Розслідування про держзраду та роботу на ГРУ Олександра Дубінського та Андрія Деркача завершено

Розслідування про держзраду та роботу на ГРУ Олександра Дубінського та Андрія Деркача завершено

16 Вересня 2024
1289
16 Вересня 2024
14:27

Розслідування про держзраду та роботу на ГРУ Олександра Дубінського та Андрія Деркача завершено

1289
Слідчі встановили, що Дубінський та Деркач проводили інформаційно-підривну діяльність на користь Росії, діючи за чіткими вказівками російських спецслужб.
Розслідування про держзраду та роботу на ГРУ Олександра Дубінського та Андрія Деркача завершено
Розслідування про держзраду та роботу на ГРУ Олександра Дубінського та Андрія Деркача завершено

Державне бюро розслідувань завершило розслідування щодо народного депутата Олександра Дубінського, екснардепа Андрія Деркача та ще чотирьох осіб, які вчинили держзраду у складі злочинної організації, працюючи під кураторством російської ГРУ. Про це повідомляють пресслужби ДБР та Офісу генпрокурора.

Правоохоронці не називають імені підозрюваних, але з матеріалів справи зрозуміло, що мова про Олександра Дубінського, а також колишнього народного депутата Андрія Деркача, його експомічника Ігоря Колеснікова та колишнього прокурора Костянтина Кулика.

Правоохоронці встановили, що Дубінський та його поплічники здійснювали інформаційно-підривну діяльність на користь Росії, поширювали ворожі наративи. Для цього вони організовували «різноманітні медіазаходи», де поширювали фейки про українську владу та її західних партнерів. Експрокурор Кулик, за даними слідства, публічно «обґрунтовував» їх фейки з погляду права.

«Слідство встановило, що це була чітко спланована спецоперація російських спецслужб, яка мала на меті дискредитувати українсько-американські відносини та загальмувати інтеграційні процеси входження України до ЄС та НАТО», — йдеться у повідомленні.

Слідчі визначили, що обвинувачені діяли за чіткими вказівками російських спецслужб. Депутати увійшли до злочинної організації, яку створив перший заступник начальника російського ГРУ Володимир Алєксєєв та його помічник Олексій Савін.

Як пише ДБР, ця організація мала чітку ієрархічну структуру та мала детальний розподіл обов’язків. Фінансували проєкт російські спецслужби, гроші передавались в Україну через Колеснікова. За попередніми оцінками, російські спецслужби витратили на цю організацію щонайменше 10 млн доларів США.

Самі нардепи, за даними правоохоронців, неодноразово їздили до Росії на зустрічі зі своїми кураторами. Так, у ході слідства виявили документи, які підтверджують поїздки Дубінського до Москви та Санкт-Петербурга. Слідчі припускають, що він їздив на зустріч з російськими кураторами й у жовтні 2019 року, перед скандальною пресконференцією. «Він, за задумом російських кураторів, як професійний «медіакілер», мав розставляти необхідні акценти, насамперед для західної аудиторії», — пише ДБР.

Також в межах кримінального провадження ДБР досліджує придбання родиною Дубінського нерухомості в Іспанії за російські гроші. Зокрема, йдеться про купівлю двох квартир у Барселоні за 288 тисяч та 100 тисяч євро. Квартири придбали цивільна дружина нардепа та його мама, яка всі ці роки джерелом доходів мала лише українську пенсію.

«Більшість коштів на придбання квартир в Іспанії жінки отримали на свої банківські рахунки з Росії. Гроші перерахували дві громадянки РФ, які скоріш за все пов’язані з російськими спецслужбами, а одна із них навіть працювала в адміністрації Путіна», — пишуть правоохоронці.

Як повідомляється, усім підозрюваним та їхнім захисникам повідомлено про завершення досудового розслідування. Наразі стороні захисту надано доступ для ознайомлення з матеріалами справи, після чого вона буде направлена до суду.

Нагадаємо, 13 листопада 2023 року Олександру Дубінському повідомили про підозру в державній зраді та створенні, керівництві й участі у злочинній організації. Як з’ясували правоохоронці, нардеп входив до складу злочинної організації, яку сформувало Головне управління Генштабу Збройних сил Росії (відоме як ГРУ), і «працював» на росіян під псевдонімом «Буратіно». За даними слідства, до складу цієї групи входили також екснардеп Андрій Деркач, колишній прокурор Костянтин Кулик та інші. 

Олександр Дубінський наразі перебуває в загальній камері Київського слідчого ізолятора. У минулому він тривалий час працював на «1+1», був креативним продюсером департаменту журналістських розслідувань телеканалу, ведучим програми «Гроші». Під його керівництвом на «1+1» виходила програма «Українські сенсації», окремі випуски якої виглядали як політичні замовлення в інтересами власника каналу Ігоря Коломойського. 

У 2019 році Дубінського обрали депутатом Верховної Ради від партії «Слуга народу», а в березні 2021 року його виключили з членів партії «Слуга народу» через порушення статуту та непокору керівним органам партії. 

СБУ повідомила про викриття мережі агентів ГРУ Росії, до якої входив Андрій Деркач, ще в червні 2022 року. Основним завданням цієї організації була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитація нашої держави на міжнародній арені. Слідчі встановили, що фігурант поширював фейки про вище військово-політичне керівництво України, зокрема про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2020 році.

У травні 2020 року Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив Байдена на п’ятого президента України Петра Порошенка. На записах нібито обговорюється отримання «1 млрд доларів в обмін на збереження схем Burisma і міжнародної корупції». Порошенко назвав «плівки Деркача» масштабною спецоперацією проти України, а передвиборчий штаб Байдена назвав плівки нісенітницею. 

У березні 2021-го розвідка США заявила, що Деркач брав участь у спробах Росії організувати кампанію з дискредитації тоді ще кандидата Джо Байдена під час президентських виборів 2020 року. На нього наклали санкції. Також США запровадили санкції проти Дубінського через втручання в американські вибори та належності до «російської мережі впливу».

У серпні 2021 року проти Деркача запровадила персональні санкції й Україна. У жовтні 2022-го ВАКС заочно заарештував Деркача за підозрою в державній зраді та незаконному збагаченні. У січні 2023 року Верховна Рада позбавила Деркача депутатського мандата

Багато років Андрій Деркач був почесним президентом медіахолдингу «Ера-медіа» та головою художньої ради ТРК «Ера». У 2016 році він переписав 90% корпоративних прав на свої медіаактиви на свого помічника Антона Сімоненка.

Фото: Олександр Дубінський та Андрій Деркач на пресконференції в 2019 році / скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1289
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду