Російські чиновники шукають викрадених з України дітей для «усиновлення»

Російські чиновники шукають викрадених з України дітей для «усиновлення»

29 Липня 2024
1264
29 Липня 2024
23:57

Російські чиновники шукають викрадених з України дітей для «усиновлення»

1264
Незаконно депортованих до Росії українських дітей для так званого усиновлення почали шукати представники Державної думи РФ, уряду, керівники регіонального рівня.
Російські чиновники шукають викрадених з України дітей для «усиновлення»
Російські чиновники шукають викрадених з України дітей для «усиновлення»

Росія викрадає українських дітей і проводить піар-кампанію щодо їх «усиновлення», до якого вдаються представники російської влади різних рівнів. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на пресконференції в Івано-Франківську, передає Укрінформ.

Лубінець зазначив, що викрадення дітей з тимчасово окупованих територій стало звичною справою для росіян. Більше того, ворог розгорнув з цього приводу піар-кампанію.

«Російська влада почала робити піарну кампанію, де стало модно вкрасти українську дитину...

Ми почали отримувати інформацію, що представники Державної думи РФ, уряду, керівники регіонального рівня почали шукати собі українську дитину для так званого "усиновлення"», — розповів Лубінець.

За його словами, історія російської омбудсманки Марії Львової-Бєлової — це перший відомий загалу випадок викрадення та «усиновлення» української дитини. Відомо, що вона «усиновила» хлопчика з Маріуполя.

Також відомо, що в сім’ї російського депутата Сергія Миронова проживає двоє дітей з України.

Їх неодноразово намагалися повернути на Батьківщину, але поки всі спроби безуспішні, додає український омбудсман.

«Тут ми побачили кримінальний злочин викрадення двох українських дітей. Їм змінили прізвища. Маргарита Прокопенко стала Мариною Мироновою. Змінили місце народження, свідоцтво…

Щодо хлопчика Іллі, якого вони вивезли разом з Маргаритою, то після того, як його обстежили в Москві і знайшли в нього захворювання, ми припускаємо, що родина Миронових вирішила від нього відмовитись, бо він хворий. Але що далі сталося, куди його перевезли, ми не можемо встановити», — розповів Дмитро Лубінець.

Він наголосив, що українська сторона намагається повернути українських дітей, викрадених Росією. Для цього ведуться переговори з партнерами.

Нагадаємо, за інформацією віцепрем’єр-міністерки — міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, із 20 тисяч офіційно зареєстрованих дітей, викрадених Росією, до України вдалося повернути 800

Нещодавно на російських сайтах з усиновлення з’явилася інформація принаймні про чотирьох українських дітей, яких окупанти викрали протягом перших місяців повномасштабного вторгнення.

У квітні російські опозиційні журналісти опублікували результати спільного розслідування, завдяки якому підтвердили особи 285 українських дітей, незаконно депортованих Росією з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей України. Журналісти повідомили, що вкрадених українських дітей російські загарбники розмістили в установах як мінімум у 15 регіонах РФ, більшість — в Орловській, Нижньогородській та Ростовській областях. У більшості вивчених розслідувачами анкет вказано, що українських дітей можна всиновити. 

Згідно з даними опублікованих анкет, росіяни мали змогу всиновити щонайменше 214 викрадених українських дітей, батьки яких померли або позбавлені батьківських прав. Ще 71 дитину можна взяти лише під опіку (це діти, чиї батьки перебувають у колонії, обмежені у правах або їхнє місцеперебування невідоме). Журналісти зазначили, що їм невідомо, чи віддають фактично дітей, яких внесено до банку даних, на усиновлення. 

Як відомо, з початку повномасштабного вторгнення, за даними української влади, російські військові примусово вивезли з України приблизно 20 тисяч українських дітей. РФ озвучує зовсім іншу кількість викрадених нею українських дітей — більше 700 тисяч. 

Як осягнути масштаб цього воєнного злочину? Навіщо Росія викрадає українських дітей? Які механізми повернення депортованих дітей має українська сторона? Про це читайте в нашій публікації  «Юристка Регіонального центру прав людини: “Потрібно розділити процес повернення українських дітей і відповідальність росіян за цей злочин”».

Читайте також: 

Фото: колаж із сайту «Армія Інформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1264
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду