На Донеччині судитимуть співробітників окупаційного телеканалу в Маріуполі, які працюють на Росію

На Донеччині судитимуть співробітників окупаційного телеканалу в Маріуполі, які працюють на Росію

31 Липня 2024
267
31 Липня 2024
10:54

На Донеччині судитимуть співробітників окупаційного телеканалу в Маріуполі, які працюють на Росію

267
Наразі всі обвинувачені перебувають у розшуку
На Донеччині судитимуть співробітників окупаційного телеканалу в Маріуполі, які працюють на Росію
На Донеччині судитимуть співробітників окупаційного телеканалу в Маріуполі, які працюють на Росію

На Донеччині судитимуть чотирьох співробітників окупаційного телеканалу, які працюють на Росію у тимчасово окупованому Маріуполі. Про це повідомила прокуратура Донецької області.

«Прокурори Маріупольської окружної прокуратури скерували до суду обвинувальні акти стосовно 4 громадян України за фактами колабораційної діяльності (ч. 6 ст. 111-1 КК України)», — йдеться у повідомленні відомства.

Там нагадали, що восени 2022 року в ефірному просторі захопленого російськими військами Маріупольського району розпочав роботу пропагандистський телеканал «Маріуполь 24». Вирішивши допомогти ворогу на інформаційному полі, двоє місцевих жителів обійняли у новому «медіа» псевдопосади технічного директора та режисера монтажу.

Один з цих жителів, який до повномасштабного вторгнення працював на іншому місцевому телеканалі, забезпечує функціонування телевізійного обладнання задля регулярної трансляції погодженого з російськими кураторами «аудіовізуального продукту». Другий — монтує телепрограми і дотримується розробленого керівництвом «календарно-постановочного плану».

Ще двоє жінок працевлаштувались так званими кореспондентками і здійснюють підбір тем і спікерів для новинних сюжетів, у яких висвітлюють діяльність окупаційної влади.

«Маніпулюючи свідомістю глядачів, фейкові медійниці розповідають про роздачу паспортів Росії, називають росіян «визволителями», закликають населення сприяти державі-агресору в проведенні «СВО», — пояснили у прокуратурі.

Наразі всі обвинувачені перебувають у розшуку.

Нагадаємо, що наприкінці січня Служба безпеки України оголосила підозру в колабораціонізмі 19-річному мешканцю тимчасово окупованого Маріуполя Олександру Якимцю, який з вересня 2023 року працює кореспондентом пропагандистського телеканалу «Мариуполь 24».

Раніше, за інформацією «Детектора медіа», СБУ почала розслідування щодо українських медійників, які пішли на співпрацю з ворогом та працюють на каналі «Маріуполь 24». Йдеться про Ксенію Місюревич, Олександра Бернатовича, Артура Вольфа, Олександра Бузулука, Андрія Кіора, Наталію Мнацаканян та Артура Дєткова. Окрім цього, справу порушили проти Тетяни Озерової, студентки факультету журналістики Маріупольського державного університету, яка працює кореспонденткою та ведучою ТК «Мариуполь 24».

У жовтні 2022-го СБУ також повідомила про підозру кореспондентці окупаційного каналу «Мариуполь 24» Ірині Єфремовій.

Крім цього, у тимчасово окупованому Маріуполі місцева журналістка Юлія Франжева погодилася на співпрацю з росіянами. Зараз вона редакторка сайту пропагандистського телеканалу «Мариуполь 24», а також працює із соцмережами.

Читайте також: 

Фото у тексті: Донецька обласна прокуратура/ телеграм

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
267
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду