Експродюсер каналу «112 Україна» обійняв «посаду» в органах окупаційної влади на захоплених територіях Запорізької області

Експродюсер каналу «112 Україна» обійняв «посаду» в органах окупаційної влади на захоплених територіях Запорізької області

5 Березня 2024
6897
5 Березня 2024
12:46

Експродюсер каналу «112 Україна» обійняв «посаду» в органах окупаційної влади на захоплених територіях Запорізької області

6897
Перед тим Віктор Зубрицький балотувався до російської Держдуми від «Єдиної Росії», але, судячи з того, що не переїхав до Москви, — невдало.
Експродюсер каналу «112 Україна» обійняв «посаду» в органах окупаційної влади на захоплених територіях Запорізької області
Експродюсер каналу «112 Україна» обійняв «посаду» в органах окупаційної влади на захоплених територіях Запорізької області

Колишній креативний директор телеканалу «112 Україна» Віктор Зубрицький обійняв «посаду» в органах окупаційної влади на захоплених росіянами територіях Запорізької області. Це випливає з листа, який оприлюднила у фейсбуку журналістка та ведуча телеканалу Current Time («Радіо Свобода», Прага) Ірина Ромалійська.

У листі Зубрицький називає себе «головою комітету з оборони, взаємодії з правоохоронними органами та надзвичайних ситуацій законодавчих зборів Запорізької області» і клопоче про те, щоб двом російським генералам-окупантам, які відбивали контрнаступ ЗСУ, дали орден «За заслуги».

«До речі, просить він іншого колаборанта — колишнього депутата Верховної Ради України від “Партії регіонів” Євгена Балицького. І це все відбувається на окупованих територіях, де українців катують та вбивають. Я до чого? Зло, яке не покаране, лише стає більше», — йдеться в дописі журналістки.

Зауважимо, досі було відомо про те, що Зубрицький є «радником очільника адміністрації Запорізької області», тобто Євгена Балицького.

Ромалійська розповіла «Детектору медіа», що знайшла цей документ у телеграм-переписці одного російського військового, доступ до якої їй надало джерело в одній з українських спецслужб. 

«Я займаюся розслідуванням про черговий воєнний злочин росіян на окупованій території і в рамках цього розслідування натрапила на цей документ. Росіяни створюють на окупованих територіях свої органи влади. “Законодатєльноє собраніє Запорізької області” — це аналог нашої обласної ради. Чи Верховної Ради Криму скоріше. І там є комітети. От Зубрицький очолює один з таких комітетів», — говорить Ірина.

На її думку, нові подробиці колабораційної діяльності Віктора Зубрицького можуть слугувати для українських правоохоронних органів підставою, щоб висунути йому й нові підозри. «Але я не впевнена, що саме цей документ, який я оприлюднила, можна використовувати як базовий — тому що суд може визнати його таким, що отриманий неналежним чином. Це вже потрібно звертатися до юристів», — уточнює Ромалійська.

Віктор Зубрицький (третій зліва) серед колег по окупаційній владі 

Раніше «ДМ» повідомляв про те, що 26 липня 2023 року справа колишнього креативного продюсера телеканалу «112 Україна» Віктора Зубрицького була скерована до Шевченківського суду міста Києва. Його обвинувачують за цілою низкою статей Кримінального кодексу України. Передусім ідеться про організацію у складі злочинної групи викрадення в ніч з 20 на 21 січня 2014 року Юрія Вербицького та Ігоря Луценка, їх катування та вбивства Вербицького, викрадення та катування в ніч з 21 на 22 січня 2014 року Владислава Іваненка, а також організації вбивства «тітушками» 19 лютого 2014 року В’ячеслава Веремія. Окрім того, обвинувальний акт стосується замаху на вбивство протестувальників, завдання їм тілесних ушкоджень, пошкодження майна та перешкоджання проведенню зборів, мітингів і демонстрацій. 

Ще у квітні 2014 року тодішній міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков звинуватив Віктора Зубрицького в координації медійних провокацій з метою дискредитації Майдану, а також у безпосередній організації нападів на протестувальників з боку так званих тітушок.

Після цих звинувачень Зубрицький виїхав з України, жив в окупованому Криму і був причетний до створення низки пропагандистських фільмів, які поширювали кремлівські фейки та маніпуляції щодо України, українців і конкретно Революції гідності.

За даними джерел «Детектора медіа» в правоохоронних органах, СБУ відкрило проти Зубрицького провадження одразу за трьома статтями: державна зрада, колабораціонізм та пособництво країні-агресору.

У середині липня 2023 року стало відомо, що засновник і колишній креативний продюсер каналу «112 Україна» Віктор Зубрицький балотується від партії «Єдина Росія» до російської Держдуми на окупованих територіях Запорізької області. 

Детальніше про Віктора Зубрицького та його діяльність читайте в статті «Віктор Зубрицький балотується від “Єдиної Росії” на окупованих територіях, а колись був “креативним продюсером” 112 каналу».

Фото: «Слідство.Інфо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6897
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду