Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 2 лютого 2008 року

3 Лютого 2008
39592
3 Лютого 2008
10:56

Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 2 лютого 2008 року

39592
Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 2 лютого 2008 року

ВЕДУЧИЙ: Знаєте, як то є в інших країнах? В інших країнах ідеологія – це частина такого суспільно-політичного життя, ту ідеологію формують різні партії і просто звичайні громадяни. І інша справа, що ми вже сто разів в нашій програмі з’ясували, що жодної ідеології у нас не формують. У нас і партії приходять до влади через яскравих особистостей, або через яскраві речі, які асоціюються в людей з певними міфами, хто хороший, хто поганий, хто ворог, а хто друг, хто свій, а хто чужий. До речі, кажуть мудрі, в інших країнах можна безконечно одну людину обманювати, можна на короткий період обманювати всіх, а от обманювати весь час і всіх неможна. У нас, виявляється, можна. Оскільки певні політичні стереотипи і страхи, і міфи живучіші навіть за їх носіїв, за партії. До речі, про ті політичні стереотипи, які видні на поверхні, далі в нашому сюжеті.

Сюжет: «Поки політики продовжують кидатися партійними гаслами і присипають електорат наркозом міфів і стереотипів, пацієнт, насправді, здоровіший, ніж думають його партійні цілителі. Однак, хибні діагнози, навмисні перекручування і нав’язування зачовганих фобій із року в рік подовжують довголіття політичного шарлатанства. Брехня перша: схід і захід країни розділений не лише руслом Дніпра, а й на ментальному рівні, аж до сепаратизму. Насправді, у Донбасі, Криму, Галичині, Закарпатті і Буковині вражаюча більшість, майже усі проти відокремлення свого регіону від унітарної України і введення єдиних кордонів, грошей і єдиної армії та управлінської вертикалі. Міф про те, що решта областей живуть за рахунок східняків знаходить підтримку лише у 34-ох відсотків опитаних. А пристосованість до умов ринкової економіки так само висока як на сході так і на заході. Класичні стереотипи нинішнього дня: Блок Тимошенко проти олігархів, а «Партія Регіонів» проти НАТО. Концентрація мільйонерів та іншого пострадянського капіталу однаково висока у будь-якому парт списку фракції Верховної Ради. Перечитайте. А «Партія Регіонів» чи не найбільше приклалася до реальних кроків що до членства в НАТО. І закон голосували, і за план по набуттю членства в НАТО виступали. А в партійній програмі «Регіонів» записано: «Партія підтримує подальший розвиток і оптимізацію співпрацю України з НАТО за для повноцінного включення у систему європейської безпеки. Система безпеки в Європі – це НАТО». І крапка. Перечитайте проект тимошенківського українського прориву. А тепер уважно перечитайте програму «Партії Регіонів». Знайдете десять розбіжностей, пишіть нам у редакцію і у партійні штаби. Таке відчуття, що прихильники партій, які махають прапорами і когось проти чогось пікетують взагалі читати не вміють. Українізація, окупація, пам’ятники, УПА, істеричних точок для політехнолога хоч греблю гати. Культивування політичних міфів і псевдонародних стереотипів роками не вщухають. А геббельсівська пропаганда кремлівських телеканалів лише посилює психотропний ефект. Вавки в головах співвітчизників і шизофренія партійних фарисеїв уже дають клінічні результати. На запитання: «Що для вас означає Україна?» Раптом отримуємо ідіотичний по своїй суті результат. Для 48-ми відсотків громадян – це Батьківщина, а для 36-ти відсотків – територія проживання. Створити міф набагато легше ніж його розвіяти. А враховуючи регулярну заміну одних кланів іншими, міфотворство для них єдиний спосіб залишатися при владі. До речі, елітарність українських політиків – це теж міф або стереотип».

ВЕДУЧИЙ: Як казали класики, політичні стереотипи, які заважають нам жити. Чому їх не можуть дак довго подолати в головах громадян і політиків. На це знають відповідь мої гості. Бьютівець Віктор Уколов. Вітаємо Вас. регіонал Олександр Стоян. Новий лівий письменник союзу лівих сил Юрій Рогоза. І Вас вітаємо. Лідер «Братства» Дмитро Корчинський. Олесь Доній від блоку «НУ-НС». Та директор інституту проблем управління імені Горшеніна Кость Бондаренко. В нашого об’єктивного глядача ми спитаємо, до речі, таке модне і зрозуміле всім слово: «Хто більше хворіє на популізм, на вашу думку?» Якщо вважаєте, що влада, дзвоніть першим номером телефону, якщо вважаєте, що опозиція, дзвоніть другим номером телефону. А от які стереотипи експлуатують Блок Юлії Тимошенко і союз лівих сил, і в які міфи вірять їхні прихильники, ми зараз послухаємо. Віктор Уколов, Юрій Рогоза. Раунд перший. в експертів право на червону картку, у вас право на конституційних п’ять копійок, вставити по ходу дискусії. Мені таке здається, що ви, в принципі, союзники, панове. Тому що і Блок Юлії Тимошенко і Союз лівих сил експлуатує такий старий радянський міф чи стереотип, що держава має людині давати на халяву і багато. Тобто, за це люди будуть вдячні і за це вони будуть голосувати і ви будете при владі. Хто почне?

Юрій Рогоза, письменник: Я начну.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Юрій Рогоза, письменник: Дело в том, что сейчас тема…

ВЕДУЧИЙ: Ваші п’ять копійок треба кидати і починаємо.

Юрій Рогоза, письменник: Тема программы самая актуальная. Украина сейчас сплошь состоит из мифов. Начинается она из того, что создаётся искусственное прошлое. Такой героический пантеон героев, который очень шаткий, потому что там очень много лжи, очень много полуправды. А нужно же новейшую историю создать, чтобы на ней выросло типа, новое поколение. А на лжи ничего не будет стоять, это плохая арматура. И продолжается это сегодня. Почему это продолжается, потому что это выгодно всем кто при власти. Выгодно находиться у власти, выгодно использовать в целях обогащения и это намного легче. Даже создавать загробный пантеон…

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Вибачте, я хотів би пояснити для чого Союзу лівих сил, створив недавно нову організацію політичну, Союз лівих сил.

Юрій Рогоза, письменник: Я и так Вам скажу, для создания народной власти.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Він її створив для того, щоб прийти до влади. І коли вони прийдуть до влади, то ці слова будуть застосовувати до них. Але, насправді, насправді, міф це є жвачка. Це є жвачка для лінивого розуму, це є жвачка для тих, хто не вміє критично сприймати дійсність. І ці міфи активно використовуються в політиці. Наприклад, самий робочий міф, «Партія Регіонів» проти НАТО ви щойно продемонстрували, «Партія Регіонів» блокує парламент, тому що вона проти НАТО.

Юрій Рогоза, письменник: Я могу предложить не менее актуальный миф. БЮТ – это почти социалисты, только цивилизованные, а «Партия Регионов» это кровососы и кровопийцы. Господа, у вас олигархов и там, и там полным полно. Я не удивлюсь, что…

ВЕДУЧИЙ: Прошу. Зразу говоріть.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Ви знаєте, я пропоную, на даний момент використовувати тільки один єдиний міф з нагорної проповіді Ісуса Христа: кожне дерево пізнаєте по плодам його. Якщо ви бачите, що політична партія після виборів, а не до них починає виконувати передвиборчі зобов’язання.

Юрій Рогоза, письменник: Я вижу. Никто ещё не погиб в украинской армии из тех, кто не должен был в неё пойти?

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Я не закінчив. Якщо Ви бачите, що політична партія віддає вклади, що не зробили інші політичні партії перебуваючи при владі протягом багатьох років, якщо ви бачите, що починається чесна приватизація…

Юрій Рогоза, письменник: Спасибо большое, что Вы упомянули вклады. Спасибо, что Вы упомянули вклады.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: То одразу ж, тоді одразу ж Ви бачите, як ставляться…

Юрій Рогоза, письменник: Рассказываю сразу по поводу того, что… Господи, да, что Вы не даёте слово сказать, как Жириновский для бедных.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Ні, я просто намагаюся закінчити фразу.

Юрій Рогоза, письменник: Так вот, всем, кто получал, не дай Бог больше 830-ти гривен, 830 гривен или больше. Шалені гроші, да, Роман? Юлия Владимировна, то есть, Ваш лидер, сняла все льготы на квартиру и транспорт. И эти деньги из одного кармана старика переложили в другой. Но пиар получился, действительно, очереди стоят…

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: 17 років підряд, 17 років підряд пограбовані люди не мали нічого, крім одного єдиного моменту, коли їм дали через величезні черги по 50 гривень, коли Анатолій Кінах був Прем’єр-міністром. І я б на місті інших політиків підтримав би це, те, що відбувається зараз, тому що це початок дуже порядної роботи.

Юрій Рогоза, письменник: Это нельзя не поддержать. Людям я советую вообще, как Юлия Владимировна когда-то, брать всё.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Дякую за це.

ВЕДУЧИЙ: Пане Вікторе і пане Юрію, я повертаю вас до одного моменту. ви актуальні кроки уряду почали говорити, а я вас повертаю до стереотипів, пам’ятаєте.

Юрій Рогоза, письменник: До стереотипов.

ВЕДУЧИЙ: Стереотип полягає в тому, що багато людей вважають, що держава повинна забезпечити їм багато, багато риби. А нам всі політики перед виборами обіцяли, що роздадуть вудочки. В цьому випадку я закидаю вашим двом силам одне і те ж саме, що ви експлуатуєте один і той самий міф. Отже, за ту ж саму пострадянську?..

Юрій Рогоза, письменник: Программные принципы Союза левых сил, мы не находимся, к сожалению, у власти, но, я надеюсь, что будем у неё находиться, основаны на том, на справедливой оплате труда, на составленные специалистами вилки. В этой отрасли человек в час зарабатывает такое-то количество гривен, такое-то количество евро. Этого не делает никто из буржуазных партий, им этого не нужно, они этого боятся.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Ви знаєте, я нічого не маю проти існування ще однієї лівої політичної сили. але я хочу подивитися не на Ваші слова, а на те, що Ви будете робити коли прийдете до влади.

Плакат із залу: «Стереотип №1. Ми знаємо свою історію. Всеукраїнське протистояння по цьому питанню доводить зворотне…»

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Тобто, виграйте вибори, прийдіть до влади.

Юрій Рогоза, письменник: У Вас будет такая возможность.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Тоді я подивлюся, що ви будете робити. Гаразд?

Юрій Рогоза, письменник: Да.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Але давайте повернемося до міфів.

ВЕДУЧИЙ: От запитання, що цей міф…

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Давайте вернемося до міфів.

ВЕДУЧИЙ: Що держава зобов’язана давати.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Держава має, держава має забезпечити максимальний рівень справедливості.

Юрій Рогоза, письменник: Справедливость – это очень абстрактное слово, извините.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Держава має забезпечити максимальний рівень рівних умов. Скажімо так, якщо ми бачимо, що у випадку, якщо заборгували, наприклад, я все-таки змушений нагадати якийсь конкретний приклад. Якийсь бізнесмен втратив гроші, через те, що йому не віддав, його пограбували. Бізнесмен звертається до суду або не дай Бог до когось іншого. І йому повертають ці гроші за рішенням суду. Чому ми вважаємо, що така величезна кількість людей, яка пограбована була «Ощадбанком» Радянського Союзу не має права на повернення цих вкладів.

Юрій Рогоза, письменник: Має право на все, не тільки на те що дають, а на багато більше.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Питання ж не в тому, що має право, питання в тому, що треба робити. «Партія Регіонів» за два роки жодного разу цього не зробила.

Юрій Рогоза, письменник: Вы просто опять говорите какие-то общие вещи. Да, не сделала…

ВЕДУЧИЙ: Пане Вікторе. Є червона картка. Я тільки хочу зрозуміти, пограбував Радянський Союз, віддає БЮТ, БЮТ є правонаступником Радянського Союзу чи що?

Юрій Рогоза, письменник: Віддає не БЮТ, віддає український уряд.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Віддає український уряд. Дякую, за підказку ведучому.

ВЕДУЧИЙ: Давайте послухаємо, червона картка про що і кому?

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Я хочу розвінчати один стереотип пана Уколова. Він сказав про те, що за 17 років ні один уряд не повернув заощадження. А хто був при урядах? 2000-2001-ий рік Уряд Януковича, Уряд Ющенка. Ну, Янукович був в 2000… 2005-ий рік – Уряд Тимошенко. А зараз що роздає Уряд Тимошенко? Те, що залишив уряд Януковича, коли уходив зараз. 24 мільярди, які залишені роздає. А коли роздасть, що буде далі роздавати?

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Тому це стереотип, ніхто нічого не робив, а ми почали робити за чужий рахунок.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Олександре. Повертаю до мого запитання. Прошу.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Я тільки одного не можу зрозуміти. Чому, маючи 24 мільярди гривень було не віддати хоча б частину людям.

Юрій Рогоза, письменник: У меня другой вопрос. Если Вы так любите людей, почему не изменить сами социальные законы. Все хотят быть добрыми царями, отобрать в виде налогов и прочих сборов себе, а потом по добренькому выдавать, вот тебе, вот тебе. А рабочий человек, трудящийся человек ничего ни Вам, ни мне никому не должен.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Пане Юрію, вибачте.

Юрій Рогоза, письменник: Он должен знать, что закон защищает его право на высокую зарплату.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Пане Юрію, я хочу Вас підтримати. Ваша критика нам допоможе змінити країну на краще.

Юрій Рогоза, письменник: Очень надеюсь на это.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Ми дуже любимо опозицію.

ВЕДУЧИЙ: Можна, панове, я повернуся до того…

Юрій Рогоза, письменник: Вы собираетесь принимать законы, регламентирующие оплату труда?

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію.

Юрій Рогоза, письменник: Не минимумы, минимумы – это расчет на нищих.

ВЕДУЧИЙ: Ви про уряди і гарантії, а я про стереотипи. От дивіться. Є такий стереотип, тобто, якщо запитатися в людей, які голосували за Блок Юлії Тимошенко, вони дають відповідь: «Блок Юлії Тимошенко не олігархічна сила. Більше того – це сила, яка бореться з олігархами».

Юрій Рогоза, письменник: Брехня.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, вони нам кажуть, що, я маю на увазі з Блоку Юлії Тимошенко нам пояснюють, що якщо ми кажемо, що їхні кучмісти, то вони своїх кучкістів перевиховують, їх олігархи в списку стають порядними. І от я хочу зрозуміти, вони нам кажуть правду чи це міф?

Юрій Рогоза, письменник: Это миф абсолютный.

ВЕДУЧИЙ: Хто почне, Ви почнете?

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Роман, опозиція хай починає, а я потім вже.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Прошу.

Юрій Рогоза, письменник: Я прошу прощения.

ВЕДУЧИЙ: Міф чи правда?

Юрій Рогоза, письменник: Это миф абсолютный. У нас в стране, политическими партиями, пока что, к сожалению и к боли, называются финансовые кланы. Их представители, которые защищают эти…

ВЕДУЧИЙ: Докази, хочу від Вас почути докази, що їх олігархи є такі ж самі погані, як і інші олігархи. Або докази зворотного.

Юрій Рогоза, письменник: Беда в том, что я не майор, теперь уже полковник Мельниченко. Я не ношу с собой в кармане цифровой диктофон. Я сейчас скажу что-то, а вот этот господин или этот подадут на меня в суд. Просто я знаю, что ко мне обращались люди, во время предыдущего пребывания у власти Юлии Владимировны.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Я не буду…

ВЕДУЧИЙ: А Ви напишете книжку «Вбити Юлю три» і все спростуєте.

Юрій Рогоза, письменник: Говорили, слушай, ты ж с Юлей контачишь, а то у меня рейдерским наездом отбирают собственность.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Раз, два і три.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Дозвольте.

Юрій Рогоза, письменник: Доказать я этого не могу.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Давайте я просто назву факти, а Ви будете робити висновки самі. Гаразд? І так, уряд, олігархічний уряд Януковича проводив приватизацію «Криворіжсталі» в результаті її продали за чотири мільярди гривень. Нібито олігархічний уряд наступний Ющенко-Тимошенко провів приватизацію, забрав її у олігархів цю «Криворіжсталь» і продав за 24 мільярди гривень. Це перший факт. Другий факт.

ВЕДУЧИЙ: Без мікрофона не говоримо, тихенько.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Другий факт, другий факт. Уряд Тимошенко ліквідував всі вільні економічні зони, біля яких годувалися олігархи, примусивши їх платити гроші до бюджету.

Юрій Рогоза, письменник: Чужі, чужі олігархи?

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Всі. В результаті, в результаті цього на 70 відсотків збільшилися доходи в бюджет.

ВЕДУЧИЙ: Пане Вікторе, я правильно розумію, що це не міф?

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Уряд Януковича прийшовши після Уряду Єханурова відновив всі вільні економічні зони.

ВЕДУЧИЙ: Отже, Ви зараз даєте аргументи мені, так?

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Скажіть, будь ласка, хто захищає олігархів?

ВЕДУЧИЙ: Ви відповідаєте на це питання хто.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Висновок самі зробите?

Юрій Рогоза, письменник: Каждый своих.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Ні. Я задаю питання.

ВЕДУЧИЙ: Ні. Я задаю запитання, я ведучий, а Ви відповідаєте, бо Ви гість мій. Скажіть…

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Я живу у вільній країні.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: І я можу відповідати запитанням. Я хочу, щоб люди думали, тоді вони не будуть купуватися на кліше.

Юрій Рогоза, письменник: К сожалению, люди думают, голосуют сердцем. Красивые слова… У Юлии Владимировны вообще агитация была блестящая, любой Луи Витон отдыхает. Всё очень красиво, очень эмоционально. Но это сплошные абстракции: «Справедливість є за неї варто боротися». А то, что идёт зима, нужно купить ботинки, ни одной конкретной цифры. Вы не сказали, что сделаете минимальную, минимальную почасовую оплату труда для трудящихся. Вы не сказали, что проведёте вообще тарифную сетку, что в этой отрасли зарабатывает рабочий человек столько, в этой столько, в этой столько, иначе тюрьма. К чему бы это привело, никаких бы…

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Так я хочу Вас дослухати все-таки.

ВЕДУЧИЙ: Так значить, що справедливість – це міф на якому будується політика?

Юрій Рогоза, письменник: Справедливість просто как слово – это миф. От тех, кто творит законы мы ждём конкретики.

ВЕДУЧИЙ: Зрозумів. Прошу, прошу говоріть.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Після цього слогану йшла ціла програма, яка зараз виконується, повернення вкладів «Ощадбанку» - перше робиться. Друге – боротьба з олігархами, скасування вільних економічних зон, проведення чесної приватизації і це теж робиться. Після цього йшло перехід до професійної армії і це буде робитися, бо ми досягли принципової згоди з «Народною самообороною» і «Нашою Україною». Тобто, не варто на Вашому місці, тобто, письменника, який написав «Убить Юлю» один, два і три мислити кліше, мислити слоганами, треба дивитися трошки далі заголовку.

Плакат із залу: «Стереотип Луценка: мусорам закон не писан».

Юрій Рогоза, письменник: Я как раз, а меня бы не взяли сюда, если бы я мыслил слоганами.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Я Вашу книжку, я Вашу книжку на відміну від Вас, як Ви не читали нашу програму прочитав від цурки до цурки.

ВЕДУЧИЙ: Панове, є червона картка, мушу перервати. Право на червону картку Олеся Донія. Прошу.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Нажаль, пану Віктору, коли він каже, що зараз в програмі влади є боротьба з олігархами, я боюсь, що це не так і жодна з політичних сил в Україні не збирається боротися, насправді з олігархами. І приклад в тому, що всі найбільші зараз олігархи вже отримали з нової влади, отримали нагороди. І Суркіс, і Ахметов, і Коломойський, і Ярославський під приводом любові до футболу. А нещодавно всі відомі і великі олігархи війшли взагалі до державної структури Рада з благодійництва. Мені здається, що кожна влада хоче лише приручити олігархів, взяти їх під своє крило, а не боротися з ними.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: І олігархизація України, нажаль, триває.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Є тільки одне зауваження. Я думаю, може їх заманюють просто щоб там.

ВЕДУЧИЙ: Значить, все-таки міф, що ви є антиолігархічна структура?

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Ні. Треба дивитися на реальні дії. Я ці дії назвав. Будь ласка, вирішуйте самі. Кліше я Вам давати не буду.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Я хочу, щоб Ви тепер мені допомогли.

Юрій Рогоза, письменник: Хорошо. Вы говорите о своих социалистических взглядах.

ВЕДУЧИЙ: Пане Вікторе…

Юрій Рогоза, письменник: Почему не начать, не с раздачи благодійності вашей, а с оплаты труда.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Пробачте, кліше социалистическиевзгляды придумали вы, а не мы.

ВЕДУЧИЙ: Пане Вікторе, моє запитання тепер стосується всіх…

Юрій Рогоза, письменник: Его ещё придумали задолго до меня. Вы сказали, что Вы во многом надеетесь внедрить социалистические принципы.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію…

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Я таке сказав? Це сказав Роман Чайка. Романе, я прошу Вас…

ВЕДУЧИЙ: Я про соціалістичні принципи взагалі не говору. Я вас запитую тепер…

Юрій Рогоза, письменник: Вы будете служить большому капиталу и дальше, да, или как?

ВЕДУЧИЙ: Можна тепер перепочити. Це риторичне запитання, чи ви будете служити, бо це не міф, це є запитання. А моє питання стосується Союзу лівих сил. Це тепер нові ліві. Були старі ліві, дуже старі ліві, а тепер нові ліві.

Плакат із залу: «Яким би не був уряд нас все одно обдурять».

ВЕДУЧИЙ: Я от хочу зрозуміти. От нові ліві, на Вашу думку, Ви подивилися що вони пропонують, вони будуть нам експлуатувати дуже хорошу формулу 30-их, коли абстрактні свободи – це фігня, а от добробут – це національна ідея і заради неї можна тою фігньою під назвою свободи пожертвувати. Це була формула соціалізму 30-их. Чи вбачаєте Ви небезпеку в нових чи в старих лівих на експлуатацію цієї формули?

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Романе, я дуже прошу знову не використовувати кліше, радянське кліше. Для чого ми дивимося на соціалізм 30-их і не дивимося на шведський соціалізм.

Юрій Рогоза, письменник: Або ми дивимося, але не бачимо.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Чому ми не дивимось на європейську соціал-демократію.

ВЕДУЧИЙ: Я запитую про небезпеку такого кліше.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Ви знаєте, я, в принципі, співчуваю лівим, насправді. Я вважаю, що в країні не може бути такий велетенський розрив між багатими і бідними, це не пристойно для нормального суспільства.

Юрій Рогоза, письменник: Это, это уже я Вам скажу спасибо, так оно и есть.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Тому, власне кажучи, я цих поглядів притримувався коли був в Соціалістичній партії і зараз, коли вийшов з неї, так само лишаюся на цих поглядах. Я думаю, що критика опозиції нам допоможе.

Юрій Рогоза, письменник: Что ещё я хотел бы добавить…

ВЕДУЧИЙ: У мене таке відчуття, що була дискусія латентних соціалістів. Але вона як раз завершилася от цим гонгом. Тобто, ми продовжимо розмову, але ваш час вийшов, панове. Зараз час експертів висловити всі незгоди з тезами, які пролунали під час першого раунду. Отже, слово експертам. Почне зараз Кость Бондаренко. Лишень незгоди з тезами, які лунали.

Кость Бондаренко, політичний експерт: Ні, насправді, насправді можна погоджуватись, не погоджуватися. Відбулася дискусія і можна говорити про те, що було сказано багато, але, в той же час не дано відповіді на більшість запитань. Більшість запитань так і залишилося висіти у повітрі.

ВЕДУЧИЙ: Чому не дали, на Вашу думку запитання і на які саме не дали?

Кость Бондаренко, політичний експерт: Будь-які. Чи то що стосується програмових засад, чи то що стосується економічної платформи, чи то, що стосується ідеологічних питань, все торкнулися лише цих питань, але не заглибилися. Можливо, ще варто було б зосередитися на якійсь конкретній темі і тоді б відповідно…

Юрій Рогоза, письменник: Формат программы не позволяет это.

ВЕДУЧИЙ: Я думаю, ні, ми маємо достатньо часу. Панове, ми слухаємо зараз експертів. В яку сторону рухається мікрофон, прошу. Пан Олександр Стоян, Ваші зауваження до тез.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: У нас тема дуже цікава, міфи і стереотипи. Якось дуже прикро, що люди до цього часу вірять окремим міфам. Зокрема міф того, що позачергові вибори, які відбудуться і відбулись в 2007-мому році принесуть соціальні блага народу. Цей міф розповсюдила партія Блок Юлії Тимошенко. Вона настільки пообіцяла соціальних благ, що якщо вона їх всіх виконає, то це вже буде комунізм при капіталістичній системі. І заощадження, ці подачки по одній тисячі. І багато чого іншого. Я хочу роз облачити міф Уколова, що до НАТО, він сказав, що «Партія Регіонів» бачите, не так висловлювалась про НАТО.

ВЕДУЧИЙ: Це ми встигнемо ще поговорити. Давайте тільки зауваження що до їх тем.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: А я до його теми, він про це сказав на початку. Так от, «Партія Регіонів» була і залишається в опозиції. І тому ми блокували, і будемо блокувати ще трибуну у вівторок, якщо, все-таки ми не приймемо ту постанову, яку обіцяв нам пан Яценюк, що ми звернемось до народу що до референдуму. Чому не послухатись думку людей і не почути чи це стереотип НАТО, якого бояться люди чи це, дійсно, те чого бояться люди.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олександр.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Тому я з Вами не погоджуюсь, що «Партія Регіонів» не займає правильної позиції.

ВЕДУЧИЙ: Про це будемо зараз ще говорити в Вашому раунді, я просто хочу щоб Ви ефективно використовували час. Зауваження на тези, які лунали. Прошу.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Не можливо висловити зауваження на теми, тому що всі тези були правильні і тези, і контртези правильні. Я висловлю тільки одне зауваження. Розмовляти взагалі за політику – це плебейська справа. Справжні шляхетні люди мають розмовляти за жінок, за коней і за якості вина, тоді там немає стереотипів. А політика – це суцільні стереотипи, ми це бачимо.

ВЕДУЧИЙ: Принаймні одну з трьох Ваших програм ми виконали, про коней, про вино не говорили, а про жінку говорили вже. Ваші зауваження.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Не в тому аспекті.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Я, насправді, до міфів ставлюся надзвичайно позитивно, якщо вони повернуті в історичне минуле. Тому що і українці як нація виникли завдяки міфам, коли спочатку жменька патріотів створили міф про українців. Після того вони спромоглися створити і саму націю. Але коли це повернуте в сучасне іде мова про міфи як засіб політичної боротьби, тобто політтехнологічний крок. І тут потрібно розуміти, що у кожної з партій є свої міфи, є свої політтехнологічні кроки. І критика – це просто змагання різних політичних сил між собою. А критикувати їхні міфи повинні не стільки з протилежної сторони скільки експерти аналітики, очевидно поза політичні інтелектуали. Для цього потрібно розвивати, мені здається університети як центри інтелектуальної думки, тому що у нас поки що от з освітою є проблема, а тому у нас є проблема з політичною думкою.

ВЕДУЧИЙ: Це те про що ми ще теж будемо говорити далі в нашій програмі це в кого більше міфів в голові, в людей чи в політиків. Я дякую, панове. Я зрозумів на яких моментах ми зосередимося і ще обов’язково поговоримо. Віктор Уколов, Юрій Рогоза і це був раунд перший. До речі, з підслуханого, з виступу Прем’єр-міністра. «Вперше в Україні, - каже Прем’єр-міністр, - Президент, Прем’єр і парламентська більшість сповідують єдині цінності». Крик з залу: «Тоді чому виникають конфлікти між кабміном і секретаріатом президента?» «Відповідь, - каже Прем’єр-міністр проста, - тому що цінностей на всіх не вистачає. Реклама, панове.

(Реклама)

ВЕДУЧИЙ: З київських оголошень прочитав. Там написано куплю квартиру в центрі Києва або поміняю на селище міського типу в Черкаській області. «П’ять копійок» повернулися в прямий ефір із запитанням до своїх телеглядачів. Хто більше хворіє на популізм? Якщо вважаєте, що нинішня влада – перший номер телефону. Нинішня опозиція - ваш номер телефону другий. Бо ми ж говоримо про міфи і стереотипи, які заважають нам жити. До речі, у Львові і в Донецьку наші кореспонденти пішли в народ. Запитання було просте. Яку найбільшу неправду про нас українців говорять політики? Ось як вважає народ.

Донецьк: «Начиная о тех деньгах, которые выделяют на детишек и кончая пенсионерами».

«Ну, всё неправда. Всё, короче говоря, что по телевизору показывают, всё решается, короче, всё в кабинете. Ну, не при репортёрах».

«Неправда в том, что есть две Украины условно разделённые Днепром. На самом-то деле Украина одна, но в силу определённых интересов, определённых политиков и политических структур выгодно чтобы она была разделена».

«Мне кажется, что наибольшая неправда, объективная во всех отношениях, что украинцы – это сверхнация».

«Голодомор. Это надуманная политика, политики надумали».

«Думаю, независимость наша. Так получается, что наше государство независимо, вот, ни от чего, вот, и мы не от чего этого не зависим, и нас не зависим, и не от чего не зависим. Получается, что мы вообще никому не нужны. Мне кажется так. Эту независимость перекрутили так, что это самая неправдавот, ни от чего, вот, и мы не от чего этого не зависим, и нас не зависим, и не от чего не зависим. труктур выгодно чтобы она б».

«Самая откровенная, то что, допустим, злые, и то, что у нас идёт разлад востока и запада. Такого точно нет. Простой народ никогда ж не был в разладе. Они придумали, у нас то нет ничего».

«Мне кажется, что наибольшая неправда, это то, что разъединяют запад и восток».

Львів: «Політики говорять ту брехню, яку їх вчила більшовицька партія на протязі 70-ти років. Вони нічого більше і кращого не знають, як брехати».

«Найбільшу брехню? Та всюди брешуть, весь час, повністю брешуть. І наші, і росіяни брешуть».

«Я знаю, вроді Україна однакова і східна, і західна. Вроді вони повинні помиритися якось, щоб нормально дальше продовжувалось життя і ми не страдали, я так думаю. Більше нічого не можу Вам сказати».

«Вони просто не виконують своїх обіцянок – це є факт. А брехню про українців вони що думають, то й говорять».

«Яку можуть брехню говорити? Наприклад, про мене що можуть сказати, збрехати мені. Я вже де в чому розуміюся, вони мене вже дечого навчили. Я вже не все слухаю, я дещо пересіваю те що вони говорять».

ВЕДУЧИЙ: Ніколи не забуду на одній з акцій в Києві один із плакатів, коли було написано: «Гуцули пильні». Так от наші люди всі пильні. І не слід дивуватися часами примітивності політичних стереотипів, бо кажуть мудрі, що вони зумовлені ієрархічним типом економічних відносин нашої країни. Тобто, пам’ятаєте, да, там, бытиё яке там определяетсознание. В раунді другому Олександр Стоян, «Партія Регіонів». Кость Бондаренко, інститут управління імені Горшеніна. Про стереотипи у виборців «Партії Регіонів» чи «Партії Регіонів», які вони експлуатують, або навпаки, правду, яка під ними лежить. Раунд другий. Звернусь зараз до Вас як до соціолога. Тому що наше опитування, воно не вибірка звичайно, воно на соціологію не претендує, але показує, що «Партія Регіонів» експлуатує міф про розкол сходу і заходу як міф. А люди кажуть, що це міф, вигаданий політиками, що його, насправді не існує. Тепер стоїть питання. Так у нас дійсно є України і є дві політичні напівнації чи як? Чи це міф експлуатує «Партія Регіонів» коли черговий Северодонецьк нам обіцяє чи це правда?

Кость Бондаренко, політичний експерт: У нас, у нас міф про розкол України на дві частини, дійсно експлуатують, як правило всі політичні сили без винятку. При цьому одні говорять про це відверто, інші нібито натякають, що у нас є ж дві України, є ми і є вони. Є, скажімо, люди кращі, і є гірші, є люди, які говорять однією мовою і є люди, які говорять другою. При цьому забуваючи, що, скажімо, перед однією і другою частиною України стоять одні і ті ж самі проблеми, одні і ті ж самі побутові чи якісь іншого типу негаразди і так далі.

ВЕДУЧИЙ: Добре, Косте. Всі політики говорять…

Кость Бондаренко, політичний експерт: Так.

ВЕДУЧИЙ: Але вони експлуатують при цьому правду, тобто факт чи міф?

Кость Бондаренко, політичний експерт: В жодному випадку ні. Вони акцентують увагу на якихось другорядних моментах, моментах гуманітарного характеру, а не моментах, які, на сам перед об’єднують людей.

ВЕДУЧИЙ: Отже, міф?

Кость Бондаренко, політичний експерт: Я вважаю, що це міф.

Плакат із залу: «Люстрацию - конъюнктурным депутатам – на суд истории».

ВЕДУЧИЙ: Ви працюєте з міфами і стереотипами, чому, чому Ви далі продовжуєте працювати з міфом про дві України?

Плакат із залу: «Люди чекають щастя від влади! Але хто намагається щось зробити для себе?»

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Я це поки залишу в стороні.

ВЕДУЧИЙ: Ні, ні, не залишайте.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Зачекайте, я потім продовжу. Ви сказали про те, що використовуються міфи і стереотипи в виборчій кампанії. Тема нашої дискусії з моїм візаві. Так от я хочу, користуючись темою нашої передачі розвінчати один стереотип, який нав’язують наші опоненти майже чотири роки.

Плакат із залу: «Ми не будемо жити краще, поки чекатимемо на подачки!»

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: «Наша Україна», Блок Юлії Тимошенко переконують співвітчизників, що вони демократи і більше ніхто.

Плакат із залу: «Почніть вчити історію».

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Ось «Партія Регіонів» - це антидемократи, антидержавники, навіть бандити. Знаєте, на цьому вони й виходили під час виборів. Так от, я хочу привернути увагу присутніх і всіх, хто нас дивиться, до складу фракції «Партії Регіонів», героїв України, сучасних героїв – дев’ять чоловік, академіків – два чоловіки, докторів наук – 31 чоловік, кандидатів наук – 21 чоловік, заслужених працівників – 40 чоловік, нагороджених орденами – 55 чоловік. Я зараз закінчу.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олександре, шкода часу просто.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Ні, ні, я зараз закінчу.

ВЕДУЧИЙ: Скільки там мали погашену судимість, скільки не погашену – це ж теж список дай Боже.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Почекайте, ми зараз про це. Це є ознака, що там професіонали, великі господарники. А тепер у мене питання, хочу почути Вашу думку Костю…

ВЕДУЧИЙ: Пане Олександр, ні, ні…

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Чому…

ВЕДУЧИЙ: Я маю право почути відповідь на своє питання, для чого Ви експлуатуєте те що сказав Костя, міф про схід і захід.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Я закінчу, я все-таки закінчу думку, чому ці люди присвоюють собі право демократії. Хіба це демократично, коли Президент видає чотири укази не конституційних. Хіба це демократично, коли не працює Конституційний суд.

ВЕДУЧИЙ: Ви маєте право п’яти копійок.

Кость Бондаренко, політичний експерт: Я хотів би сказати, що, насправді, на сьогоднішній день саме поняття демократії девальвовано і, намагаються його замість ознаки для суспільства, означення суспільної якоїсь формації, суспільних відносин у нас починають говорити про…

ВЕДУЧИЙ: Пане Олександр, я чекаю відповіді на своє запитання.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Я хочу завершити свою думку. А хіба це демократично, коли представник номер один, партії «Наша Україна – Народна самооборона» Луценко, кажучи його словами, дає в пику своєму колезі Черновецькому і каже: «Так повинен поступити кожен, хто бореться за честь України».

Кость Бондаренко, політичний експерт: Ні, ні, це…

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: То, якщо це таке поняття демократії, то вибачте мене, яке це має право називатися демократією.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олександр, Ви мені зараза, Ви мені зараз заважаєте повернутися до теми, тому що це внутри демократичні разборки. А я Вас питаюся…

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Я повинен був сказати те, що хотів сказати, а тепер, будь ласка, повертаємося до теми.

ВЕДУЧИЙ: Повертаємося до теми.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Да, да.

ВЕДУЧИЙ: Чому вони експлуатують далі міф про схід і захід?

Кость Бондаренко, політичний експерт: Це не до мене питання.

ВЕДУЧИЙ: Якщо не каже пан Олександр, то Ви поясніть мені тоді.

Кость Бондаренко, політичний експерт: Це не до мене питання…

ВЕДУЧИЙ: А не відповідає пан Олександр.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Відповідаю.

ВЕДУЧИЙ: Відповідайте.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: «Партія регіонів» ніколи не спекулювала цим. Навіть більше того, коли ми створили коаліцію, на відміну від сьогоднішньої, які назвали, ми назвали коаліція національної єдності. На цьому, як раз, зіграли ці сили, які прийшли до влади в 2004-ому році, на протистоянні сходу і заходу.

ВЕДУЧИЙ: Зрозумів. Ви не експлуатуєте, але дві червоні картки заслужили. Прошу.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: А чого Ви думаєте, що я заслужив?

ВЕДУЧИЙ: А зараз почуємо.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Цікаво.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Я б дуже хотів би, щоб перебуваючи в опозиції «Партія Регіонів», дійсно, демократизувалась і, дійсно, українізувалась. Але факти поки що свідчать про інше. Бо на першому з’їзді в Сіверсько-Донецьку чи в Северо-Донецьку, як раз представник «Партії Регіонів» Колесников заявляв, дослівна майже цитата, про необхідність створення Південно-східної федерації української зі столицею в Харкові. Тобто, закликав реально до розколу України, нажаль. Я дивуюсь, чому після цього українська влада його нагородила орденом, ще й на перше грудня, але факт такий мав місце. І зараз знову ж збирається з’їзд в Сіверсько-Донецьку.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Я зразу відповім, можна?

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ви орденом відповісте, так, правильно?

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Да, я хочу сказати, що може як раз Ющенко позитивно оцінив ці дії зближення всієї України і нагородив Колесникова орденом «За заслуги».

ВЕДУЧИЙ: Правильно. Орден був за пісуар, а тепер Ваша червона картка, прошу.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Мені цікаво яким орденом нагородять, якщо нагородять, а не посадять заступника мера Донецька, який хоче розколоти «Партію Регіонів» наскільки я чув і виступає за окрему Донецьку республіку. Буквально на днях була остання заява, вважає українську мову якоюсь вигадкою, яка вимирає. І вважає, що існує якась донецька нація. Можете пояснити, він входить до Вашої партії.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Пане Уколов…

ВЕДУЧИЙ: Прошу. Це про Донбаську Русь.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Слухи о смерти «Партии Регионов» занадто преувеличены. Ви би хотіли нас похоронити і розколоти. З 2004-ого року це робиться, партія монолітна, партія має свого лідера і партія працює на єдність України. І вона теж і російськомовні і україномовна

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: На розвал, да.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: А то що каже наш колега, це його думка.

ВЕДУЧИЙ: Я повертаюсь до нашої теми стереотипів. Якщо скористаєтесь червоною карткою, надам Вам слово. А поки що я б хотів зрозуміти тоді, чи, дійсно, «Партія Регіонів», на Вашу думку, вважає, що існує справді гуманітарна катастрофа довкола російської мови, наприклад, в Криму чи на сході, де я пробував з ліхтариком найти українську книжку чи газету, не найшов.

Кость Бондаренко, політичний експерт: Я не бачу…

ВЕДУЧИЙ: Дійсно вони так вважають, чи вони експлуатують міф, про насильну українізацію?

Кость Бондаренко, політичний експерт: Принаймні, принаймні частина людей говорить про русифікацію чи про загрозу українізації, про російську мову, проблеми російської мови чи загрозу українізації не вірячи в це. Принаймні, я знаю частину членів «Партії Регіонів», які абсолютно не вірять в те, що є якісь проблеми для української мови. Але…

ВЕДУЧИЙ: Тоді для чого вони це експлуатують?

Кость Бондаренко, політичний експерт: Якщо говорити про це, є російськомовний електорат з яким можна дуже гарно працювати, саме враховуючи…

ВЕДУЧИЙ: Ваша відповідь на це запитання, для чого Ви, чи Ви, дійсно, вірите, що це не стереотип, проблеми російської мови, наприклад, в Криму?

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: А Ви як думаєте, пане Романе, коли 14 мільйонів російськомовного населення в Україні виросли, вивчились і думають російською мовою, то це не стереотип, це як раз виконання…

ВЕДУЧИЙ: Ні, це факт.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Це факт і виконання конституційного зобов’язання, що всі повинні мати рівні права.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, Ваші п’ять копійок.

Кость Бондаренко, політичний експерт: Є «Закон про мови» в Українській Радянській Соціалістичній республіці, який діє до сих пір починаючи з 89-ого року, де передбачено статус двох мов. Українська мова державна, російська мова – мова національного спілкування. І, відповідно, я не бачу якихось утисків для мови.

ВЕДУЧИЙ: Там є червона картка, я не знаю на яку із тез. Юрій Рогоза, кому?

Юрій Рогоза, письменник: Это я просто понял, что единственная возможность получить микрофон и высказаться на данную тему – это дать красную карточку. Насправді я чудово володію українською мовою. Якщо ви помітили, я сьогодні принципово розмовляю російською, через що, бо почалося таке божевілля, як російські програми або російськомовні почали показувати по великих каналах і зверху не титри класти, а голосний дуже український текст. В результаті це вийшли Штепсель і Тарапунька, які розмовляють водночас. Це божевілля. Це коли я був школярем, то перевели «Щит и меч» на українську мову. Коли казали: «Хлопчику, навіщо ти гоцав моїх хлопців». Так от я хочу сказати, що, що забув зробити, людина забула…

ВЕДУЧИЙ: Час.

Юрій Рогоза, письменник: Что забыл сделать человек, хирург, шахтёр, таксист, так это спросить у господина Ющенко или ещё у кого-то, на каком языке ему говорить, смотреть и слушать. И это используется.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, правила гри. Ну, то я зрозумів Вас.

Юрій Рогоза, письменник: Роман, нет, дай договорить.

ВЕДУЧИЙ: Червона картка була, тільки з іншими нац меншинами…

Юрій Рогоза, письменник: На самом деле конфликт существует.

ВЕДУЧИЙ: Зараз не Ваш мікрофон, 30 секунд Ви використали своїх. Я повертаюся до стереотипів, які довкола «Партії Регіонів». Я хочу зрозуміти, от громадяни півдня і сходу, є такий стереотип, тобто електорат «Партії Регіонів», вони є ніби антизахідні і проросійські. Це міф чи реальність, з якою треба рахуватися нам?

Кость Бондаренко, політичний експерт: Якщо під час соціологічних опитувань задати питання в лоб, ви за зближення з Росією? 70 відсотків, може 80 представників сході і заходу скажуть, так, за зближення. Коли їм говорити прямо, не прямо, а говорити по пунктах, ви за об’єднання валют, скажімо, ви за об’єднання армій, ви за інституційне об’єднання і відповідно середнє арифметичне чотири відсотки.

ВЕДУЧИЙ: Для чого тоді Ви експлуатуєте це, я повертаюся все-таки до цих гуманітарних питань.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Та не ми експлуатуємо.

ВЕДУЧИЙ: А хто?

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Ющенко і його команда. До того часу коли не був президентом Ющенко проблеми мови в Україні не було. Спокійно жили росіяни, спокійно жили українці і українці почали, росіяни почали вивчати українську мову. А от коли розділив Ющенко штучно Україну, штучно, він почав штучно насаджувати мову. Приходить новий міністр, як його, Вакарчук…

ВЕДУЧИЙ: Штучно насаджувати штучну мову.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Так, батько цього. І тут же каже: «В Криму уже будуть тести українською мовою». Пане Чайка, як би Вам зараз сказали: «Ви будете розмовляти зі мною англійською мовою, давайте перейдемо на англійську мову».

ВЕДУЧИЙ: Я здавав біохімію англійською.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: давайте.

ВЕДУЧИЙ: Let speak English nobody…

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: О, да, да, да…

ВЕДУЧИЙ: Значить, повертаюся до… Мерсі за такий пасаж наш. Але я хочу тепер зрозуміти. Скажіть, будь ласка, це стереотип, що ви є антинатовська сила чи ви є антинатовська сила і нам з цим фактом треба миритися?

Плакат із залу: «Справжня демократія завжди з кулаками».

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Ми не можемо бути силою, бо антинатовською силою є український народ.

Плакат із залу: «Миф №1. В Украине есть политики и националисты».

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: І для того щоб відчути думку українського всього народу треба послухати його на референдумі.

Плакат із залу: «Луценко – польовий сержант».

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Ми сьогодні, «Партія Регіонів» висловлює ту частину, волю тієї частини народу, яка…

ВЕДУЧИЙ: Це не міф, ви реально політична сила проти НАТО?

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: 70 відсотків яких кажуть, що ми не хочемо в НАТО.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: А чому, пане Романе, тому що склався стереотип, що НАТО – це погано. І це, дійсно так.

ВЕДУЧИЙ: Склався стереотип я, це Ваші слова.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Да, да, я це, я пояснив чому.

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, це стереотип, що «Партія Регіонів» є антинатовською силою, чи вони теж за НАТО?

Кость Бондаренко, політичний експерт: Я сам противник, я сам противник вступу в НАТО. Але, я вважаю, що «Партія Регіонів» повинна як в тому анекдоті або хрестик зняти, або труси вдягнути, що називається. Оскільки, в даній ситуації програма партії передбачає, скажімо вступ в НАТО і про це вже говорилося. А другий момент, в вересні місяці цього року Анатолій Гриценко, Міністр оборони нинішній говорив про те, що жоден уряд України не зробив більше для вступу України в НАТО, ніж Уряд Януковича. І тоді ніхто не…

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: А Ви кажете, що ми антинатовські.

ВЕДУЧИЙ: Ні, так Ви щойно казали.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: От бачите.

ВЕДУЧИЙ: Які цікаві міфи.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Я думаю, що як раз Уряд Юлії і Ющенко все роблять, щоб ми не вступили в НАТО, тому що підганяють до цього. А ми послідовно готуємо народ до цього.

ВЕДУЧИЙ: Але трибуну блокують. Панове, ви розумієте, які дивовижні речі. У нас час вийшов, час вийшов на цю дискусію, а от тепер розшифрувати всі ці відповіді і основні тези, які пролунали слово експертам. Юрій Рогоза, зауваження до аргументів сторін.

Юрій Рогоза, письменник: Да, я должен сказать, что обе силы.

ВЕДУЧИЙ: Це не сила, це інститут.

Юрій Рогоза, письменник: Я понимаю, да. Но на самом деле и власть, и оппозиция разыгрывают карту восток-запад. А разыгрывают они это, опираясь не на политическое и не на классовое противостояние, а на разную этнокультурную и языковую среду. Вот её пытаются перевести в политическую плоскость. Наша партия, скажем…

ВЕДУЧИЙ: Хто можна, Ви кажете, хто?

Юрій Рогоза, письменник: И те, и другие. Те говорят: «На веки с Москвой, с русским народом, славянское братство». Довольно близкие, кстати, мне в культурном смысле, как минимум тезисы. Те говорят культурно-европейские ценности, что тоже не плохо. Но на самом деле этноязыковую разницу переводят в политическую плоскость в своих корыстных целях. А наша, Союз левых сил разработал очень простую формулу, три Р: разные, равные, родные. Признав, что мы разные, мы поймём, что мы живём в одной стране, что мы равны перед законом и перед беззаконием. И осознав это, мы станем бороться за свои права не друг с другом, а с антинародной властью.

ВЕДУЧИЙ: До речі, другий пункт ми вже виконали, ми всі рівні перед беззаконням, Ви помітили, що ми вже Ваш другий пункт помітили на практиці. Ваші зауваження, прошу.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Ну, хотів би сказати, що, нажаль, те що казав пан Стоян абсолютно не відповідає дійсності, коли він сказав, що Ющенко завинив розколу України за мовною ознакою. Зрозуміло що після приходу Ющенка у нас не виникла проблема мовна. Насправді, бікультурність української нації і біполярність мовна, вона існує і проблеми тут потрібно вишиковувати всім разом, їх не можна приховувати, не можна заперечувати, потрібно розуміти, що це поступовий, поступальний процес дерусифікація. І в даному випадку, українська влада, нажаль не допрацьовує дерусифікацію, вона дуже багато кроків робить не розумних і непослідовних. В цьому плані пан Вакарчук, Міністр освіти, дуже толерантний, дуже спокійний, зважений міністр. І, я думаю, що якихось радикальних, паличних заходів з його боку. Як раз…

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Но в Криму він почав робити так.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Ще раз кажу, це прийняте рішення попереднього міністра освіти Ніколаєнка з соціалістами.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: А зараз міністерство не приймає ніяких радикальних заходів.

ВЕДУЧИЙ: Давайте не будемо грішити що до істини, бо є прийняте рішення, що дозволяє здати їм тести мовою, якою вони вивчали.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Після тиску, після тиску.

ВЕДУЧИЙ: Так що це, це новини. Прошу, Ваші зауваження на аргументи сторін.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: От і ще раз сьогодні ми побачили, що в «Партії Регіонів» є великі проблеми і треба робити ребрендінг. І я, наприклад, міг би прислужитись за зовсім невеличкі гроші у цьому. Справа в чому, «Партія Регіонів» існує в середовищі міфів і стереотипів створених її опонентами. «Партія Регіонів» це найбільш делікатна, толерантна, боязка і скромна політична сила. Всі інші просто беспридельщики по відношенню до неї.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Дякую.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: На засіданнях Уряду Януковича всі спілкувалися українською мовою, навіть Азаров щось там пробував. Половина Уряду Юлії Тимошенко не спілкується українською мовою.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Так.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: «Партія Регіонів» взагалі дуже не погана політична сила.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: І ще раз дякую.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Хіба що просто треба, треба ребрендінг. Давайте працювати над цим.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Але грошей не дамо, за гроші ні, ні, давайте так, по любовно.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Ні, я ніколи не дозволяю собі хвалити політиків безкоштовно.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Та в мене немає з собою грошей, де я Вам зараз їх дам.

ВЕДУЧИЙ: Потім чеком або карточкою після програми. Прошу, Ваші зауваження.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Мій погляд, кожен міф і будь-якої політичної сили, і «Партія Регіонів» не виключення перевіряється на практиці. І коли говорять про те, що є якісь утиски російської мови, то достаточно посмотреть, что каждый украинец свободно владеет русским языком. Но, я сомневаюсь, что в Крыму все владеют украинским. Тому, я маю сказати, що російській мові в Україні нічого не загрожує, насправді, і от бачите перевірка. Або, наприклад, «Партія Регіонів» під час виборів каже: «Голосуйте за нас, ми проросійська сила і газ буде по 50 доларів». Газ по 180 доларів – це ще одна перевірка. Давайте на практиці перевіряти і спростовувати міфи – це найкраще, що може бути.

ВЕДУЧИЙ: Хороше запитаєте ви…

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Хороший міф.

Ні, хороша штука це, що практикою перевіряти міф, їх перевіряють люди, а потім далі вірять в усі міфи. Про це ми будемо далі говорити в нашій програмі. Я дякую всім експертам за зауваження. Олександр Стоян, «Партія Регіонів», Кость Бондаренко, інститут управління імені Грошеніна. До речі, Конституція Росії, частина четверта, стаття 81-ша, пункт перший, ребрендінг, то нова редакція, знаєте? «Президент Російської Федерації вибирається на чотири роки попереднім Президентом Російською Федерації». Реклама, панове.

(Реклама)

ВЕДУЧИЙ: Ви думаєте, що глобалізація – це коли на день святого Патріка в Нью-Йорку пуерториканець пробує в мексиканському ресторані розняти бійку між українцем і китайцем? Ви помиляєтесь. Насправді, глобалізація – це коли в харківському метро двоє: в’єтнамець і негр по арабські обговорюють програму «Український прорив». «П’ять копійок» повернулися в прямий ефір із-запитанням. Хто більше хворіє сьогодні на популізм? Якщо вважаєте, що влада, дзвоніть першим номером телефону. Якщо опозиція, то ваш номер телефону другий. В’яло, до речі, протягом минулого політичного тижня протікали зйомки продовження серіалу Луценко – Черновецький перша кров. Тепер от мацають різні болючі місця. Справедливість вже є, до речі і за неї вже не треба боротися. Знову можна сидіти на двох, а то й на трьох владних кріслах одночасно, головне, щоб сідадла, як то кажуть, вистачало. Два моменти політичного тижня, що минув далі в сюжеті.

Сюжет: «Після того, як познущалися одне над одним Міністр Луценко і мер Черновецький над ними обома вирішила познущатися столична прокуратура. Аби відновити мізансцену мордобою державних мужів київський прокурор пан Блажівський ставить слідчі експерименти з рукоприкладства і ногомахання. Щоб відтворити в деталях один із моментів історії України.

Блажівський: «Черновецького, його оглядали два судово-медичних експерти, які все описали в своєму дослідженні, яке потім було надано до органів прокуратури. І там вони описали які синяки, де болючі які місця».

Добре, що ще не шукають ерогенні зони наші прокурори. Очевидцями прикольного інциденту були губернатори і багато інших. Візьми покази у всіх і всі деталі опитай. Ні, прокурори змушують безіменних статистів відтворювати штовханину, заїзди в мармизу чи то в пах. «П’ять копійок» вимагають свободу статистам і просять прокуратуру щоб для чистоти експерименту по відтворенню деталей використовували тільки реальних персонажів. І хай далі шукають свої болючі місця. А для тих злословів, які кажуть, що не по європейські якось пани Луценко з Черновецьким спілкуються подаємо досвід чеського міністра.

(Демонструють сюжет рукоприкладства чеським міністром)

Наш європейський міністр і мер нашої євростолиці як змогли, але таки наблизили нас до Європи. Конституційний суд недавно встановив, що неконституційно звільняти з посад депутатів сумісників. Тобто, якщо ти добрався до пакету депутатських пільг, то маєш повне право бути ще й прокурором і ще якимось держчиновником. Правильно, якщо доїти держбюджет, то конституційно і по повній програмі. Ми ще продовжували сміятися і плакати з такого рішення конституційників, як тричі Генпрокурор Піскун, у миру народний депутат від «Регіонів» уже був готовий оскаржувати указ Президента про своє звільнення. А в останнє гарант Конституції вигнав саме Піскуна, бо той одночасно пригрів і депутатське, і прокурорське крісла, тобто, пан Святослав послідовно і наполегливо виконував Конституцію. А тут на тобі. «П’ять копійок» свого часу дослідили українську теорему, що двічі в одну річку не ввійдеш, але тричі можна. Вимагаємо продовження конституційного експерименту чи в четверте і в п’яте можна стати прокурором і депутатом водночас. І пропонуємо відновлювати Святослава Піскуна на посаді Генпрокурора кожного разу, як тільки той скаже. А від Конституційного суду очікуємо нових прикольних тлумачень прикольної Конституції, прикольної держави справжніх приколістів».

ВЕДУЧИЙ: Це вже факт, а от стереотипи – це ще прикольніше. От зараз ми і з’ясуємо які вони є у однієї із партій влади. Блок «НУ-НС», Олесь Доній. І в тих, хто не у владі, партія «Братство», Дмитро Корчинський. Третій раунд. Пане Дмитре, я от так собі виписував які міфи є довкола такого великого блоку, так, як «Наша Україна – Народна самооборона», виписав перший. Не знаю, може це міф, а може правда, що це єдина послідовна євро-інтеграційна сила, яка послідовно крок за кроком нас постійно веде в Європу. Міф чи реальність? Ваші аргументи, потім почуємо Олеся. Ваші п’ять копійок, починаємо.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Якось нудно критикувати «Нашу Україну – Народну самооборону», тому що всі цим займаються. І тому я скажу пару слів буквально. У нас же ж, у нашого Президента довгий час були проблеми з поїздками на захід, взагалі, не запрошували. Зустрічі, якісь неофіційні поїздки і так далі, на відміну, так скажемо від Президента Казахстану, Президента Туркменістану і інших передових країн, яких захід любить, нас при всіх от цих євро-інтеграційних зусиллях Президента захід не любить. Правління, скільки вже там, три роки правління призвело до того, що зараз нас відгородили ще шенгенською зоною взагалі від Європи, стає тільки гірше з поїздками на захід. Тобто, ми прості громадяни, конкретно бачимо, що чим більше любимо ми захід, чим більше наш Президент любить захід тим краще захід не любить нас.

ВЕДУЧИЙ: Отже, Ви вважаєте, що це міф, я правильно розумію Вас, що вони євро-інтеграційна система?

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Ні, вони люблять, звісно, тих людей, які привели їх до влади, вони люблять американців. Але американці їх уже не люблять, от в чому проблема.

ВЕДУЧИЙ: Це міф чи правда, що вони проамериканська сила, бо Ви сказали, це слово.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Нам потрібно, нам потрібно такого Президента, якого будуть любити американці, а не навпаки, який буде любити американців.

ВЕДУЧИЙ: Отже, червона картка. Я не звернув увагу на червону візитівку, хтось вкрав червону картку. Прошу кому і за що? Ми ще не почули думку, навіть Олеся. Прошу.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Дмитру Корчинському, я використовую свої безцінні 30 секунд для того, щоб його поправити. Президент Ющенко ніколи не мав проблем з поїздками на захід, тому що його завжди приймали як лідера «Помаранчевої революції» з дуже великим пієтетом.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: З неофіційними візитами.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Я перепрошую. І завжди у нього були офіційні прекрасні візити, тому давайте не пересмикувати і видавати бажане за дійсне.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Хорошо. Просто за цей час президент Казахстану був п’ять разів.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Інше питання, я перепрошую, кількість не означає якісь, тому давайте будемо коректними.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Ясно, що у президента Казахстану це значно більше якісно.

ВЕДУЧИЙ: Це вже інша дискусія, ми ж про міфи. Тепер нарешті ви маєте право скористатися обіговими коштами і відповісти. Ми тут почули, що це не міф. Тобто, міф, що ви є проєвропейська, але точний факт, що ви є проамериканська сила. Тепер прошу пояснити нам навпаки.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Мені, до речі, дуже сподобалось те, що Дмитро казав в попередньому раунді, що варто обговорювати більше жінок, вино і коні, а ніж політику.

ВЕДУЧИЙ: Це в наступній програмі, я обіцяю.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Добре. Ось, тим більше…

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Я Вас за язик не тягнув, до речі.

ВЕДУЧИЙ: З Вас пляшка вина, добре, це Ваше.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Це ваші особисті стосунки. Тим більше, що із тут присутніх як мінімум шість чоловік з семи займаються самі міфотворчістю. Не знаю от як пан Стоян, але решта експертів включно з ведучим, ну, прямо причіпні до міфів, і ще раз скажу, що до міфів я ставлюсь абсолютно позитивно. А що до…

ВЕДУЧИЙ: А який міф я народив сьогодні, я хочу авторське право зареєструвати.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Не сьогодні, не сьогодні.

ВЕДУЧИЙ: Добре, вчора.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Але Ви поговорите з паном Костем що до міфів про Галичину, я думаю, що у Вас ще буде, буде нагода. А що євро-інтеграційних міфів, мені здається, що у нас фразеологією користується дуже багато партій і не тільки «помаранчеві». Готові користуватися, дійсно, колись при Кучмі і «біло-блакитні», «Партія Регіонів». А от, насправді європейське у нас дуже мало хто це відчуває, тому що європейські – це ж не заклики іти в НАТО, в ЄС і, дійсно, дивитися як у нас черги під посольствами звичайних українських громадян. Європейська інтеграція – це навчити не кидати недопалки на бруківку, не ставити автомобілі на, знову таки, на асфальт, не давати перехожим проходити просто на просто. Але про таке в нас мало хто думає. У нас борються абстрактно за Європу, але дуже мало роблять щоб європейські цінності втілювати в життя.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, Ви зреагували.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Так. Ну, безумовно, що євро-інтеграція – це не те щоб там кидати або не кидати на пол, це таке.

ВЕДУЧИЙ: Це міф євро-інтеграція у нас, коли політики про неї говорять?

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Я би хотів от тут, але тут скажемо асоціативно. Можна підняти справді серйозну тему сьогодні. Розумієте, всі ми користуємося міфами і стереотипами. А коли ми руйнуємо чужі міфи і стереотипи, ми їх руйнуємо власними міфами і стереотипами, і так далі. Але завжди, у будь-якої нормальної, здорової людини і в нормальному суспільстві міфи і стереотипи обмежені однією річчю, почуттям самозбереження. Коли вони починають загрожувати, почуття самозбереження спрацьовує і тут уже виступає нутро, тут уже не до міфів і не до стереотипів. От подивіться. В 2005-ому році кілька наших хлопців забігли в мерію для того, щоб передати листа тодішньому меру Омельченку. Міністр Луценко, він тоді був Міністром Внутрішніх справ посадив їх в тюрму. І вони за це, не вдаривши жодної людини, не зламавши жодного цвяшка просиділи дев’ять місяців під слідством. Тепер він б’є теперішнього мера Києва по морді. Якби, якби я чи Ви, чи будь-який з наших телеглядачів вдарив мера Києва по морді, уже б опера…

ВЕДУЧИЙ: Давайте по обличчю.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Вже б опера забили ногами до смерті учасників. Цей хлопець у нас герой.

ВЕДУЧИЙ: Так Ви до чого ведете, бо я передам слово.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Цей хлопець у нас герой, це означає і тут Ви не обурюєтеся чим, «П’ятий канал» - канал чесних новин, ви стібетися з цього. Це означає, що почуття самозбереження не працює ні в каналу, ні в нації, ні в демократичних сил, ні в «Нашій Україні – Народній самообороні» і так далі.

ВЕДУЧИЙ: Ви пропонуєте нам плакати, так, поки прокуратура цим займається?

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Я пропоную лякатися для початку.

ВЕДУЧИЙ: Лякатися, добре, ми налякані. Прошу, а тепер про міфи і самозбереження.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Я хотів би стати на захист Юрію Луценку, тому що чіпляються до дуже багатьох, скажімо зачіпок зараз для тиску на нього, не дивлячись на те, що він позитивного зробив на посаді міністра внутрішніх справ. А зараз використовують як раз нагоду і саме після того як були зібрані 189 підписів народних депутатів від «Нашої України – Народної самооборони» і Блоку Юлії Тимошенко для того, щоб відправити в відставку Генпрокурора і після того, як знаючи, що в генпрокуратурі процвітає і корупція, і зловживання, і саме через це не можна розслідувати і питання з землею і зокрема в Києві іде повальний наступ на Луценка.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Але це зовсім далеке від міфу. Правда дві червоні картки…

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Я думаю, що це ближче до реальності ніж до міфу.

ВЕДУЧИЙ: Ближче до реальності. Прошу, ваші червоні картки, скористайтеся ними. Так, ми слухаємо.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Пане Олесю, Ви знаєте, я теж хочу стати на захист пана Луценко, тому що спрацював стереотип, стереотип нав’язаним паном Ющенко. Коли він зустрічався з журналістами і його спитали: «Що Ви порадите сину, як можна себе захистити?» Він каже: «Я йому порадив, дай по морді». То Луценко скористався цією настановою Президента і спокійно дає по морді тим, хто з ним не погоджується. Тому, я думаю, ми і далі можемо боротися…

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Тобто, це була Ваша інструкція, так?

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Я відповім. Ні, ні. Це його настанова спрацювала, тому й далі всім треба, хто каже, що чесна людина давати вроді би не чесно по морді. Так що тут, як то кажуть, спрацював стереотип.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Це була червона картка від Олександра Стояна. Хочете реагуйте, а я за цей час передаю… Стереотип спрацював, що… Ви розумієте, да, Ви можете реагувати, а тоді Ваша червона картка.

Юрій Рогоза, письменник: Спасибо, пан Корчинский, потому что, действительно, самое здравое, что сегодня уже здесь прозвучало и уже без улыбочек, это то, что у нас на глазах у всех один из нескольких самых могущественных людей страны, один из силовиков ударил человека. Даже инопланетянина, у него паспорт украинский, даже если он с другой планеты прилетел. Это вещь настолько чудовищная, что при всей моей, даже, мягко говоря, не симпатии к нынешнему меру Киева де-факто, через два часа в любой уважающей себя хоть немножко стране до черной Африки, человек пойдёт в отставку и скажет: «Извините, я как мужчина не сдержался».

ВЕДУЧИЙ: Все зрозуміло, дякую.

Юрій Рогоза, письменник: Но как первый мент страны я не мог себе этого позволить.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, панове. Час використано, так. Просто це є, це є міф, до речі…

Юрій Рогоза, письменник: И я отношусь к этой партии по тому, как она отреагирует на Министра, который бьет…

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, не порушуйте регламент програми.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Я можу відповісти?

ВЕДУЧИЙ: Це є міф, що взагалі можна в програмі змісити політиків говорити по темі. Дивіться, як ми далеко відійшли від політичних стереотипів. Прошу, відреагуйте на червоні карточки і ми повернемося до теми.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Я думаю, що абсолютно нормальною було заявою і влучною, і в потрібний час, яку зробив В’ячеслав Кириленко буквально два дні тому, коли він сказав, що «Наша Україна і Народна самооборона» бере відповідальність за міністра, якого вони поставили, стає на його захист. І це відповідальність всього зараз, і «Наша Україна – Народна самооборона» і цілого Блоку «Нашої України – Народної самооборони» і Блоку Юлії Тимошенко. Я думаю, що, безперечно, якщо десь у нас бувають якісь проколи, ми всі за це відповідаємо. В даному випадку потрібно зрозуміти, що будь-який політичний тиск від «Нашої України – Народної самооборони» на мера він закінчувався саботажем. Що в генпрокуратурі, що стосовно перевиборів. І, насправді, на жаль, це саботаж внутрішнього характеру.

ВЕДУЧИЙ: Пане Дмитре, можна я Вас поверну до теми, до теми? Добре?

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Я, просто, два слова, я перекладу, що було сказано. Громадяни, чекайте посилення ментовського бесприделу, зараз вас будуть бити, коротше кажучи.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Якщо ми вийдемо, нас не будуть бити?

ВЕДУЧИЙ: Вас не будуть чути без мікрофону, це перше, це стереотип, що Вас чують. Так. Мікрофон буде в експертів. А тепер я хочу, щоб повернулися ми до моменту. А от скажіть, будь ласка, громадяни знають, що закон один для всіх і тому, встановлені за 16-ть років гарячі факти, свідчення зібрані і так далі рано чи пізно приведуть до того, що посадять. Але ми бачимо, що це якийсь міф, ніколи влада не садить, навіть попередньої влади. Максимум, не спілкується з нею по мобілці в Москві. Куди вона виїжджає при зміні влади.

Плакат із залу: «Академики, герои, вспомните о людях, не врите, - работайте и не мешайте!»

ВЕДУЧИЙ: Це міф і стереотип, що взагалі ті, що при владі можуть привести закон в дію, до собі подібних?

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Безумовно, у нас є консенсус владних еліт. Як би там не було, «ворон ворону глаз не выклюет».

ВЕДУЧИЙ: Але ж це факт, це не міф.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Закони, це абсолютний факт, що вони один одного не саджають, вони саджають нас. Це для них закон не приходить в дію, а для нас…

ВЕДУЧИЙ: Ваше право відповісти, бо час просто виходить. Це міф чи факт?

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Я думаю, що тут можна абсолютно погодитись, тому що фактично, в даному випадку владі номенклатура, вона єдина і захищає одна одну. Рука руку миє. Іноді, саме тому перебігають з протилежних таборів, з «біло-блакитного» в «помаранчевий», з кучмістів в націонал-демократи. Якщо зміниться влада, вони готові будуть перебігати ще раз.

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка…

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Нажаль, нажаль, ці люди, люди, які мають мільярди…

ВЕДУЧИЙ: У нас просто час вийшов, скажіть, будь ласка, Ви підтримуєте міф, по те, що закон один для всіх, це міф?

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Знову-таки, я підтримую, що повинна бути справедливість. І, нажаль, гасла не завжди відповідають реальності.

ВЕДУЧИЙ: Ми добралися до трьох ключових точок, які були в трьох наших раундах. Саме ці теми ми обговоримо уже всі разом. Правда, панове, накипіло. Але зараз перше послухаємо експертів. Зауваження на аргументи сторін, слово експертам. Пане Юрію, Ваші зауваження, тут були пролунали якісь тези, якщо Ви з чимось не згодні, прошу. Говоріть.

Юрій Рогоза, письменник: В даному випадку я повністю згоден з Дмитром, мені зрозуміло майже все, що він каже. Мне не совсем понятно, извините, я забыл о своём протесте мовном. Мне не совсем понятно, что такой ироничный и здравомыслящий человек как Доний делает в компании, в которой он находится политической. Мне кажется, мне Вы нравитесь больше чем та партия, в которой Вы состоите. Я натурал по ориентации. Это чисто человеческие симпатии. Европейский вектор, действительно, он начинается с бережного отношения к человеку, к обычному человеку на улице. Власть должна любить людей. Сейчас власть решает свои вопросы в закрытом бизнес-клубе. Мне показалось, как молодому члену, молодой партии, нужно радоваться, потому что, ребята, уже все увидели, что у власти у нас все антинародные силы. И на следующих выборах надо голосовать за нас, за силу народную.

ВЕДУЧИЙ: Ще не вибори, ще не агітуйте.

Юрій Рогоза, письменник: Но это слишком дорого обходится нашей стране, поэтому мне от этого больно.

ВЕДУЧИЙ: Найважливіша теза, що Ваш блок, Ваша сила – це натурали, це ми почули, це важливий аргумент. Ваші зауваження.

Кость Бондаренко, політичний експерт: Кілька пунктів. Пункт перший, що до бійки, про яку тут багато говорилось і було присвячено цей раунд. На сам перед, хотілося би сказати, що за цією бійкою, за зовнішнім антуражем забулося те через що ця бійка виникла. А виникла вона через звинувачення у корупції. І сьогодні розслідують мордобій, умовно кажучи, але не ті звинувачення, які пролунали на адресу одного із дійових осіб. Думаю, що про це також потрібно подумати. І другий момент - це те, що хотілось би заперечити пану Віктору Уколову, який…

ВЕДУЧИЙ: Він мовчав цілий раунд.

Кость Бондаренко, політичний експерт: Він у репліці сказав, що Віктор Ющенко абсолютно нормально їздив минулого року. Але чи може хтось проаналізувати скільки було візитів, починаючи від червня, нідерландського візиту, від червня позаминулого вже року, Віктора Ющенка, до квітня місяця, скажемо так. Скільки було візитів і які розборки проводилися потім з Міністерством закордонних справ через провали. І третє – це до Дмитра Корчинського. Все-таки, я думаю, Дмитре, варто сьогодні було б говорити і про коней, і про жінок, і про вино.

ВЕДУЧИЙ: Це стереотип, що ми не зможемо про це поговорити, часу мало. Прошу Ваші зауваження?

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, я вважаю Олексія Донія найбільш світлою особистістю у «Нашій Україні – Народній самообороні». Але буду критикувати, Олексій. Не робіть із Луценка героя або захисника демократії. Пригадайте як він в 2000-ому році бив міліцію. Чомусь у нього на майдані революційне коліно до цього часу болить. Тепер він б’є своїх колег. А далі, коли знімуть депутатську недоторканість з нас, то він буде і нас бити. То це, вибачте, за слово, це бандитські замашки, хоча він сам бореться з бандитами. Таке не треба оправдувати. І президент, якби він не підтримував такі методи або не захищав би Луценка, колега мій правий, то він повинен був через дві години відправити в відставку. Не шукати синяків, справа не в синяках і не в величині побоїв, а в моральній стороні і в тому, що відповідальна державна людина, яка стоїть на стражі захисту інтересів громадян сама вчинила бійку. Чому, тут уже інша справа, чи то земля, чи ще щось. Але робити з нього національного героя, захисника демократії, пробачте, це спровокувати, як сказав пан Корчинський бійку по любому приводу.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Це міф і стереотип, що можна…

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Це міф, який створює Луценко.

ВЕДУЧИЙ: Примусити політиків говорити про міфи і стереотипи, а, наприклад, не про мордобої. Тим більше, що коліно болить у нас у всіх політиків. Це є наша традиція, до речі, помітьте. Ваші зауваження на аргументи сторін.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Я цілком серйозно пропоную піднятися над ситуацією, подивитися, що відбувається. Тут із Костем Бондаренком маю погодитися тільки в одному пункті. Гляньте, що відбувається. Фактично, ми обговорюємо ляпас Луценка і опозиція говорить про бандитизм, про якісь там побої міліції і про це говорить Корчинський. Ви знаєте, бандитизм не це. Бандитизм, коли отруюють кандидата у президенти. Бандитизм, коли двома пострілами убивають Міністра транспорту, а перед цим його б’ють в лице і він лежить в лікарні. Бандитизм, коли колишнього Міністра внутрішніх справ убивають. Послухайте, і це все не розкрито. Якби ви були справжньою опозицією, ви би обурювалися затягуванням справи Гонгадзе, наприклад. Це справжні теми, розумієте. Те що відбулося. Та мені прикро, звичайно, що він не стримався, але ви знаєте, давайте не переключати увагу, бо є набагато серйозніші теми в нашій країні. І є набагато серйозніші теми і проблеми, які потрібно вирішувати, а не наскільки болить вухо у Черновецького.

ВЕДУЧИЙ: Панове, ми продовжимо справу, розмову про стереотипи, просто домовимося, що не будемо вже дискутувати навколо цього ляпасу і дамо прокуратурі нарешті відтворити все в деталях. До речі, ще одна відновлена в деталях ситуація. Заходить віце-прем’єр Турчинов в кабінет до Прем’єр-міністра Тимошенко, а та ножицями кромсає і поглиблюючи декольте в Луї Вітоні. Ну, питання логічне: «Що Ви робите?» - запитує віце-прем’єр. На що отримує відповідь: «Вирізаю зі стосунків з Президентом політичну складову». Реклама, панове.

(Реклама)

ВЕДУЧИЙ: Панове, мушу Вам розказати цікавий момент. Ми у Львові і Донецьку попросили наших журналістів, щоб запитали в людей, а що є повною політичною брехнею, а люди все одно в неї вірять. От як вважають люди на заході і сході.

Львів: «Товарищ, верь, она взойдёт, звезда пленительного счастья. И на обломках самовластья напишут наши имена».

«Наприклад, взяти зараз опозицію сучасну. Вона страшенно кричить проти НАТО. Но я не вірю, що вони проти НАТО, вони ж їздять в країни НАТО і лікуватися і то. Але їм вигідно нас тримати, а не НАТО, наприклад, напевно. Це моя така думка».

«Люди завжди вірять, якщо не будуть люди вірити в політиків, то не будуть жити, то не буде життя для неї».

Донецьк: «Все практически обещания, как предвыборные, так и после выборные, то что мы наводим порядок, на самом деле, порядок надо наводить снизу в верх, а не сверху в низ».

«Забота о народе, которую, в первую очередь Юля сейчас провозгласила и, которая сейчас старается показать, что она заботится, да. И во что это выливается».

«Вступление в НАТО, например. Это ложь, это, НАТО – это плохо. Я бы не сказала, что это НАТО, что это плохо».

ВЕДУЧИЙ: Абсолютно ламається, як ви бачите стереотип про те, що на сході вважають одне, а на заході друге. Ми почули абсолютно однакові відповіді на наші запитання. І це говорить, що в найближчий час, нарешті нам не проводитимуть референдум, ми в такий популізм не бавимося. А підключити моїх гостей з народу в наш народний постскриптум. Не про міфи і стереотипи, а загальніше ми запитуємо хто більше хворіє сьогодні на популізм. Якщо ви вважаєте, що влада дзвоніть першим номером телефону, якщо вважаєте, що опозиція, дзвоніть другим номером телефону. Міфи не можуть жити, без, як то кажуть хворої голови, саме там має бути вавка і там мають жити міфи. «Стереотип №3. Між мегасилами є конкуренція». Я забувся про цей стереотип поговорити, так. Ви вважаєте, що це стереотип і міф, що зараз одні нібито блокують, а другі нібито під блокадою, я правильно розумію?

Гість із залу: Ну, так, так, звичайно, вони вже всі домовилися, як я написала про почерговий деребан країни і все. А я хотіла ще сказати, що стереотипи створюються відповідно до, до менталітету. Ну, наприклад, давайте візьмемо Росію, який там стереотип Путін створив. Він поставив ставку на те, що люди, там у них большая любовь к Родине, вот. І він створив таку ілюзію великої родини, де усі шанують батька. Ну, і там цей стереотип спрацював. Цей стереотип в Україні не спрацював.

ВЕДУЧИЙ: Чому?

Гість із залу: Тому що люди, тому що люди у нас волелюбні, і не в Кравчука, і не в Кучми цього не вийшло зробити. Тому система влади, вона замаскувалась спочатку у два кольори, а потім у три кольори. І вектор супротиву вона тепер направляє проти однієї сили, а не проти влади в цілому. І виборець ходе на вибори і голосує проти якоїсь сили, а не проти влади в цілому.

ВЕДУЧИЙ: А голосує використовуючи стереотипи, так чи ні?

Гість із залу: Так. Саме ці стереотипи.

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, от Ви як наш частий гість програми, чого ж люди такі мудрі. Вони кажуть: «Ви тільки не знаєте, наскільки вони мудрі». І далі голосують за принципом не платформи якоїсь, ідеології, а за принципом стереотипів: свій – чужий, поганий – хороший, наш пацан – не наш пацан.

Гість із залу: Потому что депутаты конъюнктурщики, они сидят по несколько созывов…

ВЕДУЧИЙ: Ви про депутатів, а я про людей, чому люди вірять в міфи і голосують на основі міфів?

Гість із залу: Люди не верят уже, гидко смотреть с экранов телевизора на их шоу, которые они разводят.

ВЕДУЧИЙ: А хто дав голоси цим політичним силам, якщо вони не гідні?

Гість із залу: Голоса были большей частью купленные. Я как избиратель, я знаю, как это делалось, как это голосовалось, как эти майданы собирались «помаранчевые» и все, «сине-белые» и прочие, и прочие.

ВЕДУЧИЙ: Можете… Я просто хочу щоб всі висловились. Подивіться, от є носієм політичних стереотипів є в студії і представники народу, бачите є стереотип: «Люди чекають щастя від влади». Тобто, ця людина вірить або факт, дослівно знає багато фактів, як влада приводила людей до щастя, або вона вірить в стереотип, що влада може наша дати щастя. Це стереотип, те що Ви написали, чи боротьба проти нього?

Гість із залу: Я рахую, що треба починати з себе і навіть яка влада не прийде вона щастя всім не зробить, треба для себе намагатись щось робити.

ВЕДУЧИЙ: Яким чином Ви будете це, проти влади робити собі щастя це, чи як?

Гість із залу: Ні, не проти влади, просто самому розвиватись, намагатись. Багато людей сидять вдома перед телевізором, дивляться на програму і чекають поки воно здійсниться.

ВЕДУЧИЙ: А чому люди вірять тоді в цей стереотип, що влада чи держава їх може зробити щасливими, чому?

Гість із залу: Бо самі вони не хочуть нічого робити.

ВЕДУЧИЙ: От тут момент. Стереотипи живучі, через те, що люди не хочуть нічого робити. Хороша теза. Це теза, чому стереотипи живуть в головах людей. Це правда чи ні? От почну з Олеся.

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Нажаль, нажаль, можна з хлопцем погодитись, тому що один з тих же стереотипів це про страшенну працелюбність нас усіх, про те, що всі проблеми лише від влади. Слід, дійсно усвідомити, що найбільші проблеми як раз від нас самих, від всіх нас, від того, що ми обираємо таку владу, від того, що ми не замислюємося, від того, що ми занадто сильно довіряємо, за те, що ми не хочемо розбиратися кого ми обираємо мерами, депутатами місцевих рад. Тобто, проблема, в першу чергу, в нас самих.

ВЕДУЧИЙ: Чому люди так довго не відмовляються від стереотипів, у Вас є рецепт на це?

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Ні, ну, міфотворчість і життя у міфах воно притаманно, насправді всім. І всім народам, а критичне мислення потрібно розвивати.

ВЕДУЧИЙ: Пане Дмитре, хто в нас більше є носієм політичних міфів і стереотипів, люди, які цих політиків вибирають чи політики, які цим людям втирають свої стереотипи і міфи?

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Носіями є люди, а політики експлуатують існуючі стереотипи і підсилюють.

ВЕДУЧИЙ: Але чому люди не відмовляються?

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Але це є, але це є і ще один стереотип, що є погані політики і хороші люди.

ВЕДУЧИЙ: Ну, ну, розкажіть нам.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Там з того боку телеекранів сидять дуже хижі і підступні телеглядачі, які завжди голосують на зло із вредности. Це люди, які, скажемо, часто по гірше ніж ті, за кого вони голосують. І потрібно відмовлятися від цього стереотипу, що є народ. Це стереотип створений в 19-ому столітті, що є якийсь народ і є ті, хто йому протистоїть. Народ більш підступний, більш хитрий і більш підлий ніж ті, кого вони вибирають.

ВЕДУЧИЙ: Яка цікава штука. Можна я підключу зараз Костю, бо вони весь час…

Юрій Рогоза, письменник: Можно мне...

ВЕДУЧИЙ: Да, да, я зараз так само дам слово. Дивіться, Ви весь час цей народ опитуєте, так, народ, як носій…

Кость Бондаренко, політичний експерт: Ми опитуємо респондентів.

ВЕДУЧИЙ: Респондентів, тобто, народ. Вибірка у Вас всенародна і тут у нас тези є…

Кость Бондаренко, політичний експерт: Ні, ні, ні. Романе, я хотів би сказати, давайте не плутати народ із респондентами і з електоратом, розумієте.

ВЕДУЧИЙ: Де Ви поза народом находите респондентів. Менше з тим, розкажіть нам, все-таки, тут пролунало…

Кость Бондаренко, політичний експерт: Респонденти – це дві тисячі чоловік, для прикладу, яких опитують, вибираючи із громадян України.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Не розказуйте нам всі секрети соціології. Скажіть, будь ласка, чи правий пан Дмитро, чи праві люди, які сказали? От молодий чоловік сказав, що стереотипи живучі, тому що народ лінивий, він мудрий, але лінивий і не хоче. А Дмитро сказав, що народ гірший ніж автори стереотипів, тобто політики, яких вони собі вибирають?

Кость Бондаренко, політичний експерт: Ви знаєте, можливо це мізантропія, але я погоджуюся із Дмитром, скажемо так. Але, справа в тому, що, дійсно, ми маємо справу із великою кількістю, із 46,6 мільйона, на сьогоднішній день українців, які є не стільки народом, скільки індивідуалами. Великою кількістю індивідуально налаштованих людей, з індивідуальними, індивідуальним баченням, індивідуальними недоліками.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Що їм заважає відмовитись на виборах, принаймні від політичних стереотипів, якщо вони розуміють, що це…

Кость Бондаренко, політичний експерт: А так зручно, так зручно. Їм не потрібно читати програми, їм не потрібно вчитуватися, думати, сприймати постійно інформацію. Їм зручніше жити гаслами і зручніше жити стереотипами.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Кость Бондаренко, політичний експерт: Як казав класик: «Обмануть меня не сложно, я сам обманываться рад».

ВЕДУЧИЙ: І Ви маєте відповідь, так?

Юрій Рогоза, письменник: Совершенно верно. Мир без песен, как говорится, не интересен. У людей живые души, они не могут жить без мифов, им нужно во что-то верить. Иначе, нужно или спиваться, или лезть в петлю. Вот тут я не согласен с Дмитрием, почему, разные люди есть, хорошие, плохие, естественно, честные и не честные. Но того уровня цинизма, который я встречал в отдельных кабинетах, в том числе и у Юлии Тимошенко, слово электорат самое ласковое, которое в отношении народа применяется, самое. Остальные я даже не буду приводить. Каковы бы ни были люди, политики их цинично используют для своих целей, это обидно.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олександре, можна мікрофон дати Віктору Уколову. Пане Вікторе, те саме запитання, а я йду зараз до носіїв, до поганих носіїв, поганих міфів, але кажіть, прошу.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Мені страшенно хотілося б, щоб в країні було більше розумних людей, які б ставили під сумнів те, що вони чують. Бо в такому разі вибір був би усвідомленим. От, наприклад…

ВЕДУЧИЙ: А що заважає цим людям бути розумними?

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Ви знаєте, по-перше, заважає, інколи, і радянське минуле. Тому що надто вірили стереотипам під час Радянського Союзу.

ВЕДУЧИЙ: А що заважає тепер українським громадянам позбутися радянських стереотипів?

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Лінь думати заважає. Треба більше думати, треба більше сумніватися. Розумієте, і чим більше люди будуть сумніватися, тим більше вони будуть гомосапіенсами, розумієте. Тому що, от щойно сказав Рогоза, Ви знаєте, він написав книжку «Убить Юлю» - один, «Убить Юлю» - два…

ВЕДУЧИЙ: «Kill Bill» один, два, так.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: І створюється враження, що він знає БЮТ з середини. Я його там ні разу не бачив, знаєте.

Юрій Рогоза, письменник: И я Вас тоже.

ВЕДУЧИЙ: А це ваша дискусія буде після програми.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Тим більше. І це означає, що те, що він сказав зараз не відповідає дійсності.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олександре, Ви теж скажіть, будь ласка, що заважає людям відмовитися від старих радянських стереотипів, що заважає їм критично думати, відкидати будь-які стереотипи, які підтримує БЮТ, «НУ-НС» чи Ваша партія?

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, я перший раз погоджуюсь з Володимиром Уколовим, що довгий час формувався у людей стереотип, от є одна політична сила, яка за них все вирішить. І ця політична сила керує державою і всім іншим. Появилися інші, або багато політичних партій і люди вперше мають можливість вибрати між різними політичними партіями, у них залишається такий стереотип, що та партія краща, тому що вони діляться між партіями.

ВЕДУЧИЙ: Але вибирають по стереотипу.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Ось що прикро, що кожна партія без виключення, вона дуже багато людям обіцяє, а в людей спрацьовує старий стереотип, що прийде партія до влади і все вирішить. От це погано, коли ми політики підводимо людину.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Олександре.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Тому стереотипи ще дуже живучі.

ВЕДУЧИЙ: А тепер я хочу всіх, панове, щоб ви відчули, ви почули як сказали, сказали, що ви є гірші ніж вони, розумієте, тобто це підтвердили всі, від соціолога до політолога, крім натуралів, як ви зрозуміли, так. Тепер скажіть, будь ласка, а що заважає от Вам або іншим не користуватися тими старими міфами на виборах, не вибирати на основі міфів, які підтримують, будь-яка політична партія. Що заважає Вам стати кращими за них?

Гість із залу: Можливо, це нестача вибору.

ВЕДУЧИЙ: Що Вам замало 145, ще плюс одна, 146 партій замало?

Гість із залу: Ну, є кількість, а є якість, тут треба розмежовувати поняття.

ВЕДУЧИЙ: Що Вам заважає із кількості вибрати якість?

Гість із залу: Я так і роблю.

ВЕДУЧИЙ: І Ви користуєтесь при цьому не стереотипами, тобто, за яким принципом Ви вибираєте кращу з, як, яким принципом?

Гість із залу: Відповідно своїм якимсь переконанням, своїй якійсь особистій ідеології, у мене є певні бачення.

ВЕДУЧИЙ: Через ідеологію. Добре, це вже є критичне мислення. Подивіться, правдиво кажуть люди нам, бо, я маю на увазі всі, що сьогодні в програмі, бо якби у нас не було б масового, не усвідомленого вибору, то в нас би, напевно, була інакша країна, інакший політичний спектр. Отже, критично не хочуть думати, а живуть старими стереотипами, чому?

Гість із залу: Вы знаете, я затрудняюсь ответить на этот вопрос, но у меня единственное пожелание к нашим политикам, ко всем присутствующим членам партий, чтобы они уже перестали, действительно, говорить о мифах, о разделении страны, русский, украинский язык. А, действительно, вспомнили о народе, который, который их выбрал. И, действительно, вспомнили о тех программах и приступили к выполнению их, спасибо.

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, якщо вони відмовляться від тих міфів, тобто, ті міфи, які там про НАТО чи про схід, захід говорить «Партія Регіонів», ці міфи про соціальну державу і вклади говорять інші сили там. Чи будемо ми бачити тих самих політиків, може вони якщо від цього, від тих самих стереотипів відмовляться, а нових не мають, то пообирають невідомо яких натуралів і потім будемо мати?

Гість із залу: Ну, Ви знаєте, я думаю, що всі стереотипи це, і міфи, це тільки в голові людини. І, звичайно, це треба змінювати. І це вже змінюється.

ВЕДУЧИЙ: А можуть ці політики відмовитись від міфів, які вони вже експлуатують 16 років?

Гість із залу: Ну, це їхній вибір, це їхній вибір.

ВЕДУЧИЙ: Вибір не міняти міфи, так?

Гість із залу: Вибір, вибір…

ВЕДУЧИЙ: А наш вибір не відмовляються вибирати на основі міфів?

Гість із залу: Вибір є лише один, людина може змінити тільки саму себе, тільки саму себе може змінити.

ВЕДУЧИЙ: Так що ж заважає критично думати 46 і скількись там мільйонів людей?

Гість із залу: Ви знаєте, я не погоджуюсь з тим, що не думають, вже думають критично. І от ті молоді люди, які тут, і те, що їх найбільше, саме молодих, це говорить про те, що вони критично думають, вони вже оцінюють саме людей цього покоління і зроблять наступний вибір, я думаю, набагато краще.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Я так зрозумів, що Ви щойно закликали молодь втілити в життя міф вкради паспорт у бабці і йди на вибори сам. Усі політики… Політика – театр, це я розумію, взагалі світ весь театр, це класик казав, так. А Ви кажете, що люди от ці політичні, вони міфічні. Абсолютно реальні люди, подивіться?

Гість із залу: Так, вони реальні…

ВЕДУЧИЙ: Але є носіями політичних міфів?

Гість із залу: Так.

ВЕДУЧИЙ: А Ви є, так?

Гість із залу: Політики, вони, они внушают в людей, чтобы они думали как политики. То есть, получается, как бы, большинство людей, они хотят быть похожими на политиков.

ВЕДУЧИЙ: От мені підказує Віктор Уколов, Ви подивились фільм «Матриця» і «Матриця. Пере загрузка», так?

Гість із залу: Нет.

ВЕДУЧИЙ: Ні? Так тоді мені поясніть, а що заважає масово, так, подивіться який, скільки людей проголосувало за ці політичні сили, які сьогодні тут представлені, так.

Гість із залу: Так.

ВЕДУЧИЙ: Значить, ці люди підтримували ті гасла, з якими вони йшли. Ми щойно в програмі проговорили так чи інакше, що ці всі основні гасла базувались на міфах, на міфах схід і захід, на міфах НАТО, проти НАТО, на міфах, дамо вам більше ніж обіцяли комуністи після третьої пляшки. Розумієте?

Гість із залу: Да.

ВЕДУЧИЙ: І все одно ж проголосувала куча народу, так що ж тоді сталося з нами, я маю на увазі виборців.

Гість із залу: З виборцями? Я, на жаль не виборець, на щастя, такі міфи…

ВЕДУЧИЙ: Ви паспорт втратили чи що?

Гість із залу: Я не ходжу на вибори.

ВЕДУЧИЙ: Ви як Корчинський.

Гість із залу: Звичайно. Я вважаю, що найбільший міф в тому, що люди вважають, що можна щось змінити через вибори, можна щось змінити в державі. Насправді в державі немає влади і владної еліти. Але в держави є чиновники і бюрократи, які цю владу на себе перейняли. Влада має бути у людей, які заберуть у цих людей. Ці люди, це не політики, це будь-хто. Це бізнесмени, це друзі бізнесменів, це друзі коханок бізнесменів і вони зараз при владі. Ми маємо забрати через вулицю у цих людей владу. І тоді не буде ніяких міфів що до того хто має керувати державою.

ВЕДУЧИЙ: Це ще один міф мені розказали, що народ через якісь механізми, референдуми чи просто через вулицю може у вас владу відібрати? У Вас можна відібрати таким механізмом владу?

Олесь Доній, «Наша Україна - Народна самооборона»: Ні. Насправді це одна, дійсно, з ілюзій, з міфів, що, наприклад, всю владу потрібно поставити до стінки і тоді життя покращиться. Або потрібен один міцний кулак. Подивіться, от там, от, ще є аналогічне гасло, потрібно змінити форму правління. Замість того, щоб вчитися демократії, щоб вчитися обирати і депутатів, і вчитися, щоб ці депутати між собою і вміли, і домовлятися і приймати нормальні закони. Є дуже легкий спосіб, всіх перестріляти, обрати одного царя, або одного диктатора і тоді життя в Україні покращиться. Тобто, в даному випадку, на жаль, цей хлопець є сам носієм одного з найжахливіших міфів в Україні.

ВЕДУЧИЙ: Це міф, що на всіх вистачить стінки, нам щойно сказали. Прошу, тепер я хочу ще від Вас, від партії опозиції до влади.

Олександр Стоян, «Партія Регіонів»: Хочу розвінчати міф молодої людини. В 2004-ому році, в грудні місяці за допомогою людей відібрали владу у старої влади. І прийшла нова влада на чолі з Президентом і Тимошенко. І ця влада нічого не зробила для людей, вони робили для себе. Вони перегризлися і втратили цю владу. Тому, не сподівайтеся на владу, а сподівайтеся на власні сили. люба влада і її представники думають, перш за все про себе. А про Вас, Ви так знаєте, як сказала одна політична діячка, біомаса або масовка для того щоб їм досягати свого.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пане Олександр, але Ви розказали і про свою силу, я так зрозумів, бо Ви теж були при владі? Фантастично. Скажіть, будь ласка, у нас тут стикнулися міфи на міфах, тут боротьба міфів почалася.

Плакат із залу: «Міф: в Україні є владна еліта. Правда: в Україні є чиновники, бюрократи і мусора».

ВЕДУЧИЙ: Пане Вікторе?

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: В 1995-ому році, коли в перше Президент Україні Кучма зайшов у конфлікт з Верховною Радою. Власне Кравчук теж заходив в конфлікт, але не настільки жорсткий конфлікт так як Кучма. Був витворений міф, що Верховна Рада – збіговисько ледарів, які тільки те і роблять, що пожирають гроші, депутатські пільги і їх треба всіх розігнати. На дискредитацію законодавчої влади працювали з 1996-ого року. Але ця гра, яку ввів тоді Кучма привела до самознищення і люди почали ставитися до влади всієї так, як він хотів, щоб ставилися тільки до Верховної Ради. Тобто, існує міф, цей міф так само треба знищувати, цей міф потрібно розвінчувати. Я думаю, що те, що Ви бачите в новому парламенті є одним із спростувань цього міфу.

ВЕДУЧИЙ: Але, все одно, я повернусь до людини, на яку вже накинулись, я маю дати їй, існує міф, що у нас можна надати слово всім, тому я надаю слово Вам. Ви кажете, що треба змінити форму правління, а пан Олесь Вам каже, що Вам треба навчитися користуватися тою формую, яка у нас є.

Плакат із залу: «Потрібно змінити форму правління».

Гість із залу: На мою думку, я хочу відповісти панові Олесю, що не потрібно так драматизовувати прагнення до зміни форми правління, оскільки ми побачили, що парламентсько-президентський спосіб правління, як і президентсько-парламентський в Україні не пройшов. І Україні підійде саме чистий спосіб урядування або чиста держава парламентсько-представницької демократії, або ж президентська республіка. За умови переходу до двопалатного парламенту. Де президент може бути усунений шляхом імпічменту парламентом, однак, президент не наділений правом розпускати парламент. Однак, президент є головою уряду і уособлює в собі керівника виконавчої влади.

ВЕДУЧИЙ: То це вже дуже велика теоретична дискусія, Ви як прочитаєте проекти, які пишуться нової Конституції, будемо з Вами разом реготати, потім окремо. Так, там зовсім інше написано.

Гість із залу: Так. Але на мою думку. Так, але на мою думку від цього не буде от цього перетягування канату, перетягування от цього одіяла, повноважень.

ВЕДУЧИЙ: Я хочу ще почути пана Дмитра. Пане Дмитре, тут міф на який не зреагували, ні представники влади, ні опозиції.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: На які?

ВЕДУЧИЙ: Тобто, я дуже вдячний колишній владі і опозиції, яка підтвердила те, що всі, всі вони будучи при владі говорять міф, що вони можуть щось серйозно змінити для людей, так. І пан Олександр порекомендував їм самим міняти. Але не прореагував ніхто про міф, який говорили з цього флангу. Пам’ятаєте, що вся ця їхня гра в так звану блокаду не що інше, як поганий театр, насправді, вони вже все домовились. І ми мусимо цю тезу піддати сумніву, так. Нам що вони сказали, мисліть критично, я мислю критично, невже вони могли сісти і домовитися, невже от ця вся профанація, от це проти НАТО, за НАТО, невже це все блокада, це міф чи реальність? Як нам розшифровувати, от сьогоднішній виклик?

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Знаєте, як і в будь-якому великому банк формуванні, завжди існують внутрішні тертя. Хоча, в цілому, консенсус, що до того, кого треба грабувати є.

ВЕДУЧИЙ: А це міф, що в нас влада – це є єдиний банк формування?

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Це, безумовно єдиний банк формування.

ВЕДУЧИЙ: Це не теж міф?

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: У нас немає влади і немає опозиції, от подивіться. Опозиція представлена в парламенті. Парламент – це влада? Влада. Опозиція, представник опозиції є Секретарем ради нацбезпеки. Це влада? В натурі, влада. І так було завжди. У нас завжди це було сильно перемішано, і ці от уявлення, влада-опозиція – це все, дійсно, міф, який створюється для того, щоб, скажемо, регулювати стосунки.

ВЕДУЧИЙ: Відреагуйте, пане Вікторе, а я біжу на той фланг, бо там залишили без мікрофона.

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: Та, ні, не так.

ВЕДУЧИЙ: А як?

Віктор Уколов, Блок Юлії Тимошенко: У нас протягом багатьох віків парламентаризму у парламенті, в законодавчому органі представлена і влада, і опозиція, є права опозиції. Як тільки ми приймемо закон про опозицію, я думаю, що «Партія Регіонів» зацікавлена в цьому законі і розблокує парламент, ви побачите, як справжня опозиція контролює справжню владу.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів.

Дмитро Корчинський, лідер «Братства»: Я можу йому відповісти, так?

ВЕДУЧИЙ: Можна, щоб ваша дискусія не переросла в таку, міжсобойчик, так. Ми почули вас двох. Я хочу з цього тепер боку почути.

Кость Бондаренко, політичний експерт: Ви знаєте, в нашому суспільстві сформувалося два типи міфів: міфи Давньої Греції, міфи Давнього Риму, чесно кажучи сформувалися. Тільки от останнім часом у нас почався, почали так говорити: «От будемо Зевса називати Юпітером, Геру будемо називати Юноною»,

ВЕДУЧИЙ: Розшифруйте.

Кость Бондаренко, політичний експерт: Але при цьому вони відрізнятися будуть тим, що, скажімо, Юпітер відрізняється від Зевса тим, що йому не будемо згадувати банк «Україна», наприклад, і банкротство банку «Україна». Юнона буде відрізнятися від Гери тільки тим, що їй не будемо згадувати ЄС. І поділимо так само на добрих і поганих богів.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Я хотів би нагадати, що ми запитували, а хто ж хворіє загалом на популізм на сьогоднішній день більше. Наші глядачі вважають, що влада – це 39 відсотків наших глядачів, які дивились цю програму. І 61 відсоток – що більше на популізм хворіє нинішня опозиція. Це результат, міф міфів, так люди проголосували, чи це реальний результат?

Юрій Рогоза, письменник: Мне кажется, что всё вот это ощущение загнанности, которое мы сегодня видим, является результатом одного большого мифа, который мы проглотили ещё будучи советскими людьми.

ВЕДУЧИЙ: Який?

Юрій Рогоза, письменник: Что либеральный капитализм наиболее эффективная форма повышения благополучия людей. Я сам в это верил, в это все верили, оказалось, что нет. Это свобода для 20-ти шустрых кооператоров, быстренько стать элитой политической, вот и всё.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Як бачите, міфів є багато, в них можна багато вірити, можна, на решті почати критично думати. Я, до речі, теж спробував зрозуміти міф, наприклад, про структуру української влади. Знаєте, вона абсолютно відповідає українській сім’ї. В українській сім’ї в нас як є. Каже: «В нас головний в сім’ї тато, - каже, - але хто в нас тато в сім’ї вирішує мама». До нових зустрічей.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
39592
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду