Як жити під російським переслідуванням, — поради експертки ІМІ

Як жити під російським переслідуванням, — поради експертки ІМІ

28 Серпня 2024
266
28 Серпня 2024
15:10

Як жити під російським переслідуванням, — поради експертки ІМІ

266
Не ходіть коло посольств РФ у різних країнах. Вас можуть штовхнути чи затягнути на їхню територію, а територія посольства вважається територією країни.
Як жити під російським переслідуванням, — поради експертки ІМІ
Як жити під російським переслідуванням, — поради експертки ІМІ

Експертка Інституту масової інформації Ірина Земляна, яка зазнала переслідувань  з боку Росії після того, як посла РФ в Польщі Сергія Андрєєва облили штучною кров’ю на акції до 9 травня у Варшаві, поділилась порадами, що можуть бути корисними журналістам, яких переслідує Росія. Про це йдеться у повідомленні на сайті ІМІ.

«Зараз Росія вкотре демонструє свою безсилу лють, намагаючись залякати та всіляко ускладнити життя. Цього разу — медійникам, які їздили до Курської області. Проти них відкривають кримінальні справи, оголошують у розшук та погрожують. Я одна з таких, хоча все це сталося не через візит до Курщини», — зазначає експертка ІМІ.


Вона розповіла, що з травня 2022 року слідчий комітет РФ порушив щодо неї кримінальну справу. Санкція відповідної статті передбачає позбавлення волі строком від п’яти до десяти років. РФ оголосила Ірину Земляну в міжнародний розшук. Федеральна служба Росії з фінансового моніторингу внесла до списку «терористів та екстремістів». Басманний районний суд Москви заочно заарештував.

Що це означає на практиці?

Що означає кримінальна справа в Росії та взаємодія з РФ у контексті кримінальної справи?

  • Я не визнаю Росію легітимною державою, тому всі її дії також не є легітимними для мене. Ми не вчиняли жодних процесуальних дій у межах законодавства РФ і не збираємося цього робити.
  • Відкриття кримінальної справи в РФ є виключно їхньою проблемою та ніяк (поки що) не впливає на інший цивілізований світ.

Чи є у мене адвокати?

  • Так, є український та польський (він має право працювати на території ЄС). Польський адвокат займався кримінальною справою, яка була відкрита в Польщі (наразі вона закрита, і всі обвинувачення з мене зняті). Український адвокат працює з українським законодавством (відкрито дві кримінальні справи в Україні через погрози мені).
  • І український, і польський адвокати представляють мене в Інтерполі в разі потреби.

Що з Інтерполом?

  • З початком повномасштабного вторгнення Інтерпол не припинив співпрацю з РФ, лише змінив підходи. Тепер подання Росії не потрапляє автоматично в розшук, а його розглядають на центральному рівні й вирішують, чи братиме Інтерпол цю справу.
  • До сьогодні в Інтерполі не вирішили, чи оголошувати мене в розшук. Це питання розглядають уже понад два роки. Обізнані люди пояснили мені, що це може тривати нескінченно довго, а остаточне рішення залежатиме від того, чи переможе Україна, чи Росія. Хто переможе, той і визначить правду. Але, звичайно, такої офіційної інформації вам ніхто не скаже.

Чи можу я їздити світом?

  • Моє пересування ніяк не обмежено законодавчо, тому проблем немає.
  • Безперечно, потрібно зважати, куди ви збираєтеся їхати. Наприклад, країни ЄС є безпечними. Так, навіть Угорщина. Логіка проста — лояльна до Путіна країна в ЄС не захоче зазнавати проблем від ЄС заради вас. Звичайно, все залежить від масштабу особистості.
  • З такою логікою потрібно підходити й до інших країн, куди ви збираєтеся. Наприклад, в Індію я б поїхала, поїхала б у Бразилію чи Аргентину, але не у Венесуелу чи Нігер. Думаю, ви розумієте, про що я. Про Білорусь є питання?

Що з безпекою?

Тут ще питання, що РФ хоче з вами зробити. Якщо публічне судилище, то вам поки що не страшно в цивілізованому світі. Але якщо їй потрібно покарати вас будь-якими способами (дати по голові), тоді вам не буде безпечно ніде. Адже всюди є люди, яким можна заплатити, і вони це зроблять. Хіба що ви будете дуже добре ховатися.

«Це не є мій експертний текст, і я не претендую на якусь істину, це виключно мій досвід»,— підкреслила Земляна. 

Окрім того, вона порадила: 

  • Не ходіть коло посольств РФ у різних країнах. Вас можуть штовхнути чи затягнути на їхню територію, а територія посольства вважається територією країни. Далі ви зрозуміли.
  • Майте надійних партнерів з безпеки та складіть з ними дуже детальний план і не ходіть нікуди без комунікації.
  • Ну і третя порада. Не дружіть з росіянами, і менше розповідайте про себе незнайомцям.

«Пам’ятаймо, що це лише тимчасові труднощі, які ми з вами переживаємо перед крахом Росії. Далі буде легше», — додала експертка ІМІ. 

Нагадаємо, ФСБ Росії порушила кримінальні справи щодо кореспондентки «ТСН» Наталії Нагорної та кореспондента DW Ніка Конноллі,  які висвітлювали ситуацію з міста Суджа Курської області, яке нині перебуває під контролем ЗСУ.

Раніше російська ФСБ відкрила провадження стосовно журналіста CNN та українських кореспондентів, які знімали матеріали в районі Суджі Курської області. Провадження відкрите за статтею про незаконний перетин кордону.

У спецслужбі Росії заявляють, що іноземні репортери вели відеозйомку незаконно, їм загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Йдеться про журналіста CNN Ніка Пейтона Волша та українських кореспонденток «Ми — Україна» Олесю Боровик і Hromadske Діану Буцко. Журналістів оголосять у міжнародний розшук.

Також МВС Росії відкрило кримінальну справу за незаконний перетин держкордону проти журналістів італійського суспільного телеканалу RAI Стефанії Баттістіні та Сімоне Траїні, які висвітлювали захоплення українською армією російського міста Суджа. Крім того, в італійських соцмережах з’явилися погрози вбивством на адресу кореспондентки RAI.

В Європейській федерації журналістів засудили провадження стосовно італійських журналістів, які знімали матеріали в районі Суджі. У Раді Європи також зауважили, що такі переслідування заважають журналістам інформувати людей про поточні події в Курській області.

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
266
Читайте також
23.08.2024 21:31
Юлія Лавришин
Ірина Семенюта
Ольга Чорна
Оксана Наумова
4 472
16.08.2024 09:46
Валерія Буняк
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
6 380
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду