Телепрограма «Шустер live», ТРК «Україна», 13 листопада 2008 року

14 Листопада 2008
20895
14 Листопада 2008
16:39

Телепрограма «Шустер live», ТРК «Україна», 13 листопада 2008 року

20895
Телепрограма «Шустер live», ТРК «Україна», 13 листопада 2008 року
Савік Шустер, ведучий: Доброго вечора. Ми у прямому ефірі. Прямий ефір - це свобода. А мы самая свободная программа в Украине. У нас сегодня диссидентская программа. Наши гости первые: Тарас Чорновил и Олесь Доний.
Тарас Чорновіл: Добрий вечір.
Олесь Доній: Добрий вечір.
Савік Шустер, ведучий: Петр Мага следит за миром, за всем, что происходит сейчас в прямом эфире на всех телевизионных каналах планеты. Иванна Коберник, Валид Арфуш, Олеся Бацман - наши хроникеры сегодня. Начнем как обычно с «Zаппинга» - то, что мы могли не заметить вчера в телевизионных программах. 
«Вести»: Итак, в начале Украина. Депутаты сегодня устроили в Верховной Раде драку, несколько человек пострадали физически, электронная система для голосования - технически, а Спикер Яценюк лишился своего поста.
«Новости», канал «Вести»: Со скандалом и дракой Верховная Рада сегодня наконец-то отправила в отставку Спикера Арсения Яценюка.
«ТСН», канал «1+1»: Руки, голови, окуляри. Бійку депутатів країна спостерігає наживо.
«ТСН», канал «1+1»: Андрій Павловський, фракція БЮТ: «Розбили, стягли окуляри. Коли вони підіймають руку на свого колегу депутата, то це вже не депутати, а покидьки».
М/с «Смешарики», канал «СТС»: И ты поступаешь, как дикое животное, нарыл, и сразу в пасть.
«Прес-конференції у прямому ефірі», «5 канал»: Арсеній Яценюк: «Дорогі друзі, я вам скажу тільки одне. Мене пішли, щоб я повернувся, але вже не сюди».
Т/с «Клуб», канал «MTV»: Не надо меня жалеть. Я сам виноват, что позволил над собой издеваться. И он не будет принимать удары судьбы как какое-то порнокопытное.
«Прес-конференції у прямому ефірі», «5 канал»: Арсеній Яценюк: «Не питання - скільки пропрацює український парламент. А питання - скільки пропрацює той костяк умовної політичної еліти в лапках, який знаходиться сьогодні при владі».
«Стерео_Утро с Ваней и Никитой», канал «MTV»: В нашем доме поселился замечательный сосед. Он играет на тромбоне, и вообще не знает нот, и встает он с петухами, долбанутый идиот».
«ТСН», канал «1+1»: Віктор Ющенко: «Я не хочу коментувати цю думку, бо я її не поважаю. Бо це цинічна, брехлива, підкупна позиція. Мета якої - посіяти знову туман для того, щоб робити свої авантюрні кроки».
М/с «Смешарики», канал «СТС»: Минуточку, вам не стоило волноваться. Я сейчас все объясню.
«ТСН», канал «1+1»: Коса замахнулася над народом, мовляв, кредит МВФ лише сприяє інфляції. «Юля і Вітя, і всі інші, хто при владі». 
«События», канал «Украина»: «А кто такой Коновалюк?». - «Хороший дядя». («Коновалюк - агент ФСБ!» - надпись на плакате).
«Новини», канал «24»: Росія не поспішатиме розташовувати свої ракети поблизу польського кордону.
«Новини», канал «24»: КНДР закриває кордон з Південною Кореєю.
«Новини», Euronews: Безработица у Великобритании побила рекорд почти 12-летней давности.
«Новини», канал «Вести»: Голливудские знаменитости отказываются даже от так любимого ими ботекса - средства борьбы с морщинами. Стало дорого.
«Новини», канал «Вести»: Ребекка Линдлэнд: «Ситуация похожа на эффект домино, если разорится одна компания, вся индустрия последует за ней».
Т/с «Моя прекрасна няня», «Новий канал»: Сначала они называют вас королевой, потом они носят вас на руках. А когда добиваются своего, выбрасывают на помойку, как облезлую кошку.
«Новини», канал «24»: Бен Ладен готує нові атаки проти США. Терорист №1 та лідер організації Аль-Каїда планує здійснити нові теракти проти Сполучених Штатів.
«События», канал «Украина»: Лариса Левитурская: «Но в конечном итоге должен быть какой-то порядок. Не должны же с нас качать деньги. За что мы платим? Не понятно.
«События», канал «Украина»: Студенты-химики из России, Украины, Армении и Молдавии, которые учатся во французском университете Триале, подорвались на самодельной бомбе.
«Рекламний ролик», канал «MTV»: Будущее зависит от тебя.
Савік Шустер, ведучий: Тарас, Вас «Zаппинг» развеселил.
Тарас Чорновіл: Ще би. Знаєте, при тій всій сірості, яка є насправді в українській політиці, коли це все добре і гарно сконцентрувати і добре подати, ну, воно починає нагадувати нормальний, хороший, людський цирк, а не отой політцирк, який у нас там, на жаль, відбувається насправді.
Савік Шустер, ведучий: Ну, вот Яценюк сказал, что политическая элита в кавычках. Или элита.
Тарас Чорновіл: Є поняття еліти, є контреліти,  і є просто нееліта. Знаєте, давайте вернемося до дуже короткої історії.
Савік Шустер, ведучий: А контрэлита - это кто? Доний?
Тарас Чорновіл: Ну, мабуть, це ми обоє - контреліта. Я так собі тихо підозрюю. Але от американська історія. В першому поколінні окремі їхні тодішні бандити стали інтелігентними і культурними людьми. Таких набереться, мабуть, на всю американську історію в першому поколінні три-чотири, а всі решта - Моргани, Форди - стали такими в третьому, четвертому поколінні стали дійсно елітою. Можна її любити, не любити, але це вже еліта. Знаєте, ну, у нас 17 років незалежності. У нас тих трьох-чотирьох поки що днем з вогнем шукаємо, поки що не знайшли. Нема еліти.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Савік Шустер, ведучий: Наша аудитория - четвертый день вместе.
Валід Арфуш, хронікер: Савик, можно пока...
Іванна Коберник, хронікер: А все-таки контреліта - це що, це куди?
Тарас Чорновіл: Ну, давайте я тобі свою частину закінчу, щоб Олесю віддати слово. Не знаю, колись, коли я проривався у Верховну Раду всупереч всім прогнозам в 2000-му році...
Савік Шустер, ведучий: Контрэлита - это, смотрите, это элегантный свитер, элегантная рубашка в тон и тельняшка.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Тарас Чорновіл: Побачили ви б на мені оцю чортову уніформу. Прийшов би я також в светрі так само.
Валід Арфуш, хронікер: Ну, элита - это не одежда на самом деле.
Тарас Чорновіл: Ні, безумовно.
Валід Арфуш, хронікер: Элита - это те люди, которые, они глупости не говорят в первую очередь и которые делают историю, и которые всегда за них, ну, с ними нужно, ну, их надо слушать и понимать, что они говорят. Элита - это...
Тарас Чорновіл: Безумовно.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Тарас Чорновіл: Я вибачаюся. Я тоді Донія відношу до еліти, себе - до контреліти, а всю нашу політику - до нееліти.
Валід Арфуш, хронікер: Единственное, что я, я как-то на прошлой передаче начинал вас знать, понимать, но то, что вчера увидел по телевизору по поводу иконы Ющенко, где он в шесть месяцев голый лежит, и копилку там поставили. Я честно...
Савік Шустер, ведучий: Восемь, восемь месяцев.
Валід Арфуш, хронікер: Восемь месяцев, да. Я не понял, или это юмор, или это серьезно, или что это такое.
Іванна Коберник, хронікер: Семь.
Савік Шустер, ведучий: Семь.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Валід Арфуш, хронікер: Что это было? Или это просто как пиар? Просто?
Олесь Доній: Ну, потрібно знати, що я окрім політичної діяльності і політологічної діяльності, у мене є, більшу частину свого життя я присвячує мистецькій діяльності. Я очолюю мистецьке об'єднання «Остання барикада». Ми проводимо різноманітні літературно-музичні акції по всій Україні. Від таких спокійних і зважених, як наприклад у Івано-Франківську Всеукраїнський фестиваль вертепів Карпаття, до більш таких, як «Харківська барикада», «Київська барикада», де у нас, наприклад, поети читали вірші з повітряних куль або на Михайлівській площі.
Валід Арфуш, хронікер: А Ющенко причем?
Олесь Доній: Або на Михайлівській площі читали вірші з пам'ятника княгині Ольги. Це українська сучасна культура. І найбільш такий безбашенний, безшабашний у нас фестиваль «День незалежності з Махном» Гуляй-поле. Вже три роки поспіль ми робили. Щодо парламенту, після того, як я зрозумів, що як вищий законодавчий орган, він вже не працює, я довго тримався, але я вирішив його перетворити на майданчик для наших мистецьких акцій. І періодично знайомити українських політиків з найкращими елементами української сучасної культури. Ну, так як потрібно починати хоч трошечки з політичної, то зрозуміло, що ми почали з Президента. Це Анатолій Федірко - один з найбільш відомих перформанцистів України, відомих художників - створив оцей шедевр.
Петро Мага: Олесь, я перепрошую.
Олесь Доній: Як на мене, було весело, цікаво.
Савік Шустер, ведучий: Вы хотели получить ответ про Ющенко.
Валід Арфуш, хронікер: Да.
Олесь Доній: Я сподіваюся, що у наших політиків потрібно розвивати почуття гумору.
Савік Шустер, ведучий: Вы получили рассказ о всей деятельности художника.
Валід Арфуш, хронікер: Да. Скажите прямо - причем голый Ющенко.
Олесь Доній: А, може, ми домовилися перед тим з Арфушем (сміється).
Петро Мага: Я перепрошую. Але вчора тут більшість людей сприйняло це як трошки знущання. І знущання ми виставляємо як мистецтво, розумієте. Бійку у Верховній Раді ми представляємо як легенький реслинг. І окрім творчих магазинів у Верховній Раді зараз доводиться відкривати ще і оптику, щоб шановний пан Андрій Павловський міг собі купити нові окуляри. Ми його з цим вітаємо, він сьогодні в нових окулярах. Гляньте на екран.
«ТСН», канал «1+1»: «Покидьки, покидьки, розумієте». - «Збитків надали матеріальних і моральних?». - «Да Бог їм суддя». Ярослав Сухий, фракція Партії Регіонів: «Ми побачили, що ці народні депутати фракції БЮТ там, як муха в окропі, перелякані, залізли за шкло, де хочуть вийти, не знають, як. Ми відкрили двері, їм запропонували вийти, вони коли виходили, дехто падав знервований такий переповнений, хтось хватався руками за свої окуляри, порізав собі пальця».
Петро Мага: Розумієте, як в анекдоті: упав, підскользнувся на банані, впав на ножики, так вісім підряд. От.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Петро Мага: Він каже, що взявся за окуляри, порізав пальці. Він робить з цього жарт, а його колега по фракції відразу моментально атакує. Ще раз на секундочку на екран.
«ТСН», канал «1+1»: Юрій Мирошниченко, фракція Партії Регіонів: «Якщо для когось парламентаризм є цирком, то я вважаю, що такі люди не можуть називати себе демократами, адже парламент і парламентар походить від слова говорити».
Олесь Доній: Я хочу відразу відповісти. Сприйняли як знущання, да, скульптуру з Президентом Ющенко, пам'ятник з Президентом Ющенко.
Петро Мага: Голеньким, маленьким президентиком Ющенко.
Олесь Доній: Анатолій Федірко якраз аргументував, що чистий, як немовля, що у немовля немає ніяких, ніякої негативної енергетики, негативної аури. Але чому це все починається...
Іванна Коберник, хронікер: Але чому поруч з кружкою?
Олесь Доній: Але я ще поясню і про пам'ятник і про це. Коли я, наприклад, побачив монету, де був зображений Президент України Віктор Ющенко, знаєте, я такі речі вже не критикую, я думаю, що сила мистецтва іронії набагато більше. І я замовив серію монет, яка буде презентована у Верховній Раді, тільки не по 50 гривень тепер як номінально за Віктором Ющенко, а по 57,5 гривень я замовив, ну, з огляду на курс. Там буде окрема монета Ющенко, окрема - Тимошенко, окрема - Янукович, окрема - Черновецький і окремо - Вєрка Сердючка. Я думаю, що інакше показувати, до чого докотилися українські політики, вже неможливо, тільки сміхом, тільки сміхом.
Іванна Коберник, хронікер: Олесю, але окрім мистецької акції, крім мистецької акції ви вчора ще взяли участь у серйозній політичній акції.
Тарас Чорновіл: Але нащо так принижувати.
Олесь Доній: Ага. От, давайте, до речі, до серйозних перейдемо.
Іванна Коберник, хронікер: І в тому числі Ви взяли участь в голосуванні за відставку Спікера Арсенія Яценюка. Хоча у своєму виступі сказали, що не можна уподоблятися Партії Регіонів і незаконно змінювати процедуру голосування, коли вона була змінена, Ви все ж таки проголосували. Це означає, що Ви до «Єдиного центру» тепер приєднуєтесь?
Олесь Доній: А це дуже класно, до речі, що ми перейшли до реал-політік.
Іванна Коберник, хронікер: А вона є все-таки?
Олесь Доній: Так, безперечно. І по питанню Арсенія Яценюка надзвичайно цікава ситуація. Мене питали - а чому ви так проголосували за відставку Арсенія Яценюка. А я думаю, що потрібно запитати - а чому решта «Нашої України» і «Народна Самооборони», зокрема «Народної Самооборони» не проголосували за відставку Арсенія Яценюка. Я, наприклад, дуже здивований. Я приніс документик один. Зараз прочитаю. Це буквально дві хвилини. Документ: «Своїми маніпулятивними діями Арсеній Яценюк сприяв дезорганізації діяльності вищого законодавчого органу країни, що в свою чергу стало одним з елементів наростання політичного хаосу в Україні».
Іванна Коберник, хронікер: У нас уже Нестор Шуфрич тут вчора читав.
Валід Арфуш, хронікер: Да.
Іванна Коберник, хронікер: Вже Шуфрич вчора прочитав.
Олесь Доній: Да?
Валід Арфуш, хронікер: Он вчера читал.
Іванна Коберник, хронікер: Да-да.
Олесь Доній: Зараз, шкода, що я не бачив програми.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Валід Арфуш, хронікер: Ну, нет, смотрите, я просто. Я часто смотрю иностранные каналы, да, европейские. Просто вы не представляете, насколько сегодня все именно информационные иностранные каналы показывали именно Парламент Украины, показывали ту драку. И сказали, что во время, когда есть мировой кризис, когда все страдают от нету денег, нету работы, а в Украине все бьют друг друга, и думают, как бы им сделать так, чтобы выгнать Спикера Парламента. И эта реплика заканчивается, что напоминает о том, что рейтинг Украины, как страны, падает еще на два очка, к сожалению.
Олесь Доній: А що це за документ, вибачте, якщо Шуфрич цитував.
Савік Шустер, ведучий: Подождите секундочку.
Іванна Коберник, хронікер: Він по тексту щось дуже схоже цитував. Ви хочете те саме прочитати протягом двох...
Олесь Доній: Ні, а я хочу... Так я хотів довершити.
Савік Шустер, ведучий: А мы узнаем после рекламы, какой это документ.
Іванна Коберник, хронікер: Хорошо..
 (Реклама).
Савік Шустер, ведучий: Мы вновь в прямом эфире. Как всегда в рекламную паузу мы продолжили дискуссию, она была очень интересной. И Иванна Коберник многое чего поняла.
Іванна Коберник, хронікер: Нет, это преувеличение. Я не переконана, що у парламенті всі знають. Отже, я так розумію, документ, який Олесь почав цитувати перед рекламною паузою, - це якась страшенна-престрашенна критика з боку «Нашої України - Народної Самооборони».
Олесь Доній: Ні, це вимога, не просто критика, а це вимога «Народної Самооборони» і заява від 21 жовтня 2008 року, тобто, лише 20 днів тому, з вимогою відставки Арсенія Яценюка.
Іванна Коберник, хронікер: І що сталося?
Олесь Доній: Я процитую, ну, вже з огляду на цензуру, лише півтора речення.
Савік Шустер, ведучий: А кому это направлено будет?
Олесь Доній: «Народна Самооборона», як і багато українських громадян, були введені в оману красномовством, показовою ерудицією та гламурним лоском, за якими на практиці ховались непрофесіоналізм, зверхність, бундючність та самолюбування. «Народна Самооборона» визнає свою помилку при обранні Арсенія Яценюка Головою Верховної Ради та вважає за необхідне виправити якомога швидше ситуацію з метою відновлення повноцінної діяльності українського Парламенту». Ну, і далі по тексту іде вимога відставки Арсенія Яценюка.
Іванна Коберник, хронікер: Так що сталося за 20 днів?
Олесь Доній: От питання. Я, наприклад, не звик так швидко змінювати свою позицію, точку зору. Я розумію, що політика - це завжди компромісність. Але якщо ми протягом року критикували Арсенія Яценюка за маніпуляції з регламентом, за неповагу до депутатів, за непрофесіоналізм, і пишемо навіть заяву з вимогою його відставки, то що може статися такого протягом трьох тижні, що раптово тепер його повинні возлюбити в обіймах..
Іванна Коберник, хронікер: Ні, це я питаю - що сталося?
Олесь Доній: Є лише підозри, тому що логічного пояснення ніхто не знає. Підозри, що людина поміняла одного сюзерена на іншого, або спробувала це зробити. І, відповідно, перейшла з одного табора до іншого. Але це, але це...
Іванна Коберник, хронікер: Це екс-Спікер?
Олесь Доній: Але це не означає... Ну, інакше пояснити, чому раптово Блок Юлії Тимошенко, «Народна Самооборона», які вимагали його відставки, почали ми його захищати. Я цього не розумію. Логічного пояснення ніхто не надав. Можливо, ми ж не будемо довіряти, там, пліткам про якісь чемодани, валізи.
Савік Шустер, ведучий: Говорите, Тарас, говорите.
Іванна Коберник, хронікер: Так Ви, Ви виходите з «Самооборони» після цього?
Тарас Чорновіл: Добре. Дозвольте мені...
Олесь Доній: Ні. Я думаю, що «Самооборона» - найбільш демократична організація, тому що перебуваючи у «Народній Самообороні»...
Тарас Чорновіл: Тимчасово.
Олесь Доній: Перебуваючи у «Народній Самообороні», я можу голосувати самостійно.
Тарас Чорновіл: Знаєте, в мене таке відчуття, що «Самооборона»...
Савік Шустер, ведучий: Она независимая организация, потому что от нее ничего не зависит.
Іванна Коберник, хронікер: От нее ничего не зависит.
Тарас Чорновіл: «Наша Україна», яка вийшла з коаліції, виявилася дисидентом в коаліції. «Самоборона» є дисидентом в «Нашій Україні». Олесь Доній є дисидентом в «Самообороні». Заплуталися.
Іванна Коберник, хронікер: А Ви - дисидент в Партії Регіонів.
Тарас Чорновіл: Ну, правда, на цьому голосуванні по Яценюку я згодився, я дав голос, причому кажучи, як казав хтось з великих, «с великим омерзением». В мене немає жодних зобов'язань перед Яценюком. В мене немає особливого захоплення ним, хоча в мене немає з нього демонізації негативної. В мене були свої ще певні порахунки з Партією Регіонів, з фракцією. Я думаю, що я їх виконав остаточно. Тепер ні в голосуванні за нового Спікера, яке там може бути, ні підпису нової коаліції на мене можуть не розраховувати, тому що це, дійсно, достатньо нечисті речі. А що стосується...
Іванна Коберник, хронікер: А чому? Адже Ви казали тоді, що Ви пішли з Партії Регіонів саме тому, що не домовилися про широку коаліцію. Сьогодні на засіданні опозиційного уряду Віктор Янукович сказав, що наступного тижня буде остання спроба об'єднати депутатів у нову більшість. Якщо це вдасться..?
Савік Шустер, ведучий: Давайте тогда я, Иванна, раз ты уже упомянула о Викторе Януковиче. У нас есть одна его цитата.
Іванна Коберник, хронікер: Так, може, ми закінчимо з цією? Це означає, що ви можете повернутися?
Тарас Чорновіл: Добре, перше... Ні.
Іванна Коберник, хронікер: Чому?
Тарас Чорновіл: Знаєте, я ішов не через те, що не створили широку коаліцію. Ну, та ширка, про яку говорили, ну, правда, ширка - це непогане слово. Ще в швецькій мові ширка - це церква. І можна говорити, чого варта дорога, якщо вона не веде до ширки. Але по-швецьки, по-українсько-швецьки. У випадку цьому, який зараз іде, тоді ми, я це аргументував, мали певну надію на те, що все-таки вибудуємо якусь дуже серйозну довготривалу стабільність. Нею можна було не захоплюватися, але не було б того, що маємо зараз. Зараз іде черговий знову певний деребан, знову підігрування Президенту з боку партії, яка заявляла, що вона його найбільш опонент. Знаєте, це все трошки паршиво.
Савік Шустер, ведучий: Вот давайте тогда послушаем, что сегодня заявил Виктор Янукович.
Валід Арфуш, хронікер: Он заявил.
Віктор Янукович: Дійсно, Президент Ющенко мені зателефонував з Варшави, і звернувся з проханням зупинити процес відставки Яценюка. І провести попередні консультації. Я сказав, що ми цього робити не будемо, тому що є рішення фракції, підставою є те, що парламент працює неефективно. Фактично, заява Яценюка про звільнення його з посади звільнила його від відповідальності. Тому в таких умовах, коли в країні є криза, яку створила ця влада і цей уряд, ще додається і криза в парламенті. І тягнути час, і дивитись, як Яценюк підтанцьовує чи Президенту, чи Прем'єр-міністру - це марна праця.
Тарас Чорновіл: Ви знаєте, я з цього можу сказати, що при всій дуже глибокій, дійсно щирій повазі до Віктора Януковича, не вірю жодному слову. По-перше, не було жодного рішення фракції. Фракцію...
ВСЕ: (Аплодисменти).
Тарас Чорновіл: Фракцію поставили до відома. Я теж член фракції, але навіть ті, хто є членами партії, ні в кого думки не питалися. Другий момент.
Іванна Коберник, хронікер: Поставили до відома, що маємо проголосувати.
Тарас Чорновіл: Так, що маємо проголосувати, супермобілізація. Навіть таких, як я, повишукували. Ви бачили, всі, хто голосував вже не з фракцією, всіх просили, переконали, когось примусили. Друге...
Олесь Доній: А як...
Тарас Чорновіл: Так, чекай. Так ніби вас там і не переконували. Другий момент.
Іванна Коберник, хронікер: Так, як влітку звозили.
Тарас Чорновіл: Мені нагадали, що я не повністю вийшов з усіх своїх взаємовідносин ще з фракцією, партією.
Валід Арфуш, хронікер: К Вам тоже будет такой вопрос.
Тарас Чорновіл: Добре. Тепер другий момент. Ну, в когось є сумніви, нехай Балога, можна припустити, що в нього своя гра, що він посварився з Ющенком. Ви подивіться на склад групи «ЄЦ». Абсолютно вірні Президентові люди. І ви можете припустити, що таке дружне голосування, злагоджене голосування, добре продумана, зорганізоване, якби не було ініціатива від Президента. Президент дзвонив Віктор Януковичу з цього приводу. Не вірю. Мене більше цікавить сьогодні не те, що відбулося, воно вже відбулося. А от те, що буде. Що буде зараз робити Яценюк, який проект розігрується. Проект Яценюк контра проти Юлії Тимошенко на президентські вибори; Яценюк, який почав підігрувати Юлії Тимошенко, і, відповідно, Ющенко його злякався і вирішив його ліквідувати. Я ж тебе породив і я ж тебе вб'ю. Чи якийсь третій варіант, індивідуальний варіант Яценюка, ще щось.
Валід Арфуш, хронікер: Вы так очень сильно подняли Яценюка с такими вариантами. Потому что человек, который только зашел в политику, у него рейтинг почти 4% на всю страну, он не может вот так вдруг через год быть претендентом на пост Президента против Тимошенко.
Савік Шустер, ведучий: Мне кажется, что у него больше, чем 4%.
Тарас Чорновіл: Ви знаєте, перше - в нього дійсно зараз є більшість з цього моменту.
Валід Арфуш, хронікер: А сколько?
Тарас Чорновіл: У Юлії Тимошенко рейтинг появився, коли її в тюрму посадили в 2001-му році. Згадайте.
Валід Арфуш, хронікер: Но его в тюрьму никто не посадил.
Тарас Чорновіл: Ну, я думаю, сидіти не буде. Давайте я вже з цим закінчу. Знаєте, є одна маленька проблема. В мене таке відчуття є, що в людей вже всіх просто є дика втома від трьох великих супергігантів, чи монстрів, чи динозаврів, як їх не назвете, оцих трьох політичних сил, які постійно ділять владу, і які поки що вміли концентрувати навколо себе голоси виборців.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Тарас Чорновіл: Подивіться минулі вибори дострокові, падіння не рейтингу Партії Регіонів, а падіння явки на Сході України, де виборець, в принципі, відданий, чесний в певних своїх внутрішніх зобов'язаннях. Але втома настільки велика. І мені здається, в людей є пошук чогось нового. Я б не хотів, щоб саме Арсеній Яценюк був тим новим. Але якщо зараз не буде інших якихось пропозицій, їх нема, то цілком можливо, що скачок абсолютно,абсолютно ірраціональний може відбутися. Щось шукають, не хочуть вже Януковича, не хочуть Тимошенко, не хочуть Ющенка.
Савік Шустер, ведучий: Тарас, почему, почему то, что Вы говорите, так сильно поддерживают избиратели Блока Юлии Тимошенко? Вот то, что Вы сейчас говорите?
Тарас Чорновіл: Я не знаю, я не хвалю Юлію Тимошенко.
Олеся Бацман, хронікер: Они что-то знают.
Тарас Чорновіл: В мене є до неї теж свої претензії, я ще раз кажу, я її не критикував останній період тільки по одній причині. На неї всі накинулись, воно знаєте, як стая шакалів. Ну, не можу я в цьому брати участь. Мине це все, затихне, або якщо раптом знову почнеться до неї любов, якісь об'єднання, от тоді я буду знову критикувати. Але не можу я буду в стаї.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Валід Арфуш, хронікер: Вы сейчас член какой партии?
Тарас Чорновіл: Я позапартійний.
Валід Арфуш, хронікер: Безпартийный?
Тарас Чорновіл: Так.
Валід Арфуш, хронікер: Но Вы остались как депутат.
Тарас Чорновіл: Так, я в фракції, але я безпартійний.
Олесь Доній: Якщо можна, мені здається...
Савік Шустер, ведучий: Олесь.
Олесь Доній: Да.
Савік Шустер, ведучий: Я просто хочу процитировать и показать. Я хочу Ивана Кириленко, главу фракции БЮТа процитировать. Он говорит, что «новое большинство официально сформирует новую коалицию, и первым вопросом будет отставка нынешнего правительства». Да, вот он так прогнозирует. А Роман Зварич прогнозирует отставку Виктора Балоги. Потому что там явный конфликт между Президентом и Главой Секретариата. Мы у людей спросили - кого они хотят видеть в роли главы Верховной Рады. Мы дали им четыре кандидатуры, которые обсуждаются сейчас. И в итоге мы получили, что країні потрібен Литвин, да, 51%, Александр Лавринович - 28%, Іван Плющ - 14%, Адам Мартинюк - 7%.
Тарас Чорновіл: Ви дали жорсткий вибір. Ви не дали питання - жоден не влаштовує або байдуже.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Савік Шустер, ведучий: Мы получили ответ.
Петро Мага: Абсолютно доцільне зауваження. Пан Тарас хотів подивитись, що ж буде далі. Сьогодні сповістили, що уже Арсеній Яценюк забрав всії свої речі, його вже немає у Верховній Раді. І почали багато говорити про Володимира Литвина. Але, от, пан Савік цитував...
Савік Шустер, ведучий: Пан Савик?
Петро Мага: Ну, я ж не можу сказати інакше.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Петро Мага: Має бути серед двох ведучих хоча б одна культурна людина.
Савік Шустер, ведучий: И это я.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Петро Мага: От сьогодні що сказав...
Валід Арфуш, хронікер: Мага, можно я одну реплику?
Петро Мага: Да.
Валід Арфуш, хронікер: Ты настолько смотришь иностранные телевизионные каналы. Наверное, ты в курсе, что сегодня Международный день вежливости.
Петро Мага: Я знаю, що сьогодні...
Валід Арфуш, хронікер: Поэтому и пан. Сегодня Международный день вежливости. Так что кто не успел, есть еще четыре часа быть вежливым друг с другом.
Петро Мага: Валід, у твоєму улюбленому Парижі сьогодні 5 тисяч овець вигнали на вулиці, і французи не знали, що з ними робити. Я не дивився сьогодні каналів. Але що сказав Іван Кириленко з приводу того, як вони будуть голосувати за будь-кого із запропонованих кандидатів.
«ТСН», канал «1+1»: «Тимошенківці» кажуть, спочатку офіційна коаліція, потім - Спікер. Іван Кириленко: «Вчора, позавчора одна золота карта була, то зараз їх багато. Ви розумієте, 9 чоловік, які стали на бік цього перевороту, у них платинова карта».
Петро Мага: Але знову-таки незрозумілий момент. Тому що пан Андрій Портнов, який входить у фракцію БЮТ, от він говорить абсолютно зовсім інше.
Андрій Портнов: Відповідаючи на ваше прогнозоване запитання, чи будемо ми підтримувати Володимира Михайлович Литвина, наша офіційна позиція полягає в тому, що ми готові підписати всі коаліційні угоди і після цього обов'язково ми проголосуємо за Володимира Михайловича Литвина.
Петро Мага: Ну, і щоб уже закінчити з Володимиром Литвиним, він сьогодні, по-моєму, сяяв від якоїсь певної радості, я не знаю, може, він щось знає, но робить вигляд, що ще ніхто нічого не пропонував.
Володимир Литвин: Я сьогодні вранці прочитав, і вдячний Олександру Олександровичу Омельченко, що він вніс проект постанови. Я тепер переконаний, що гарантовано 21 голос є в нас.
Петро Мага: Щасливий.
Олесь Доній: Що можна сказати, пояснити, чому не буде відставки уряду. Якщо Голову Верховної Ради можна обрати і потрібно для цього лише проста більшість арифметична - 226 голосів. То якщо буде відставка уряду, то уряд продовжуватиме виконувати обов'язки. Тобто, і Юлія Тимошенко, і весь уряд буде просто з приставкою в.о. Відповідно опозиція, Партія Регіонів, не виконає функції дістатися до важелів впливу, вони не отримають уряд, тому що сформувати коаліцію під себе можливості у регіоналів немає, а відповідальність за відставку вони поділять з урядом. Тобто, перед суспільством вони будуть певною мірою винуваті. Тому сенсу відставки уряду просто немає.
Іванна Коберник, хронікер: Слухайте, Олесю, процедури в Верховній Раді зараз міняються так прекрасно, як, наприклад, змінять, що можна відправити Тимошенко у відставку.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Олесь Доній: Я сподіваюся, я сподіваюсь, що після відставки...
Іванна Коберник, хронікер: І призначити технічного Прем'єра.
Олесь Доній: Я сподіваюся, що урок Арсенія Яценюка, який не виконував регламентні норми, буде все-таки завчений Верховною Радою. І тепер повага...
Тарас Чорновіл: Не буде, не буде, не буде. І не буде жодної поваги.
Іванна Коберник, хронікер: На яких підставках?
Олесь Доній: Хотілось би, щоб повага тепер до регламенту, до законів була більше. Щодо Литвина, щодо Литвина...
Іванна Коберник, хронікер: Його ж зняли з неповагою до регламенту.
Валід Арфуш, хронікер: Сегодня Международный день вежливости. Дайте сказать слово. А то вообще не дают сказать слово. Да.
Олеся Бацман, хронікер: Спасибо, Валид. Несмотря на твой шикарный русский, я не могла вставить ни одного слова до этого времени.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Олеся Бацман, хронікер: Вот если бы вы были сейчас среди этих сто человек наших, и вы отвечали точно на такой же вопрос, какой бы вариант ответа вы выбрали?
Тарас Чорновіл: Ну, в мене буде набагато простіше, як і у Олеся. Нам доведеться на це питання відповідати карточками або не відповідати. Я можу так сказати, на 99% що я не буду давати відповіді на це питання.
Олеся Бацман, хронікер: Нет, ну, как, ну, есть же варианты.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Тарас Чорновіл: Варіанти, будь-яка соціологія передбачає теж питання - не підтримую, як і на виборах - не підтримую жодного кандидата, або в соціології - мені байдуже. Знаєте...
Олеся Бацман, хронікер: То есть, у Вас своего, из 450 для Вас достойного нет сейчас?
Тарас Чорновіл: Ні, є багато. Розумієте, в чому вся справа. От, ви подали два матеріали з БЮТу, які трошки різняться. А що ви хочете від БЮТу, якщо в них ситуація та, що вони хочуть побачити, чи буде новий формат коаліції можливий з їхньою участю, чи без їхньої участі, чи не буде ніякого. Якщо не буде ніякого і треба іти на вибори, то ліпше просто іти і не вмазуватися ні в які нові союзи. Тоді можна ще красиво піти і щось здобути. Якщо буде варіант, що внаслідок того, що Ющенко, ну, відверто кажучи, ту другу частину «Нашої України», тих, яка партія «Наша Україна», Народний союз «Наша Україна». Ну, відверто кажучи, зрадив, не зрадив, підставив, підвів, обманув, давши команду голосувати за відставку Яценюка. А для них це було шоком. Появляється надія, не знаю, наскільки вона обгрунтована, у БЮТу все ж таки добитися, що в «Нашій Україні» буде понад сорок чоловік, які будуть готові на нову коаліцію з БЮТом. Є така надія, такі розрахунки, але мені здається, там з цифрами трошки не грає. На 226 важко, але це тільки можливо тоді, якщо там буде Литвин, якому треба пообіцяти пост Спікера. Третій варіант.
Олеся Бацман, хронікер: Тарас, я Вам...
Тарас Чорновіл: Третій варіант - якщо буде створюватись коаліція, про яку зараз найбільше говорять Партія Регіонів, «Наша Україна» і «Блок Литвина», то нащо зараз БЮТу підтримувати Литвина, який потім після створення коаліції піде туди, вже чужими голосами ставши, піде там, в ту коаліцію.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Олеся Бацман, хронікер: Вы когда были еще членом Партии Регионов, Вы говорили менее резко. Когда Вы совсем захотите уйти из парламента, наверное, мы от Вас наконец-то сможем услышать уж всю правду на сто процентов. Олесь, если можно, Вы тоже ответьте на этот вопрос.
Тарас Чорновіл: Ні, ну, я думаю, що більше, ніж я сказав, ви від мене не почуєте вже. Знаєте, я, коли був у Партії Регіонів, я дозволив собі одну річ, яку можна назвати в принципі цинізмом і підлістю. Я говорив всю правду про те, які погані наші опоненти. Мені здається, це була правда, це не була брехня. І я говорив дуже мало правди про те, які погані ми. Але все-таки я собі дозволяв про це говорити.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Олеся Бацман, хронікер: Сейчас мы ее услышим?
Тарас Чорновіл: Зараз я можу це говорити. Хоча, мені здається, тут теж є проблема. І я дуже невдячний журналістам за одну річ. І мене, і Олеся Донія, і інших дуже часто легко, як людей емоційних і в принципі не зовсім політиків за натурою, за душею, десь і трохи творчих, можливо, легко розкрутити на емоціях і витягнути те, що не треба сказати. Я собі клявся, коли виходив з партії, що піду тихо. Не вийшло тихо. Каюсь.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Олесь Доній: Тепер я спробую відповісти. Мені не все рівно. Я вважаю, що краще обрати будь-якого депутата, але щоби був Голова Верховної Ради. І більше того я думаю, що переважна кількість депутатів на цій посаді Голови Верховної Ради будуть краще, ніж Арсеній Яценюк. Звичайно, був би оптимальний варіант, якби ми обрали компромісну фігуру, і обрали би переважної більшості депутатів. Але за умов пропорційного законодавства, це мало реалістично. Тому існує два варіанти: або опозиційна конфігурація, яка приведе Голову Верховної Ради, або наша провладна. До опозиційної конфігурації належали би Партія Регіонів, Компартія, «Блок Литвина», і, як це не дивно, «Єдиний центр». Ми бачимо, що тут ключову роль грають «Блок Литвина». І він міг би нарешті розіграти свою золоту акцію. А провладна коаліція, і подивіться, що буде. Провладна коаліція - це «НУ-НС», БЮТ і знову «Блок Литвина». Тобто, фактично, «Блок Литвина» зараз поставлений на кастинг, боротьба за Литвина. Хто його візьме до коаліції. І, на мій погляд, нам би було б краще, звичайно, поставити від наших двох фракцій свого кандидата. Ним міг би бути представник «Блоку Литвина». Єдине що - а чи це потрібно Литвинові, бо якщо цей парламент нестабільний, якщо постійно він під загрозою розпуску, Президент постійно марить розпуском.
Олеся Бацман, хронікер: В последнее время в Украине так всегда, так что же теперь.
Олесь Доній: То чи варто обиратися на два місяці.
Іванна Коберник, хронікер: А ми щойно бачили, Литвин так сяяв.
Олесь Доній: Тобто, я думаю, що Литвин буде готовий до обрання Головою Верховної Ради за умов гарантій стабільної діяльності цієї Верховної Ради. Принаймні на рік. От справа лише в тому, хто може дати йому такий...
Савік Шустер, ведучий: А кто может такой, вот кто? Кто?
Олесь Доній: Хто може дати йому такі гарантії.
Іванна Коберник, хронікер: Хто?
Олесь Доній: Дати можуть кілька людей. А, от, виконати не може ніхто.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Олесь Доній: Ну, я думаю, що, по-перше, мало хто пригадує, що за півроку до президентських виборів, згідно українського чинного законодавства, не можна проводити дострокові вибори.
Тарас Чорновіл: Півроку починається в липні місяці.
Олесь Доній: Тобто, реально у нас лишилось всього півроку. А вибори можна здійснити лише за консенсусу між трьома основними гравцями: Ющенком, Тимошенко і Януковичем. Якщо хоч один гравець не хоче виборів, як зараз Тимошенко, то вони нездійсненні дострокові вибори. Тому, швидше за все, поки що виборів парламентських не буде, тому, можливо, Литвин і так сяє.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Тарас Чорновіл: Вибори нездійсненні, я тільки уточню, по одній-єдиній причині сьогодні. В Україні нехтують вже конституційною нормою, і зокрема законодавчою нормою, яка передбачає спосіб фінансування виборчої кампанії. Вибори сьогодні нездійсненні не через те, що цього не хоче БЮТ, а через те, що цього вже не хоче Президент. І сьогодні побачимо, можливо, найнеочікуваніші речі. Я не здивуюся, якщо взимку ми побачимо, що ініціаторами виборів, якщо не складеться ніякий варіант, і відбудеться пасьянс інший, може стати Блок Юлії Тимошенко. 
Олесь Доній: Це після президентських виборів обов'язково.
Савік Шустер, ведучий: А я думаю, да.
Іванна Коберник, хронікер: Почекайте, почекайте. Тільки Спікер може направити на підпис Президентові бюджет. Тому Спікера, я так думаю, необхідно обрати, інакше в країни не буде бюджету. Чи ви думаєте, що вже депутати навіть і про це не думають?
Тарас Чорновіл: Знаєте, я вам скажу...
Савік Шустер, ведучий: Ну, как? Они не могут, ну, подписала страна, мы вчера об этом говорили, на бездефицитный бюджет.
Іванна Коберник, хронікер: Що підписала? Та будь-який бюджет і щоб він набув чинності, його має підписати Президент.
Олесь Доній: Якщо ви знаєте, згідно...
Іванна Коберник, хронікер: Направити може тільки Спікер, заступник не може.
Савік Шустер, ведучий: Да.
Олесь Доній: Іванна, Іванна, згідно українського законодавства, будь-який взагалі законотворчий акт Верховної Ради повинен бути за підписом Голови Верховної Ради. Не має права в.о. Спікера.
Тарас Чорновіл: Ніхто більше.
Олесь Доній: Не має права перший заступник.
Іванна Коберник, хронікер: Так, я про це і кажу. А ви говорите про те, що не буде Спікера.
Олесь Доній: Тому, тому... Ні, я сказав, що швидше за все може не бути дострокових виборів. А Спікер, а Спікер, безперечно, це єдине питання, з якого почне засідання Верховна Рада у вівторок. І поки воно не вирішиться, то будуть тривати, ну, не дискусія, а підкилимні ігрища. Але зрештою, ну, поставлять рано чи пізно Верховна Рада...
Тарас Чорновіл: Послухайте...
Іванна Коберник, хронікер: А «НУ-НС» взагалі існує ще? Чи вже хрест ми поставимо?
Олесь Доній: Ні, «Наша Україна - Народна Самооборона» безперечно існує. Є проблеми внутрішньої комунікації.
Валід Арфуш, хронікер: Есть.
Олесь Доній: Всі про це знають, частина орієнтується на Президента України, частина - не орієнтується на Президента України.
Олеся Бацман, хронікер: А вот по поводу ориентации на Президента. Сегодня, например, Роман Зварич заявил о том, что Ющенко уже созрел для того, чтобы отставить Балогу.
Тарас Чорновіл: Да ми зріємо уже місяців чотири від «нашоукраїнців».
Олеся Бацман, хронікер: И это, нет-нет-нет, и это связано с тем, что «Единый центр» якобы голосовал по санкции Балоги за отставку Яценюка без ведома Президента. Это правда?
Тарас Чорновіл: Не вірю, не вірю.
Олесь Доній: Мені невідомо, до чого визрів Віктор Ющенко. Тому що він не зустрічався з фракцією останнім часом «Наша Україна - Народна Самооборона». Він влаштовує зустрічі якісь таємні з частиною фракції. Хто туди ходить, я особисто не знаю. Чи є там члени «Єдиного центра,» чи є там члени «Нашої України», чи є там члени УНП, мені невідомо. Тому мені невідомо, що думає Віктор Ющенко по Балозі. А те, що Віктор Балога здійснив деструктивну роль свого часу в наростанні конфліктності між президентською стороною і стороною Кабміну - це факт. І те, що значною мірою було розвалена демократична коаліція руками Віктора Балоги - це також факт. Але те, що Віктор Балога підсилив Віктора Ющенка, і саме тому Віктор Ющенко тримається за Віктора Балогу, бо він марить другим терміном на президентських виборах, - це також факт.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Валід Арфуш, хронікер: Вы согласны...
Савік Шустер, ведучий: Я хочу просто, я вам не собираюсь мешать. Я просто хочу пригласить еще одного гостя - Виталий Козловский. Добрый вечер.
Віталій Козловський, співак: Добрий вечір.
Петро Мага: Савік, я перепрошую, можна артиста нормально зустріти? Артисти - це кліпи, це музика.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Петро Мага: Я хочу сказати, щоб ми його зразу не душили... Привіт, Віталій. Щоб ми його не душили політикою, сьогодні нарешті презентовано світу ролик, який буде презентувати Україну фактично всюди, де дивляться CNN. Чому? Тому що ВВС канал попросив за прокрутку цього ролика дуже великі гроші, а CNN за 30-секундний ролик запросив 2 мільйони 530 тисяч гривень і прокрутить його 428 разів.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Петро Мага: На жаль, запис не дуже хороший, тому що він взятий камерою прямо з залу презентації. Але світ буде бачити Україну саме отакою. Будь ласка, увага на екран (показують сюжет). І ні однієї політичної мордочки.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Тарас Чорновіл: Те, що жодної політичної фізіономії нема - це прекрасно. Але, відверто кажучи, це так нагадує соцреалізм.
Валід Арфуш, хронікер: Да.
Тарас Чорновіл: І стільки вже було набагато кращих, на порядок кращих роликів. Знаєте, мені здається, що тут тихо гарно так свої люди...
Олесь Доній: Тарасе, я, наприклад, займаюсь сучасним мистецтвом, це ще менш зрозуміло, навіть Петру Мазі незрозуміло, так що нехай буде краще таке зображення України.
Тарас Чорновіл: Ні, я розумію. Нехай. Але тепер ви мені скажіть, цей ролик зробив отой якийсь цинус, присмак, яким насиченого західного туриста відвідувача можна затягнути в Україну? Замок показати, в Італії кілька тисяч таких замків дуже в доброму стані, дуже цікавих і дуже старовинних.
Валід Арфуш, хронікер: Да.
Тарас Чорновіл: Показати гори, є Альпи, є Доломіти, є інші гори. Там в ньому показане оце відчуття духу? Оцей наплив загальною панорамою зверху над кримськими містечками, вони прекрасні, але з цього ролика їх не видно.
Савік Шустер, ведучий: Женщин надо показать, правильно. Женщин надо показать.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Віталій Козловський, співак: А я вам хочу сказати, що на кожен товар знайдеться свій клієнт. Можливо, людям з Європи, їм набридла оця урбанія, да, можливо, їм захочеться оцієї природності, тому що...
Валід Арфуш, хронікер: Нет, ну, Виталий, если Вы смотрите, например, CNN или Euronews, Вы будете видеть такие же ролики всех стран, там, Сербия, Азербайджан, все, вот оно все одно, они очень похожи.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Валід Арфуш, хронікер: Если ты видишь в самом конце название страны, то ты реально не понимаешь. Вот очень правильно говорит Тарас. Потому что если не написано было бы «Украина», не понятно тогда ничего.
Савік Шустер, ведучий: Нет, ну, подождите. Ты же человек, живущий в Париже частично, да.
Валід Арфуш, хронікер: Ну.
Савік Шустер, ведучий: Ну, вот скажи, парижанин...
Валід Арфуш, хронікер: Если бы увидел такой?
Савік Шустер, ведучий: Да, средний парижанин, если он приедете в Украину, вот за чем?
Валід Арфуш, хронікер: Он только приедет, если бы в этом клипе были красивые украинки. Я говорю серьезно.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Олесь Доній: До речі, дуже хороша дискусія, що ми, політики, перейшли до того, а як потрібно зображувати нашу державу, як вона має виглядати. Ну, і, по-перше, власне, треба привітати міністерство культури все-таки, що вони-таки здійснили. Те, що ми можем критикувати, але чим можливим ми можемо бути відомі для України.
Іванна Коберник, хронікер: Я не бачу, з чим тут вітати міністерство культури. Тому що щойно те, що було показано, це були архівні кадри, які з 99-го року в набагато кращому монтажі не раз крутилися по українських каналах.
Валід Арфуш, хронікер: Архив, да.
Олесь Доній: Боже мій, а це не вкрадено? Я думаю, що це інтелектуальна власність, яка була таємно записана Магой.
Іванна Коберник, хронікер: Може, ні, може, вони купили, але...
Валід Арфуш, хронікер: Но зато я все-таки пытаюсь сегодня поздравить Виталия, потому что на выходных он стал найкращий певцом Украины. Правильно я говорю?
Віталій Козловський, співак: Но не на вихідних, трошки раніше.
Валід Арфуш, хронікер: Да.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Валід Арфуш, хронікер: Но при этом, но при этом сегодня утром я видел на «Новом канале», как ты очень сильно критиковал Ukranian music award по поводу того, что никто не может понимать, почему эти кандидаты вообще, откуда они взялись, почему мы... 
Віталій Козловський, співак: Но критикував, напевно, не я, а критикували ведучі.
Валід Арфуш, хронікер: Ведущие, да. Но ты тоже критиковал. Почему там не было Таисии Повалий, например, в номинантах, или Могилевской. И в конце-то концов все понимали, что получили премии те, которые согласились к Ренату в Донецк полететь и участвовать, и выступать на этом мероприятии.
Савік Шустер, ведучий: Да. А Ренат - это кто?
Валід Арфуш, хронікер: Это один дядя живет в Донецке, который...
ВСЕ: (Аплодисменти).
Олесь Доній: Там свого часу, коли ще була депутатом Руслана Лижичко, виступила, здається, на якійсь вечірці, після того вилетіла з депутатства. Так що обережніше, ти знаєш. На таємній вечірці...
Віталій Козловський, співак: Вона виступила задовго до того, як вступила, власне, в ряди депутатів.
Олесь Доній: Це просто показали ролик.
Віталій Козловський, співак: Це показали пізніше.
Валід Арфуш, хронікер: Просто они были сделаны правильно. Потому что все в Украине происходит то же самое. Вот, например, есть, там, такая-то премия, есть комитет, который не знает никто, вот именно кто, но я знаю, что там Мозговая, да, это все ведет. И потом вдруг говорят номинантов. Вот победил, вот это вот победил. Например, никто не спорит, что Козловский суперпевец, все его любят. Да, это точно.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Віталій Козловський, співак: Спасибі.
Валід Арфуш, хронікер: Но то, что, например, в список не попала Таисия Повалий - это, ну, много сомневаются. Но все думают, наверное, Мозговая позвонила ей, Повалий, а Повалий сказала, что я в этот день занята, тогда ее вычеркнули из этого списка, да. Как было на самом деле?
Савік Шустер, ведучий: Значит, я так понимаю, что если Алла Пугачова - крестная мать всей российской эстрады, то в Украине тоже есть крестная мать.
Валід Арфуш, хронікер: Конечно, есть.
Віталій Козловський, співак: Хто? У нас хресна мама?
Олеся Бацман, хронікер: Кто?
Савік Шустер, ведучий: Кто?
Олесь Доній: Кто? Мозговая?
Валід Арфуш, хронікер: Нет. Я скажу так. Крестная мать, она меняется часто. Вот последние три месяца это Могилевская, и она в эту роль. То есть, она сегодня считает себя...
Савік Шустер, ведучий: А-а, у нас демократическая история.
Валід Арфуш, хронікер: Она меняется, да, вот как в парламенте, каждый раз там новый человек.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Олеся Бацман, хронікер: Подождите.
Тарас Чорновіл: Устраювати з цього проблему. Є, я абсолютно нічого не розумію в боксі, але є номінації, якісь, там, один - в такій-то версії, другий - в такій-то версії боксер переміг. В принципі, вони можуть в кожній версії бути. Але чомусь в одній опинився там Віталій Клічко, в іншій опинився десь там Тайсон, в іншій - ще хтось опинився. Так само і тут. Мені здається, це не є проблема. Ми не маємо конкурсу, який би мав визначити най-най-най-най-най...
Віталій Козловський, співак: Це є суб'єктивна річ.
Тарас Чорновіл: Це є суб'єктивна річ. І не треба нам це робити. Кому це потрібно.
Савік Шустер, ведучий: Это правда. Но с другой стороны, Виталий...
Тарас Чорновіл: Є певний, цей конкурс зібрав людей, який має певного глядача. Якщо туди прийде Гришко на цей конкурс, і як він має отримувати, і він буде співати оперні арії. Скажіть? Воно буде некоректно, некоректний вибір буде просто.
Валід Арфуш, хронікер: Я вам дам один пример.
Савік Шустер, ведучий: Валид, послухайте. Я сейчас скажу.
Тарас Чорновіл: Це різні речі.
Віталій Козловський, співак: Справа не в нагородах.
Савік Шустер, ведучий: Правильно. Ведь надо продавать диски, да.
Олеся Бацман, хронікер: Вот, кстати, об этом и поговорим.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Валід Арфуш, хронікер: Пираты об этом заботятся.
Савік Шустер, ведучий: Вот именно. Не только пираты должны об этом заботиться.
Віталій Козловський, співак: Вони продаються...
Валід Арфуш, хронікер: Ну, я уже говорил. Но я это должен сказать.
Олеся Бацман, хронікер: Какие же вы въедливые сегодня. Подожди.
Валід Арфуш, хронікер: Я это должен скажи.
Віталій Козловський, співак: Скажи, скажи.
Савік Шустер, ведучий: Он должен, он не может...
Олеся Бацман, хронікер: Ну, что ты, кому ты должен уже...
Валід Арфуш, хронікер: То есть, когда Виталий начал свою карьеру, было, у всех был один вопрос. То есть, все было прекрасно, вот была проблема с фамилией. И было вокруг этого очень много шуток.
Віталій Козловський, співак: Але завдяки прізвищу і сталося в моєму житті те, що сталося.
Валід Арфуш, хронікер: Нет, я скажу до конца. И закончилось тем, что сегодня новые группы, которые хотят стать популярными с первого дня, они делают песни, которые называются, как называются? «Я не Виталий Козловский». И таким образом сегодня их показывают все каналы, потому что они сделали песню именно где есть его имя и фамилия. С этим я тебя поздравляю.
Віталій Козловський, співак: Дякую.
Тарас Чорновіл: Одну річ. Я, на відміну всіх інших ефірів вашої програми, легко сьогодні і експерти, і учасники, які волею-неволею лише десь там в політиці крутяться, з цієї політики, вибачаюсь за це жаргонне слово, злиняли з радістю і з задоволенням. Ви собі можете уявити якісь інші ситуації.
Олеся Бацман, хронікер: Не смотрите так на лицо Олеся Дония.
Тарас Чорновіл: А просто, мені здається, легко і елементарно оте, що зараз відбувається, воно всіх дістало.
Валід Арфуш, хронікер: Может, у нас два артиста сегодня?
Тарас Чорновіл: З одного боку воно незрозуміло, що робиться, навіть самим учасникам. Воно іраціонально, воно неправильно.
Олеся Бацман, хронікер: Кстати, знаете, что между вами общего?
Тарас Чорновіл: Воно нечесно і непорядно. І приємніше говорити про Віталія, про мистецтво, ніж про то.
Олеся Бацман, хронікер: Тарас, вот я Вас как раз хотела спросить.
Віталій Козловський, співак: Тому що люди втомилися.
Тарас Чорновіл: Втомилися, втомилися.
Олеся Бацман, хронікер: Вот что между вами двумя общего. Да, между Вами, и между Вами, Олесь. Вот вы оба, вот как мне кажется, неполитики, несмотря на то, что вы народные депутаты, у вас у каждого есть своя история.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Олеся Бацман, хронікер: И все остальное. Но вы неполитики. Вот Вы, например, несколько лет работали санитаром в хирургическом отделении. Вы журналист.
Тарас Чорновіл: Грузчиком працював.
Олеся Бацман, хронікер: Вы грузчик, вот видите, Вы добавляете.
Савік Шустер, ведучий: А я не понимаю. Олеся, а как ты понимаешь, что человек рождается, его мама носит, и говорит: «Ты политик».
Олеся Бацман, хронікер: Нет, я хочу... Нет-нет-нет. Я хочу закончить.
Тарас Чорновіл: Ти вже політик.
Олеся Бацман, хронікер: Я хочу закончить.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Тарас Чорновіл: Ні, коли я народився, я був політиком. Коли проводили обшуки КГБ в Вижгороді, де ми тоді жили, на будівництві Київської ГЕС, і КГБ вривалося в будинок, батькові рукописи загортали в мої пеленки, і мене вивозили...
Олеся Бацман, хронікер: И Вы пропитывались этим.
Тарас Чорновіл: Ну, я трошки підмочив частину.
Савік Шустер, ведучий: Кстати, ну, с его отцом, с его отцом не быть политиком! Ну, это, да.
Валід Арфуш, хронікер: Это от него не зависело.
Савік Шустер, ведучий: Да.
Тарас Чорновіл: Але потім я, я радий, що так.
Валід Арфуш, хронікер: На самом деле просто Олеся хочет сказать, что быть политиком - это...
Олеся Бацман, хронікер: Подожди, я сама скажу, что я хочу сказать.
Валід Арфуш, хронікер: Это нехорошее слово. Ты хочешь что-то красивое сказать, да.
Олеся Бацман, хронікер: Спасибо, дорогой. Я хочу у вас спросить. Кем вы себя сейчас ощущаете? Вот кем?
Тарас Чорновіл: Я?
Олеся Бацман, хронікер: Да. Вот сегодня в этой студии.
Тарас Чорновіл: Не знаю. Людиною, яка, знаєте, людиною, яка десь пробує попрощатися з тою політикою, розуміє, що вийти звідти, мабуть, набагато важче, ніж туди зайти. Але дуже коротка реприза щодо самої політики. Є двоє висловлювань двох дуже близьких людей - Василь Стус і В'ячеслав Чорновіл. Василь Стус, фраза коротка: «Ненавиджу політиків». З таким, жорстким притиском. В'ячеслав Чорновіл: «Політика може бути чесною і тількичесною. Якщо вона нечесна - це вже не політика». Тому що таке політика і що таке неполітика - я не готовий відповісти.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Олеся Бацман, хронікер: Революционер, политолог, я не знаю, ну, опять же не политик.
Олесь Доній: От ви знаєте... Мені дійсно дуже не подобається, коли кажуть, що політика - це брудна справа. Я думаю, що потрібна суспільству вишуковувати моральних людей і допомагати їм туди проходити. Нам потрібно очищати політику. А ким я себе особисто більше ощущаю. Зараз безперечно депутат, хоча депутатом став тоді, коли це стало найменш потрібно. Потрібно було іти в депутати на початку 90-х, але тоді українська номенклатура зробила все, щоб ми, студентські тоді ватажки, туди...
Тарас Чорновіл: Ну, підняли віковий ценз проти них якраз.
Олесь Доній: Туди не потрапили. А зараз політика, на жаль, майже вмерла. Тому я депутат, який мало можливості, дуже мало має можливості впливати на політику. Я намагаюсь більше впливати на мистецтво. Це більше вдається.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Савік Шустер, ведучий: Мага.
Петро Мага: Зрозуміло. Вчора пробували продемонструвати один з телевізійних шедеврів, це фільм про поставку зброї Україною в Абхазію, мається на увазі в Грузію. І протистояли цьому фільму. І сьогодні був висловлений протест МЗС України Віктору Чорномирдіну і Всеволоду Лоскутову, його раднику. Далі я хочу показати невеличкий сюжет і синхрон пана Коновалюка, який, власне, і зчинив всю цю бучу.
Сюжет: СБУ попередило, демонстрація сфабрикованого в Росії фільму загрожує нацбезпеці України. І викликала Валерія Коновалюка на допит. Той у свою чергу звинуватив керівництво СБУ у спробах приховати склад злочину в експорті зброї до Грузії. Валерій Коновалюк: «Оце є указівка Віктора Ющенка продажу сучасного зенітно-ракетного дивізіону Бук-М-1». Фактично зруйнована була ціла частина війсьова, яка забезпечувала бойове чергування. Оце не рука Москви підписала, а рука Президента».
Савік Шустер, ведучий: Ну, я только скажу, что завтра в 21.30 у нас большая программа. И эту тему в том числе мы будем обсуждать. И покажем какие-то кусочки из этого фильма. И Коновалюк тоже будет у нас. Но это не единственная тема. Мы будем обсуждать и кризис, и безработицу, и Спикера, и политику, и все вместе. А я думаю, Тарас, то, что Вы сказали, это правда, люди соскакивают с политической темы. Потому что ощущение кризиса и чего-то серьезного, и хочется, чтобы серьезно решались серьезные проблемы серьезными людьми. А когда мы видим драки, то мы говорим - ну, это детский сад. Вот и все.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Віталій Козловський, співак: Можна я втручуся? Можна я втручуся?
Савік Шустер, ведучий: А я хотела Вас здесь представить.
Віталій Козловський, співак: Я, ви знаєте, півроку тому був у Верховній Раді, ну, так сталося. Не буду розповідати, чому я там опинився. Але я спілкувався з представником БЮТу. І він сказав мені відкрито: «Віталічку, за десять років ближні, які от зараз будуть, нічого не зміниться в нашій державі, доти, доки ми всіх не звільнимо і не наберемо нових людей».
ВСЕ: (Аплодисменти).
Віталій Козловський, співак: Не знаю, чи це правда.
Савік Шустер, ведучий: Виталий, Вы сейчас...
Віталій Козловський, співак: Але це фраза була сказана на телевізор. Тобто, це було привселюдно сказано.
Тарас Чорновіл: А можна акцентувати на одній фразі? Поки ми всіх не звільнимо. Хто ми?
Савік Шустер, ведучий: А Виталий не успеет спеть.
Віталій Козловський, співак: Він казав і про себе.
Савік Шустер, ведучий: Народ.
Валід Арфуш, хронікер: Пока нас не увольняют.
Тарас Чорновіл: Ні, а хто звільняти буде?
Валід Арфуш, хронікер: Народ.
Савік Шустер, ведучий: Но так им надо дать избирательную систему правильную.
Віталій Козловський, співак: А народ ніхто не слухає. Народ не слухають.
Тарас Чорновіл: А як народ може виконати свою місію?
Савік Шустер, ведучий: Виталий записывает новый альбом. Да?
Віталій Козловський, співак: Да.
Савік Шустер, ведучий: И главная, ну, основная песня альбома, да, «Дождь стучит в окно». Давайте послушаем.
Віталій Козловський, співак: Це остання пісня.
Савік Шустер, ведучий: Це остання?
Віталій Козловський, співак: Да.
Савік Шустер, ведучий: Но это не название альбома?
Віталій Козловський, співак: Ні.
Савік Шустер, ведучий: Ну, послушаем.
Віталій Козловський, співак: Давайте (исполняет песню «Дождь стучит в окно»).
Стенограма надана компанією Sourcer.
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Sourcer
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20895
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду