Карандєєв про зміни у МКІП: Важливо, хто буде формувати нову політику міністерства, в тому числі в інформаційній сфері

Карандєєв про зміни у МКІП: Важливо, хто буде формувати нову політику міністерства, в тому числі в інформаційній сфері

6 Вересня 2024
983
6 Вересня 2024
16:27

Карандєєв про зміни у МКІП: Важливо, хто буде формувати нову політику міністерства, в тому числі в інформаційній сфері

983
Після призначення нового міністра Ростислав Карандєєв залишається на посаді першого заступника очільника МКІП.
Карандєєв про зміни у МКІП: Важливо, хто буде формувати нову політику міністерства, в тому числі в інформаційній сфері
Карандєєв про зміни у МКІП: Важливо, хто буде формувати нову політику міністерства, в тому числі в інформаційній сфері

Колишній тимчасовий виконувач обов’язків  міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв повідомив, що сьогодні останній день його роботи як очільника міністерства. Він обіймав цю посаду 406 днів. Про це т. в. о. міністра написав у фейсбуці.

Інформацію Ростислав Карандєєв підтвердив «Детектору медіа» та повідомив, що залишається на посаді першого заступника міністра до того, як будуть завершені офіційно зміни в назві та затверджена структура.

Одночасно з призначенням нового міністра культури і стратегічних комунікацій стало відомо і про зміну назви міністерства — раніше воно мало назву Міністерство культури та інформаційної політики.

На запитання, скільки часу він залишатиметься на посаді заступника міністра, Карандєєв відповів, що «це залежить або від мого рішення, або від рішення Кабміну щодо мене. Поки що залишається, як є»

Щодо того, чи був він заздалегідь попереджений про призначення нового міністра, відповів, що посада залишалася вакантною і призначення могло відбутися в будь-який момент: «Таке рішення прийняв прем'єр-міністр, а Рада погодилася з його аргументами»

Стосовно змін, наприклад, у назві та айдентиці міністерства Карандєєв відповів, що це не головне.

«Я не є ідеологом цих змін, але немає нічого вічного, — сказав він. — Важливіше зрозуміти, хто прийде зараз працювати і буде формувати нову політику міністерства, в тому числі й в інформаційній сфері, хоч її не залишилося в назві».

Подальші плани Ростислав Карандєєв наразі не коментує. 

«Для мене це було великою честю та особистим викликом. Разом із повноваженнями я отримав і безліч невирішених завдань, пов’язаних з воєнним часом. Пишаюся, що багато з них вдалося успішно розв’язати. Це сталося завдяки потужному ресурсу. Це люди, фахівці міністерства, керівники та працівники закладів культури, небайдужі та віддані своїй професії», — написав Карандєєв у фейсбуці. 

Він додав, що за підтримки першої леді вдалося реалізувати дієві рішення із впровадження безбарʼєрного культурного та інформаційного простору. У 15 бібліотеках шести регіонів створені простори психосоціальної підтримки. 

Колишній тимчасовий виконувач обов'язків міністра розповів, що найскладніші завдання стояли щодо збереження культурної спадщини та інфраструктури.

«За умови повної відсутності бюджетних призначень на капітальні видатки, єдиним джерелом підтримки стійкості сфери стали кошти іноземних донорів.  Команда об’єднала провідні країни світу навколо збереження української культури.

Також було підписано майже два десятки меморандумів та угод з чіткими фінансовими зобов’язаннями міжнародних партнерів. Це дозволило за рік роботи залучити у сферу у різних формах понад 450 млн грн.

За підтримки UNESCO при міністерстві створено Офіс підтримки відновлення, до якого вдалося залучити фахівців з досвідом реалізації успішних інфраструктурних проєктів.

Я пишаюся результатом міністерства у відстоюванні релігійної незалежності. Ми позбавилися впливу російських релігійних наративів та очистили публічний простір найбільших культурних центрів країни від маркерів російської імперської політики. Повернуто під управління держави об’єкти Києво-Печерської лаври, заповідника “Чернігів Стародавній”, в процесі — Почаївська та Святогірська лаври.

Нам вдалося звільнити Старокиївську гору від МАФу, незаконно зведеного московськими попами на території Національного історичного музею України в межах буферної зони об'єкта ЮНЕСКО.

Ми наполегливо позбавлялись від пушкінів та щорсів та повертали свої цінності, які хотіла привласнити Росія. Легендарна колекція “скіфського золота” з Нідерландів повернулася до України», — пише Карандєєв. 

Він також наголошує, що вдалось налагодити  тісну комунікацію та співпрацю з регіонами, у тому числі прифронтовими. Окрім того, розробили й затвердили державну програму популяризації та розвитку української мови, яка передбачає субсидії розповсюджувачам видавничої продукції та фінансову підтримку у придбанні українських книжок.

Ексочільник МКІП додав,  що Україну обрано Віце-головою Міжурядового комітету ЮНЕСКО із захисту культурних цінностей у разі збройного конфлікту, вперше обрано до складу Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини та до складу Міжурядової ради Програми ЮНЕСКО «Інформація для всіх».

«Уже завтра міністерство матиме нову назву та нового керівника. Передаю справи Миколі Точицькому з гордістю за свою команду та реалізовані нею проєкти, а також із впевненістю за успіх розпочатих мною справах», — підсумував Карандєєв. 

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада призначила новим міністром культури і стратегічних комунікацій Миколу Точицького — заступника керівника Офісу президента та дипломата.

Фото: Ростислав Карандєєв / фейсбук 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
983
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду