Ніколаєнко має право говорити в радіоефірі

17 Вересня 2007
7027
17 Вересня 2007
09:54

Ніколаєнко має право говорити в радіоефірі

7027
«Детектор медіа» продовжує висвітлювати діяльність Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів, публікуючи всі її висновки. Восьме рішення стосується розміщення радіоролику СПУ зі зверненням міністра освіти та науки України Станіслава Ніколаєнка.
Ніколаєнко має право говорити в радіоефірі

Нагадаємо, що попередні рішення стосувалися відеоролику «Пророцтво Нострадамуса», початку передвиборної агітації, відеороликів «Пророцтво Ванги» та «Пророцтво Павла Глоби», радіопрограм, створених на замовлення партії, а також радіороликів зі зверненнями Олександра Мороза та Василя Цушка.

 

Експертний висновок № 8

Про радіоролик СПУ «Звернення Ніколаєнка»

 

 

 

13 вересня 2007 року 

 

Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів отримала запит від підприємства «Радіокомпанія «Супер-Нова» щодо відповідності рекламного ролика Соціалістичної партії України (фонограма рекламного ролику) чинному законодавству України та можливості його сповіщення в ефірі радіостанції.

 

Фонограма рекламного ролика хронометражем 30 секунд є зверненням Міністра освіти та науки України Станіслава Ніколаєнка до співвітчизників:

«Шановні друзі! Я, міністр освіти та науки Станіслав Ніколаєнко, доповідаю вам, що за останні два з половиною роки державне замовлення на освіту студентів збільшено майже в два рази. Сто п’ятдесят тисяч молодих людей в цьому році вступили до вузів безкоштовно. Ми, Соціалістична партія України, добиваємось, щоб кожна дитина з бідною чи заможної родини отримала безкоштовну якісну вищу освіту».

 

Цей ролик, відповідно до ст. 66 Закону України «Про вибори народних депутатів України», є передвиборною агітацією, а саме – політичною рекламою; він має на меті спонукати виборців голосувати за Соціалістичну партію України.

 

Як уже зазначала Експертна рада в рішеннях щодо аналогічних роликів Соціалістичної партії України (Експертний висновок № 6 «Про радіоролик СПУ «Звернення Мороза» та Експертний висновок № 7 «Про радіоролик СПУ «Звернення Цушка»), Закон України «Про вибори народних депутатів України» у ч. 9 ст. 69 покладає обов’язок на усі засоби масової інформації надавати ефірний час одній партії (блоку) – суб’єкту виборчого процесу на тих же умовах, що й іншій партії (блоку) – суб’єкту виборчого процесу.

 

Закон України «Про вибори народних депутатів України» передбачає дві умови, за наявності хоча б однієї з яких засіб масової інформації може відмовити у наданні ефірного часу суб’єктові виборчого процесу. Такими умовами є:

 

1) поширення закликів до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, пропаганду війни, насильства та розпалювання міжетнічної, расової, національної, релігійної ворожнечі, тощо (ч. 5 ст. 71 Закону України «Про вибори народних депутатів України»);

 

2) розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію (блок) – суб’єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати (ч. 9 ст. 71 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).

 

У цьому ролику експерти не вбачають наявності таких ознак.

 

Таким чином, Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів вважає, що телерадіоорганізації не мають підстав для відмови Соціалістичній партії України у розміщенні даного рекламного ролика з підстав його змісту.

 

Тарас Шевченко, голова Незалежної експертної ради з питань діяльності мас медіа під час виборів

 

Члени ради, які підтримали рішення:

 

Тарас Шевченко

Віталій Замнивус

Наталія Лигачова

Катерина Котенко

Катерина М’ясникова

Ігор Розкладай

Ольга Большакова

Валерій Іванов

 

 

Фото – «Дзеркало тижня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7027
Читайте також
22.05.2021 10:47
Детектор медіа
«Детектор медіа»
2 862
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Той, що пише вірші
6037 дн. тому
Если Мороз станет спикером и 6-го созыва, у некоторых сердце в копыта уйдёт окончательно : ) Но вакханалия не пройдёт!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду