що, говорячи про те, що треба об’єднуватися, Ви всіх нас тут зараз звинуватили, що «Партія регіонів» погана, БЮТ поганий, «Наша Україна – Народна самооборона» погана. І ми всі тут такі погані, а ви тільки білі і пухнасті. Я вважаю так, треба не говорити, які ми погані, а що треба робити.
Ведучий: Закид зрозумілий, пане Юрію.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Якщо говорити конкретно по цій ситуації, то я скажу Вам свою позицію.
Ведучий: Вашу позицію ми вже чули.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: А вона полягає у наступному. Я хочу, щоб ви прокоментували.
Ведучий: Давайте послухаємо позицію пана Пилипишина.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Секундочку. А вона полягає у наступному.
Ведучий: Пане Юрію, ми мали змогу Вас почути.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Я не згоден із рішенням по суду, але я категорично заперечую право позбавити статусу судді людину у незаконний спосіб.
Ведучий: Якщо Ви зараз поставите конкретне запитання до пана Пилипишина, то ми зможемо отримати його відповідь. Ми зрозуміло, що це, як закид.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: От я хотів би, щоб вона була зараз надана.
Ведучий: Це, як закид.
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Я не можу зрозуміти…
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Ні, я просто хочу, щоб була послідовність.
Ведучий: То давайте ж послухаємо людину.
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Я не можу зрозуміти, в якому контексті обговорюється цей питання, чи в правовому, чи в політичному?
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: В правовому.
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Тому що, якщо в правовому, то покажіть мені ці документи. Якщо ви їх бачили, тобто, рішення самого суду і рішення по звільненню тієї чи іншої людини із посади, то давайте конкретно обговорювати документ. А коли документу немає, то це, пробачте мені, політичне обговорення. Я вам, як своїм колегам-юристам, це скажу. Послухайте мене. От я би хотів, якщо ми в правовому контексті обговорюємо, то давайте побачимо документ. Поки документів немає, то немає чого обговорювати.
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Пане Вікторе, я Вам дам навіть інформацію, що людина винесла рішення, а через 15 хвилин заднім числом ухвалили указ Президента, яким виключили його прізвище із указу. І потім порушили проти нього кримінальну справу. От як правник скажіть, це добре чи погано?
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Це погано, але при одній умові – треба побачити цей документ, тому що в даному випадку ми користуємося Інтернетом і плітками. Коли ми побачимо документ, то будемо обговорювати. Це я вам кажу, як юрист. І вам пропоную теж, тому що ми, коли попадаємо в парламент, ми забуваємо, що ми перестаємо бути правниками, а стаємо політиками. І в цьому дуже серйозна проблема.
Ведучий: Коли в одній студії чотири юристи – це вибухова суміш.
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Я звик працювати із фактами і із документами. Будуть документи – будемо обговорювати.
Ведучий: От від пана Стретовича почуємо запитання, а потім від Вас, можливо, маленька репліка.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Запитання буде непросте, шановний колего. Хочу сказати, як на духу, нашим телеглядачам, що 13-го серпня 2007-му року на засіданні штабу керівник його і «Нашої України» сказав: «Проти Блоку Литвина не працюємо. Жодного поганого слова проти Блоку Литвина». Іншими словами це означало, що ви повинні були долучитися до коаліції двох плюс три. І вона повинна була бути стабільною. Ви тут вжили один цікавий вираз, я дуже уважно слухав. В 2006-му році вас не пустили в Парламент. За логікою речей, що ви тепер виступаєте за вибори, за риторикою вашого лідера це означає, що тепер вас пустили в Парламент. Іншими словами, що виборці вже всі готові. Ви вже будете в Парламенті і Секретаріат Президента вам дозвіл дав на те, щоб увійти в Парламент. Ваша логіка така чи ні? Спростуйте або підтвердіть це.
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: По-перше, дуже погано, що сьогодні ми обговорюємо питання «Хто кого пустить в парламент?».
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Ні, це Ви сказали, це Ваші слова.
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Ні, послухайте мене.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Ви сказали: «Нас не пустили в парламент виборці». Чи хтось?
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Послухайте мене, я констатую, що це погано. Скажімо, історія продовжується. Якщо сьогодні Голова Секретаріату заявляє, що проти когось працюють чи проти когось не працюють, пробачте мені, що завдання Секретаріату Президента працювати проти якоїсь політичної сили? Мені здається, що завдання Секретаріату Президента працювати на Президента, а Президент повинен працювати на державу і на людей. А хто, проти кого працюєте, ви знаєте, за цей рік стільки було об’єднань проти когось, не ради країни, не ради перспективи, не ради вирішення питання кризового, економічного, а були об’єднання один проти одного. І коли криза другого чи третього вересня, я вже сам заплутався, чесно кажучи, тому що одні ці кризи…
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Другого вересня.
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Другого вересня, так. Ви пам’ятаєте, які були прийняті закони? В основному були прийняті закони політичного характеру. На вулиці світова криза, а в основному приймаються закони політичного характеру. Саме головне, що проходить тиждень чи два і коаліційні перемовини ідуть між самими великими політичними силами. Потім вони про щось не домовляються. А перемовини йшли, про що? Як підняти, наприклад, бар’єр на десять відсотків. Для чого? Для того, щоб інші політичні сили пройшли чи не пройшли. Перемовини йшли, а як розділять владу. А потім вийшло так, що не домовилися і пішли давати задній хід.
Ведучий: Зрозуміло.
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Ось про що йде мова.
Ведучий: Віктор Пилипишин, Блок Литвина. Ваш час був за цією трибуною. Дякуємо Вам.
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Можна одну репліку щодо кризи другого вересня?
Ведучий: Поки пан Стретович йде до трибуни, прошу Вас.
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Із кризи другого вересня Президент підписав 29 законів, які ми ухвалили у цій кризі. Скажіть, будь ласка, яка криза? 29 законів підписані Президентом.
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: В тому числі Блок Литвина голосував за ті питання, які ми… За соціальні питання.
Ведучий: Панове, давайте будемо рухатися згідно із регламентом. Знайте значення цього великого слова «регламент». Прошу, пане Володимире, Ваші три хвилини і не будемо у Вас їх забирати.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Дякую. Дивлячись на ситуацію, що відбувається сьогодні в країні, і що сьогодні відбувається у студії, я можу це охарактеризувати одним словом – «прикро». Мені прикро, що так відбувається. Повірте, що я не один раз депутат парламенту і усвідомлюю свою роль, як посередника між громадянами, між суспільством, яке мене делегувало у владу, і владою для того, щоб ми вирішували ці виклики, проблеми, які сьогодні виникають в нашій державі. Проблем маса, починаючи із безробіття, наркоманії, СНІДа, злочинності, аварійності і так далі, а сьогодні вже 12-те жовтня, а в нас ще і бюджету немає. Ще і кінь не валявся, ми нічого не зробили. І в цей період, коли світова криза, коли ми сьогодні усвідомлюємо, що це торкнеться України, ми йдемо на вибори. Вибачте, шановні виборці, вибачте всі, я вимушений вибачитися за Президента від свого імені, тому що я доклав чимало зусиль, щоб наш президент Віктор Ющенко став президентом 2004-го року. Я помилявся. Я відверто сьогодні мушу визнати, що я помилявся і вибачте мене за те, що я був активним в тому виборчому процесі. Я каюся у своїх вчинках 2004-го року. Якщо говорити детально, то якщо глава держави…
Ведучий: Чекайте, то тепер весь народ, який стояв на майдані, має теж покаятися і сказати, що винен?
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Народ в нас мудрий, народ розуміє, оскільки я був промоутером кампанії дуже в багатьох регіонах. Я вибачаюся за свої дії. Я спокутую свої гріхи за те, що я зробив. Можливо, якби цього не було, то ситуація розвивалася б іншим чином. Але маємо те, що маємо. Тепер, якщо говорити прагматично, то в цей період, коли сталася така ситуація, ухвалювати указ сьомого жовтня не було потреби. Скажу більше перший і останній раз. В кінці червня нинішнього року до мене звертається відомий журналіст і каже: «Це правда, що вибори відбудуться сьомого грудня?», я кажу: «Звідки? Де?». Виявляється, що він зняв інформацію, що цей тотальний план розписаний, що на сьоме грудня заплановано було в червні, що це відбудеться. І це народилося в Секретаріаті Президента. Я сказав: «Підстав немає». І перший замах на це був в кінці липня, коли не підправили у відставку уряд Юлії Тимошенко. І тому тепер мені стає зрозуміло, коли це вже пост-фактумом аналізуєш, чому такою впертою і послідовною була група «Нашої України» у складі нашої фракції, яка не хотіла збиратися на засідання, яка ігнорувала будь-який діалог, чому Президент називав нас спочатку «підібраними на помойці», потім «без роду і племені» і тими, що не пройшли перевірку на вошивість, і так далі, і так далі. Ми це не сприймаємо.
Ведучий: 30 секунд.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Але питання полягає в тому, що, мені здається, Україна стала великим-великим пішаком у чужій грі. І сьогодні в тому, що відбувається в країні, потирають руки одні. Де ваше НАТО? Де ваше ПДЧ? Другі. Як вам Європейський союз? Скільки ви будете ще чекати? І парадоксальна ситуація – 17 років суспільство, політикум, громадяни йшли до цієї мети, а тепер ми повинні повернутися назад і почати все спочатку. Прикро, вибачте.
Ведучий: Із чим погоджуєтеся, панове? Тому що пролунали досить такі цікаві і неоднозначні версії. Валерій Писаренко, Ваше запитання?
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Для мене ця передача вже стала історичною. Те зізнання, яке щойно зробив мій колега, то в мене навіть немає слів його прокоментувати. Я хотів би, напевно, сказати, починаючи своє запитання до Вас, що мені було б цікаво почути Вашу думку, що нещодавно таку ж саму заяву зробив один із членів «Партії регіонів» Тарас Чорновіл, який вийшов із цієї партії і заявив, що його вибір оснований на тому, що «Партія регіонів» «фактично зараз лягла під Ющенка» - такий вираз він обрав. Мені цікава Ваша думка із цього приводу. Хочу Вам сказати відразу, що колись говорили, що страх робить розумну людину трохи дурнуватою, а сильну – слабкою. І мені здається, що не може страх перед жінкою робити таке, що зараз робить перед одним чоловіком в цій країні. Скажіть, будь ласка, свою думку із цього приводу.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Я із другої частини почну. Я не калькував би ту ситуацію, як страх перед жінкою, як поведуть себе політики. Повірте, що в Україні ще залишився дуже величезний ресурс до розподілу. В нас залишилася ще святенька земля. І от той, хто отримає доступ до землі і до її деребану, і до розподілу між владою, тому що грошей накопичено чимало, сьогодні і отримає повне верховенство над країною. І по суті, метушня навколо указу, який спланований був і сьогодні втілюється в життя – це все розроблена схема для того, щоб забрати владу в одних і передати другим. І вони відразу покращать життя вже сьогодні. Я кажу образно. Я думаю, наш телеглядач це зрозуміє. Але що стосується першої позиції, то я хочу вам сказати, що те, на що ми йшли, воно запрограмовано було давно. Воно було запрограмовано позачерговими виборами 2007-го року, коли еліти не змінилися. Повірте мені, що ми не змінимо країну, не змінимо ситуацію, доки не змінимо свою свідомість. А носіями свідомості є люди, живі люди, які отримали метелик на лацкан, як це я маю зараз. Тому доки це не станеться, треба змінити еліти, треба відкриті списки, я підтримує це.
Ведучий: Давайте тоді звернемося до Юрія Мірошниченка, який лише два роки у владі.
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: А щодо Чорновола?
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: А щодо Чорновола, то це питання треба адресувати Чорноволу. Чорновіл розчарувався в іншому, що була унікальна можливість сформувати коаліцію в 340 голосів і змінити ситуацію в державі шляхом збереження парламентаризму.
Валерій Писаренко, народний депутат, БЮТ: Він заявив про об’єднання із Президентом «Партії регіонів» і через те він розчарувався.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Так, я питав про це Мірошниченка, то він з’їхав із теми. Але «Партія регіонів» увійшла в процес, а потім різко впала. І після цього з’явилася заява Чорновола.
Ведучий: Давайте ніхто не буде з’їжджати із теми.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Який не погодився із тим, оскільки вирішення кризи було вже відомим.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Слухайте, панове, чотири юристи і починаємо якісь такі політичні звинувачення. Я думаю, що ніхто ні із якої теми не з’їжджав. Я не знаю, про яку Ви тему говорите. А із позиції, яку ми займали, ми ніколи не з’їжджали. Полягала вона в тому, що нам треба об’єднувати зусилля. І ви сказали тут про відкриті списки, так от я Вам повідомляю, що є робоча група, до якої, до речі, входить і Валерій, і я, і Каськів Влад, іще 15 депутатів нас, які працюють над новою редакцією Закону «Про вибори» до Верховної Ради.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Це майбутнього парламенту?
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Так. І там йдеться якраз про відкриті списки. Ми просто не очікували, що так швидко нас, як кажуть, обірвуть у нашій роботі і розраховували, що все ж таки вибори будуть за п’ять років, тому не зареєстрували.
Ведучий: І питання Ваше?
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Тепер щодо мого запитання. Скажіть, будь ласка, пане Володимире, от зараз ми стоїмо перед складною ситуацією і ця ситуація полягає в тому, що нам, можливо, прийдеться з’ясовувати відносини в суді щодо легітимності самих виборів, щодо результатів цих виборів. І від того залежить, чи отримає владу Україна в січні, чи в березні, чи можливо, не буде мати парламенту в легітимного уряду аж до закінчення президентських виборів.
Ведучий: Пане Юрію, конкретизуйте Ваше запитання.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Як Ви в цьому контексті оцінюєте оці юридичні війни? Зараз мені прикро, що Валерій не до кінця розкрив цю тему.
Ведучий: Зрозуміло.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Я не кажу, можливо, про цю ситуацію.
Ведучий: Чотири юристи не можуть між собою домовитися.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Дозвольте я поставлю запитання.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Якщо вони представляють різні політичні сили.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Коли звільнюються судді шляхом скасування указу про призначення, по суті, справи, так я почув. Так, я не бачив цих документів, але ситуація така. Друга ситуація…
Ведучий: Давайте дамо відповісти. Питання зрозуміле, пане Юрію.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Моя позиція полягає в тому…
Ведучий: Ми довше чуємо запитання…
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Пане Юрію, Ви забираєте ефірний час, я все зрозумів. Розумієте, нас тут четверо і всім повинно бути по совісті і по справедливості.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Це одне, але друга обставина…
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: А Ви, як монополіст.
Ведучий: Давайте почуємо пана Стретовича.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Ось в яких обставинах діємо ми зараз.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Можна я прокоментую?
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Прошу.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Взагалі питання правової держави говорить про те, що в країні діє верховенство права, а потім закон. На превеликий жаль, гарант Конституції, який сьогодні в нас є офіційно за Конституцією, забуває про те, що треба гарантувати права і свободи людині-громадянину будь-якому. І те, що відбувається у суді, я солідаризуюсь із Пилипишиним, не бачачи позову, позовних матеріалів, рішення, і на чому вони ґрунтуються, на Кодексі адміністративного судочинства, сьогодні тлумачити, хто правий, і чому, я не можу, тому що я юрист, а всі юристи – формалісти. Із другого боку, мені дуже прикро, що правова система сьогодні дає приклади, як треба боротися в лапках із судовою владою, як можна захоплювати президента, як можна захоплювати чуже майно. Таким чином правовий невіглас стає абсолютно нормальною людиною. Замість того, щоб відбувати термін покарання і бути покараним суспільством, він сьогодні герой. Бо дивіться, що ж показують по телевізору. Ось де корінь тих причинно-наслідкових зв’язків.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: За допомогою законних рішень суддів.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Абсолютно. І далі буде крутитися далі і далі. В такий спосіб і ми із вами будемо потерпати, коли завтра у вас на вулиці заберуть машину і скажуть: «Йди собі».
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Що робити?
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Що робити?
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Скажіть, як досвідчений парламентар, що робити?
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Формувати нову політичну еліту.
Ведучий: Люди добрі, я вам скажу, що робити. Ми відповідь на це питання шукаємо із 91-го року.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Формувати молодих людей, формувати людей, що виросли в умовах незалежності, побачили захід і розуміють, що це девізи вчорашнього дня.
Ведучий: Із 91-го року ці балачки тривають про формування нової свідомості, про виховання нового українця, нового штибу. Ми цього поки що не бачимо.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Але керують ще старі.
Ведучий: Тому давайте будемо працювати далі за нашим регламентом. Пане Вікторе, конкретне запитання і на нього отримаєте конкретну відповідь.
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Пане Володимире, в «Нашій Україні» розумні люди. Але чому в них розчарування почалося в 2008-му році, а не, наприклад, в 2004-му, 2005-му, 2006-му, коли прийшли до влади і був Президент, були зовсім інші рейтинги і був інший зовсім вплив на політику і на владу? Чому воно сьогодні почалося? Можливо, це пов’язано із рейтингом? І в принципі, ще одне запитання до моїх колег. Тут колеги, в принципі, такі ж молоді депутати, як і я, перший раз. Була моя пропозиція, як народного депутата, для того, щоб оновити кров було запропоновано прийняти законопроект, згідно якого не можна більше, ніж двічі балотуватися народним депутатом. Чи підтримують вони це?
Ведучий: Про оновлення наших лав ми вже чули. Прошу, пане Володимире, відповідайте.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Я відповідаю Вам, пане Пилипишин, відносно розчарування і прозріння, що, якщо стосовно мене, то воно в мене було із лютого 2005-го року. Якщо пам’ятаєте статтю в газеті «День», де я сказав, що багатьом губернаторам треба в тюрмі сидіти, а вони стали губернаторами, де я висловив рішучу незгоду із тим, хто став губернатором і провідником нових віянь в українській політиці. Таким чином я попав в ту частину, яка має свою думку. Я її відстоюю по сьогоднішній день. Це були помилки, які сьогодні нам вилізли в такому результаті. В 2007-му році я теж говорив, що ці вибори не потрібні, тому що вони не змінять політичної еліти. Ми тільки поміняли конфігурацію політичних сил, а країна котилася і далі, і сьогодні, на превеликий жаль, котиться. Тепер останнє. Ви знаєте, те, що Ви сказали, має право на існування, але воно має право на існування на осіб, які наділені необмеженою владою, на превеликий жаль, яким сьогодні є Президент. Два терміни в багатьох країнах. Що стосується політика, то це виборець повинен сказати. Шлагбаум ставить, а не обмеження. Чому два? А може, раз хватить? Чому два? Я із Вами відразу вступаю в дискусію. А може, чотири нормально? А може, десять буде нормально?
Ведучий: Дякую.
Юрій Мірошниченко, народний депутат, «Партія регіонів»: Не може бути обмежений.
Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна - Народна самооборона»: Тому в такий спосіб ми еліту не оновимо, ми оновимо тільки демократичними процедурами.
Віктор Пилипишин, Блок Литвина: закриємо пропорційні вибори і виборець не має право голосу.
Ведучий: На «Майдані», як ми бачимо, політики відкриті для наших громадян. І перед тим, як вони скажуть своє підсумкове слово, слухаємо Ігоря Попова. Прошу, пане Ігоре.
Ігор Попов, голова Комітету виборців України: Із виступу Віктора Пилипишина ми зрозуміли, що Блок Литвина виборів не боїться. І дійсно, після блискучого туру лідера, після того, як в останній політичний бруд ніхто не вляпався, то фракція може наростити навіть двічі своє представництво, і тому вони можуть йти на вибори. Щодо того, що суддів треба захищати, то я однозначно погоджуюся, але захищати від усіх вас, а не від однієї сторони захищати, щоб вони працювали на іншу сторону. І це досить важливо. В фракції «НУ-НС» взагалі зараз трагедія. Пів-фракції розлучилося із Президентом. В БЮТ їм місця не вистачає. БЮТ відправив би їх на вибори паралельною колоною і назвав би їх Блок проти Ющенка. Але таке створення в парламент, явно, не попадає. І тому, дійсно, треба із цим щось вирішувати. І ми бачимо, що кілька партій, які входили, і до цього часу формально входять в «НУ-НС», для себе це питання вирішують. Але загалом в нас блискучі політики. В нас чудові гості і багато інших парламентарів, які бувають у цій студії також. Дійсно, ми бачимо, що люди розумні і помірковані. Але заставити вас об’єднатися в коаліцію і взяти на себе відповідальність за те, що відбувається в державі, дійсно, може лише загроза дострокових виборів. І тому, якщо, панове, ви не домовилися, то будь ласка, йдіть на вибори. Іншого виходу на сьогодні Конституція не надає.
Ведучий: Дякую. Це була думка нашого експерта. А зараз почуємо, що скажуть люди на Хрещатику у Києві. Підсумок із того майдану. Прошу, Яно.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Отже, повертаємося в ефір, хоча можу зауважити, що тут на Хрещатику так само жваві дискусії тривають із приводу того, хто ж виграє від можливих дострокових парламентських виборів. Пан Олександр, будь ласка, Вам слово.
Пан Олександр: Дякую. Шановні громадяни України, справа в тому, що наша зараз політика похожа на те, коли гіпнотизер з’єднався в транс із гіпнотизованим. І дійсно, для цього потрібні виборі другі. Але при тому вчить народ, що він схопить від цього. Перш за все ви бачите, що в нас поки що радянська система складається, підвладні   судді. Значить, ми всією разом… Щоб не тратити кошти, треба вибрати народного суддю, який би був на рівних правах із головою Верховної Ради і Президентом. Тоді суди будуть справедливі. Далі, шановні громадяни, я вас попрошу, всіх громадян України, осознайте ви своє «я», хто ви такі. Ви не є «регіони», ви є робітники, ви є інтелігенція, ви є, в кінці-кінців, міліціонери, тобто, МВС. Захищайте ви свої інтереси. Адже, дивіться, будь ласка, до чого вже дійшло? Верховна Рада стала помішана, ви розумієте. Вони борються, а ми бачимо концерти боротьби за свої інтереси.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Вибори вирішать це питання, на Вашу думку?
Пан Олександр: Відповідаю Вам, дуже частково. Але я прошу всіх громадян України, щоб вони схватили щось для себе. Розумієте, для себе, щоб схватили, а не за когось, за якийсь…
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Зрозуміло. Дякую. Пане Володимире, будь ласка.
Пан Володимир: Я думаю, що вибори потрібні нам. Так, може, до влади прийдуть якось наці націоналісти, українці, а не тільки, що у Верховній Раді повинні бути одні товстосуми. Більше нікого там немає, нікого там не побачиш. Олігархи і не українці.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: За тією виборчою системою, яка сьогодні є, чи зміниться, на Вашу думку, ситуація? Або можливо, Ви бачите перспективу, що вона буде змінена, ця виборча система?
Пан Володимир: Ні, мені здається, що не зміниться нічого. Треба міняти все.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Зрозуміло. Дякую. Пан Антон, будь ласка.
Пан Антон: Якщо питаєте чи треба вибори, чи не треба, то…
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Питається, кому вони вигідні?
Пан Антон: Народу невигідні. 65 відсоткам народу невигідні.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Це не репрезентативне опитування, мушу зауважити.
Пан Антон: А якщо буде репрезентативне, так іще більше. Перше за все нам треба реєстр виборів, а друге – змінити Закон «Про виборців». Що ж туди попадають люди, які не знають української мови. Як вони можуть закони приймати? Інтелігентів там немає. Якби там було хоча б відсотків десять інтелігентів, це я до Мірошниченка звертаюся, то він би не показував ті жести і його однодумці на всю Україну.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Зрозуміла Ваша думка. Дякую. Пан Василь, будь ласка.
Пан Василь: Без змін до Конституції про вибори і про те, як Тимошенко казала, яку нам будувати державу, чи президентську республіку, чи парламентську європейську, не можна проводити.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Чи бачите Ви перспективи того, що в якийсь спосіб буде змінено Конституцію на користь держави?
Пан Василь: На даний час, ні. Я можу сказати, що в цьому вся вина нашого Президента. Його донкіхотство веде до того, що ми маємо такі якісь негаразди, маємо негатив. І це впливає негативно на імідж і на всю історію нашої країни. Він поступає не так, як треба.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Зрозуміло. Щодо виборів. От зараз повисло в повітрі питання дострокових парламентських виборів. З огляду на той тупик, в якому опинилися зараз всі політичні сили, чи потрібні вони?
Пан Василь: Ні, вони не часі.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Зрозуміло. Дякую. І пан Станіслав, будь ласка, Вам фінальне слово в сьогоднішній програмі.
Пан Станіслав: Шановні виборці, шановні депутати, вибори обов’язково потрібні, але потрібні демократичні, а демократичні будуть тоді, коли ми отримаємо контроль талони і віддамо своїм кандидатам, а бюлетені підуть у ЦВК, в Центральну виборчу комісію. І таким чином народ стає учасником виборчого процесу, контролює ситуацію і вибори стають демократичними вперше у світі і вперше в Україні. Вони ще не були демократичними. Демократичними будуть тоді, коли народ, згідно п’ятої статті Конституції, буде контролювати виборчий процес.
Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Дякую, пане Станіславе. Мушу зауважити, що пакет із тими пропозиціями в мене, тому комусь із народних депутатів за бажанням можу передати для ознайомлення. Дякуємо за увагу. І власне, такими думки були тут на Хрещатику.
Ведучий: Дякуємо, Яно. І зараз на завершення підсумуємо, які думки були у наших глядачів на запитання «Хто отримає користь від перевиборів?». Чотири відсотки вважає, що це вигідно владі. Влада отримає користь від перевиборів. 31 відсоток говорить, що народ отримає користь від дострокових виборів до Верховної Ради. І 65 відсотків каже, що ніхто не отримає вигоди із цих дострокових парламентських виборів. Дякую вам, панове, за те, що взяли участь сьогодні в нашій розмові. Процес триває. Чи будуть вибори, чи не будуть вибори, але все ж таки, це буде головною темою всіх політично-активних прошарків нашого суспільства. До побачення.
 
Стенограма надана компанією Sourcer.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Sourcer
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18948
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду