У Полтаві демонтували сталінський танк, встановлений колишнім керівником «112 каналу»

У Полтаві демонтували сталінський танк, встановлений колишнім керівником «112 каналу»

21 Липня 2024
781
21 Липня 2024
13:08

У Полтаві демонтували сталінський танк, встановлений колишнім керівником «112 каналу»

781
За даними Українського інституту національної пам’яті, у часи президентства Віктора Януковича танк сталінської армії СРСР коштом Віктора Зубрицького повністю відремонтували на заводі за 40 тисяч гривень та встановили у Полтаві.
У Полтаві демонтували сталінський танк, встановлений колишнім керівником «112 каналу»
У Полтаві демонтували сталінський танк, встановлений колишнім керівником «112 каналу»

У Полтаві в мікрорайоні Браїлки демонтували сталінський танк, який свого часу встановив «креативний продюсер» 112 каналу Віктор Зубрицький.

Про це повідомив фахівець Полтавського офісу Українського інституту національної пам’яті Олег Пустовгар.

З його даними, Міністерство культури і інформаційної політики у межах виконання закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» вивело з переліку об’єктів культурної спадщини радянський танк Т-34 у мікрорайоні Браїлки. Тож цими днями відповідно до рішення сесії Полтавської міськради танк сталінської армії СРСР демонтували і перемістили до музейного простору.

«Відповідно до статті 2 Закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» до символіки російської імперської політики належать «пам’ятні знаки, присвячені подіям та збройним формуванням Російського царства (Московського царства), Російської імперії, Російської республіки, Російської держави, Російської Соціалістичної Федеративної Радянської Республіки, Російської Радянської Федеративної Соціалістичної Республіки, Союзу Радянських Соціалістичних Республік. Псевдопам’ятник — танк розміщується по вулиці, яка має офіційну назву «Героїв ОУН», — прокоментували демонтаж у Полтавському офісі УІНП.

Там повідомили, що цей об’єкт пов'язаний із Віктором Зубрицьким — людиною, яка здійснювала і здійснює російську імперську політику. СБУ відкрило проти нього провадження одразу за трьома статтями: державна зрада, колабораціонізм та пособництво країні-агресору.

Як повідомили у Полтавському офісі УІНП, у часи президентства Віктора Януковича танк сталінської армії СРСР коштом Зубрицького повністю відремонтували на заводі за 40 тисяч гривень. У вересні 2006 року бойову машину армії СРСР встановили на вул. Ковпака (тепер-Героїв ОУН) на честь «реокупації Полтави».

Віктор Зубрицький народився у Полтаві у 1971 році. У часи президенства Віктора Януковича Зубрицький перебрався з Полтави до Києва, де почав будувати медійну кар’єру. У столиці він став креативним продюсером каналу «112 Україна», яким, за даними журналістських розслідувань, володіла дружина Зубрицького та біглий міністр внутрішніх справ України часів Януковича Віталій Захарченко. Пізніше цей телеканал перейшов у власність Віктора Медведчука.

Під час Революції Гідності Зубрицький координував «тітушок» з Антимайдану. Після розстрілу героїв Небесної Сотні Зубрицький втік до Росії та виконував завдання по дискредитації української влади, зокрема продюсерував антиукраїнські пропагандистські фільми: «Бійня на Майдані» (2014 рік) та «Україна у вогні» (2016 рік).

Після повномасштабного вторгнення росіян і загарбання ними частини території Запорізької області колаборант Зубрицький виконував завдання Кремля.

Віктор Зубрицький балотувався від партії «Єдина Росія» до російської Держдуми на окупованих територіях Запорізької області. У своїй пропаганді російської імперської політики переконував, що начебто українці проголосували на референдумі за «вступ до нової держави», а Росія значно більше дбає про добробут, ніж Україна.

Нагадаємо, з’явився оновлений список зі 100 пам’ятників, які варто демонтувати в межах деколонізації.

Фото: Олег Пустовгар/фейсбук. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
781
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду