Телепрограма «Шустер live», ТРК «Україна», 18 грудня 2008 року

20 Грудня 2008
22525
20 Грудня 2008
17:50

Телепрограма «Шустер live», ТРК «Україна», 18 грудня 2008 року

22525
Телепрограма «Шустер live», ТРК «Україна», 18 грудня 2008 року
Савік Шустер, ведучий: Доброго вечора. Ми у прямому ефірі. Прямий ефір - це свобода. А мы самая свободная программа в Украине. К нам пришел Арсений Яценюк. Доброго вечора.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Добрий вечір.
Савік Шустер, ведучий: Наши хроникеры: Иванна Коберник, Мустафа Найем, Маргарита Сичкар. Петр Мага следит за тем, что происходит в стране и в мире в эти секунды, минуты. Наша аудитория - четвертый день вместе. Как вы себя любите, это прекрасно. Начинаем как обычно - рубрика "Zаппинг". Это рубрика, которая нам дает возможность увидеть то, что мы могли не заметить на телеэкранах вчера.
"ТСН", канал "1+1": Голова Нацбанку сподівається найближчим часом повернути нацвалюту до 6 гривень за долар. Це відбудеться за умови, якщо населення поверне банкам 8 мільярдів доларів депозитів.
"Репортер", "Новий канал": Щастя в не грошах. Головний банкір не втомлюється переконувати в цьому всю країну. Щастя в їхній відсутності в населення.
Т/с "Штрафбат", канал "ICTV": Команда, отход на свои позиции. Операция закончена.
"Час новин", "5 канал": Від початку року гривня на міжбанку упала на 87% супротив двох десятих відсотка за 2007-й рік.
Т/с "Вулиці розбитих ліхтарів 8", канал "ICTV": "Да ты не поверишь, я и пью-то из-за этого уже третий день. Во как.". - "Чего ж не поверишь? Верю, верю".
"Час новин", "5 канал": Забрати депутатський мандат пригрозив Віктор Ющенко "нунсівцям", які підписали угоду про коаліцію.
"ТСН", канал "1+1": Від тих депутатів, які його слухалися, можуть залишитися лише ріжки та ніжки. Звісно, що у політичному розумінні цього слова.
"Факти. Вечір", канал "ICTV": Роман Зварич: "Мені важко говорити про те, що партія сьогодні існує".
Т/с "Штрафбат", канал "ICTV": "Думай, что языком молотишь". - "А-а, да сорвалось, товарищ майор, больше не повторится".
"Факти. Вечір", канал "ICTV"^ Ярослав Сухий: "Покажіть підписи новостарих коаліціянтів. Ви це зобов'язані зробити. Інакше уряд нелегітимний, і сьогодні узурповано займає свою, свої місця на Грушевського".
"ТСН", канал "1+1": Віктор Ющенко: "Як віднестись до тих людей, які підтримали коаліцію всупереч з'їду, як цих людей виключити із партії".
Т/с "Штрафбат", канал "ICTV": "Исключили. Но я восстановлюсь обязательно". - "Конечно, восстановишься, верю".
Пряма мова, "5 канал": Володимир Литвин: "Я не дві книжки тримав в руках, дещо більше".
Т/с "Райские яблочки", канал "РТР планета": Да мне все равно, кто ты такой. Ты сегодня здесь, а завтра тебя нету. Вот ты хвостом махнул, и все, прощай, голубок".
"Репортер", "Новий канал": Це політична корупція, переконаний Президент, мета якої - зберегти для Тимошенко посаду Прем'єра.
"Вести", канал "РТР планета": Владимир Жириновский: "Если человек завязан на коррупции, он никогда ничего вам не будет сообщать. Вы предлагаете ему сообщать о самом себе. Он такой глупенький мальчик, побежит: "Вы знаете, предлагают миллион долларов, я не хочу брать", да".
"Репортер", "Новий канал": Ганна Герман: "Юлія Володимирівна коштує в день країні два мільйони гривень. Вона теж дуже багато робить для України. Але це не коштує два мільйони гривень в день".
Т/с "Вулиці розбитих ліхтарів 8", канал "ICTV": "А мужики из-за нее друг другу рога ломают, регулярно в нашем двое ихние побоища". - "Да, как лось весной".
"Факти. Вечір", канал "ICTV": У Дніпропетровську за права трудящих виступили майже 2 тисячі людей. В Донецьку зібралося понад 4 тисячі членів профспілок, у Львові - три сотні.
"Репортер", "Новий канал": Аналогічні акції відбулися і в інших містах України. Крім Донецька. Майже такими ж масовими вони були і в інших промислових гігантах - Дніпропетровську та Запоріжжі.
Т/с "Штрафбат", канал "ICTV": Ох, надерут нам жопу, как пить дать. У них там же огневые точки, как грибы.
"Події", канал "Україна": Марина Прокопенко: "Вот то же самое у нас дома в этой кастрюле. Ну, есть, конечно. Но какая-то бурда. Хорошего ничего мы не видим, и наши дети также.
"Репортер", "Новий канал": Працівники "Львівського автобусного заводу" перемогли, вони виграли трудовий арбітраж у свого директора. А отже керівництво зобов'язане допустити людей до місця праці і забезпечити їх роботою.
Т/с "Глухар", канал "Україна": Я не буду разбираться там, кто, чего. Плохо будет всем.
М/ф "Кавардак", канал "РТР планета": Вот так начинался, вот так начинался кавардак.
Савік Шустер, ведучий: Вот в такой драматичный момент экономического кризиса Вы создали движение. Движение называется "Фронт перемен". И Вы заявили, что наше государство не будет иметь ни царя, ни царицу, украинское общество этого не воспринимает. Царицу мы понимаем. А кто царь?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Ну, претендентів дуже багато. Тут, напевно, треба дивитися на загальну систему влади, і на загальну ситуацію. У вас не надто оптимістичне завершення було, але справедливе на рахунок тих проблем, які будуть в Україні. І сьогодні треба відверто визнати, що проблеми будуть тільки загострюватись. Може виникнути запитання - чому фронт, напевно.
Савік Шустер, ведучий: Такое, военное название, да.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: От воно точно не військове. Тобто, ніхто війну оголошувать не буде, але це боротьба. Сьогодні простою конформістською позицією: знаєте, давайте когось вмовим, давайте когось переконаєм. Кого вмовляти, що переконувать? Робить треба.
Савік Шустер, ведучий: А это прибалтийский премьер. Помните, девяностые годы, конец восьмидесятых, там народные фронты были везде? В Эстонии, в Латвии, в Литве.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Досвіду багато, одначе треба зрозуміти, що це ініціатива, яка спрямована в першу чергу на людей. Тих людей, які здатні привнести зміни. Почати сьогодні з політичної партії - ну, це буде 160-а політична партія. Об'єктивно така ініціатива завершиться політичною партією, але треба зібрати людей, тих, які здатні поміняти, тих, які здатні привнести нову ідею, тих, які хочуть це зробити.
Іванна Коберник, хронікер: Ви вже когось знайшли?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Поки що тенденція така, що дуже велика зацікавленість, є дуже багато регіонів, люди хочуть проявитися. Дуже багато людей в культурі, мистецтві, бізнесі, простих людей, незалежно від їхньої професії, яких просто запхнули кудись. Вони хочуть проявитися, вони здатні привнести ці зміни, але їх ніхто не чує. Тому я їх обов'язково почую, я поїду по всім регіонам. І я сподіваюся, що ми зможемо зробити справжню групу людей, не команду, а групу людей, яка буде здатна дійсно привнести зміни. 2009-рік складний, і зробити будь-яку партію чи будь-які переміни за один рік, і хто вам це скаже, що щось зміниться за один рік, - це буде чиста брехня.
Савік Шустер, ведучий: Но я должен сказать, что очень много, Маргарита, я тебе скажу так, очень много звучит сейчас призывов со стороны политиков, не призывов, а анализов таких, что общество, в обществе востребован тоталитаризм, в обществе востребована твердая рука. Поэтому инициатива, которая сохраняет демократию в стране, в общем-то, хорошая иницатива.
Маргарита Січкар, хронікер: Сохранить демократию?
Савік Шустер, ведучий: Да.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Да, кстати, абсолютно правильно. Тому що демократія сьогодні під загрозою. Кожен же персоніфікує політику. Кожен хоче мати Конституцію і політику, і свій пост виключно під себе, от все, щоб було тепло.
Мустафа Найєм, хронікер: А таке меркантильне питання Вам можна?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Так.
Мустафа Найєм, хронікер: От Ви сказали, що у Вас ідея така, що якщо ви хочете підтримати політика, то дайте йому гроші, підтримайте фінансово. Зараз фінансова криза, хто вас буде фінансувати? Ці люди?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Зараз поки що і фінансувати не потрібно. У нас, як правило, на політиці заробляють, і заробляють ті, які у владі, і ті, які починають політичні проекти.
Мустафа Найєм, хронікер: Так хто буде фінансувати цю партію, скажіть тоді?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Зараз мова про гроші взагалі не стоїть, як така.
Мустафа Найєм, хронікер: Ну, як це? Офіси, оргтехніка, хто буде оплачувати?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Ну, до того моменти, доки курс не був десять, то я був міліонером офіційним, до речі. Майже єдиним з міліонерів, які сьогодні в українській владі.
Мустафа Найєм, хронікер: А зараз? Гривневим, гривневим, так?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Мені нема, чого ховати. Абсолютно. На відміну від інших, які ходять в дорогих речах, але які не показують про свої реальні доходи. Тому зараз не стоїть питання грошей. Зараз стоїть питання - що робити і з ким робити, а гроші, вони знайдуться.
Мустафа Найєм, хронікер: Ні, розумієте, потім відбудеться таке, що ми дізнаємось про якихось фінансистів, яких ми не знали, так. Наприклад, в Партії Регіонів з'явився Фірташ. Хто у вас з'явиться, хто буде тією людиною, яка скаже: "Я фінансую Яценюка"? Чи не буде такої людини?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Якщо тільки з'явиться тільки та людина, яка скаже, що я фінансую Яценюка, перше - їй не вірте, тому що ми тоді зробимо ту саму політичну партію, аналогічну, які вже існують сьогодні в Україні, у вигляді закритого акціонерного товариства. Скажуть - оце ж привели нового політика, ми, правда, платимо за нього гроші.
Мустафа Найєм, хронікер: Так, так.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Він такий хороший парень, оце він сьогодні буде представляти наші інтереси.
Мустафа Найєм, хронікер: Тоді скажіть джерела фінансування.
Маргарита Січкар, хронікер: Да. Я только хочу сказать, а как же политик может двигаться без финансовой підтримки.
Мустафа Найєм, хронікер: Тоді звідки?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Я вам нагадаю кампанію, яка відбулась в Сполучених Штатах Америки, вона відбулась всього-на-всього два місяці тому.
Мустафа Найєм, хронікер: Тобто, підтримували люди.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Ця кампанія була підтримана тільки людьми. Якщо будуть вибори, я переконаний...
Мустафа Найєм, хронікер: Ось я і питаюсь. Якщо у нас криза, хто буде вас підтримувати?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Ну, поки що у нас немає виборів, тому нам не потрібно грошей, я вам ще раз кажу. Навіщо гроші? Для того, щоб, там, машину нову купить, чи що? Політики сьогодні заробляють на політиці. Ініціатива громадська не передбачає необхідності фінансування. Вона передбачає, щоб люди почули один одного, щоб люди мали можливість себе проявити, щоб сформувався новий кадровий резерв, керувати в Україні нема, кому.
Іванна Коберник, хронікер: Ну, це правда, що гроші, напевне, навіть під час кризи легше знайти, ніж цих самих людей. Тому що Вас одного недостатньо, щоб виявити цих людей, треба принаймні мати команду, вона у Вас є?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: І це початок великої роботи. Якщо формувати партію зверху, то це було б наступним чином, виходить, умовно, Яценюк на з'їзд, і каже: ви знаєте, я такий талановитий, оце ви, будь ласка, приєднуйтесь до мене, підносьте патрони. Це не може бути партією Яценюка. Це не може тільки рухом Яценюка. Тому що це ще один закритий клуб. Якщо іти знизу, якщо залучати до себе людей, то це є єдиний вихід. І цих людей дуже багато в регіонах. Талановитих, незалежно від віку. Зразу хочу зазначити, що ця ініціатива не може мати на меті тільки молодих людей, тому що ми тоді втрачаємо те, що називається успадковуваність, те, що називається історія, те, що називається досвід. Тому незалежно від віку, будь-яка людина, яка хоче себе проявити, будь-яка людина, яка хоче себе захисти, мова іде сьогодні про захист.
Іванна Коберник, хронікер: Тобто, Ви особисто, Ви особисто зараз відслідковуватимете всі ці ідеї, всі ці, не знаю, листи, телефонні дзвінки?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Я цим успішно зараз якраз зайнявся. Фактично Інтернет-сайт відкрили. І кол-центр відкрили. Після цього я поїду по всім областям, щоб максимально, щоб зустрітися з максимальною кількістю людей.
Маргарита Січкар, хронікер: А можно вопрос? А с какой категорией людей Вы собираетесь встречаться? Ну, то есть, есть, вот, ведь, как бы...
Мустафа Найєм, хронікер: Хто збиратиме цих людей?
Маргарита Січкар, хронікер: Нет, то, что собирать людей - это понятно. То есть, на кого Вы ориентированы? Вот у нас господин мер ориентирован на старушек, там. На какую целевую аудиторию ориентирована ваша партия, на кого Вы ставите ставку? Кто будет той силой, народной силой, которые у вас будут..? Вот я, например...
Савік Шустер, ведучий: Как, только на старушек?
Маргарита Січкар, хронікер: Нет, но наш мер на старушек.
Савік Шустер, ведучий: Только на старушек?
Маргарита Січкар, хронікер: Только на старушек.
Іванна Коберник, хронікер: Ну, на бомжей еще.
Савік Шустер, ведучий: На бомжей, на старушек.
Маргарита Січкар, хронікер: На пенсионеров, да, вот.
Мустафа Найєм, хронікер: На киевлян, ну, подождите. Давайте, все киевляне.
Маргарита Січкар, хронікер: Да. Нет, я просто как пример привела. Так вот у меня вопрос.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Це також виборці, це також виборці.
Савік Шустер, ведучий: Це також виборці, да.
Маргарита Січкар, хронікер: На кого вы ориентированы?
Мустафа Найєм, хронікер: Бомжи не могут голосовать.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Парадокс української політики полягає в тому, що подивіться, що відбувається у нас після 2004-го року. Після 2004-го року у нас фактично вся політика стала покупна. Мітинги - за гроші, з'їзди - за гроші, акції - за гроші. У нас відсутній такий підхід, коли люди насправді виходять на вулицю, і кажуть: послухайте, у нас є ідея, у нас є ідеологія. Наші права хтось ущемляє, ми хочемо захистити наші права.
Іванна Коберник, хронікер: От. Так а ідея у Вас є?
Маргарита Січкар, хронікер: Но это было в Оранжевой революции, кстати.
Мустафа Найєм, хронікер: Да.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Я оприлюднив всі ідеї. І ідея, і платформа.
Савік Шустер, ведучий: И идея, и платформа.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Абсолютно. Це ліберальна ідея. Це ідея, за якою людина повинна бути впевнена в своєму майбутньому. Тут не потрібно видумувати велосипед.
Мустафа Найєм, хронікер: А Ви можете перерахувати ці принципи, на яких буде ця ідея? Ідея, вона звучить дуже довго, але незрозуміло.
Іванна Коберник, хронікер: Лібералізм з високою...
Савік Шустер, ведучий: Ну, почему? Сохранение демократии - это уже идея.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Це пункт номер один. Але людині треба дати простими словами, що вона буде мати.
Мустафа Найєм, хронікер: Так, простими словами скажіть.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: От простими словами у людини повинно бути робота, у людини повинна бути зарплата, у людини повинна бути освіта, у людини повинна бути медицина, у людини повинні бути мінімальні життєві стандарти. Як це досягається...
Мустафа Найєм, хронікер: Але це все є в програмах партій усіх інших.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Дозвольте.
Мустафа Найєм, хронікер: Що нового?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: А ви хотіли, щоб я ровер придумав? Ровер не придумується.
Мустафа Найєм, хронікер: Ні. Щось, яка альтернатива? Чому повинні голосувати за вас, а за інші якісь партії?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: А альтернатива тільки в одному - залежно від того, що є в програмах, на жаль, це не виконується, нема, кому виконувать.
Мустафа Найєм, хронікер: Так.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Фактично, програма лежить на двох основних постулатах. Це економічна конкуренція і відсутність політичної монополії. Що таке економічна конкуренція - кожен має мати доступ до ресурсу. Кожна людина може мати, отримати, по-перше, кредит, по-друге, вона повинна мати робоче місце, по-третє, вона повинна бути рівна з усіма іншими. Оце відсутність монополії. Щодо політики, то Савік піднімав питання, яке стосувалося царя і цариці. Країна не може залежати від поведінки однієї особи, баланс влади. Ніхто не повинен мати абсолютної влади.
Мустафа Найєм, хронікер: Так.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Це два базових принципи. Тепер третій і самий важливий - хто це робить буде. На превеликий жаль, робить сьогодні нікому. Ми мали стару радянську школу, яка відпрацювала, і яка, до речі, відпрацювала ефективно, треба відверто визнати, що Україна за останніх 17 років в частині трансформації від радянської школи, вона все-таки отримала фахових людей.
Мустафа Найєм, хронікер: Нових лідерів не народила.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Так звана партійно-комсомольська школа. Але завершилось. Сьогодні треба витягувати дітей тих батьків, які чи-то працювали, чи-то працювали на будь-якій іншій професії. Хто витягне? Хто сьогодні дасть можливість? У мене так склалося в житті, що в мене відбулась можливість, я для цього важко працював. Але хто цих інших дітей, хто цих інших людей, які здатні сьогодні привнести зміни, буде витягувати? Тому я взяв на себе цю ношу - витягнути молодь, старших людей, незалежно від віку, які вміють робити. Бажаючих дуже багато зайти у владу, їх сьогодні подвиться, скільки, їх мільйони. Тільки бажаючих щось зробити практично нічого немає, бо робить не вміють, тому і курс 10.
Петро Мага: Арсеній Петрович, вибачте. Можна я звернуся зараз?
Савік Шустер, ведучий: Мага.
Петро Мага: Я поки що не...
Савік Шустер, ведучий: Это один из кадров, да.
Петро Мага: Да. Я, по-перше...
Савік Шустер, ведучий: Арсений, это вот один из кадров, который Вам нужен.
Петро Мага: Я, по-перше, хочу сказати, що на бабушек у нас, на бабушек був націлений Родіон Розкольніков у Достоєвського, крепко був націлений на бабушек.
Мустафа Найєм, хронікер: На одну.
Петро Мага: Це по-перше. По-друге, я дуже радий, що Ви назвались "Фронт перемін", тому що у нас такі острослови дуже багато перебирали варіантів, як же буде називатися блок Яценюка, скорочено, получилось дуже...
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Оригінально дуже виходить.
Петро Мага: Дуже оригінальні виходили варіанти. Особливо казали, якщо він назветься "Бляц", тоді в поєднанні з "ЄЦом" це буде просто фантастика, от.
Мустафа Найєм, хронікер: Ні, блок Януковича.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Петро Мага: А тепер що стосується провокативного запитання. От я зараз хочу показати маленький сюжетик, да. Що в нас зараз коїться в Україні.
"ТСН", канал "1+1": За місяць дії нових санкцій ДАІ вже виписало квинтацій на 110 мільйонів гривень. Із Нового року прострочені штрафи подвояться.
Петро Мага: 110 мільйонів гривень. Я знаю, що Ви їхали до нас з Лівого берега через пробки. Як Ви думаєте, на скільки сьогодні у ввечері Ви порушили правил, щоб встигнути до нас на програму? І чи будете Ви використовувати адмінресурс? Тільки чесно, ми про дізнаємося після реклами.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Савік Шустер, ведучий: Нет, подожди, Петя, подожди, подожди. После рекламы мы обязательно обсудим еще сенсационное заявление Премьер-министра Юлии Тимошенко, абсолютно неожиданное, сенсационное. И к нам присоединится Петр Порошенко (реклама). Приглашаю в студию Петра Порошенка. Смотрите, как Вас ждет народ. Итак, мы говорили об этом сенсационном заявлении. Сегодня Премьер-министр Юлия Тимошенко, вот сейчас Петр Порошенко, Арсений Яценюк в студии, и мы вместе давайте, и аудитория будет оценивать это заявление, послушаем Премьер-министра.
Юлія Тимошенко, Прем'єр-міністр України: Я мушу сказати, що все, що зв'язано сьогодні з падінням курса гривні, - це спеціальні спекулятивні операції, які плануються на валютному ринку України, які організовуються за підтримки Національного банку і декількох банків нашої країни. Для того, щоб такі банки, як "Надра банк", за яким стоїть славнозвісно відомий пан Фірташ, для того, щоб вони заробили побільше, зараз потрібно обрушити курс долара. І сьогодні в таких банках спеціальних, і в тому числі в "Надра банку" майже мільярд доларів лежить і чекає того моменту, коли гривня упаде і стане найдешевшою, яку тільки можливо отримати в цій ситуації. Потім заплановано зміцнення гривні, коли вони куплять долари, і тільки на одній оборутці "Надра банку", за яким стоїть, до речі, а Адміністрація Президента, буде півмільярда доларів покладено в кишені. Курс гривні, який сьогодні демонструє Національний банк, не має під собою ніяких абсолютно економічних причин. Максимум, що може бути на фоні кризи, це 6,5-6,7. І я хочу зараз звернутися до Голови Національного банку і до всього правління Національного банку, хочу звернутися до Ради Національного банку. Якщо ви не припините в найближчі години ці спекулятивні години, і не поставите курс гривні на місце, я буду звертатися до міжнародних організацій, які займаються розслідуванням відмивання брудних грошей і макроспекулятивних і корупційних операцій. Я хочу також зараз звернутися до Президента України припинити покривати ці речі, а також вимагаю від Президента країни терміново подати на звільнення Голову Національного банку і прибрати від влади в Національному банку все правління. Я хочу, щоб нарешті Президент і його команда, якщо її можна так назвати: Голова Національного банку, Балога, заступник Голови Національного банку пан Шаповалов, який сидить на всіх цих операціях, - нарешті зупинилися і подумали про країну. Вони хочуть сьогодні, по-перше, зробити так, щоб було чим гірше, тим краще, і в той же час на цьому непогано заробити.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Савік Шустер, ведучий: Ну, я должен сказать, что безразличных к заявлению Премьер-министра практически не было, да. Но что очень важно, что она сказала, что Национальный банк практически, да, сделал эмиссию, да, в 40 миллиардов, да, одна пятая из которых пошла на рефинансирование фактически банка-банкрота "Надра", да. И она назвала пана Фирташа, ну, пан Фирташ, аудитория то не знает, кто это такой. И Маргарита тоже.
Маргарита Січкар, хронікер: Нет, я слышала в прессе скандальные всевозможные публикации с этой фамилией.
Мустафа Найєм, хронікер: Я думаю, что не только...
Савік Шустер, ведучий: Да. И то, что, да, Президент стоит, да, вот он покрывает всё вот это вот криминальное преступление, как сказал Премьер-министр. Это не сенсация? Или это, как бы, ассиметричный ответ на обвинение в предательстве государственных интересов Украины?
Мустафа Найєм, хронікер: Скажите, сколько правды в словах Юлии Владимировны? Вот Вы...
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Сколько что?
Мустафа Найєм, хронікер: Сколько правды в словах.
Маргарита Січкар, хронікер: Правды, правды сколько?
Мустафа Найєм, хронікер: В процентах хотя бы или согласитесь с этим.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Є декілька базових речей. Річ перша - курс, який сьогодні продемонстрований що на міжбанку, що в обмінних пунктах, - є неприйнятний. При цьому курс і економіка України має серйозні проблеми. І це є створення, на сьогоднішній день це створення загрози, якщо хочете, там, національної безпеки, функціонування економіки. І боротьба з подоланням цих процесів, що ми зараз побачили, має жестко об'єднати всіх.
Іванна Коберник, хронікер: Але причини цього курсу Нацбанк не може чи не хоче?
Мустафа Найєм, хронікер: Хто буде нести відповідальність?
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Причини, причини курсу комплексні. Мені цікавіше казати, що робити. Бо два місяці поспіль всі, кому не лінь, аналізують причини. Причини - що неефективна економіка.
Мустафа Найєм, хронікер: Петро Олексійович, почекайте, але все ж таки хтось повинен нести відповідальність. Хто допустив, що курс став 10? Не можна так робити, довести до 10, а потім...
Савік Шустер, ведучий: Подождите секундочку, ну, кто опустил, ну, как...
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Ну, хто.
Савік Шустер, ведучий: Правда, что была эмиссия 42 миллиарда или 40 миллиардов? Это же вопрос главный.
Мустафа Найєм, хронікер: Ну, якщо це є конкретна людина, давайте її назвемо. Якщо це криза - то скажемо, що Юлія Володимирівна неправа, що цього, те, що вона сказала, це неправда. Це не Нацбанк.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Значить, я можу вам сказати наступне. Чи правда, що була емісія 42 мільйони, мільярди.
Савік Шустер, ведучий: Это же самое, да...
Мустафа Найєм, хронікер: Правда?
Маргарита Січкар, хронікер: Да.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Емісія була 84 мільярди, 42 мільярди були на так званих овернайт - це вночі видаєш, ранком повертаєш.
Мустафа Найєм, хронікер: Тимчасове рефінансування.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: 42 мільярда - це емісія, яка була видана в банківську систему. Так зване рефінансування. От питання: кому були видані гроші, чому вони видані на такий довгий термін - на рік, за якими критеріями, чи рівний був розподіл між банками, чи ні.
Іванна Коберник, хронікер: Ви хочете сказати, що навіть Голова Ради Нацбанку не знає відповіді на це питання?
Мустафа Найєм, хронікер: Ви знаєте, що ні.
Маргарита Січкар, хронікер: Ні.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: В який спосіб, в який спосіб... Іванно, Ви знаєте, що я Вас просто люблю. І Ви знаєте, як я до Вас ставлюсь.
Іванна Коберник, хронікер: Ні, ну, Ви ставите питання.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: І Ви зараз почуєте, що я хочу сказати. Сьогодні було скликано засідання Ради Національного банку, після цього була скликана прес-конференція. Арсеній Петрович, якого я дуже шаную.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Це я.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Є членом Ради Національного банку, і брав в цьому участь. Дискусія була дуже гостра і жорстка.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: З Стельмаха випили всю кров.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Мною було заявлено абсолютно жестко - чотири тижні тому правління отримало рішення Ради Нацбанку щодо того, щоб негайно надати Раді Нацбанку в будь-якому форматі за будь-якою процедурою, за будь-яким доступом до таємниці інформацію: кому, скільки, на яких підставах було видано грошей.
Мустафа Найєм, хронікер: Ця інформація є вже в "Дзеркалі тижня", правильно я розумію?
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Ми, ми, абсолютно.
Мустафа Найєм, хронікер: Так.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Ми отримали відповідь правління, що цю інформацію надано не буде. Ми Раді Національного банку відмовляємося її надавати. Ми вважаємо, що вона складає комерційну або банківську таємницю, це божевілля. В всьому світі ця інформація є відкритою. І ми, це саме стосується інформації, яку мала надати щодо обсягів, критеріїв і принципів інтервенцій, бо це те саме. Хтось вчора купив долар по 7,70.
Мустафа Найєм, хронікер: А хтось продав.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: А хтось вчора же на тих самих торгах, тільки на міжбанку, купив їх по 8,70 або по 9. 20% різниці. І коли ми сказали, що негайно Раді має бути надана ця інформація, нам сказали, що ні, ми цю інформацію вам не надамо, бо це банківська таємниця. Домовилися, що завтра ми робимо групу, нехай нам дадуть чітке посилання на чітку норму закону, на яку вони посилаються щодо обмеження доступу, і, звичайно, що ці кроки ні я, ні Арсеній Петрович, ні всі без виключення члени Ради банку не поділяють. Чому? Банк - це як храм Божий, там має бути стовідсоткова довіра. Для того, щоб працювати, ти маєш відкрити будь-які процедури для того, щоб люди знали, що там нічого не робиться. Як тільки ти закриваєш будь-яку інформацію від суспільства, яка стосується принципів, яка стосується норм, яка стосується прозорості принципів роботи, ці люди будуть абсолютно мати всі підстави для того, щоб казати - шановні, я не вірю цьому процесу. Друга, друга позиція.
Іванна Коберник, хронікер: Арсеній Петрович...
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Я ще буквально одне речення. Мені не подобається, коли в якості основної причини стверджують, що причина падіння курсу є паніка. Запитайте в цих людей, чи є паніка в них, чи ні. Ні. Це не вони винні. Паніка, бо люди сидять, їх заблокували депозити, і ніхто не збирається два місяці їх розкривати, бо треба виконати певний перелік критеріїв. Людям не надають інформацію щодо принципів, по яких вони працюють, і заробляють на цьому не ті, хто, там, опинилися в паніці, бо реакція людей ще досить спокійна, а заробляють, дійсно, спекулянти.
Мустафа Найєм, хронікер: Хто це? Назвіть, це банки, це хто?
Іванна Коберник, хронікер: Арсеній Петрович, і при цьому Ви продовжуєте наполягати, Ви сьогодні заявили, що вважаєте недоцільним зміну Голови правління Нацбанку?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Я дозволю собі прокоментувати, треба читати все, що я говорю. Я сказав чітко, що перед тим, як зняти, треба знати, кого призначити, щоб не було, як вже в нас було попередні рази, в тому числі і по Верховній Раді.
Мустафа Найєм, хронікер: Со Спікером.
Іванна Коберник, хронікер: Ви обидва називаєтесь як кандидатури.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Дозвольте я, якщо можна, коротко прокоментую. Ви ж задавали, Савік, питання щодо заяви. Юлія Володимирівна, як людииа талановита, зробила політичну заяву. А можна тепер на економічне підгрунтя це все розкласти?
Савік Шустер, ведучий: Да, вот не можно, а нужно.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Що відбулося в економічному плані. В економічному плані відбулося три події. Перша подія - це світова криза, за якої в нас впав експорт, тобто, валютної виручки немає. Друге - в нас перестали іти в Україну інвестиції. Це перший блок. Другий блок - це український макроекономічний. А ми що думали, що нам просто так минуться виплати "Ощадбанку"? Чи ми думали, що нам просто так минуться політичні феєрверки, що треба гнать соціальні виплати 40%? Всі наплювали на інфляцію. Та яка різниця, там, сьогодні сало коштувало 50 гривень, завтра буде коштувать 100, так за то ж ми відрапортуємо, що ми великі любителі українського народу. І третє питання, яке стосується національного, саме Національного банку. Тоді, коли підписувався кредит з МВФ, була чітка і зрозуміла політика - до кінця ми року ми війдемо 6,5-6,7 гривні. Це, власне кажучи, звідтиля, звідки Юлія Володимирівна взяла цю цифру. Але для того, щоб вийти в ситуацію, де ми тримаємо курс, бо при курсі 10 жити не можна. От я вам чітко кажу, українська економіка не витримає курс 10. Люди не вернуть кредити, їх не можна повернути. Людина брала кредит в доларі, коли було 5, а стало, коли було 10. У нього зарплату не збільшили на 200%. Ми не зможемо обслуговувати економіку, і це просто процес, який дестабілізує в цілому. Для цього треба зробити декілька кроків. Перше - з чим я звернувся. Робимо нараду: Президент України, Голова Національного банку, Прем'єр-міністр України. Тому що валютно-курсова політика - це спільна політика. Зараз кожен шукає стрілочника, на кого переключитися. А винні всі, не потрібно зараз шукати крайнього. Приймають рішення разом з міністром фінансів з п'яти заходів. Перший захід - зупинка, фактично друкування грошей. Я по-простому скажу, є красиве слово "рефінансування", а по-простому - це друк грошей.
Савік Шустер, ведучий: Да, печатать деньги. Вы представляете, что происходит с ценами?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Ми друкуємо гроші, видаємо їх банкам, кажемо, що на підтримку ліквідності.
Іванна Коберник, хронікер: Вони друкують долари.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Вони беруть ці гроші, ідуть в золотовалютні резерви, купують долари, і роблять себе щасливими за наші ж гроші. Хороший підхід. Друге - негайно закрити фактично мотивацію по виведенню грошей закордон. За останніх чотири місяці закордон виведено по різним оцінкам близько 3 мільярдів доларів. Скупили гривеньку по 6 гривень чи по 6,5, і все чудово вивели закордон. Третє питання, яке стосується макроекономічної політики. Не можна сьогодні видавати заробітню плату шахтарям за рахунок емісії. Її треба видавати за рахунок бюджета. Не можна сьогодні гасити заборгованість по "НАК "Нафтогазу України" також за рахунок емісії. Тобто, за рахунок надрукованих грошей. Ми приведемо країну до повного колапса. Я хочу подивитися, що буде в першому кварталі наступного року при такій макроекономічній політиці. Якщо такі заходи робляться, тоді зрозуміло, повинен бути результат. Якщо результату нема, тоді треба сказати чітко - хто буде наступним керівником Національного банку. Але зараз боротися за крісло, от давайте ж ми цього знімемо, ви що думаєте, вони за курс долара борються? Та про що ви говорите.
Мустафа Найєм, хронікер: Ну, почекайте. Ось перед нами сидить дві людини, які претендують на цю посаду.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Буде боротьба за те, щоб сісти в це...
Савік Шустер, ведучий: Подожди, за что они борются? Подожди, дай послушать. За что они борются?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Послухайте, оце, знаєте, мені нагадує ситуацію, коли формувалась коаліція, казали - ми не за посади боремося, та ви що, ми боремося за український народ. Я дивлюся, дійсно за український народ борються. "Держкомзем" вибороли, "Укрзалізницю" вибороли. Борці за український народ.
Мустафа Найєм, хронікер: А Ви претендуєте на посаду Голови Національного банку?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Я взагалі не претендую, я народний депутат України.
Мустафа Найєм, хронікер: А Ви претендуєте, Петро Олексійович?
Іванна Коберник, хронікер: Ні, от я навіть можу переформулювати. Не на посаду, а на можливість змінити цю позицію.
Мустафа Найєм, хронікер: Почекай, давай дослухаємо.
Маргарита Січкар, хронікер: От кого зависит Глава Национального банка?
Савік Шустер, ведучий: От Президента, в принципе, да.
Іванна Коберник, хронікер: Ми не про посаду говоримо, ми справді вважаємо, що повинна бути людина, яка хоче це змінити.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Національний банк підконтрольний і підзвітний Президенту і Верховній Раді. Насправді це є спільна позиція, яка має забезпечити незаангажованість, захист в прийнятті рішень. Але ми абсолютно чітко маємо на сьогоднішній день собі уявляти, що на сьогоднішній день та загроза, яка сьогодні сформована підвищеним курсом, та загроза, яка сьогодні сформована емісією грошей, друком, це ж гроші нічим не забезпечені, в обіг випустили 42 мільярди паперу.
Іванна Коберник, хронікер: Чому ви не говорили про це в жовтні? Про емісію.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Як не говорили, як не говорили?
Іванна Коберник, хронікер: Про емісію, про емісію?
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Чотири тижні тому Рада Національного банку прийняла рішення негайно надати детальне розкриття рефінансування. Само по собі рефінансування не страшне, коли банк має два тижні розриву між терміном кредиту і терміном депозиту, і йому на ці два тижні надали гроші для того, щоб закрити дирку. Якщо рефінансування видає безконтрольно на рік, при різкому падінні курсу, що б ти не робив, це є корупційні механізми, і ми маємо, ми повинні мати процедуру, яка би унеможливлювала їх. На сьогоднішній день її не існує. І саме тому сьогодні, це вже не питання, я просто хотів би, щоб ви чітко зрозуміли, що сьогодні - це вже не питання курсу і навіть не питання стабільності банківської системи. Бо це теж той факт, про що треба говорити.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Так, так.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Бо таке безглузде рефінансування може створити дуже найближчим часом ті загрози, на які ми повинні мати негайно професійну відповідь, професійну відповідь. Захистити вкладника, захистити кредитора, захистити тих, хто взяв кредит і мав можливість гроші повернути. І само собою це не відбудеться. Має бути чітка програма, що робить уряд, що робить Національний банк, що робить комерційний банк, що робить позичальник. Бо створена проблема, вона лише заглиблюється. Два тижні тому було легше її вирішити, ніж зараз.
Мустафа Найєм, хронікер: Петро Олексійович...
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Чотири тижні тому її було легше вирішити, ніж два тижні тому. Ми не демонструємо прогресу. Хоча всі підстави для цього нібито були. Створено, запрацював Парламент, обраний Спікер, є можливість провести антикризові закони, є можливість стабілізувати. Вони знову чубляться і говорять про...
Мустафа Найєм, хронікер: Петро Олексійович, можна Вам одне питання.
Савік Шустер, ведучий: Мага, Мага, что случилось?
Петро Мага: Мустафа, можна я...
Мустафа Найєм, хронікер: Я спитаюсь про цю тему, добре. Петро Олексійович, в мене є питання. Всі знають, що Ви є претендентом на цю посаду, всі знають, що Ви хочете зайняти цю посаду.
Савік Шустер, ведучий: Он, вот его интересуют только посты, да?
Мустафа Найєм, хронікер: Ну, Савик, ну, это правда.
Савік Шустер, ведучий: Я говорю, человек говорит, при курсе 10 страна останавливается.
Мустафа Найєм, хронікер: Ну, причем тут курс 10, Савик? У нас есть конкретный человек, который может сказать, что завтра я приду в Национальный банк, и я не допущу, чтобы больше наблюдательный совет не мог этой информации добиться.
Савік Шустер, ведучий: Я приглашу еще Людмилу Супрун.
Мустафа Найєм, хронікер: Вы обещаете, что Вы так сделаете?
Савік Шустер, ведучий: Она тоже так считает, она считает, что эти два человека должны возглавить Национальный банк.
Мустафа Найєм, хронікер: Почему? Завтра придет другой Порошенко, и будет говорить, что Порошенко, который сидит там, нам не дает информацию. Почему Вы не можете это обещать?
Маргарита Січкар, хронікер: А, кстати...
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Мустафа, принципова позиція.
Мустафа Найєм, хронікер: Но это же правда.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Принципова позиція. Мають об'єднатися дії всіх гілок влади для того, щоб викликати довіру в людей. Нема довіри, нема довіри...
Мустафа Найєм, хронікер: Вы откроете эту информацию?
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Нема довіри - немає на сьогоднішній день жодної людини.
Мустафа Найєм, хронікер: Вы эту информацию откроете?
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Обов'язково, якщо я її зараз вимагаю. Но ще раз кажу, відійдіть від кадрових питань. Я наголошую ключове. Нацбанку на сьогоднішній день медом не намазаний.
Петро Мага: Петро Олексійович, вибачте, будь ласка.
Савік Шустер, ведучий: Людмила Супрун.
Петро Мага: Смертельний номер. Жінка-політик - Людмила Супрун.
Савік Шустер, ведучий: Это самое умное, что ты сказал сегодня.
Петро Мага: Я зараз скажу.
Людмила Супрун, лідер НДП: Здраствуйте.
Петро Мага: Петро Олексійович, вибачте. Ви перерахували дуже багато небезпек всяких, які є. Я хочу ще одну небезпеку. От сьогодні Арсеній Петрович Яценюк сказав нашій Іваночці Коберник, що треба до кінця дочитувати цитати. У мене, як у Ільфа і Петрова, одноокий гросмейстер: "Позвольте, у меня все ходы все записаны". Я хочу дати цитату одного молодого, дуже перспективного політика.
"ТСН", канал "1+1": Арсеній Яценюк: "Не треба політизувати це питання. Те, що немає економічних передумов для росту курсу, - це зрозуміло. Але якщо зараз це перевести у політичну площину, то я вам скажу, курс до 20 добіжить, якщо зараз займеться цим питанням Верховна Рада України".
Петро Мага: За що Ви так колег і що Ви мали на увазі, що може і до 20 дійти, Арсеній Петрович?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Я це з задоволенням прокоментую. У нас у Верховній Раді виникла геніальна ідея. Створити тимчасову слідчу комісію по Національному банку. Як колишній керівник Парламенту, я вам розкажу, чим це закінчиться.
Іванна Коберник, хронікер: Ви уже створили.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Я вам скажу, чим це закінчиться. Значить, є пару нормальних, абсолютно серйозних фахівців, які будуть займатися питаннями боротьби за державу. А вся інша частина цієї комісії прийде до Голови Національного банку, до заступників, до керівників комерційних банків. Тому продай валюту, тому дай рефінансування, того прокредитуй. Тому я знаю, чим ці комісії завершуються. Сама основна помилка Національного банку - це те, що він почав гнутися і почав слухати поради з однієї і іншої вулиці. Ви 2004-й рік пам'ятаєте? Пригадуєте? Я тоді керував Нацбанком, у нас курс був також 8, але рівно два тижні. По одній простій причині. Бо я всіх слухав, і робив своє. Якщо би Національний банк поступив таким самим чином у 2008-му році, я думаю, що в нас би сьогодні дискусія була дещо інша.
Савік Шустер, ведучий: А Людмила вообще считает, что вы должны руководить, вы, вот вы, вот вы.
Людмила Супрун, лідер НДП: Ви знаєте, кожен для себе визначає, чим він буде займатися. Я зрозуміла, що Арсеній Петрович хоче більше сконцентруватися на політичній діяльності. Але якщо би запитали сьогодні мене, кого я вважаю як найбільшого сьогодні витребуваного суспільством і банківською системою фахівця, то я назвала двох. Я назвала Петра Олексійовича, тому що він практично знає, що відбувається, і те, що він говорить, може бути реалізовано, я впевнена в цьому. І Арсенія Петровича, як людину, яка вже справлялася з кризою, і це було достатньо успішно. І я вважаю, що якщо б цей тандем сьогодні взявся за цю проблему, він точно зупинив би цей процес, зупинив би цю кризу, зупинив би ці спекуляції. Я не знаю, чи погодяться, чи погодяться вони на такий процес, один - голова наглядової ради, наприклад, Арсеній Петрович. Бо він в Парламенті, і в нього є право законодавчої ініціативи. Він може написати будь-який закон, який треба, щоб повернути людям гроші, щоб знизити сьогодні відсотки по кредитам, щоб не лихоманило сьогодні всю країну від того, що останні гроші треба віддати в банк, бо завтра заберуть квартиру, завтра заберуть машину, завтра не буде, за що купити їжу, і так далі. Є рецепти, як це зробити. Ми справлялися і з більш складними ситуаціями. І я впевнена, що сьогодні потрібно перш за все здійснити зміни в керівництві. Ніякі дії цього правління Національного банку більше не викличуть довіри. Якщо ви обіцяєте, наприклад, Петро Олексійович, Вас оберуть, да.
Мустафа Найєм, хронікер: Вони не хочуть говорити про посади. Ніхто не хоче признатися, що це так.
Людмила Супрун, лідер НДП: Якщо Вас оберуть, якщо Ви пообіцяєте людям, що Ви кожен день будете говорити: яка позиція сьогодні, що ми робимо завтра, що нас чекає через два дні, я впевнена, рівень довіри буде високий. І люди не будуть ховати сьогодні, ну, чи зберігати останні гроші у себе під ковдрами. А вони весь час тають, тому що сьогодні можна було за них купити буханку хліба, а завтра тільки один ломтик. І я впевнена, що є сьогодні шляхи виходу із кризи. Ми можемо про них більш детально поговорити. Тому що люди в залі і ті, що нас дивляться сьогодні з екранів телебачення, вони чекають відповіді на запитання: що їм робити. Що їм робити зараз, що їм робити завтра, коли вийдуть на вулицю, будуть іти на роботу, як реагувати на ситуацію з...
Маргарита Січкар, хронікер: А некоторым на работу не надо будет идти уже.
Людмила Супрун, лідер НДП: Або на роботу не треба іти, да. Тому я впевнена, що зміни сьогодні необхідні. Стельмах може сам піти, він може...
Мустафа Найєм, хронікер: Який курс ви гарантуєте, якщо ви, цей тандем прийде до Національного банку? Який курс і в які терміни ви гарантуєте, чи не гарантуєте, чи це обіцяєте?
Маргарита Січкар, хронікер: Я не думаю, что один человек может гарантировать что-то в этой стране, правда.
Мустафа Найєм, хронікер: Ну, прогнозувати або сказати, який може бути.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Як Ви мудро сказали. Ви знаєте, це абсурд - сьогодні сказати комусь, що от ви знаєте, прийде один, і він все поміняє. Ну, це не тільки самовпевненість, це просто недалекоглядна людина.
Іванна Коберник, хронікер: Ви знаєте...
Мустафа Найєм, хронікер: Тоді що ви будете робити?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Або країна працює і функціонує, як нормальна держава, де є фахові люди. Або ми починаємо затикати не хочу казати, чим, одну чи іншу дирку, але від цього система не міняється. Або у нас фахові підходи, або ми далі політизуємо до повного абсурду, і наплювательські відносимося до 46 мільйонів. Одна людина не змінить.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Але треба зробити комплімент Савіку, що в його програмі працює надзвичайно професійний журналіст, який задає питання, те, що хотять чути люди. Який буде курс, яке буде їх майбутнє, який буде, як вони можуть захистити свої заощадження, як вони можуть дивитися суспільство.
Мустафа Найєм, хронікер: Так скажіть.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: От я кажу, що на сьогоднішній день силами Національного банку окремо, уряду окремо, парламенту окремо, Президента окремо, місцевих адміністрацій ні в якому разі не можна вирішити серйозну економічну проблему, тим більше таку проблему, як стабілізація курсу. Стабілізація курсу залежить від декількох базових речей. Річ перша - це позитивний торгівельний баланс. Ми маємо експортувати більше, ніж імпортувати. Ми маємо мати більше надходжень валюти в державу. Що для цього треба робити? Купувати українське, і зробити конкурентноздатну українську експорту продукцію. Що для цього треба зробити? Прийняти антикризовий професійний пакет законів, де би дозволялося, наприклад, поставити питання щодо тимчасового повернення до механізму обов'язкового продажу валютної виручки. Для того, щоб гроші не трималися закордоном, не трималися на офшорних рахунках чи не трималися у відкритій валютній позиції, а працювали на Україну. Поставити питання скорочення терміну повернення валютної виручки після експорту. І та сама мотивація. Поставити питання збільшення довіри до української банківської системи. Негайно збільшити кошти в Фонді гарантування вкладів фізичних осіб, щоб люди були переконані в тому, що їх грошам нічого не загрожує. Вирішити питання по проблемних банках. Ми знаємо їх назву. Ми з Арсенієм Петровичем, починаючи від Ради Національної безпеки і оборони, і завершуючи Радою Національного банку постійно ставимо це питання, за два місяці немає прогресу.
Мустафа Найєм, хронікер: Сьогодні гривня почала рости.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: І врешті-решт, сьогодні гривня впала на, там, 8%, потім укріпилася на 1%. Це коливання...
Мустафа Найєм, хронікер: За рахунок чого?
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Ми маємо продемонструвати, що гривня мінімум два-три тижні є стабільною. Що ті, хто будуть працювати проти гривні, намагатися купити її, купити долар дорожче, вони програють.
Мустафа Найєм, хронікер: Це інтервенція, тобто, знову виходити на...
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Не тільки.
Мустафа Найєм, хронікер: А як?
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Мустафа, якщо ми, от, у нас є певний обсяг золотовалютних резервів. Сьогодні це 32 мільярди 800 мільйонів доларів. Ми не знаємо, скільки буде криза, і треба дуже професійно і ретельно ставитись до того, що буде, як ми будемо покривати валютні покриття критичного імпорту в дев'ятому році, якщо криза буде в десятому році. Що буде в десятому...
Савік Шустер, ведучий: Мага, с тобой что-нибудь сейчас случится.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Треба думати про цих людей.
Петро Мага: Я, мене жаба задавила, розумієте. Коли ви сказали, що є в програмі професійний журналіст, який вміє ставити питання.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Два як мінімум.
Петро Мага: І 16 чоловік мені в наушник, добрі люди, поспішили, що Мага, це не ти, це мали на увазі Мустафу, розумієте. Я тут сиджу, і мене розпирає. Так я хочу нарватись хоча б на якийсь комплімент. Дати вам, в підтримку ваших слів те, що...
Савік Шустер, ведучий: Я тебе дам. У тебя такое умное лицо, когда ты молчишь.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Петро Мага: Значить, моїй мамі ще не зняли гіпс, і вона збирається приїхати, Савік. Це правда. Значить, Петро Олексійович, на рахунок того, що купуйте українське і не викидайте. Я хочу дати золотого мужика з Черкащини, який ходив по селам і містам, збирав пляшки. І з нього сміялися всі. От подивіться, що з цієї історії вийшло.
"ТСН", канал "1+1": Справлятиме вже навесні, щойно закінчить внутрішні роботи. Відтак візьметься за сарайчик, теж із пляшок. "Нехай побільше п'ють люди, а я буду будувати".
Петро Мага: Цілий будинок, сарайчик, все з пляшок. І бачите, і такий чудовий заклик: пийте, люди, а я побудуюся.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Так і країну пропили.
Людмила Супрун, лідер НДП: Ну, насправді я думаю, що треба вирішити негайно те питання, яке хвилює питання людей найбільше. Ті, хто взяв валютні кредити, сьогодні нічого не можуть зробити із-за курса. І треба прийняти вольове рішення, за якими правилами і принципами у цих людей буде можливість закрити ці проблеми.
Іванна Коберник, хронікер: Вчора пані Кужель розказала про законопроект.
Мустафа Найєм, хронікер: Вчора пані Кужель вже розказала, так, про цей законопроект.
Іванна Коберник, хронікер: Який розроблений, щоб зафіксувати курс на рівні 6,5. І продавати...
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Це абсурд.
Людмила Супрун, лідер НДП: Ні, це абсурд.
Іванна Коберник, хронікер: Ну, почекайте, чому абсурд? Чому не може Національний банк цільовим чином продавати комерційним банкам за цим курсом гроші?
Мустафа Найєм, хронікер: А як тоді? Скажіть, це абсурд, як інакше?
Людмила Супрун, лідер НДП: Є правило. 6,5 - це придуманий з неба курс. Придуманий з неба. Чому не 6,2 чи 6,1?
Іванна Коберник, хронікер: Юлія Тимошенко і Арсеній Петровчич щойно казали, що 6,5-6,7 - це нормальний курс.
Людмила Супрун, лідер НДП: Є правила. Люди отримували гроші, коли курс, наприклад, був 5, або 4,4. Чому вони повинні сьогодні за підвищеними цифрами розраховуватися? Треба зробити наступне. Є середньозважена цифра, за ці десять місяців, коли курс тримався приблизно на одному рівні, от тоді це буде об'єктивний фактор. Дати можливість погасити громадянам розрахунки по кредитам за цим курсом. Це буде приблизно близько п'ят, може, трошечки менше, близько п'яти.
Іванна Коберник, хронікер: З яких грошей?
Людмила Супрун, лідер НДП: Дуже просто. У Національного банку сьогодні є резерв, 8 мільярдів - це обсяг коштів кредитних, які сьогодні...
Мустафа Найєм, хронікер: Так пані Кужель про те і казала, продавати цим людям валюту.
Людмила Супрун, лідер НДП: Не цим людям, ні.
Мустафа Найєм, хронікер: Ні?
Іванна Коберник, хронікер: Не цим людям, банкам, яким погашають люди в гривні.
Людмила Супрун, лідер НДП: Банкам абсолютно в цільовому порядку, без всякого нервування.
Іванна Коберник, хронікер: Вона саме про це і казала.
Мустафа Найєм, хронікер: Да. Про це і казала.
Іванна Коберник, хронікер: Так чому Ви кажете, що це неможливо? Ви повторюєте те, що вона сказала вчора.
Людмила Супрун, лідер НДП: Ні, я говорю про те, що не можна визначати курс просто методом назви з неба.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Я спробую доповнити просто те, що сказала Людмила.
Людмила Супрун, лідер НДП: І знизити ставку, за якою надається.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Не можна курс встановити адміністративно.
Людмила Супрун, лідер НДП: Да.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Встановлення адміністративного курсу - це просто означає, що ми маємо витрачати золотовалютні резерви держави для того, щоб тримати кимось штучно придуманий курс, який не залежить від інших обставин. Це неправильно. Як вирішити проблему цих людей, я би пропонував таку позицію. Є об'єктивно ринковий сформований курс. Працюють антикризові закони - він буде вище і гарантований. Не працюють - буде той безлад, який зараз є в суспільстві і у владі продовжуватись, влада має нести відповідальність за те, що вона нічого не робить. І курс, на жаль, буде гірший. Але є кредит, людина має сплачувати відсотки. Ми маємо розділити цей кредит на три частини. Першу частину, третину цього кредиту - 33% - має сплачувати людина, і ми маємо давати стимули для того, щоб він находив можливість обслуговувати цей кредит вже по новому курсу. Третину цих відсотків має взяти на себе комерційний банк, тобто якщо зараз є 13%, ні. Якщо зараз ставка 13% в валюті, постав її 10%. І таким чином забезпеч, захисти, візьми третину на збитки. Третину має взяти на себе держава. Визначити форму...
Іванна Коберник, хронікер: З яких грошей?
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Державний бюджет. Державний бюджет, бо це стабільність банківської системи. Кошти, які додати банкам на абсолютно чіткі застави під рефінансування, визначити форму. Але це найпріоритетніше зараз завдання держави, найпріоритетніше. Бо сьогодні люди, які на сьогоднішній день не перестануть повертати кредити, паралізують фінансову банківську систему і економіка просто не буде працювати.
Іванна Коберник, хронікер: Але в бюджеті де взяти ці гроші? Якщо зараз сперечаються Пинзеник і Тимошенко про дефіцит, а Арсеній Петрович щойно казав, що за його прогнозами падіння ВВП скільки буде?
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Іванно, я працював головою бюджетного комітету, і під час моєї роботи голови бюджетного комітету нам вдалося збільшити показник державно бюджету в три рази, в три рази за дуже короткий термін. Є конкретні інструменти, в який спосіб це робити. Але я хотів би, щоб політики перестали говорити, а показали, що вони зробили, вот, просто конкретними справами.
Маргарита Січкар, хронікер: Можно голос из народа?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: У нас така українська...
Савік Шустер, ведучий: Да, голос из народа.
Маргарита Січкар, хронікер: Я просто, меня вообще, вы очень изъясняетесь, я думаю, что за мной люди сидящие тоже ни хрена ничего не понимают.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Маргарита Січкар, хронікер: Я просто одно могу сказать, что, вот у меня один вопрос. У всех есть потребительские кредиты, есть другие кредиты, взятые под бизнес, да. Вот как их гасить, если он в долларах? Да, вот вы говорите, действительно, я знаю, сейчас практика, во многих банках стоят машины, приезжают, ключи бросают, и говорят - забирайте автомобиль, у меня нечем платить вам. Где покупать эту гривну? То безумие, когда подходят платить кредиты, выскакивает такая стоимость гривны, что просто ужас у людей. Я вообще не представляю, как люди сейчас живут. Вот честно. И могу сказать, что я, как ресторатор, на себе испытала то, что происходит. И если выторг, там, выторг ресторана один, то сейчас это в два раза меньше, а коммунальные платежи увеличиваются в 10 раз, спасибо нашему любимому меру, вот. Ну, и понятно, все остальное. То есть, людям платить зарплату, люди тоже привязываются к доллару, где его брать. То есть, скажите людям, что делать вот в настоящий момент. Вот сейчас что...
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Те, кто хотят купить доллар для того, чтобы вернуть кредит...
Маргарита Січкар, хронікер: Где его купить?
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Обязаны им под этот кредит продать этот доллар в коммерческие банки, где они взяли кредит.
Мустафа Найєм, хронікер: Никто не продает. Что делать, если не продает?
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: В противном случае эти банки роют себе могилу, потому что не способствует...
Маргарита Січкар, хронікер: А скажите, куда жаловаться? Хорошо. Если этот банк вот так выламывает руки? Я даже могу несколько банков назвать, в которых у меня кредит.
Мустафа Найєм, хронікер: В суда. А куда?
Маргарита Січкар, хронікер: Мне реально выкручивают руки.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Можна я Вам спробую пояснити?
Маргарита Січкар, хронікер: Вот скажите, вот скажите людям.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Це та ситуація, коли в країні ніхто не вийде з прибутками. Треба чітко зрозуміти, що 2009-й рік всі будуть зі збитками. Я закликав комерційні банки до однієї простої речі. Уже сьогодні треба іти на реструктуризацію заборгованостей. Люди не в стані повернути гроші. Адміністративно курс не зафіксуєш. Якщо адміністративно зафіксувати курс, ми повернемося в далекі дев'яності роки, тоді треба ставити адміністративну ціну на ковбасу, там, ціну на м'ясо, на ресторани і на все інше, і полиці будуть пусті. Тому реструктуризація заборгованості, де банк чудово розуміє, він може залишитися тільки з заставлений майном, а йому заставленого майна не потрібно. Він бере частину збитків на себе, частину збитків компенсовується за рахунок самого позичальника, це двостороння вулиця. За інших обставин це колапс. Це перший пункт. Другий - щодо валютної позиції на майбутнє. Все буде залежати від того, чи антикризові заходи будуть мати відношення до покращення валютної ситуації, чи ні. Сьогодні відбувається наступна ситуація. Ви читали закони, які прийняті? Вони так помагають кризі, як мертвому припадки.
Маргарита Січкар, хронікер: Точно.
Іванна Коберник, хронікер: Деякі. Вони допомагають врятувати деяких великих власників великих бізнесів.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Тобто, вони файно називаються, вони дуже гарно називаються.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Мустафа Найєм, хронікер: В цій коаліції, яка приймає ці закони.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: До речі, я коаліцію не підписав, бо я в коаліцію з комуністами не хожу, при тому, що я дуже поважаю тих людей, які проголосували за комуністів.
Мустафа Найєм, хронікер: Ваша фракція.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Але в мене є трохи питання по ідеології цієї партії. Доки, якщо коаліція буде з трьох, і я, до речі, підтримую голосуванням цю коаліцію, але давайте відверто скажемо - у нас коаліція на чотирьох чи на трьох. Якщо на чотирьох, то це зовсім інший формат.
Мустафа Найєм, хронікер: Ці закони Ви підтримували?
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Я закони не підтримував, тому що те, що поприймали в першому читанні, ну, це чистий лобізм. Це чистий лобізм. Поприкривался назвою "антикризові закони". Між прийняттям закону має бути наслідок. Я розумію, коли прийняли закон, ми вранці виходимо і дивимося: курс не десять, а курс вісім. Ми вранці виходимо і дізнаємося, що людей не звільняють. Ми вранці виходимо і дізнаємося, що зарплату не зменшують. А у нас все з точністю до навпаки. То я ніяк не можу зв'язати, антикризові закони, вони провокують кризу чи вони все-таки борються з кризою?
ВСЕ: (Аплодисменти).
Людмила Супрун, лідер НДП: Насправді є позитивний досвід інших країн, як вони в таких ситуаціях виходили із такої кризи. І от цікаво досвід Польщі. Польща створила агентство по реструктуризації боргів. І всі, хто мали такі борги, отримали новий кредит під низькі ставки, таким чином повернувши попередній. Тобто, реструктуризація призвела до того...
Савік Шустер, ведучий: То есть, кредит на кредит?
Людмила Супрун, лідер НДП: З початку людям дали гроші за маленькою ставкою. Наприклад, сьогодні людина має 15% чи 20 уже, навіть і більше.
Савік Шустер, ведучий: Сколько, Маргарита?
Людмила Супрун, лідер НДП: Я думаю, що 27.
Мустафа Найєм, хронікер: 27.
Маргарита Січкар, хронікер: О-о! Пишут, такие тома писем приходят постоянно, регулярно.
Савік Шустер, ведучий: Какой процент?
Маргарита Січкар, хронікер: Значит, гривневый мне пришел 28% с 22%. А долларовый пришел с 18%, в начале 22% нарисовали, я написала им гневное письмо, потом на 20% опустили.
Петро Порошенко, голова ради Нацбанку: Савік...
Савік Шустер, ведучий: А я просто, а почему федеральная американская система делает 0,25 или 0.
Людмила Супрун, лідер НДП: Фінансує безвідсотково сьогодні. Якраз про такий досвід я і хочу сказати.
Арсеній Яценюк, народний депутат, «НУ-НС»: Там умных много, понимаете, там проблема, там умных много, а тут здесь беда.
Савік Шустер, ведучий: Там умных много.
Людмила Супрун, лідер НДП: Савік, якраз про таку технологію я хочу розказати. Спочатку дається кредит за маленькою ставкою, за маленькою - 5, 7. Люди повертають, і вони залишаються в розрахунках за такими ставками кредитів, це є позитив.
Іванна Коберник, хронікер: Та тільки ви не кажете, звідки взяти ці гроші.
Людмила Супрун, лідер НДП: Послухайте, Національний банк 49 мільярдів вийняв із кишені. 49 мільярдів.
Савік Шустер, ведучий: Мага.
Петро Мага: Да. Пані Людмило, серце кров'ю обливається, коли перериваю Вас.
Савік Шустер, ведучий: Все равно Маргарите никто ничего не объяснил.
Петро Мага: Ми вийшли на фінал. І напередодні Святого Миколая Святий Миколай отримує листи від наших золотих дітей. І пишуть таке, що серце обливається. Вже навіть цукерок не просять. Будь ласка, подивіться.
Сюжет: Малята тепер частіше просять здоров'я для своїх рідних та миру на землі, а вже потім - дарунків. "Подарунки вже є різні, і машинки, і іграшки, і ляльки, і косметичні набори, і телефони мобільні, і комп'ютери".
Петро Мага: А я прошу Святого Миколая три дні без Савіка Шустера, без політики і без кризи. І вони у мене будуть. До зустрічі.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Маргарита Січкар, хронікер: Самая популярная, самый популярный анекдот. Это про кризис. Можно? Короткий анекдот последний, сегодня прочитала.
Савік Шустер, ведучий: Да, анекдот можно.
Маргарита Січкар, хронікер: Очень хороший. "Кризис нашу страну обошел, и подкрался сзади". Так что...
ВСЕ: (Аплодисменти).

Савік Шустер, ведучий: Арсений Яценюк, Петр Порошенко, Людмила Супрун, спасибо большое. Завтра у нас неожиданная, важная, очень интересная программа в 21.30. Петя, ты ее будешь смотреть. 

Фото: http://www.ogoniok.com/4972/20/

 
Стенограма надана компанією Sourcer.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Sourcer
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22525
Читайте також
19.12.2008 14:29
Ігор Лосєв, «День»
28 865
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду