Справа експродюсера 112-го каналу Віктора Зубрицького, якого Аваков називав координатором тітушок, направлена до суду

Справа експродюсера 112-го каналу Віктора Зубрицького, якого Аваков називав координатором тітушок, направлена до суду

16 Вересня 2023
1618
16 Вересня 2023
21:55

Справа експродюсера 112-го каналу Віктора Зубрицького, якого Аваков називав координатором тітушок, направлена до суду

1618
Його обвинувачують за цілою низкою статей, які передбачають до 15 років ув’язнення.
Справа експродюсера 112-го каналу Віктора Зубрицького, якого Аваков називав координатором тітушок, направлена до суду
Справа експродюсера 112-го каналу Віктора Зубрицького, якого Аваков називав координатором тітушок, направлена до суду

Справу колишнього креативного продюсера 112 каналу Віктора Зубрицького, якого обвинувачують за цілою низкою статей Кримінального кодексу України, була скерована до Шевченківського суду міста Києва 26 липня 2023 року. Про це повідомила на фейсбук-сторінці Адвокатська дорадча група. «Детектор медіа» отримав підтвердження цієї інформації від Державного бюро розслідувань. 

«Слідча група Управління розслідування злочинів, вчинених у зв’язку із масовими протестами у 2013–2014 роках, Державного бюро розслідувань здійснювала спеціальне досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою, зокрема Зубрицького В. В, у вчиненні злочинів, передбачених статтями ч. 1 ст 255 (в редакції 2020 року), ч. 3 ст 146, ч.2 ст. 127, ч. 2 ст. 15, ст. 340, ч. 2 ст. 115 (п. 1, 5, 7, 12 ), ч. 2 ст. 122, ч. 2 ст. 194 (в редакції 2014 року) Кримінального кодексу України», — йдеться у відповіді ДБР на запит «Детектора медіа». 

Передусім ідеться про організацію у складі злочинної групи викрадення в ніч з 20 на 21 січня 2014 року Юрія Вербицького та Ігоря Луценка, їхнього катування та вбивства Вербицького, викрадення та катування в ніч з 21 на 22 січня 2014 року Владислава Іваненка, а також організації вбивства «тітушками» 19 лютого 2014 року В’ячеслава Веремія. Окрім того, обвинувальний акт стосується замаху на вбивство протестувальників, завдання їм тілесних ушкоджень, пошкодження майна та перешкоджання проведенню зборів, мітингів і демонстрацій. 

Перелік статей, за якими обвинувачують Віктора Зубрицького: 

  • створення злочинної організації, керівництво такою організацією або її структурними частинами;
  • незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинене організованою групою;
  • катування, вчинене за попередньою змовою групою осіб, або з метою дискримінації, у тому числі з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості;
  • умисне вбивство заручника або викраденої людини, вчинене не вперше;
  • умисне вбивство двох або більше осіб, вчинене організованою групою у спосіб, небезпечний для життя багатьох людей;
  • незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, якщо це діяння було вчинене службовою особою, або із застосуванням фізичного насильства, вчинене організованою злочинною групою;
  • умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, яке не є небезпечним для життя, але таке, що спричинило тривалий розлад здоров’я або значну стійку втрату працездатності, з метою залякування потерпілого або його родичів чи примусу до певних дій або з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості;
  • вандалізм, тобто осквернення, пошкодження або руйнування будівель та інших споруд, у тому числі пам’ятників, які не включені до Державного реєстру національного культурного надбання, а також об’єктів єдиної транспортної системи, їх складових частин та іншого майна, розміщеного в громадських місцях.

За всіма цими статтям Зубрицького підозрюють як організатора, тобто як особу, яка утворила організовану групу чи злочинну організацію або керувала нею, або особу, яка забезпечувала фінансування чи організовувала приховування кримінально протиправної діяльності організованої групи або злочинної організації. За кількома статтями — також як виконавця та підбурювача до злочинних дій. За найбільш тяжкими статтями законом передбачено покарання до 15 років ув’язнення.

Нагадаємо, що в середині липня 2023 року стало відомо, що засновник і колишній креативний продюсер каналу «112 Україна» Віктор Зубрицький балотується від партії «Єдина Росія» до російської Держдуми на окупованих територіях Запорізької області. 

3 квітня 2014 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков звинуватив Віктора Зубрицького в координації медійних провокацій з метою дискредитації Майдану, а також у безпосередній організації нападів на протестувальників з боку так званих тітушок.

Після цих звинувачень Зубрицький виїхав з України, жив в окупованому Криму і був причетний до створення низки пропагандистських фільмів, які поширювали кремлівські фейки та маніпуляції щодо України, українців і конкретно Революції Гідності.

За даними джерел «Детектора медіа» в правоохоронних органах, СБУ відкрило проти Зубрицього провадження одразу за трьома статтями: державна зрада, колабораціонізм та пособництво країні-агресору.

Детальніше про Віктора Зубрицького та його діяльність читайте в статті «Віктор Зубрицький балотується від “Єдиної Росії” на окупованих територіях, а колись був “креативним продюсером” 112 каналу».

На фото — Віктор Зубрицький / фейсбук-сторінка Віктора Зубрицького

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1618
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду